Probiotiká pre deti: Čo sú to a ako vášmu dieťaťu vybrať tie najlepšie?

Probiotiká pre deti sú už dlhšiu dobu spájané s posilnením detskej imunity. Možno ste už počuli, že imunita sídli v črevách. Zhodujú sa na tom mnohí odborníci a detská pediatri. A nielen na tom. Laktobacily, probiotiká a prebiotiká sa stávajú skloňované v každej domácnosti, ktorá chce urobiť niečo pre zdravie svojich detí. Viete sa vo všetkých týchto výrazoch zorientovať? V nasledujúcom článku sme sa rozhodli podať vám pomocnú ruku.

detska_imunita
Dozviete sa:

  • čo sú vlastne probiotiká,
  • aký je rozdiel medzi probiotikami a prebiotikami,
  • ako súvisia probiotiká a laktobacily,
  • prečo sú zdravé črevá u detí základom pre imunitu,
  • aká je úloha probiotík pri posilňovaní imunity detí,
  • ako vybrať tie najlepšie probiotiká pre svoje dieťa.

Zorientujte sa: Čo sú probiotiká, prebiotiká a laktobacily? 

Okrem pojmu prebiotiká ste možno zachytili v súvislosti s podporou imunity detí aj pojmy ako prebiotiká alebo dokonca laktobacily. Bez bližšieho vysvetlenia je len ťažké pochopiť, ako komplexný imunitný systém a zastúpenie týchto troch pojmov v ňom funguje. Aby ste sa vedeli zorientovať, postačia vám tieto informácie. 

Čo sú probiotiká? 

Probiotiká sú mikroorganizmy (najmä baktérie), ktoré sú prospešné pre tráviaci systém. Hovorí sa im aj "dobré" baktérie. Nie sú však pre naše telo ničím cudzím, keďže sa v ňom prirodzene nachádzajú. Zaujíma vás kde? No predsa hlavne v čreve, kde prispievajú k udržiavaniu rovnováhy medzi mikroorganizmami v rámci tráviacej sústavy. Problém nastáva, keď sa tento rovnovážny stav naruší. 

Nerovnováha baktérií môže mať za následok vznik zápalu v tráviacom systéme. Ten naruší imunitu a môže dokonca zapríčiniť aj autoimunitné reakcie (vaše telo zrazu útočí na svoje vlastné bunky a tkanivá). Druhým dôvodom, prečo je potrebné rovnovážnu hladinu dodržiavať, je potreba konkurovať “zlým baktériám” a vírusom. To je dôvod, prečo prevláda názor, že probiotiká chránia organizmus pred patogénmi a  infekciami. 

Kde nájsť probiotiká? 

Probiotiká sa prirodzene nachádzajú v mnohých potravinách. Príkladom sú sú jogurty, kefíry, kváskové pečivo alebo fermentovaná zelenina. Druhou alternatívou, ako probiotiká do ľudského organizmu dostať, je forma výživových doplnkov. Na trhu existuje už veľké množstvo prípravkov, ktoré ponúkajú probiotiká, prebiotiká aj laktobacily vo forme kapsúl, tabletiek či dokonca kvapiek pre najmenšie deti. Ak sa v nich zorientovať a vybrať najlepšie probiotiká práve pre deti sa dočítate nižšie.

Aký je rozdiel medzi probiotikami a prebiotikami? 

Hlavný rozdiel medzi probiotikami a prebiotikami je v tom, že probiotiká sú živé baktérie, ktoré do tela možno doplniť konzumácioou vyššie spomenutých potravín aleb doplnkov a prebiotiká sú akoby ich potravou. Znamená to, že prebiotiká výrazne vplývajú na zdravý rast prospešných baktérií v tvojom tráviacom trakte – probiotík. Často je teda žiadúce doplniť obe. Prebiotiká sa nachádzajú v niektorých bežných potravinách, ako je napríklad cibuľa, cesnak, pór či banány. Alebo rôzne potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Platí tiež, že aj prebiotiká možno doplniť formou výživových doplnkov.

Ako súvisia probiotiká a laktobacily? 

Probiotiká obsahujú veľké množstvo mikroorganizmov pre podporu imunity detí a jedným z druhov sú práve laktobacily. Inak povedané, laktobacily sú rodom baktérií, ktoré sa taktiež prirodzene nachádzajú v trávení môžu byť prospešné pre zdravie vášho dieťaťa. Z obrovského množstva spomenieme napríklad Lactobacillus acidophilus a Lactobacillus rhamnosus, ktoré sa často používajú v probiotických výrobkoch a výživových doplnkoch stravy.

Pre presnejšie vysvetlenie – laktobacily majú schopnosť fermentovať mliečne produkty a produkovať kyselinu mliečnu. Tá je dôvodom, prečo v tráviacom systéme zavládne kyslé prostredie, ideálna živná pôda, ktorá bráni rastu škodlivých baktérií a pomáha udržiavať zdravú rovnováhu baktérií v črevách. Aj v prípade laktobacilov platí, že ich okrem vhodných potravín môžete svojim deťom doplniť vo forme víživových doplnkov, napríklad aj žuvacích tabliet s ovocnou príchuťou.

Ako probiotiká pre deti ovplyvňujú ich zdravie? 

Už vyššie sme načrtli, že probiotiká ako “dobré baktérie” vplývajú na zdravú rovnováhu v črevnom systéme a následne na imunitu. Avšak nie je to len imunita, ale aj niekoľko ďalších faktorov, ako napríklad prevencia pred zápalom či alergiami, čo výrazne zdravie vášho dieťaťa ovplyvní. Rozoberme si to na drobné.

Probiotiká pre deti podporujú ich zdravý mikrobióm 

Mikrobióm je akoby komunita mikroorganizmov, ktoré prebývajú v tráviacom systéme a hrá dôležitú úlohu pri regulácii imunitného systému. Práve probiotiká napomáhajú udržiavať vhodnú rovnováhu medzi tými prospešnými a škodlivými baktériami, vďaka čomu je imunita na vysokej úrovni. Ak sa rovnováha naruší a príde k nadmernému rastu škodlivých baktérií, môže vzniknúť zápalu spôsobujúci tráviace ťažkosti (hnačky, zápchy, nadúvania a bolesti brucha). 

Rovnováha mikrobiómu je taktiež veľmi podstatná pre správnu absorpciu živín v črevách. Ak sa nevstrebávajú živiny tak, ako majú, telo si nedokáže vziať dostatok prospešných látok pre zdravý rast a fungovanie dokonca ani v prípade, ak ich dodávate v dostatočnej miere napríklad zdravou stravou.

Probiotiká zvyšujú tvorbu protilátok v boji s chorobami 

Probiotiká dodávajú stimul pre bunky imunitného systému, aby produkovali protilátky. Príkladom sú imunoglobulíny –  IgA (imunoglobulín A) a IgG (imunoglobulín G). Práve tieto protilátky pomáhajú chrániť organizmus pred infekciami, rozoznávajú a eliminujú patogény, ako sú napríklad nežiadúce baktérie a vírusy. Zároveň probiotiká podporujú aj produkciu cytokínov. Sú to protizápalové bunky, ktoré aktivujú imunitný systém a zlepšujú tak reakciu tela na prípadné infekcie. Ďalšou opodstatnenou funkciou probiotík je, že posilňujú sliznice v tráviacom trakte a iných častiach tela, aby  podporili ich bariérovú funkciu pri vstupe patogénov do organizmu.

So zápalom v tele dokážu pomôcť probiotiká pre deti 

Niektoré kmene probiotík dokonca produkujú priamo protizápalové látky. Príkladom sú kortikoidy. Tie účinne znižujú zápalové procesy a prispievajú k zlepšeniu  celkovej obranyschopnosti. Ďalšími významnými bunkami, ktoré s probiotickými kultúrami spolupracujú, sú makrofágy, lymfocyty a dendritické bunky. Aj vďaka nim sú zápaly v tele nielen v rámci prevencie, ale aj v rámci boja s rozvinutým zápalom lepšie znášané a účinnejšie.

Ako vybrať tie najlepšie probiotiká pre deti? 

Nadobudli ste práve dojem, že probiotiká sú presne to, čo by vám mohlo pomôcť v zlepšení imunity vášho dieťaťa? Samozrejme, ideálnou voľbou je zabezpečiť dostatok probiotík pomocou zdravej stravy. Ak však máte pocit, že vám kyslá kapusta a kefír v rámci denného jedálnička vášho drobca neprejdú, je tu aj druhá možnosť. A prichádza logická otázka – ako vybrať tie najlepšie probiotiká pre moje dieťa a čo presne pri výbere zohľadňovať? Zhrnuli sme pre vás niekoľko dôležitých bodov, ktoré vám pri výbere probiotík pre deti pomôžu.

Aký je vek vášho dieťaťa? 

V tom množstve probiotík, ktoré sú na trhu aktuálne dostupné, sú také, ktoré sú určené konkrétne pre deti. A tam to nekončí. Môžete si vybrať probiotiká vhodné konkrétne pre novorodencov, dojčatá, deti do 3 rokov alebo aj staršie deti a dorast. Tak máte istotu, že je obsah jednej kapsuly, cmúľacej tabletky alebo kvapky prispôsobený potrebám vášho dieťaťa. 

Aký typ probiotických kultúr doplnok obsahuje? 

Niektoré probiotické kultúry, ako napríklad Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium bifidum, sa najčastejšie používajú pre dosiahnutie požadovaného účinku práve na imunitu detí. Ak však riešite nejaký konkrétny problém (zápal, problémy s trávením a pod), je na mieste poradiť sa s pediatrom alebo odborníkom, ktorí vám najvhodnejšie probiotiká poradia.

V akej forme probiotiká pre deti podávať? 

Aj v tomto prípade existuje možnosť výberu. Čo je skvelá správa pre najmenších, ktorým môžete probiotiká dopĺňať pohodlne v kvapkách na lyžičke. Staršie deti majú radi žuvacie alebo cmúľacie cukríky alebo formu malých fľaštičiek s príchuťou, z ktorých si svoju dennú dávku probiotík s chuťou vypijú. A ak dieťa zvláda prehĺtanie, môžete siahnuť po praktických kapsuliach. Alebo mu ich obsah vysypte do malého množstva tekutiny napríklad na lyžičku.

Prírodné probiotiká? Sledujte aj zvyšné zloženie 

Tak, ako v prípade množstva iných doplnkov výživy a vitamínov pre deti, je na mieste dôkladne preštudovať celé zloženie. V prvom rade skontrolujte zoznam prísad a ubezpečte sa sa, že produkt neobsahuje látky, na ktoré je dieťa napríklad alergické. Taktiež stojí za zváženie, ak sa produkt označuje za prírodné probiotikum a po prečítaní zloženia zistíte, že obsahuje množstvo prídavných látok a umelých dochucovadiel, ktoré by ste svojmu dieťaťu neradi dávali.

Podarilo sa vám vďaka týmto informáciám zorientovať v probiotikách a ich vplyve na imunitu a zdravie detí? Veríme, že áno. Veľa dobrých rád, ako zlepšiť ich obranyschopnosť, sme zhrnuli aj v článku Ako na podporu imunity u detí. Nájdete v ňom účinné tipy. A ak ste sa sa práve uistili, že probiotiká sú ten správny spôsob, ako svoje dieťa chrániť pred vírusmi a baktériami a zabezpečiť mu zdravé bruško, vyberte si z našej ponuky.