Vitamíny na imunitu a probiotiká. Ktoré sú najlepšie?

Jar a jeseň sú každoročne obdobie, kedy v lekárňach a vyhľadávačoch rezonuje najčastejšie jeden výraz: “vitamíny na imunitu.” Zadali ste ho práve i vy? V tom prípade čítajte ďalej. V tomto článku nájdete prehľad o všetkých dôležitých vitamínoch, ktoré na imunitu vplývajú a taktiež probiotikách, ktoré k budovaniu imunity neodmysliteľne patria. Získajte všetky potrebné informácie, aby ste podporu imunity seba a celej rodiny zvládli túto sezónu ľavou zadnou.

bruna-branco-7r1HxvVC7AY-unsplash

Prečo sú vitamíny na posilnenie imunity dôležité? 

Počúvame to odmalička. Musíš jesť vitamíny. A presne to opakujeme aj svojim deťom. Viete však, ako presne vplývajú vitamíny na naše telo, za akými procesmi stoja a prečo si ich nevie naše telo vyrobiť v dostatočnej miere samo?

Máte dostatok vitamínov? 

Na hladinu potrebných vitamínov v našom tele vplýva veľké množstvo faktorov. Mnoho ľudí jednoducho neprijíma dostatok vitamínov z potravín kvôli nevyváženej strave, nedostatku prístupnosti kvalitných potravín alebo zlým stravovacím návykom. Výživoví poradcovia by o tom vedeli rozprávať svoje. Niekedy však nedokážeme celkom ovplyvniť to, koľko vitamínov naše telo produkuje. Dôvodom je je zhoršený zdravotný stav alebo ochorenia tráviaceho systému, ktoré môžu viesť k nedostatočnej absorpcii vitamínov z potravy a teda aj ich zníženému výskytu v našom tele. 

No a potom sú tu ešte rôzne životné fázy, ktorými si prechádzame. Zvýšená spotreba vitamínov nastáva napríklad počas tehotenstva a dojčenia. Každá budúca i nová mamička pociťuje, že sú zrazu na spotrebu životne dôležitých látok dvaja. V prípade pánov, napríklad platí, že si telo vypýta viac vitamínov pri intenzívnom fyzickom cvičení alebo počas choroby, čo prirodzene vedie k väčšiemu riziku nedostatku.

Podpora imunity vitamínmi – kde sa prejavuje? 

Budovať obranyschopnosť a posilňovať imunitu, to nie je len také jednoduché. Aby všetko v našom tele klapalo ako hodinky, prebieha v ňom veľké množstvo procesov a čiastkových úloh, ktoré spolu vytvárajú jeden účinný štít. Na čo všetko pôsobia konkrétne vitamíny?

Vitamíny produkujú takzvané imunitné bunky a antioxidanty 

Niektoré vitamíny, ako napríklad vitamín C a D, sú nevyhnutné pre tvorbu a fungovanie imunitných buniek, ako sú napríklad leukocyty a lymfocyty, ktoré bojujú proti infekciám a iným patogénom. Iné vitamíny, vrátane vitamínu C, E a A, vystupujú ako antioxidanty. V preklade to znamená, že chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. 

Vitamíny sa podieľajú na imunitnom štíte 

Imunita býva najčastejšie zobrazovaná ako štít. Doslova ten, ktorý pripomína stredoveké brnenie rytierov. A práve tu preberajú velenie z časti aj vitamíny. Niektoré totiž priamo úmerne podporujú funkciu bariérnych tkanív. Ktoré sú to? Tak napríklad koža a sliznice – miesta, ktoré sú prvou líniou obrany proti vírusom a baktériám.

Vitamíny regulujú imunitnú odpoveď 

V momente, keď je naše telo vystavené boju proti nežiadúcim patogénom, nastáva určitý typ imunitnej odpovede. Tá sa môže prejaviť rôzne, napríklad aj nepríjemným zápalom. Úlohou niektorých vitamínov je ovplyvňovať imunitnú odpoveď. Tak, aby nespôsobovala nášmu organizmu obmedzenia. 

Prehľad vitamínov na posilnenie imunity

Niektoré z vitamínov, ktoré sa na podpore imunity priamo podieľajú, sme spomenuli už vyššie. Pripravili sme si pre vás jednoduchý a nápomocný prehľad, podľa ktorého rýchlo zistíte, ktorý vitamín presne na čo slúži, aká je jeho odporúčaná dávka a kde ho môžete získať prirodzenou cestou. 


Vitamín C ako základ pre podporu imunity

Vitamín C je nevyhnutný pre tvorbu a správnu funkciu bielych krviniek, ktoré sú nevyhnutné v boji proti infekciám. Taktiež pôsobí ako silný antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Pravidelný príjem vitamínu C môže pomôcť znížiť trvanie a závažnosť bežných respiračných chorôb a tiež podporiť rýchlejšie hojenie rán, keďže je dôležitý pre zdravie kože, slizníc a tkanív. 

EDENPHARMA TIP: O voľných radikáloch sme už písali vyššie. Viete, že ide o nestabilné molekuly, ktoré majú nevyvážený počet elektrónov? Táto nestabilita im umožňuje reagovať s inými látkami v organizme, čo môže spôsobovať poškodenie buniek a tkanív. Nadmerná produkcia voľných radikálov môže viesť k oxidačnému stresu a byť spojená s rôznymi chorobami. Ak vás zaujíma viac, odpovede na svoje otázky nájdete v článku o oxidačnom strese. Zistite, či neohrozuje aj vaše zdravie.

Ktoré potraviny obsahujú vitamín C?

  • citrusy
  • jahody
  • brokolica
  • kiwi
  • paprika
  • papája

Aká je odporúčaná dávka vitamínu C?

Pre dospelého predstavuje odporúčaná dávka 100 – 130 mg vitamínu C na deň. V závislosti od toho, či ide o mužov alebo ženy, prípadne dojčiace ženy, ktoré sa nachádzajú v hornej hranici. V prípade detí je to približne polovica (od 50 mg/deň do 100 mg/deň v závislosti od veku a záťaže). Ak užijete viac vitamínu C, než vaše telo spotrebuje, niet sa čo obávať, vylúči ho močom. 

Z dlhodobého hľadiska to však môže byť problém, pretože sa môžu vytvárať oxalátové kamene. Hovoríme o príjme vyššom ako 1000 mg/deň. Oxalátové kamene sú v podstate močové kamene, ktoré môžu spôsobovať nepríjemné pocity v oblasti bruch alebo genitálií, napríklad aj pri močení.


Posilnená imunita bez vitamínu D nebude 

Vitamín D stimuluje imunitný systém a pomáhať mu reagovať primerane na vonkajšie hrozby, ako sú baktérie a vírusy. Tým sa znižuje riziko vzniku zápalu v tele a taktiež autoimunitných reakcií. Zároveň platí, že prítomnosť vitamínu D v organizme napomáha k tvorbe antimikrobiálnych peptidov v bunkách imunitného systému. Tie potom dokážu efektívnejšie bojovať proti infekciám a chrániť telo pred patogénmi. Hovoríme napríklad o T-lymfocytoch a makrofágoch, ktoré sú zodpovedné za rozpoznávanie a likvidáciu infikovaných buniek. Za zmienku stoja aj autoimunitné ochorenia, pretože vitamín D okrem vyššie spomenutého spúšťa nežiaduce imunitné reakcie proti vlastným bunkám.

Odkiaľ čerpať prirodzený vitamín D? 

  • slnečné žiarenie
  • ryby so zvýšeným obsahom tuku (losos, makrela a pod.)
  • vaječný žĺtok
  • mliečne výrobky

amy-humphries-6qzw-entUOw-unsplash

 

Aká je odporúčaná dávka vitamínu D?

Hoci sa vraví, že vitamín D získavame prirodzene, zo slnka, je na mieste vedieť aj to, že je to len malé množstvo. V prípade dospelých doporučujeme sledovať dennú dávku 25 – 50 mikrogramov (čo predstavuje cca 1000 – 2000 IU). Pre deti platí polovičné množstvo – 10 mikrogramov  a teda 400 IU. V prípade vitamínu D však pozor, aby ste neprekročili odporúčané denné dávkovanie 4000 IU alebo 1000 IU pre deti. Prekročená dávka môže spôsobiť vysoký obsah vápniku v krvi, bolesť kostí alebo nedostatok magnézia v tele, keďže sa všetok spotrebuje na vstrebávanie vitamínu D. 

Vitamín E ako významný antioxidant 

Vitamín E chráni bunkové membrány pred oxidáciou. Inak povedané, zabraňuje ich poškodeniu a udržiava bunky v celkovej kondícii. Vďaka tomu sa zvyšuje celková odolnosť organizmu voči infekciám, baktériám a vírusom. Aj v prípade vitamínu E platí, že vo veľkej miere podporuje tvorbu T-lymfocytov a navyše má protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal v tele a podporiť rýchlejšie hojenie tkanív po infekcii alebo dokonca poranení.

Odkiaľ čerpať prirodzený vitamín E? 

  • oleje rastlinného pôvodu (slnečnicový, olejový a pod)
  • zelená listová zelenina (losos, makrela a pod.)
  • orechy, jadrá a semená
  • avokádo

Aká je odporúčaná dávka vitamínu E? 

Čo sa týka odporúčanej dennej dávky vitamínu E, vo všeobecnosti sa pohybuje okolo 7,5 až približne 15 mg/deň pre dospelých. S vitamínom E však opatrne. Prekročenie dennej dávky môže spôsobiť nepríjemnosti ako bolesti žaludku, zvracanie, závratu, zmatenie, bolesti hlavy alebo dokonca aj poruchy srdcového svalu. 

 Blog obrázky (3)

Probiotiká na imunitu prinášajú výsledky. Prečo? 

Okrem vyššie spomenutých vitamínov sú tu probiotiká, ktoré sa v častej miere v spojitosti s imunitou skloňujú. Niet sa čomu čudovať. V našom blogu sme už písali o tom, aké sú probiotiká prínosné pre imunitu detí. Veľmi obdobné účinky majú aj na dospelých. Hlavnú rolu tu preberá črevný mikrobióm – dôvod prečo sa vraví, že imunita sídli v našich črevách. Čo sú presne tie probiotiká a akú majú v tomto smere funkciu?

Čo sú probiotiká? 

Probiotiká sú doslova živé mikroorganizmy. Náš tráviaci trakt je osídlený rôznymi druhmi baktérií – dobrými aj zlými, ktoré tvoria tzv. črevnú mikroflóru. Úlohou probiotik je pomáhať udržiavať túto mikroflóru v harmónii. Pre nás to znamená, že náš tráviaci systém funguje bez obmedzení a problémov. Probiotiká totiž v každej sekunde zabraňujú rastu škodlivých baktérií, ktoré by mohli spôsobiť problémy, ako rôzne tráviace ťažkosti alebo infekcie. 

Ako presne pôsobia probiotiká na imunitu? 

Niektoré druhy probiotik môžu stimulovať bunky črevnej sliznice na produkciu látok, ktoré pomáhajú posilňovať imunitný systém a chrániť telo pred patogénmi. Zároveň regulujú zápalové reakcie produkciou rôznych zápalových mediátorov a imunitných cytokínov. To je dôvod, prečo by po nich mali siahnuť aj ľudia s chronickými zápalovými ochoreniami alebo autoimunitnými poruchami. V neposlednom rade probiotiká vytvárajú účinný štít. Tak, že podporujú ochranné funkcie črevnej sliznice a zlepšujú integritu buniek. Vďaka tomu sa znižuje schopnosť patogénov a toxínov prenikať do krvného obehu a tým chrániť imunitný systém.

Aké probiotiká sú vhodné na imunitu?

Stav črevnej mikroflóry je u každého jedinca na inej úrovni. Taktiež vplyv probiotík na imunitný systém. Na jeho podporu sú vhodné konkrétne druhy probiotík, ktorá sa prirodzene nachádzajú v našich črevách. Veľmi nápomocné sú teda konkrétne kmene baktérií s názvom Lactobacillus reuteri, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum a Bifidobacter animalis

Probiotiká sa prirodzene nachádzajú v potravinách so živou kultúrou, ako sú jogurty, kyslé mlieko, kefír, kyslá kapusta a fermentované výrobky. Doplniť ich však môžete aj pomocou vitamínových doplnkov, napríklad v účinnej kombinácii probiotká + laktobacily.

Budovať imunitu pomocou vitamínov a probiotík je účinný spôsob, ako prežiť nápor ochorení počas sezóny bez väčšej ujmy. Veľa prospešných tipov, ako na to, sme zhrnuli v článku s radami na posilnenie imunity. Ak nemáte radi niektoré zo spomínaných potravín, odkiaľ môžete získať vitamíny a probiotiká prirodzenou cestou, vyskúšajte to efektívnejšie a vyberte doplnky si z našej ponuky

KÚPIŤ VITAMÍNY NA IMUNITU