Rýchle chudnutie a jeho riziká. Ako schudnúť zdravo?

Rýchle chudnutie môže mať rôzne príčiny. Kým niektoré ovplyvniť nevieme, v mnohých ide práve o zbožné prianie, s ktorým sa v hlave pohráva nejedna žena i muž. Kto skúsil vie, že schudnúť zväčša nie je jednoduché. A práve rýchle chudnutie môže mať za následok viac škôd ako úžitku. Zistite, čo to vlastne obnáša a ako dokážu rôzne cviky na chudnutie, diéta alebo lieky a výživové doplnky na chudnutie ovplyvniť výsledok.

chudnutie

Čo je vlastne rýchle chudnutie? 

Pojem rýchle chudnutie opisuje proces, pri ktorom v krátkom časovom období dosiahnete markantný úbytok hmotnosti. Ako sme už vyššie uviedli, dôvodov môže byť niekoľko a kým niekto rýchlo schudnúť túži a skuša jednu tablety na chudnutie za druhými, iný, naopak, rýchlo schudne z dôvodu nedostatočného príjmu potravy (nie cieleného) alebo zo zdravotných dôvodov. Inak povedané, kým niekto hľadá spôsob ako rýchlo schudnúť, sú medzi nami aj takí, ktorí jednoducho nemajú na výber, hoci by chudli neradi. V tomto článku sa však zameriame na tých, ktorý v rýchlom chudnutí vidia spôsob, ako sa dostať do vysnívanej formy.

Ako však presnejšie definovať pojem rýchle chudnutie?

Rýchle chudnutie versus zdravé chudnutie v číslach 

Za zdravé chudnutie je obvykle považovaný úbytok váhy 0,5 kg maximálne 1 kg týždenne. V mesačnom meradle hovoríme o dvoch až troch kilogramoch, ktoré sa vám podarí zhodiť. Tieto čísla sú považované za bezpečné a taktiež udržateľné aj v horizonte dlhodobého chudnutia a taktiež udržiavania si váhy. 

Je však veľmi dôležité posúdiť optimálnu rýchlosť chudnutia v súvislosti s konkrétnou osobou. Do hry totiž vstupujú faktory ako individuálne potreby, zdravotný aj psychický stav a celkové ciele jedinca. Všeobecné odporúčanie znie –  konzultovať chudnutie s lekárom alebo odborníkom, aby ste dosiahli výsledok presne podľa vašich predstáv.

Mýty a nebezpečenstvá spojené s rýchlym chudnutím 

Aby sme hneď na začiatok uviedli veci na pravú mieru, tak, ako má rýchle chudnutie svoje nevýhody, má aj výhody. Tá najdôležitejšia je vlastne aj dôvodom, prečo sa doň väčšina ľudí púšťa – úbytok váhy. S úbytkom váhy sa prirodzene v prípade tých, ktorí majú nadváhu, spája často zlepšenie zdravotného stavu – lepšia srdečná a tepová činnosť, menšie kĺbové zaťaženie, lepšia kondícia, zlepšenie metabolizmu a podobne. To však nemusí byť pravidlom, ak ide práve o nezdravé rýchle chudnutie. Zamerajme sa preto skôr na jeho odvrátenú stránku. Tú, ktorú si mnoho ľudí na začiatku chudnutia, kedy hľadá vhodnú cestu, ako zhodiť prebytočné kilá, vôbec nepripúšťa. 

A akými najčastejšími mýtmi sa môžete stretnúť, ak ste boli dosiaľ presvedčení, že rýchle chudnutie je spôsob, ako čo najefektívnejšie dosiahnuť vysnívanú váhu?

Mýtus prvý: Rýchle chudnutie je bezpečné a zaberá 

Dnes už našťastie existuje osveta ohľadom rýchleho chudnutia a jeho nástrah. Schudnúť 30 kilogramov za 3 mesiace jednoducho nie je pre ľudský organizmus zdravé. Drastické diéty, jednozložková strava a extrémne namáhavé cvičenie môžu viesť k celkovej dehydratácii organizmu, strate dôležitého svalového tkaniva a taktiež nedostatku telu prospešných živín či ďalším zdravotným problémom.

Mýtus druhý: Hladovanie je cesta, ako na rýchle chudnutie 

Hladovaním sa rýchle chudnutie väčšinou dosiahnuť dá. Avšak, každá strana má dve mince a niekedy je tá druhá omnoho škaredšia ako tá prvá. Hladovanie zároveň môže znamenať príchod iných, vážnejších zdravotných problémov. Príkladom je oslabená imunita, zhoršený metabolizmus a celková únava.

Mýtus tretí: Rýchlo schudnúť mi pomôžu zázračné lieky na chudnutie 

Tie ešte naozaj nevymysleli. Na trhu je množstvo produktov, ktoré sa familiárne nazývajú tabletky na chudnutie, avšak väčšinou ide o prípravky, ktorých výsledkom je úbytok na váhe spôsobený napríklad zo začiatku rýchlym odvodnením. Kým vy vidíte, že ručička na váhe klesá, v prvom štádiu je to najmä voda, ktorá z tela odchádza. Aj preto je dehydratácia jedným z nebezpečenstiev, ktoré pri rýchlom chudnutí hrozia. Namiesto zázračných liekov na chudnutie sa preto radšej zamerajte na diétne výživové doplnky, ktoré vám dokážu pomôcť napríklad v prípade, ak máte problémy s metabolizmom. 

EDENPHARMA TIP: Jedným z príkladov takýchto výživových doplnkov je L-karnitín. Kým pri osobách, ktoré majú látkovú výmenu tukov v najlepšom poriadku nemusí zaznamenať jeho užívanie markantné výsledky, v prípade osôb s narušeným metabolizmom tukov pomôcť môže. L-karnitín zlepšuje oxidáciu tukov, aby z mastných kyselín vyprodukoval energiu na dostatok fyzickej aktivity. A zvýšená miera fyzickej aktivity vedie k spaľovaniu kalórii, ktoré sú predpokladom k chudnutiu a úbytku telesnej váhy.

Mýtus štvrtý: Na rýchle chudnutie mi postačia tablety na chudnutie, stravu meniť nemusím 

Opäť omyl, milé dámy a taktiež aj páni. Keďže už viete, že žiadne zázračné lieky na chudnutie neexistujú, je logické, že nebude pravdivý ani tento mýtus. Pri akomkoľvek chudnutí alebo znižovaní hmotnosti je potrebné stravu upraviť. Upravený jedálniček by mal byť vo výsledku vyvážený a obsahovať potrebné množstvo všetkých typov zložiek (sacharidy, bielkoviny a tuky, živiny a minerály). 

Ak chcete zredukovať váhu, je potrebné nastaviť sa na takzvaný kalorický deficit. Neznamená to však, že začnete menej jesť. Ide vyváženie kalorického príjmu (strava) a výdaja (cvičenie a rôzne aktivity) tak, aby ste v konečnom dôsledku prijali menej kalórii ako vydáte. Telo si tak prestane vytvárať zásoby a začne z nich, naopak, čerpať. Bez úpravy jedálnička teda akékoľvek, nielen rýchle chudnutie nebude mať efekt, aký očakávate.

Mýtus piaty: Rýchle chudnutie má za následok trvalé zníženie hmotnosti 

O jojo efekte ste už určite počuli. Ide o stav, kedy následne po schudnutí o niečo neskôr opäť naberiete zníženú hmotnosť. Alebo dokonca priberiete ešte viac, než ste po chudnutí zhodili. Ide teda o neustály kolotoč chudnutia a priberania (preto názov jo-jo), ktorý býva obvykle zapríčinený rýchlym a nezdravým chudnutím, zlými stravovacími návykmi, extrémnymi diétami alebo stratou svalovej hmoty. Keďže jo-jo efekt vedie k opätovnému nárastu hmotnosti, frustrácii a taktiež zhoršenému psychickému a fyzickému zdravotnému stavu, nie je rýchle chudnutie vôbec vhodnou cestou, ako sa dopracovať k trvalému úbytku hmotnosti.

Alternatíva rýchleho chudnutia – ako chudnúť zdravo? 

Ak chcete dosiahnuť úbytok hmotnosti, musíte sa nastaviť na fakt, že v prípade trvalého výsledku pôjde o proces dlhodobý. Žiadne skratky, drastické diéty na chudnutie, nárazové rýchle chudnutie ani zázračné lieky na chudnutie nie sú efektívne. Jediné, čo vám prinesie reálne výsledky je kombinácia dostatočného pohybu a zdravého stravovania sa. Pripravili sme si pre vás komplexný plán, vďaka ktorému sa vám vám podarí začať odznova a správne. Stačí dodržať tieto body. 

  1. Nastavte si reálne ciele a merajte sa (nie vážte)

Určte si presné a taktiež merateľné ciele chudnutia. pokojne aj do tabuľky, kde si budete zapisovať nielen váhu, ale najmä rozmery dôležitých partií. Pretože pri chudnutí pomocou cvičenia dochádza aj k nárastu svalovej hmoty. Môže sa teda zdať, že ste progres neurobili, ak ručička váhy ukazuje dlhodobo to isté číslo. To, čo však neklame, sú tie rifle vo vašej skrini, ktoré si opäť bez problémov oblečiete ako pred rokmi. Väčšina odborníkov chudnutie tempom približne 0,5 kg až 1 kg hmotnosti týždenne, ideálne 2 kg mesačne.

meranie

  1. Obráťte sa na odborníkov

Nie ste v tom sami. Pokojne sa pred začatím chudnutia skontaktujte so svojím lekárom alebo špecialistom na výživu. V prvom prípade zistíte, ako ste na tom zdravotne a či v chudnutí nie sú žiadne prekážky a druhá osoba vám pomôže vytvoriť ten správny plán (stravovania i cvičenia).

  1. Držte sa svojho plánu

Ideálne na mieru. Takého, ktorý bude zahŕňať pestré a vyvážené jedlá. Pokúste sa konzumovať viac ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, proteínov z chudých zdrojov (ako napríklad kuracie mäso, ryba, tofu) a zdravých tukov (ako napríklad orechy, avokádo). Z kaloricky vyváženého jedla sa vám pod odborným dohľadom podarí zostaviť dostatočne veľké porcie, aby ste počas chudnutia neboli hladný.

  1. Dbajte o dostatok tekutín

V ideálnom prípade čistej vody. Vylúčte sladené nápoje a nezabudnite, že káva sa do množstva vypitých tekutín neráta. Práve naopak. Po šálke kávy (ktorá odvodňuje) dlžíte svojmu telu 2 šálky vody. Piť je potrebné počas celého dňa a nie nárazovo. 

  1. Buďte aktívni

Zahrňte do svojho plánu stravovacieho plánu aj pravidelnú fyzickú aktivitu. Nemusí to byť zrovna posilňovňa alebo fitness centrum, existuje veľké množstvo pohybových aktivít, ktoré vás udržia v kondícii. Ak nájdete takú, ktorá vás bude baviť alebo vás nabije endorfínmi, o to lepšie. Chudnutie pôjde ako po masle. Ak to však bude aj vo vašom prípade fitko, kombinujte kardiovaskulárne cvičenie s cvikmi zameranými na posilňovaním svalov (tvarovanie postavy).

  1. Urobte si zápisník svojho chudnutia

Na prvý pohľad sa to môže zdať ako malichernosť. Avšak po niekoľkých mesiacoch uvidíte progres, ktorý ste už prešli a vždy máte na zreteli aj cieľ, ktorý chcete dosiahnuť. Ak sa do svojho zápisníka pozriete o rok či dva a vytrváte v nastavenom pláne, budete vedieť, že pravidelné zapisovanie si hmotnosti a mier za to určite stálo.

  1. Zaraďte aj relax a regeneráciu

A každopádne aj pravidelnú dávku oddychu vo forme dostatočného spánku. Ak od svojho tela vyžadujete zvýšenú námahu, musíte mu dopriať čas na regeneráciu. relaxačné cvičenia ako jóga alebo rôzne meditácie a afirmácie dokážu nastaviť potrebnú rovnováhu a dodajú vám energiu pokračovať vo svojich cieľoch ďalej.

Ako vidíte, rýchle chudnutie naozaj nie je cesta, ako sa trvalo priblížiť k svojej vysnívanej postave alebo hmotnosti. Jediným spôsobom je zmeniť svoje návyky a vydať sa na prvý pohľad dlhšou, no o to efektívnejšou cestou. Veríme, že vám v tom pomôžu aj naše tipy a niektoré z výživových doplnkov, s ktorými môže byť chudnutie efektívnejšie.