Tabletky na spanie verzus tipy, ako dosiahnuť zdravý spánok inak

Tabletky na spanie sú súčasťou života mnohých z nás. Niekedy dočasne, napríklad v určitom horšom období života, no inokedy dlhodobo. Dosiahnuť zdravý a kvalitný spánok totiž niekedy nie je také jednoduché. Hovoríme aj vám práve z duše? V tom prípade čítajte ďalej. V nasledujúcich minútach sa dozviete, čo všetko tabletky na spanie spôsobujú a či existujú aj nejaké iné alternatívy vrátane výživových doplnkov, ako sa o zdravý spánok pričiniť. Napokon, brať lieky na nespavosť dlhodobo nie je asi túžbou nikoho z nás.

spanok

Prečo je zdravý spánok taký dôležitý? 

Spánok je prirodzenou súčasťou biorytmu každého živočícha. My, ľudia, ho vnímame často ako samozrejmosť. O to, či je vôbec nás špánok zdravý alebo nie, sa začneme zaujímať až vtedy, keď sa zhorší náš zdravotný stav. Možno v tejto chvíli ani netušíte, čoho všetkého môže byť narušenie optimálneho spánkového režimu príčinou.

Kedy je “spánok zdravý”? 

Zdravý spánok nie je len o jeho dĺžke, ale aj kvalite. Dĺžka spánku je individuálna a môže sa líšiť v závislosti od veku, životných cyklov a individuálnych potrieb každého z nás. Pre dospelého jedinca je odporúčaná doba spánku v rozmedzí 7 – 9 hodín denne. U detí je to niečo viac, keďže ich telo potrebuje viac času na oddych a regeneráciu a procesy súvisiace s rastom.

Ak hovoríme o kvalite, ako druhom rozmere zdravého spánku, zaujíma nás ako presne telo prechádza rôznymi fázami spánku. Cieľom je eliminovať množstvo prerušení spánku (napríklad nočné budenie sa) a zabezpečiť, aby si telo dokonale oddýchlo práve vo fáze hlbokého spánku. 

Preto je dôležité zamerať sa na plynulý prechod medzi jednotlivými fázami – NREM (non-rapid eye movement) a REM (rapid eye movement). Kým fáza NREM prechádza od začiatočného spánku/bdenia cez ľahký, približne 20 minútový spánok, až do hlbokého spánku, REM nastáva vtedy, keď intenzívne snívame (rýchly tlkot srdca, pohyby očných buliev a pod.). 

REM fáza je dôležitá pre kognitívne funkcie a učenie. Naopak, NREM, hlavne vo fáze hlbokého spánku, zabezpečuje potrebnú regeneráciu. V tejto fáze sa objavujú tzv. delta vlny (nizkofrekvenčné vlny) a svaly sú maximálne uvoľnené. Uvoľňujú sa napríklad aj hormóny rastu (aj preto je pre deti dostatok spánku tak dôležitý) a podporuje sa regenerácia tkanív. Celý cyklus týchto dvoch fáz sa opakuje viackrát počas noci, pričom sa mení pomer medzi nimi. Na začiatku noci prevláda hlboký spánok a neskôr, v noci, sa REM fáza predlžuje a zintenzívňuje. 

Čo sa stane, ak je zdravého spánku nedostatok? 

Absencia zdravého spánku, či už v podobe jeho nedostatku alebo zlej kvality, negatívne vplýva na fyzické a duševné zdravie. Príkladom je oslabený imunitný systém a zvýšené riziko infekcií. Možno by ste to na prvý pohľad nepovedali, no medzi účinné tipy na posilnenie imunity, patrí práve dostatok zdravého spánku. Ak nespíte dostatočne zdravo, hrozí vám aj riziko chronických ochorení, vrátane srdcových problémov, cukrovky a obezity

Nezabúdajme na duševné zdravie, kde sa k slovu môžu hlásiť úzkosť a depresia. Objaviť sa môžu aj ťažkosti s koncentráciou, pamäťou a rozhodovaním sa. Možno vám nie je cudzia ani prílišná podráždenosť a časté zmeny nálad. Ako ste dnes spali? 

S nedostatočným spánkom klesá aj fyzická výkonnosť a zvyšuje sa riziko úrazovosti. Nečudujte sa ani v prípade, že sa vám nedarí napríklad schudnúť alebo, naopak pribrať. Spánok totiž výrazne vplýva aj na náš metabolizmus. 

Kým na jednej strane platí, že stačí jednoducho ísť skôr spať alebo si vyhradiť dostatok času na zdravý spánok a neodsúvať ho na vedľajšiu koľaj, na strane druhej sú tu aj ľudia, ktorí trpia jednou z porúch spánku. Aj keby chceli, jednoducho zdravý spánok len tak ľahko nedosiahu. Vtedy sa častým riešením stávajú práve lieky na nespavosť.

EDENPHARMA TIP: Tušíte, či sa poruchy spánku netákajú náhodou aj vás? Tejto téme sme venovali článok v našom blogu. Prečítajte si, ako sa zbaviť porúch spánku a aké sú ich príčiny.

Všetko, čo ste chceli vedieť o tabletkách na spanie 

Tabletky na spanie sú lieky, ktoré pomáhajú nielen zaspávať, ale aj udržiavať kvalitný a zdravý spánok. Najčastejšie obsahujú látky, ktoré vplývajú na aktivitu v mozgu. Pomocou konkrétnych zložiek zabezpečujú uvoľňujúci vplyv na nervový systém nášho tela. Týmto spôsobom tabletky na spanie pomáhajú utíšiť myseľ, uvoľniť svaly v tele a taktiež zjednodušiť samotné zaspávanie. 

Čo je však dôležité, tabletky na spanie by mali byť vždy konzultované s lekárom. Minimálne v prípade tých na predpis. O voľnopredajných liekoch na nespavosť sa môžete okrem lekára poradiť aj s odborným lekárnikom alebo farmaceutom.

Aké druhy tabletiek na spanie poznáme? 

Podľa účinnej látky môžeme tabletky na spanie rozdeliť medzi:

  • Benzodiazepíny (anxiolytiká a hypnotiká) – napríklad Neurol, Diazepam, Lexaurin
  • Nebenzodiazepíny (tzv. Z-hypnotiká) – napríklad Zaleplon, Zolpidem, Zopiclon  
  • Antidepresíva na spanie – nie sú však schválené vyslovene na liečbu problémov so spánkom 
  • Doplnky výživy Melatonín, Melatonín forte plus, valeriána a pod.

Ako fungujú lieky na nespavosť? 

Hlavný rozdiel medzi benzodiazepínmi a nebenzodiazepínmi spočíva v ich štruktúre a v spôsobe pôsobenia na centrálny nervový systém. Benzodiazepíny sú skupina liekov, ktoré zvyšujú účinok neurotransmiteru GABA v mozgu, čo vedie k uvoľneniu a zníženiu nervovej aktivity. 

Na druhej strane sú tu nebenzodiazepínové lieky. Tie síce tiež ovplyvňujú GABA receptory, ale majú selektívnejší účinok. Preto dokážu minimalizovať niektoré vedľajšie účinky spojené s benzodiazepínmi, ako napríklad vysoké riziko závislosti alebo časté problémy so sústredením sa. Voľbe účinného a vhodného lieku by mala vždy predchádzať konzultácia s lekárom. 

Kým prvá skupina liečív zabezpečuje rýchly nástup účinku, ich veľkou nevýhodou sú účinky vedľajšie a predispozície k vzniku závislosti. O niečo selektívnejšie pôsobiace nonbenzodiazepíny síce tiež môžu spôsobovať ospalosť, no vznik závislosti je menej pravdepodobný.

Ako sme už uviedli, antidepresíva môžu byť predpísané na liečbu nespavosti, aj keď nesúvisí priamo s depresiou. Tieto lieky fungujú tak, že modifikujú chemické látky v mozgu, ktoré ovplyvňujú náladu a spánok. Môžu mať zároveň pozitívny vplyv na náladu, no aj spôsobovať závraty a iné vedľajšie účinky.

Alternatívy tabletiek na spanie. Skúšali ste ich? 

Okrem liekov na nespavosť existuje niekoľko možností, ako dosiahnuť zdravý spánok. Inak povedané, tabletky na spanie by mali byť jednou z tých posledných, po ktorej by ste mali siahnuť. Ako môžete vyriešiť svoje problémy so spánkom? 

Spánková terapia 

Kognitívno-behaviorálna terapia so spánkom (skratka CBT-I) je psychologická terapeutická metóda navrhnutá na zlepšenie kvality spánku a riešenie problémov so spánkom všeobecne. Táto forma terapie sa tak trochu odlišuje od bežných prístupov k liečbe nespavosti, pretože sa sústredí na identifikáciu a modifikáciu myšlienok a správania spojených so spaním. Dostáva sa teda ako keby viac do hĺbky spánkovej poruchy. Je to špecifický a štruktúrovaný prístup, ktorý sa sústredí na zmeny v myslení a správaní, čo môže viesť dokonca k trvalému odstráneniu porúch spánku.

Zmena životného štýlu a návykov 

Áno, znie to ako klišé. No v množstve prípadov stačí odstrániť niektorý z faktorov, ktorý prispieva k zlému spánku a riešenie, bez potreby tabletiek na spanie, je na svete. Odporúčanie znie:

  • Snažte sa ísť spať a zobúdzať sa každý deň v rovnaký čas. Tým sa podporuje regulácia cirkadiánneho rytmu a posilňuje spánkový režim.
  • Uistite sa, že je vaše prostredie na spánok také, ako má byť – tiché, tmavé a s optimálnou teplotou. Nezabudnite na kvalitný matrac a vankúše.
  • Vyvarujte sa kofeínu a nápojom, ktoré vás pred spaním stimulujú. Podobne je to aj s alkoholom. Možno sa vám zdá, že po ňom zaspíte lepšie, no vo výsledku je spánok po jeho požití nekvalitnejší.
  • Pravidelne sa hýbte, ideálne na čerstvom vzduchu. Neplatí to však na čas tesne pred spaním.
  • Snažte sa odbúrať stres. Vyskúšajte ako techniky, ako je meditácia, hlboké dýchanie alebo joga. Vyskúšajte aj zavedenie pravidelného rituálu pred spaním (čítanie knihy alebo teplý kúpeľ, môže pomôcť uvoľniť telo a myseľ).
  • Zdravo sa stravujte a tesne pred spaním sa obzvlášť vyhýbajte ťažko stráviteľným jedlám. 

Prírodné výživové doplnky ako alternatíva tabletiek na spanie 

Prírodné výživové doplnky čerpajú účinné látky z nám najprirodzenejšieho prostredia – prírody. Na trhu existuje niekoľko produktov, ktoré dokážu pomôcť pri riešení nespavosti a pomôcť vám zabezpečiť zdravý spánok. Príkladom je Melatonín Forte Plus, ktorý dokonca kombinuje pôsobenie troch účinných látok – hormónu melatonín, valeriány (kozlíka lekárskeho) a vitamínu B6. 

Melatonín je hormón, ktorý reguluje cirkadiánny rytmus tela (spánok a bdenie) a prirodzene sa uvoľňuje do nášho tela v konkrétnych podmienkach. Jeho hlavnou výhodou je, že môže pomôcť k dosiahnutiu kratšej doby zaspávania. Valeriána je bylinka, ktorej sa pripisujú upokojujúce účinky. Vďaka obsahu niektorých látok sa predpokladá, že môže znižovať úzkosť a napätie. A to, samozrejme, môže vplývať na lepší spánok.

Dozvedeli ste sa o tabletkách na spanie dostatok informácií k tomu, aby ste sa rozhodli, či vám stojí za to ich vyskúšať. Alebo sa radšej vrhnete najprv na alternatívne spôsoby, ako dosiahnuť zdravý spánok? Tak či onak, nezabudnite akékoľvek lieky na nespavosť konzultovať s ošetrujúcim lekárom, aby ste nenarobili viac škody ako úžitku.