Potrebujete lieky na nervy a stres na zvládnutie (nielen) návratu do práce?

Stres sa v dnešnej dobe stáva čoraz väčšou súčasťou našich každodenných životov. Ulietaný spôsob života nás často núti hľadať možnosti na oddych, no nie vždy je to možné. Po novoročnom návrate do pracovného života býva stresových faktorov, ktoré na nás vplývajú, ešte omnoho viac. Ak aj vám spôsobuje návrat do práce stres, ktorého nie je jednoduché sa zbaviť, môžete skúsiť niekoľko možností, ako ho zvládnuť. K určitej forme ukľudnenia vám pomôžu napríklad rôzne meditačné cvičenia, bylinky alebo doplnky na nervy a stres. Prinášame vám niekoľko tipov, vďaka ktorým sa zlepší vaše duševné zdravie a stres môžete považovať za minulosť.

jeshoots-com--2vD8lIhdnw-unsplash

Vitamíny, minerály a iné výživové doplnky ako lieky na nervy a stres 

Jednou z ciest, ako podporiť svoje psychické zdravie, zvládať stres a byť vyrovnaný aj v ťažkých situáciách a životných obdobiach, je doplnenie správnych vitamínov a minerálov, ktoré sú pri zvládaní stresu kľúčové. Ich nedostatok môže spôsobiť citlivejšie vnímanie vypätých situácií. Doplniť ich môžete v podobe výživových doplnkov. Ktoré z nich sú ako náhrada silných liekov na nervy a stres najvhodnejšie?

Vitamíny na nervy a stres 

Vitamíny skupiny B, akými sú napríklad B1, B12 a B6 sú nevyhnutnou zložkou správne fungujúceho nervového systému. Pomáhajú k normálnej psychickej činnosti a udržiavaniu komunikácie medzi jednotlivými nervovými bunkami. Vitamínový B-komplex môže pomôcť telu prispôsobiť sa stresovým podnetom a stabilizovať jeho reakcie na stres. Zároveň prispieva k lepšej koncentrácii, k zníženiu únavy a vyčerpania, čo počas napĺňania novoročných predsavzatí oceníte. 

K ďalším vitamínom, ktoré môžu byť pri zvládaní stresu nápomocné, patria napríklad vitamíny C a E. Sú silnými antioxidantmi a neutralizujú voľné radikály. Tieto vitamíny tak dokážu zohrať úlohu v ochrane tela pred oxidačným stresom.

Magnézium je overený liek na nervy a stres 

Magnézium je minerál, ktorý je okrem iného veľmi podstatný aj pri správnej funkcii nervového systému. Zvládanie stresu, nielen počas návratu do bežného pracovného života po sviatkoch, ale aj pre bežné duševné zdravie a pohodu, môžete pravidelným dopĺňaním magnézia výrazne ovplyvniť. Ako tento minerál vzhľadom k nervovej sústave funguje?

1.    Kontroluje stresové hormóny 

Magnézium môže mať vplyv na funkciu a produkciu kortizolu, čo je stresový hormón. Pri dostatočnej hladine magnézia v tele si dokážete udržať vyvážené reakcie na stres a zamedzí sa tak nadbytočnému uvoľňovaniu kortizolu.

2.    Reguluje nervový systém

Magnézium pomáha regulovať celkovú funkciu nervového systému a buniek. Nervové vypätie je tak značne nižšie a zvládnuteľnejšie sú aj stresové situácie.

3.    Poskytuje svalové uvoľnenie 

So stresom sú často spojené aj svalové napätie a kŕče. Tento minerál môže podporiť relaxáciu svalov a zmierniť vzniknuté napätie.

4.    Zabraňuje prepadnutiu do depresií 

Správna hladina magnézia zabraňuje vznikom úzkostných a depresívnych stavov u citlivých ľudí. Dokáže tak pri dlhodobom užívaní poskytnúť psychickú pohodu.

Magnézium sa v prirodzenej forme nachádza v niektorých druhoch potravín, akými sú napríklad orechy, zelená listová zelenina, ryby a celozrnné výrobky. Ak je vaša hladina magnézia v tele nízka, môžete ho nahradiť aj užívaním tohto minerálu vo forme výživového doplnku.

Omega-3 mastné kyseliny 

Tieto esenciálne mastné kyseliny majú pre zdravé fungovanie celého tela prospešné účinky. Inak tomu nie je ani pri pomoci zvládať napätie a stres. Sú totiž dôležitou súčasťou buniek v mozgu a nervovom systéme. Omega-3 mastná kyselina známa pod skratkou DHA je napríklad nevyhnutná pre správne fungovanie neurónov. Vo všeobecnosti môže mať dostatočný prísun omega-3 mastných kyselín vplyv aj na zlepšenie psychického zdravia a zvládania stresu. Okrem výživových doplnkov s obsahom esenciálnych omega-3 mastných kyselín, ich môžete prijímať z potravín. Najviac zastúpené sú v rybách akými sú makrela, losos a sardinky alebo vo vlašských orechoch a chia semienkach.

Aj probiotiká môžu vplývať na duševné zdravie a stres 

V určitej miere môžu mať na psychické zdravie vplyv aj probiotiká. Priamo ovplyvňujú tvorbu serotonínu, ktorý pomáha udržať sa v dobrej nálade a spája sa aj so schopnosťou zvládať stres a úzkosť. Probiotiká sú známym pomocným doplnkom výživy pre udržanie zdravého imunitného systému. Vďaka tomu môžu vytvárať priaznivejšie podmienky na psychické zdravie a stres, pretože fungujúci imunitný systém ho dokáže zvládať omnoho lepšie.

Psychické zdravie a stres ovplyvňuje aj životospráva 

To, čo môže výrazne ovplyvniť správnu funkciu nervového systému a psychické zdravie, je aj vaša životospráva. Vyvážená strava plná všetkých potrebných živín a hlavne pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu sú pre duševnú pohodu veľmi dôležité. Aby pre vás neboli lieky na nervy a stres nevyhnutným riešením, mali by ste rozvíjať svoju osobnosť a venovať sa aj nejakej obľúbenej činnosti, ideálne športovej. Ak sa vám nechce vyslovene športovať alebo vám to podmienky nedovoľujú, postačí aj pravidelná prechádzka a trávenie času v kruhu ľudí, ktorí nám svojou prítomnosťou s odbúraním stresu pomôžu.

Bylinky účinné na duševné zdravie a stres 

Ak ste milovníkmi byliniek vedzte, že aj tieto dary prírody môžete využiť na ukľudnenie v období zvýšeného stresu a nervov. Pripraviť si z nich môžete upokojujúci bylinkový čaj, prípadne ich použiť do horúceho kúpeľa na uvoľnenie zmyslov. Medzi najčastejšie používané v tomto prípade patrí napríklad medovka, valeriána, levanduľa, mučenka a mnohé iné. Keď vám prinášajú prichádzajúce povinnosti stres alebo vyčerpanie, a máte z tohto dôvodu problém so zaspávaním, môžete si skúsiť pomôcť výživovým doplnkom s obsahom melatonínu a spomenutých bylín.

Stres zaženiete pomocou adaptogénov a aminokyselín

Adaptogény ako prírodné lieky na nervy a stres 

Samostatnou, pre mnohých neznámou skupinou produktov podporujúcich psychickú pohodu a zvládanie stresu, sú tzv. adaptogény. Sú to rastliny a huby obsahujúce antioxidanty, ktoré zlepšujú prirodzenú odolnosť organizmu voči stresu a pomáhajú mu udržiavať rovnováhu vo vypätých situáciách. Medzi najznámejšie a najčastejšie používané adaptogény na nervy a stres patria:

  • Rhodiola Rosea – pomáha pri stimulácii nervového systému a vnímaní psychickej pohody, dokáže stimulovať tvorbu kortizolu,

  • Ashwagandha – zmierňuje pocity stresu a úzkosti, zároveň pomáha pri zlepšení sústredenia, pamäte a kvality spánku,

  • Tulsi (posvätná bazalka) – podporuje relaxáciu, fyzickú a psychickú pohodu, pomáha udržať telo v rovnováhe,

  • Eleuthero – využívaný je najmä na podporu imunitného systému, zníženie únavy a pomoc pri odolnosti voči stresovým situáciám. Vyhľadávaný je aj vytrvalostnými športovcami na udržanie potrebnej psychickej pohody.

Podporte psychické zdravie a odbúrajte stres pomocou aminokyselín 

Ďalšou skupinou látok, ktoré môžu nahradiť lieky na nervy a stres, sú aminokyseliny. Sú to látky, ktoré si nedokáže telo vytvárať samo, preto je potrebné ich dopĺňať vo forme stravy alebo výživových doplnkov. Dokážu pomôcť nášmu telu znižovať pocit stresu a vyčerpania. Majú upokojujúce účinky a stimulujú funkciu nervového systému. V prirodzenej forme sa najviac nachádzajú v hovädzom a kuracom mäse, syroch, orechoch a semienkach. Medzi aminokyseliny podporujúce psychické zdravie zaraďujeme napríklad glutamín, L-tryptofán, L-tyrozín a L-theanín.

Lieky na ukľudnenie bez predpisu? 

Mnohí z nás sa v živote dostanú do situácií, kedy im môžu byť lieky na nervy a stres veľmi nápomocné. Samozrejme, existujú určité psychické stavy a diagnózy, kedy je liečba pomocou silnejších liekov na predpis stanovená lekárom nevyhnutná. Ak sú však vaše problémy so zvládaním stresu iba krátkodobé, prípadne ústia z nejakej životnej situácie, alebo potrebujete iba zmierniť psychické napätie, vyskúšať môžete lieky na ukľudnenie bez predpisu lekára. Mnohé z nich sú vyrábané ako kombinácia uvedených látok, vitamínov a bylín.

 Udržať sa v psychickej rovnováhe a mať stres vo vypätých situáciách pod kontrolou, môže byť v dnešnej dobe ťažké. Ak skombinujete zdravú životosprávu, mentálnu starostlivosť o svoju osobnosť a zároveň ich podporíte niektorými z uvedených vitamínov a doplnkov na zlepšenie fungovania nervovej sústavy a psychického zdravia, môže byť pre vás zvládanie stresu jednoduchšie. Účinné lieky na nervy a stres totiž nemusia byť iba lekárom predpísané chemické preparáty. Pomoc nájdete aj v prírode, o čom svedčia predchádzajúce riadky.

KÚPIŤ DOPLNKY NA NERVY A STRES