Ako zvýšiť libido? Vyskúšajte najsilnejší prírodný testosterón a tieto 4 tipy

Testosterón, často skloňovaný hormón produkovaný v mužských pohlavných žľazách, nie je len zodpovedný za fyziologické prejavy mužskej sexuality. A teda libido a erekciu. Testosterón totiž ovplyvňuje aj celkový pocit vitality a mužského sebavedomia. Nie je ničím výnimočným, že sa v dnešnej dobe stretávame so zvýšeným výskytom problémov spojených s mužským libidom a nízkymi hladinami testosterónu. Uponáhľaný životný štýl, stres, nie veľmi zdravá strava a nedostatok pohybu môžu prispievať k tomu, že stále viac mužov trpí nízkou hladinou testosterónu. Napokon, mužská sexualita je komplexná téma, ktorá si rozhodne zaslúži pozornosť. Zaujíma aj vás? V tom prípade čítajte ďalej.

V tomto článku sa dozviete:

  • viac o problematike mužského libida a testosterónu,
  • aké sú príznaky nízkych hladín testosterónu,
  • čo zapríčiňuje nízku hladinu testosterónu,
  • ako ich zvýšiť a podporiť zdravé mužské libido,
  • čo je tribulus terrestris a prečo je považovaný za najsilnejší prírodný testosterón.

kelly-sikkema-4le7k9XVYjE-unsplash

 

Testosterón a libido. Ako spolu súvisia?

Testosterón je dominantný mužský pohlavný hormón, ktorý hrá kľúčovú úlohu v celkovej fyziológii mužov. Produkujú ho mužské reprodukčné žľazy – semenníky. Približne po tridsiatom roku života sa hladiny testosterónu v tele začínajú postupne znižovať. A práve to môže byť príčinou rôznych aspektov mužského zdravia, vrátane sexuálneho záujmu, energie a sily. Aby k týmto obmedzeniam nedochádzalo, udržiavanie zdravých hladín testosterónu dôležitým aspektom, ktorý netreba podceňovať. Prečo sa testosterón spája práve s mužmi?

Testosterón mení chlapca na muža

Testosterón je hormónom, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri vývoji mužskej sexuality počas puberty. Príkladom je hlboký hlas (štádium takzvaného mutovania), tvorba ochlpenia v oblasti intímnych partií aj celého tela, vývoj svalovej hmoty a tvarovanie pánskych genitálií.

Za libidom stojí práve testosterón 

Testosterón je známy aj ako "sexuálny hormón", pretože ovplyvňuje mužskú túžbu po sexe a taktiež aj samotnú sexuálnu výkonnosť. Inak povedané, vyššie hladiny testosterónu sú často spojené s väčšou sexuálnou túžbou a zvýšenou potenciou u pánov.

Problémy s plodnosťou? Ako je tom váš testosterón?

Vďaka testosterónu dochádza k optimálnej tvorbe spermií. Čo je v podstate kľúčový proces v mužskej reprodukčnej schopnosti. Bez dostatočných hladín testosterónu by muži neboli schopní produkovať dostatočné množstvo spermií a tým pádom by bola obmedzená ich schopnosť splodiť dieťa.

Testosterón je dôvod, prečo sa z dieťaťa stane kus chlapa

Možno ste to netušili, no testosterón je hormón, ktorý je veľmi významný aj pre rast a udržiavanie si svalovej hmoty. Vďaka jeho vyššej hladine jednoduchšie nadobúdajú svalovú hmotu a tým pádom prispievajú k lepšej výkonnosti. Naopak, príliš nízke hladiny testosterónu môžu viesť k osteoporóze a väčšiemu riziku zlomenín u mužov.

Testosterón nie je len mužská záležitosť. Je dôležitý aj pre ženy 

Testosterón je vlastne prítomný v každom ľudskom tele, teda aj u žien. Tu je produkovaný hlavne vo vaječníkoch a taktiež v nadobličkách. Avšak v oveľa nižšej miere, ako je to v prípade pánov. V každom prípade je ale dôležité, aby boli jeho hladiny boli vyvážené. Hoci sa často považuje za "mužský" hormón, má v ženskom tele rôzne funkcie. 

Príkladom je zvýšené libido. Aj keď ženské hladiny testosterónu sú nižšie ako u mužov, stále ovplyvňujú sexuálnu túžbu a následne aj aktivitu. A možno by ste to naň nepovedali, no testosterón spolu s inými hormónmi ovplyvňuje aj menštruačný cyklus. Presnejšie má vplyv na ovuláciu a ovulačnú schopnosť, teda aj plodnosť. V neposlednom rade môže mať vplyv aj na psychické funkcie, ako je nálada, sebavedomie a kognitívne schopnosti. 

khamkeo-vilaysing-OcxlTBbb6SY-unsplash

 

Nízka hladina testosterónu? Toto sú príznaky 

Na začiatok je potrebné uviesť, koľko je normálna hladina testosterónu. Závisí to však na pohlaví a taktiež veku konkrétneho jedinca. U mužov do prelomového tridsiateho roku ide priemerne o 8-31 nmol/l, u tých starších je pokles najmä v spodnej hladine, ktoré ešte stále spĺňa normu (presnejšie 5-31 nmol/l). Len pre porovnanie – pri ženách hovoríme o hornej hranici približne do 1,8 nmol/l

Je však veľmi dôležité poznamenať, že aj keď existuje určitý rozsah považovaný za optimálny, konkrétna hladina testosterónu sa môže u každého z nás líšiť. Inak povedané, niektorí muži sa cítia najlepšie pri vyšších hladinách, zatiaľ čo sú “v pohode”, ak ich testosterón dosahuje skôr nižšie hladiny. Presnú hladinu testosterónu spoľahlivo odhalia krvné testy.

Je dôležité zamerať sa na individuálne príznaky a pocity, ktoré sú prvý zodvihnutým ukazovákom, že sa v našom organizme niečo deje. Aké sú to?

  • Znížené libido 

Strata záujmu o sex alebo znížená sexuálna túžba je často jedným z najvýraznejších príznakov nízkych hladín testosterónu. 

  • Erektilná dysfunkcia 

Problémy s erekciou, ako je napríklad nedostatočná tvrdosť penisu počas sexuálneho vzrušenia alebo problémy s dosiahnutím a udržaním erekcie môžu byť znakom, že s testosterónom nie je všetko v úplnom poriadku.

  • Pocit únavy a poklesu energie

Príliš nízke hladiny testosterónu môžu spôsobiť únavu, zníženú energiu a taktiež vytrvalosť. Ak vás trápi chronická únava a ťažkosti so sústredením, časté zmeny nálady, ako sú depresia, podráždenosť, úzkosť alebo zmeny emočnej stability, zrejme nastal čas to vhodne riešiť

  • Chudnutie a strata svalovej hmoty 

Zdá sa vám, že chudnete bez toho, že by ste zvýšili svoj kalorický deficit? Nízke hladiny testosterónu môžu spôsobiť stratu svalovej hmoty a celkovú svalovú slabosť. Môžu byť napokon aj dôsledkom krehkejších kostí a zvyšovať riziko osteoporózy.

  • Problémy s počatím 

Reprodukčné zdravie je presne to, čo by vás malo zaujímať v prípade, ak sa vám nedarí splodiť potomka. Ak je testosterónu vo vašom tele príliš málo, len sotva sa mu darí vyprodukovať dostatok schopných spermií.

V prípade, ak máte pocit, že sa vás niektorý z uvedených príznakov týka, je vhodné odkonzultovať si to s odborníkom. Teda s ošetrujúcim lekárom, ktorý pozná váš zdravotný stav a na základe spoľahlivých testov váš predpokladaný problém potvrdí alebo vyvráti. 

kelly-sikkema-IE8KfewAp-w-unsplash

Ako zvýšiť testosterón? Tribulus terrestris versus tablety na testosterón 

Možností, ako zvýšiť testosterón, je hneď niekoľko. A mnohé z nich máte práve vo svojich rukách. Kým v niektorým prípadoch stačí úprava životného štýlu, v iných môžu byť veľmi nápomocné výživové doplnky pre mužov, ktoré sú určené práve na zvýšenie hladiny testosterónu. Čo všetko má na optimálnu hladinu tohto hormónu vo vašom tele vplyv? 

Zdravá strava a libido spolu súvisia 

Konzumácia vyváženej stravy bohatej na živiny je dôležitým prvkom udržiavania zdravých hladín testosterónu. Preto je dobrým odporúčaním zahrnúť potraviny bohaté na bielkoviny, zdravé tuky (ako sú orechy, avokádo a rybí olej) a zeleninu. Dodržiavanie správnej stravy môže tiež pomôcť udržať zdravú telesnú hmotnosť a podporiť celkové hormonálne zdravie.

Cvičíte a hýbete sa dostatočne? Hladina vášho testosterónu sa vám poďakuje

Pravidelné cvičenie a fyzická aktivita môžu tiež pomôcť zvýšiť hladiny testosterónu. Tak napríklad sa zamerajte sa na cvičenie s váhami a intervalový tréning, ktoré sa spájajú s väčším uvoľňovaním testosterónu. Rovnako dôležité je dostatočné množstvo spánku a odpočinku, pretože nedostatok spánku môže viesť k zníženým hladinám testosterónu. A, samozrejme, svoju rolu zohráva aj neustály stres. Osvojte si preto techniky jeho zvládania. Meditáciou, hlbokým dýchaním, jogou alebo relaxačnými cvičeniami.

Môžu testosterón a jeho hladinu zvýšiť tablety?

Áno. V niektorých prípadoch vám môže lekár odporučiť hormonálnu terapiu, ktorá zahŕňa podávanie syntetického alebo prirodzeného testosterónu, s cieľom zvýšiť jeho hladiny vo vašom tele. Hormonálna liečba však so sebou prináša aj mnohé vedľajšie účinky, které vám môžu spôsobiť prípadné obmedzenia. Preto mnohí páni riešia alternatívu v podobe účinných výživových doplnkov. O čom je reč?

Tribulus terrestris – najsilnejší prírodný testosteron

Niektoré bylinky a doplnky môžu taktiež podporiť optimálnu hladinu testosterónu. Teda, najmä zvýšiť. Medzi najpopulárnejšie patria Tribulus terrestris, zinok, vitamín D a magnézium. Ich užívanie je vždy vhodné konzultovať s odborníkom, mnohé z nich však nájdete v bežnej ponuke voľnopredajných doplnkov. Vráťme sa však k názvu, ktorý ste zachytili možno po prvý raz – Tribulus terrestris a teda kotvičník zemný. Trvalka, ktorá má svoje miesto v tradičnej medicíne už mnohé roky. Poznáte ju?

Tribulus terrestris sa používa v rôznych kultúrach na rôzne účely. V tradičnej ázijskej a indická medicíne je známy svojimi adaptogénnymi vlastnosťami a používa sa na podporu vitality a celkového zdravia. Pripisujú sa mu aj afrodiziakálne účinky a podpora sexuálneho zdravia či dokonca zvýšeného libida. Táto nenápadná rastlinka s drobnými žltými kvietkami obsahuje rôzne dôležité látky. Vrátane saponínov, flavonoidov a alkaloidov. 

Niektoré vedecké štúdie naznačujú, že saponíny obsiahnuté v rastlinách ako Tribulus terrestris môžu mať schopnosť stimulovať produkciu testosterónu v tele. Dôvodom je vplyv na tvorbu hormónov v hypofýze a hypothalamuse, ktoré sú zodpovedné za reguláciu hladín testosterónu. Navyše tým, že bránia rozkladu testosterónu alebo iných hormónov, môžu pomôcť udržiavať vyššie hladiny testosterónu v krvi. A to je práve jeden z dôvodov, prečo je Tribulus terrestris považovaný za najsilnejší prírodný testosterón. 

EDENPHARMA TIP: Okrem výživových doplnkov, ktoré obsahujú Tribulus terrestris, je dostupná aj verzia, v rámci ktorej je extrakt z kotvičníka štandardizovaný na 60 % protodioscínu (najúčinnejší zo všetkých saponínov), vďaka čomu je Bulharský Tribulus považovaný za najsilnejší prírodný testosterón

Pomohli vám tieto informácie v zistení, či sa problém s nízkou hladinou mužského hormónu týka aj vás? Veríme, že aj vďaka našim tipom viete, ako zvýšiť testosterón napríklad aj prírodnou cestou. 

 

 KÚPIŤ TRIBULUS TERRESTRIS