Strašiak menom oxidačný stres. Ako sa nestať jeho obeťou?

Oxidačný stres je dôvod, prečo stále viac ľudí vyhľadáva pomoc odborníkov a siaha po vhodnej liečbe či vitamínových doplnkoch prispievajúcich k správnemu fungovaniu nášho tela. O strese toho počujeme okolo seba stále viac. Jeho dôsledkom je zhoršený zdravotný stav, znížená imunita a mnohé psychické problémy naprieč všetkými vekovými kategóriami. Nie je však stres ako stres. 

Máte pocit, že strašiak menom oxidačný stres už dolapil aj vás? V čom je iný ako psychický stres? V nasledujúcom článku vám podáme pomocnú ruku. Dozviete sa: 

  • čo je oxidačný stres,
  • aký je rozdiel medzi klasickým a oxidačným stresom,
  • aké sú dôsledky a hrozby oxidačného stresu,
  • ako bojovať proti oxidačnému stresu.

Čo je oxidačný stres a ako vzniká? 


Oxidačný stres vzniká, keď sa naruší rovnováha medzi antioxidantmi a voľnými radikálmi v ľudskom tele. Voľné radikály sú pomerne nestabilné molekuly, ktoré sa v našom tele prirodzene nachádzajú. Ak prevažuje ich tvorba nad ich neutralizáciou, vzniká problém. Voľné radikály poškodzujú nielen tkanivá, ale aj bunky. Hoci platí, že ide o normálny proces v rámci ľudského organizmu, zlom nastáva v momente, keď sa voľné radikály nahromadia a naše telo ich nedokáže účinne eliminovať. Tu už hovoríme o zvýšenom strese na bunkovej úrovni. A v našom organizme sa rozozvučí alarm. Hrozí poškodenie tkanív a dokonca aj celých orgánov. 

Prečo je oxidačný stres takou hrozbou? 


Výskumy už dnes dokazujú, že je naša populácia vystavená oxidačnému stresu viac než kedykoľvek predtým. A štatistiky stále pridávajú nové a nové alarmujúce čísla. Príčinami sú práve uponáhľaný moderný štýl života, nevhodné stravovanie sa, klasický stres, nie príliš priaznivý stav životného prostredia a taktiež nedostatok pohybu a aktivít. Dokonca viac než tri štvrtiny chronických chorôb súvisí práve s oxidačným stresom.

Čo spôsobuje oxidačný stres? 

Ako sme vyššie spomenuli, vo chvíli, kedy molekuly voľných radikálov nie sú účinne eliminované, prípadne sa nekontrolovateľne zhromaždia, vzniká dokonale živná pôda pre oxidačný stres. Vo veľkej miere k nemu prispievajú aj tieto faktory: 

  • Znečistené životné prostredie
    Pobyt a život v znečistenom životnom prostredí a ovzduší znamená často zvýšený výskyt nebezpečných toxínov, ktoré spôsobujú väčšiu tvorbu voľných radikálov.
  • Nikotín a cigarety
    Zvýšenú tvorbu voľných radikálov prináša aj vystavenie sa účinkom nikotínu. Pasívne aj aktívne fajčenie, inak povedané konkrétne cigaretový dym, obsahujú množstvo nežiadúcich chemikálií.

  • Nevhodná strava
    Vysoký obsah tukov, cukrov, rafinovaných uhľohydrátov a nezdravé stravovacie návyky sú dôvod, prečo telo produkuje viac voľných radikálov. Ak sa pridá strava ochudobnená o antioxidanty, miska váh je naklonená.

  • Stres a úzkostné stavy
    Aj klasický stres (chronický) emocionálny stres, ktorý zvyšuje hladinu hormónu kortizol, môže spúšťať nadmernú tvorbu voľných radikálov.

  • Škodlivé slnečné žiarenie
    Je dokázané, že ak svoje telo vystavujete UV žiareniu, môže dochádzať v rámci organizmu k uvoľneniu väčšieho množstva voľných radikálov.

  • Chronický zápal a starnutie
    Ak máte v tele prebiehajúce zápalové ochorenia, je predpokladom, že dochádza k tvorbe voľných radikálov. Neželaným faktorom je aj prirodzené starnutie organizmu, keďže telo nedokáže vyprodukovať takú mieru účinných antioxidantov, aby sa mohlo brániť.

Psychické zdravie a stres: Aký je rozdiel medzi oxidačným a “normálnym” stresom? 

Ak vám niekto povie: “Čo stresuješ?” Obvykle naráža na situáciu, kedy ste vo vypätí. Medzi tým klasickým stresom a oxidačným stresom je však rozdiel vo viacerých bodoch. A to nielen v príčinách, ale aj dôsledkoch, ktoré vytvárajú. 

Klasický stres a duševné zdravie 

Ten “normány” tres je emocionálny stav. Narážame presne na vetu vyššie. Ovplyvňujú ho práca, rodina, spoločnosť a rôzne iné vonkajšie faktory a životné udalosti. Podľa štatistík až 6 z 10 zamestnancov v rozvinutých svetových ekonomikách zažíva na svojom pracovisku zvýšený stres. 

Tento druh stresu spôsobuje uvoľňovanie dvoch hormónov – adrenalínu a kotrizolu a dôsledky, ktoré prináša, súvisia najmä s duševným zdravím a rozpoložením. Z psychických prejavov ide o stavy úzkosti, depresie, poruchy spánku a pod. Prejaviť sa však môže aj fyziologicky – poruchami krvného tlaku a svalovým napätím. 

Oxidačný stres ako tichý zabijak 

Znie to možno tvrdo, no pravda nie je ďaleko. Keďže oxidačný stres spôsobuje poškodenia na bunkovej úrovni, voľné radikály sa dostávajú do stretu s lipidmi, bielkovinami a našou DNA. Ide o nepriaznivý fyziologický stav, kedy voľné radikály poškodzujú bunky, tkanivá a celé orgány. Oxidačný stres je tak príčinou rôznych ochorení ako kardiovaskulárne choroby či rakovina (viď nižšie)

Aké sú dôsledky oxidačného stresu? 

Fyziologické procesy na bunkovej úrovni majú za následok veľké množstvo zdravotných komplikácií a ochorení. Ak sa vo vašej prítomnosti už skloňuje pojem oxidačný stres, netreba to brať na ľahkú váhu. Práve naopak, oxidačný stres je príčinou týchto ochorení a neželaných prejavov:

Oxidačný stres spôsobuje vrásky 

Začneme zľahka. Pre niekoho však aj kozmetický rozmer nepriaznivých účinkov oxidačného stresu prináša pohromu. Pravdou totiž je, že voľné radikály môžu negatívne vplývať na kolagén a elasticitu pokožky – inak povedané k tvorbe vrások, vzniku pigmentových škvŕn a podobne. 

Za kardiovaskulárnymi ochoreniami hľadajte oxidačný stres 

Prílišný výskyt a zhlukovanie voľných radikálov – pôvodcov oxidačného stresu, môže prispievať k tvorbe aterosklerózy. Inak povedané vyváraniu nánosov (najčastejšie tukových látok) v artériách. Dôsledok sú známe prejavy ako infarkt alebo mŕtvica.

Oxidačný stres a rakovina 

Nezdravé alebo poškodené (zmutované) bunky spôsobujú vznik rakovinových ochorení. A ak majú poškodenie buniek za následok voľné radikály, je zrejmé, že oxidačný stres môže prispievať k zvýšenému riziku karcinogénnych ochorení. 

Diabetes – oxidačný stres vplýva aj na pankreas 

Ak sa bunková úroveň poškodenia preklopí do orgánovej, v rámci vymenovania dôsledkov oxidačného stresu nesmieme vynechať cukrovku. Voľné radikály môžu ovplyvniť aj zdravie a funkciu pankreasových buniek produkujúcich inzulín a prispievať tak k vzniku diabetes.

Ako vplýva oxidačný stres na náš mozog? 

Nie priaznivo. Aj v prípade neurónov platí, že môžu byť ohrozené voľnými radikálmi a ich zhromažďovaním sa. Oxidačný stres sa preto spája aj s ochoreniami ako Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba. 

Aké sú príznaky oxidačného stresu? 

Máte pocit, že by sa mohol oxidačný stres dotýkať aj vás alebo niektorého z vašich blízkych? Treba si uvedomiť, že nejde o stav, ktorý sa udeje zo dňa na deň. Voľné radikály môžu v organizme spôsobovať problémy mesiace či dokonca roky. Odhaliť nekalý vplyv oxidačného stresu je teda pomerne náročné.

Všímajte najmä tieto príznaky:

  • nezdravo (sucho) a zostarnuto pôsobiaca pokožka
  • prílišná únava a nedostatok energie
  • oslabený imunitný systém a častá chorobnosť
  • časté bolesti hlavy
  • zhrošenie zraku
  • problémy s metabolizmom a tráviace ťažkosti
  • náladovosť
  • problémy so spánkom
  • problémy so sústredením sa, koncentráciou a zhoršená pamäť

Tipy, ako bojovať proti oxidačnému stresu 

Aj v prípade oxidačného stresu existujú rady a overené tipy, ako sa vyhnúť jeho nepriaznivým následkom. Prevencia vôbec nie je na škodu. Práve naopak. 

Základom je rovnováha voľných radikálov a antioxidantov, ktoré ich dokážu neutralizovať. Dopĺňajú im totiž chýbajúce elektróny, vďaka čomu ich stabilizujú. Zároveň antioxidanty chránia bunky pred účinkami voľných radikálov a prispievajú k obnove ďalších antioxidantov. 

Čo je teda potrebné dodržiavať, ak chceme byť v boji s oxidačným stresom úspešní?

Jedzte stravu bohatú na antioxidanty a omega 3-mastné kyseliny 

Ich úlohu sme už načrtli vyššie. Ktoré potraviny by ste teda do svojho jedálnička rozhodne mali zaradiť? Bobuľoviny, citrusy, zelenina ako brokolica, špenát a paradajky, orechy, semienka a v neposlednom prípade aj ryby.

Nezabúdajte na psychické zdravie a stres. Vsaďte na horčík 

Zvládať stres nie je jednoduché. Či už vyskúšate meditáciu, jogu, dychové cvičenia alebo vitamíny, výber je na vás. Pomôcť vám dokáže napríklad magnézium vo forme doplnkov stravy. Okrem toho, že v kombinácii s vitamínom B6 prispievajú k zníženiu vyčerpanosti, únavy a priaznivému psychickému rozpoloženiu, svoju rolu zohrávajú aj v prípade oxidačného stresu. 

magnezium_b6

Horčík aktivuje enzýmy a podieľa sa na tvorbe antioxidantov a vitamín B6 okrem podpory tvorby antioxidantov pomáha pri odstraňovaní látok, ktoré môžu spustiť oxidačný stres (áno, vrátane karcinogénov a toxínov).

Doplňte výživu ostatnými vitamínmi 

Vitamíny v rôznom zastúpení môžu pomôcť v boji proti oxidačnému stresu. Okrem doplnkov stravy bohatej na antioxidanty by ste mali dbať o ich potrebné množstvo v každodennom meradle. Hovoríme najmä o vitamíne C, vitamíne E či seléne

vitamin-cselen_1

Dodržiavajte pitný režim 

Voda je elementom, ktorý je potrebný k vylučovaniu látok z tela. Aj tých nežiadúcich. Preto je dôležité dodržiavať pitný režim, vďaka ktorému sa telo lahšie zbaví toxických a iných nebezpečných látok.

Pravidelne cvičte a doprajte si dostatok spánku 

Spánok je kľúčový pre regeneráciu tela. Jeho nedostatok môže priamo vplývať na zvýšenie rizika oxidačného stresu. Preto si doprajte v priemere 7 hodín spánku denne a nezabudnite na aktívny životný štýl. Nie je potrebné vypracovať si hneď cvičebný plán. Postačí pravidelný pohyb, ideálne na čerstvom vzduchu. Mimochodom, viete že by ste denne mali zvládnuť 10 000 krokov, aby ste prispeli k svojmu zdravému životnému štýlu?

Absolvujte preventívne prehliadky 

Vaše telo sa vám poďakuje. Na pravidelných prehliadkach u lekára môžete včas odhaliť vplyvy oxidačného stresu a ich dôsledky. Nepodceňujte teda prevenciu a hláste sa u svojich lekárov vždy minimálne v intervaloch, na ktoré máte zo zákona nárok.

Oxidačný stres je naozaj skrytým strašiakom, ktorého prítomnosť si nemusíme uvedomovať. Ak máte dôvod domnievať sa, že sa tento problém týka aj vás, obráťte sa na svojho ošetrujúce lekára a preberte s ním podozrenie či spôsob, ako s oxidačným stresom účinne bojovať. Všetky potrebné vitamínové doplnky, vrátane účinného magnézia s vitamínom B6 nájdete na www.edenpharma.sk.