Je vyčerpanosť aj váš problém? Otestujte sa

Vyčerpanosť je stav, ktorému sa zrejme z času na čas nevyhne nikto z nás. Na 110 % sa jednoducho nedá ísť nonstop. Okrem každodenných činností a problémov v osobnom živote je tu práca, ktorá často k nášmu vyčerpaniu a následnej únave ešte prispieva svojou kvapkou. Otázka znie: Ako ste na tom práve teraz vy? Týka sa nedostatok energie aj vás? 

Pripravili sme pre vás test s otázkami, pomocou ktorých ľahko zistíte, aká vysoká je miera vašej vyčerpanosti. Presvedčte sa, či by ste sa nemali poobzerať po nejakom výživovom doplnku proti únave a vyčerpaniu alebo inom riešení, ktoré by vás znova dostalo do hry.

stressed-male-massaging-nose-bridge-suffering-from-headache_1163-3988

Čo je vlastne vyčerpanosť? 

Vyčerpanosť predstavuje stav fyzickej alebo emocionálnej únavy. Príčinou je najčastejšie nadmerné fyzická alebo duševná záťaž. Inak povedané, ľudský organizmus dosiahne svoje limity a vzniká problém nielen pri zvládaní nových úloh, ale aj každodenných činností, napríklad okolo domácnosti. Fyzickú vyčerpanosť môžete pociťovať ako klasickú únavu, slabosť alebo dokonca bolesť niektorých častí tela. Ak ste vyčerpaný emočne, najčastejším znakom je podráždenie, zlá nálada alebo dokonca demotivácia

Test na vyčerpanosť. Aký bude váš výsledok? 

Ak máte dojem, že by sa nadmerná alebo dlhodobá vyčerpanosť mohla týkať aj vás, no dať si deň-dva oddych nejako nestačí, je na mieste svoj stav účinne riešiť. Ako na to, si zhrnieme na konci článku. Častým problémom však je, že si svoju vyčerpanosť neuvedomujeme. Siahame na svoje limity a namiesto toho, aby sme sa poobzerali po adekvátnom vyvážení svojho fyzického alebo mentálneho zdravia (relax, uvoľňovanie, meditácia, oddych), prepíname do režimu online. Znova a znova. 

Nie ste si istý, či sú vyššie spomenuté prejavy vyčerpania aj vašim problémom? Odpovedzte na týchto zopár otázok a zistite, ako ste na tom z pohľadu vyčerpanosti vy. 

Otázka 1.: Cítite vyčerpanosť aj po dostatočnej miere spánku? 

Ráno, dokonca aj po dostatočnom spánku (7 – 8 hodín), mám často pocit únavy a nevyspatosti. Okrem toho mám počas pracovného dňa často ťažkosti sústrediť sa a zamerať svoju pozornosť na jednoduché úlohy. Aj nenáročná fyzická aktivita, ako je krátka prechádzka, pre mňa následne znamená následnú dlhú regeneráciu. Ak to porovnám s minulosťou, moje fyzické výkony sú horšie.

ODPOVEĎ: SKÔR ÁNO/SKÔR NIE

EDENPHARMA TIP: Je váš spánok bezproblémový? Ak si nie ste istý, odpovede na to, koľko by ste mali spať nájdete v článku o poruchách spánku v našom blogu.

Otázka 2.: Cítite emocionálne vypätie a ťažšie sa ovládate? 

Som často podráždený a bezdôvodne smutný. Niekedy mám problémy s kontrolou svojich reakcií voči bežným situáciám. A to aj napriek tomu, že som na ne v minulosti reagoval bez problémov. Vnímam, že moje emocionálne reakcie nie sú v súlade s mojim okolím a taktiež, že mám zrazu častejšie problémy vyrovnať sa s bežnými stresovými situáciami. Problém mi robí aj ovládanie mojich emócií. Ak som v minulosti vedel svoje pocity udržať na uzde, v poslednej dobe je to pre mňa komplikovanejšie.

ODPOVEĎ: SKÔR ÁNO/SKÔR NIE

Otázka 3.: Ovplyvňuje vyčerpanosť vaše mentálne zdravie? 

Stáva sa mi častejšie, než obvykle, že sa stretávam s problémami s koncentráciou a pamäťou. Objavujú sa u mňa ťažkosti, keď mám udržať si pozornosť na úlohách, ktoré by som napríklad v minulosti zvládal bez problémov. Moje myšlienky sú niekedy zmätené a taktiež sa mi dosť často stáva, že zabudnem aj na bežné veci. Ak sa ocitnem pri riešení nejakej patovej situácie a mám sa rozhodnúť, moje rozhodovacie schopnosti sprevádza pocit neistoty a zmätenia

ODPOVEĎ: SKÔR ÁNO/SKÔR NIE

Otázka 4.: Ako ste natom s vyčerpanosťou v rámci svojej kondičky? 

Pokiaľ ide o fyzickú aktivity, v poslednom čase zaznamenávam, že mám problémy so športovými a rôznymi podobnými outdoorovými aktivitami. Častejšie pociťujem fyzickú slabosť a musím sa premáhať, aby som vôbec riešil nejakú aktivitu s chuťou. Miera energie, ktorú som v minulosti vnášal do športovania alebo rekreačných pohybových aktivít, sa mi teraz zdá nepostačujúca a mám pocit, že jej musím vynaložiť omnoho viac. Môj záujem o cvičenie alebo iné aktivity v ostatnej dobe klesá a musím sa k nim doslova nútiť.

ODPOVEĎ: SKÔR ÁNO/SKÔR NIE

Otázka 5.: Sú vzťahy s vašimi najbližšími a priateľmi v poriadku? 

V mojom sociálnom živote mám za posledné obdobie tendenciu zanedbávať svojich blízkych a aktivity s nimi, pretože mám pocit vyčerpanosti a som unavený. Nemám príliš ani chuť na stretnutia s priateľmi alebo rodinou, aj napriek tomu, že som si ich spoločnosť v minulosti užíval a trávili sme spolu veľa voľného času. Môžem potvrdiť, že sa z pohľadu socializácie a kontaktu s ľuďmi izolujem z dôvodu, že nemám dostatok energie alebo emocionálnej kapacity na to, aby som sa zapájal do medziľudských vzťahov a riešil problémy alebo i radosti druhých ľudí. 

ODPOVEĎ: SKÔR ÁNO/SKÔR NIE

Otázka 6.: Ovplyvňuje vyčerpanosť váš pracovný život? 

Áno, je pravdou, že sa stretávam s problémami splniť svoje pracovné povinnosti v dôsledku pociťovanej vyčerpanosti. Cítim sa neustále zahltený novými a ťažko splniteľnými pracovnými úlohami. Navyše sa mi zdá, že nemám ani dostatok času na adekvátny odpočinok a víkendy či dni pracovného pokoja sú až príliš krátke. Viaceré moje pracovné povinnosti sa mi javia ako neúnosné a náročné. Okrem toho zaznamenávam ťažkosti udržať si produktivitu a efektivitu pri riešení pracovných úloh a problémov, čo si začína všímať už aj moje okolie.

ODPOVEĎ: SKÔR ÁNO/SKÔR NIE

Vyhodnotenie testu: Ako ste dopadli? 

Mali ste miestami pocit, že sú niektoré vety doslova akoby šité práve na vás? Niet sa čomu čudovať, únava a vyčerpanosť sú v dnešnom uponáhľanom spôsobe života častým problémom u všetkých vekových skupín naprieč oboma pohlaviami. Samozrejme, že test nie plnohodnotnou náhradou diagnostiky alebo posúdenia miery vašej vyčerpanosti odborníkom. Ak sa vám ale podarilo získať minimálne dve a viac odpovedí ÁNO, je to pre vás signálom, že sa vás vyčerpanosť týka možno viac, než ste si pôvodne pripustili. Čo s tým?

Tipy a overené rady proti únave a vyčerpaniu 

Tak, ako je rozličná miera vyčerpanosti a taktiež jej následkov vo vašom živote, je aj niekoľko možností, ako si s tým poradiť. Tou najzákladnejšou, ak máte pocit, že vám problém už prerastá cez hlavu, je kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára. Vyčerpanosť totiž môže byť sprievodným javom nejakého závažnejšieho zdravotného problému. Na druhej strane, často ide len o dočasný stav, s ktorým si dokážete poradiť aj sami. Ako napríklad? Zhrnuli sme pre vás 10 tipov, ako zabojovať proti únave a vyčerpaniu.

1. Spite dostatočne dlho a kvalitne

Určite si pravidelný spánkový režim a snažte sa dodržiavať každý deň. Vytvorte si príjemné prostredie na spanie – tmu, ticho a pohodlný kvalitný matrac môžu výrazne zlepšiť kvalitu spánku. Neviete ako na to? Prečítajte si aj náš článok o tom, ako dosiahnuť zdravý spánok aj bez tabletiek na spanie.

2. Posvieťte si na svoju stravu

Zamerajte sa na vyvážené jedlá bohaté na živiny. Doplňte svoju stravu o zdraviu prospešné látky a ak ste sa práve rozhodli robiť niečo so svojou váhou, vyhnite sa nezdravému chudnutiu. Pozor aj na nadmerné množstvo kofeínu a cukru, ktoré môžu spôsobovať kolísanie energie.

3. Pravidelne sa hýbte

Pohyb, ideálne na zdravom vonkajšom vzduchu, je úplná nálože energie. Začnite pokojne s miernou fyzickou aktivitou, ako je napríklad chôdza alebo joga a postupne intenzitu pridávajte. Vyberte si cvičenie, ktoré vás bude baviť.

4. Nezabúdajte na dostatočný oddych

Cieľom nie je odpáliť sa a vyčerpať ešte väčšmi, ale nájsť ten správny balans a rovnováhu. Objavte napríklad techniky relaxácie, ako je meditácia alebo hlboké dýchanie. Aby boli misky váh naklonené, nájdite si čas na oddych a zábavu, pretože aj tie vedia dobiť baterky na maximum.

5. Naučte sa ovládať svoj stres a vypätie

Dokážete vo svojom živote jasne identifikovať podnety, ktoré vám spôsobujú stres? V tom prípade máte napoly vyhraté. Ostáva nájsť spôsoby, ako ich efektívne zvládať. Naučte sa delegovať úlohy na iných, ak máte pocit, že toho na vás veľa a taktiež ovládnite umenie povedať "nie". Nie, nie je to ľahké.

EDENPHARMA TIP: Okrem klasického stresu je tu i ten oxidačný, ktorý pôsobí na bunkovej úrovni. Overte si, či sa tento strašiak netýka aj vás.

6. Pite dostatočne a ešte o pár glgov naviac

Hydratácia je kľúčová pre fungovanie celého nášho organizmu. Možno sa to nezdá, no aj nedostatok vody môže spôsobiť únavu a taktiež znížené alebo obmedzené kognitívne funkcie.

7. Neizolujte sa, stretávajte sa s blízkymi

Človek je tvor spoločenský. A nie je tomu len tak pre nič za nič. Preto skúste hľadať podporu u svojich priateľov, rodiny alebo povedzme aj novodobých koučov, ktorí vás dokážu nasmerovať pomocou rôznych techník k znovuobjaveniu novej vlny energie.

8. Zmeňte prístup a vymeňte optiku

Vôbec to nemusia byť hneď ružové okuliare. Poznáte tú otázku s pohárom vody – či je poloprázdny alebo poloplný? Kľúčom je hľadať pozitíva a radosti v bežných veciach. Snažte sa o optimistický prístup k životu, aj keď vám možno práve hádže polená pod nohy.

9. Vyskúšajte výživové doplnky

Obľúbeným, medzi vitamínmi pre dospelých je napríklad magnézium. Horčík je totiž nevyhnutný pre efektívny energetický metabolizmus v bunkách. Pomáha pri transformácii glukózy na energiu. Ak máte horčíka nedostatok, môže dochádzať k vyčerpanosti a únave, k obmedzenej regulácii nervového systému a stresových faktorov, nervozite a iným súvisiacim problémom. V kombinácii horčík + vitamín B6 navyše podporuje správnu činnosť kardiovaskulárneho systému.

10. Nehanbite sa požiadať o pomoc

Ak sa i napriek vyššie uvedeným tipov a radám vaša vyčerpanosť stále prehlbuje, konzultujte svoj problém s ošetrujúcim lekárom. Nasmeruje vás k riešeniu a zároveň skontroluje váš celkový stav aby posúdil, či vyčerpanosť nesúvisí s iným zdravotným problémom.

Podarilo sa vám rozlúsknuť záhadu, ako ste na tom so svojou vyčerpanosťou a únavou? Veríme, že vám naše tipy, ako proti nim bojovať, pomôžu dosiahnuť nápravu a opäť sa budete cítiť plný energie a pozitívnej nálady.