Zápal močových ciest? Tipy, ktoré môžu nahradiť aj najsilnejší liek

Zápal močových ciest je síce celkom bežné, no o to nepríjemnejšie ochorenie. Kvalitu vášho života dokáže ovplyvniť natoľko, že musíte obmedziť aj každodenné úlohy. Pálenie alebo bolesť pri močení dokážu paralyzovať nielen dospelého človeka, no stretávame sa často aj so zápalom močových ciest u detí. Týka sa táto téma práve v tejto chvíli aj vás? Zistite: 

  • aké sú príznaky zápalu močových ciest,
  • aká je úloha antibiotík pri zápale močových ciest a kedy po nich siahnuť,
  • aké sú alternatívy a prírodná liečba zápalu močových ciest,
  • ako vám môže pomôcť zázrak menom kapucínka.

zapal-mocovych-ciest

 

Čo spôsobuje zápal močových ciest? 

Otázka, ktorú si asi položíte hneď druhú v poradí akonáhle zistíte, ako ho vyliečiť. Odpoveď je pritom celkom jednoduchá. Zápal (aj tento) je spôsobený infekciou. V tomto prípade ide najčastejšie o infekciu zapríčinenú baktériami Escherichia coli (E. coli), ktoré sa normálne vyskytujú aj v ľudskom čreve. Čo teda mohlo zapríčiniť napríklad aj váš aktuálny zápal močových ciest?

  • ak ste žena, pokojne aj biologický fakt, že ste kvôli svojim kratším močovým trubiciam náchylnejšia na prienik baktérií do tela z vonkajšieho prostredia,

  • špecifická sexuálna aktivita, pri ktorej môže dochádzať k prenosu spomínanej baktérie práve z konečníka,

  • nedostatočná hygiena, ktorá je vstupnou bránou pre množiace sa baktérie,

  • obličkové kamene alebo zväčšená prostata u mužov môžu svojou prítomnosťou blokovať normálnu funkciu močnového ústrojenstva a tak prispievať k zvýšenému riziku zápalu,

  • oslabený imunitný systém dokáže taktiež uľahčiť baktériám prienik do močových ciest bez toho, aby si telo s nimi poradilo vo vlastnej réžii. 

Časté močenie, palenie alebo bolesť? Spoznajte príznaky zápalu močových ciest 


Tak, ako v prípade množstva iných ochorení, príznaky sú aj v prípade zápalu močových ciest veľmi individuálne. Kým niekoho môže len pobolievať v oblasti brušnej dutiny alebo zbadá, že je moč inej farby, iný si ho môže pretrpieť v poriadnych bolestiach. Dôležité je však neignorovať čo i len prvé príznaky. Zhodnotiť svoj stav a jeho vážnosť natoľko, aby ste si vedeli zvoliť vhodnú cestu, ako si so zápalom močových ciest poradiť. Aké príznaky vám najčastejšie napovedia o tom, že ide o zápal močových ciest?

Časté močenie 

Ak máte nutkanie na močenie častejšie ako obvykle, môže ísť o jeden z príznakov zápalu močových ciest. Mnohí pacienti popisujú tento problém tak, že majú pocit potreby navštíviť záchod aj vtedy, keď ich močový mechúr ešte nie je ani zďaleka plný.

Bolesť a pálenie pri močení 

Druhým najčastejším príznakom zápalu je nepríjemný pocit pálenia alebo dokonca bolesti počas močenia. Dôvodom, prečo sa tak deje, je podráždenie močových ciest práve z dôvodu zápalových procesov a prítomnosti infekcie.

Bolesť v dolnej časti brucha alebo bedrách 

Tento príznak súvisí najmä s tým, v akej časti nášho tela sa močové cesty nachádzajú. Najmä u žien môže byť táto bolesť môže byť mierna alebo intenzívnejšia a môže sa meniť v závislosti od závažnosti zápalu a postupujúcej infekcie.

Zmena vlastností moču 

Ak máte zápal močových ciest, môže byť jedným z ukazovateľov aj iná, akoby tmavšia farba moču. Iní hovoria skôr o zakalenom moče, ktorý má, navyše aj výraznejší zápach.

Všeobecný pocit únavy a vyčerpanie 

Zápalové procesy si v našom tele takmer vždy vyžadujú zapojenie celého organizmu. Kým vo vnútri prebieha mobilizácia protilátok a ťažká ofenzíva, navonok sa môžete pociťovať celkovú únavu a slabosť

Zvýšená teplota 

V prípade závažnejšieho zápalu močových ciest môžete dokonca zaznamenať zvýšenú teplotu či príznaky horúčky a zimnice. Tieto príznaky sú často známkou toho, že infekcia sa mohla rozšíriť aj do horných častí močového systému a postúpila závažnejším smerom. 

Kedy zaberie domáca liečba zápalu močových ciest a kedy potrebujete antibiotiká? 

To najpodstatnejšie, ako sme už vyššie uviedli, je nebyť ľahostajný voči príznakom. Ak sa objavia, je potrebné zvýšiť pozornosť a podniknúť kroky, ktoré dokážu zápal zastaviť ešte v počiatočnom štádiu. Jedným z nich môže byť práve domáca liečba, ktorá sa používa ako podporná aj pri liečbe antibiotikami predpísanými ošetrujúcim lekárom. 

Ten uváži ich nasadenie po dôkladnej prehliadke. Jej súčasťou je v prvom rade zisťovanie vyššie uvedených príznakov a osobné vyšetrenie. Zároveň lekár odoberá vzorku moču na laboratórne testy, kde sa zisťuje prítomnosť baktérií, červených krviniek, bielych krviniek a ďalších zápalových markerov. Po zistení prítomnosti nasleduje presnejšie určenie konkrétnej baktérie kultiváciou, vďaka čomu lekár vyberie vhodné antibiotiká

Vráťme sa však späť k tomu, ako si pri zápale močových ciest pomôcť práve domácou liečbou. Poznáte tieto rady a tipy, ktoré sa stradovali ešte medzi našimi babičkami?

Pite veľa vody 

Vďaka zvýšenému príjmu vody dochádza v tele k želanému odplavovaniu práve tých neželaných baktérií z močového ústrojenstva. Svoj pitný režim by ste preto mali ešte viac zvýšiť (hoci rozumieme, že to močenie potom nemusí byť najpríjemnejšie). Platí však, že čím je močenie častejšie, tým sa moč obnovuje a nestagnuje v močovom mechúre, kde sa baktériám darí rozmnožovať sa ešte viac.

Vyskúšajte teplé obklady 

Teplo pôsobí uvoľňujúco na svaly močového mechúra a celé spektrum hladkých svalov v oblasti brucha, kde býva bolesť najintenzívnejšia. Vyskúšajte si preto nahriať termofor, obľúbené čerešňové kôstky, žito v plátenom vrecúšku alebo iný zdroj tepla, ktorý si môžete pri spodnej časti brucha pridržiavať.

Pri zápale močových ciest nedráždiť! 

Netýka sa to len voľby pracieho prášku a aviváže, či tkanín spodnej bielizne, ktoré by mali byť z prírodných materiálov. Ideálne s antibakteriálnymi vlastnosťami. Dráždiť sa dá aj zvnútra. Vyhnite sa preto nerestiam, ako je kofeín, alkohol, koreniny a podobné potraviny, ktoré by mohli dráždiť váš močový trakt.

Stavte na silu probiotík 

Nielen na všeobecnú imunitu a problémy s tráviacim traktom môžu byť probiotiká a laktobacily nesmierne účinným pomocníkom. Okrem potravín, bohatých na probiotiká (fermentované výrobky, acidofilné produkty a pod.), môžete vyskúšať aj prírodné výživové doplnky, ktoré môžu výrazne podporiť zdravú rovnováhu baktérií v čreve a taktiež močovom trakte.

EDENPHARMA TIP: Probiotiká sú častou voľbou, ak potrebujete posilniť imunitu. Ak vás zaujíma viac tipov, ako na to, rozhodne si prečítajte tento článok.

Čarovné brusnice a zápal močových ciest 

Práve ich silu poznali aj naši predkovia. Preto boli brusnice považované za účinnú domácu liečbu zápalu močových ciest. Niektorí naň dokonca nedali dopustiť natoľko, že ich považovali za najsilnejší liek. Dôvod, prečo sa brusnice osvedčili je, že  obsahujú látky, ktoré by mohli brániť priľnutiu škodlivých baktérií k stenám močového traktu.

Kapucínka a zápal močových ciest 

Napokon, ak by ste v prírode hľadali niečo také, ako najsilnejší liek na zápal močových ciest, mnohí by vám okrem brusníc poradili kapucínku väčšiu. Ak ste sa s ňou ešte nestretli, ide o bylinku, bežne rastúcu aj v našich podmienkach. Svoju silu ukrýva nielen v rôznofarebných (žltých, oranžových a červených) kvetoch, ale vo všetkých svojich častiach. 

Vedeli ste napríklad, že je kapucínka aj veľmi chutná? Ak máte radi mierne pikantnú rukolu, určite ju vyskúšajte na dozdobenie šalátov alebo hlavných jedál. Liečitelia využívajúci alternatívne postupy označujú kapucínku za “prírodné antibiotikum”. Aké zásluhy si môže pripisovať práve v súvislosti s liečbou zápalu močových ciest?  

Kapucínka je výnimočná tým, že obsahuje látky s predpokladaným antibakteriálnym účinkom. Tieto látky môžu pomôcť pri zabraňovaní ďalšieho rastu a rozmnožovaniu baktérií v močovom ústrojenstve, čo môže byť zároveň veľmi prospešné aj pri zápale močových ciest. Vyhľadávaným pomocníkom je kapucínka aj pri konkrétnych kmeňoch baktérií – streptokokov, stafylokokov a helikobaktera. 

Kapucínka, spolu s účinnými brusnicami, vo forme roztoku alebo tabliet, tak dokáže vytvoriť prírodnú kombináciu, po ktorej s dôverou môže siahnuť ktokoľvek, koho trápi zápal močových ciest a rád by svoj problém vyriešil napríklad s pomocou domácej liečby. Vyskúšate ju aj vy?