Vyskúšajte tieto účinné tipy na posilnenie imunity

Imunitný systém tvorí akýsi základný ochranný štít pre náš organizmus. Správne fungujúci imunitný systém dokáže brániť šíreniu a prepuknutiu rôznych chorôb a infekcií. K tomu, aby správne fungoval a vaše telo dokázalo odolávať nástrahám vonkajšieho prostredia, je nevyhnutné zamerať sa na podporu a posilnenie imunity rôznymi prostriedkami. Tipy na to, ako posilniť imunitu u všetkých vekových kategórií, sa dozviete v nasledujúcom článku. Zároveň vám priblížime úlohu a princíp fungovania imunitného systému a to, ako naňho vplývajú rôzne faktory počas jednotlivých ročných období.

imunitny-system

Ako imunitný systém funguje a prečo je posilnenie imunity dôležité? 

Fungovanie imunitného systému je založené na niekoľkých princípoch. Ak funguje správne, dokáže rozpoznať cudzie organizmy a bunky od tých vlastných. Jeho úlohou je proti cudzím bunkám bojovať a vytvárať si imunitnú pamäť. Pri opätovnom strete s vírusom alebo baktériou tak dokáže imunitný systém reagovať omnoho rýchlejšie a účinnejšie. Preto je pre všeobecné zdravie posilnenie imunity veľmi dôležité. Ak máte pocit, že tá vaša nie je v úplnom poriadku, mohli by vám pomôcť rôzne vitamíny, doplnky a lieky na posilnenie imunity. Imunitu je však možné posilňovať aj na pravidelnej báze.

Tipy na posilnenie imunity

Zdravá strava je prirodzená cesta, ako posilniť imunitu 

Jeden zo základných pilierov funkčného imunitného systému je zdravá a vyvážená strava. Pri zdravom stravovaní by nemal vo vašom jedálničku chýbať vyvážený pomer ovocia a zeleniny, celozrnných výrobkov, orechov, mäsa, rýb a mliečnych výrobkov. Potraviny sú totiž prirodzeným zdrojom vitamínov, minerálov a živín potrebných na posilnenie imunity. 

Hydratácia organizmu má účinky na posilnenie imunity 

Hovorí sa, že voda je základom života. Zamerajte sa na to, aby ste mali počas dňa dostatočný príjem tekutín. Správna hydratácia je totiž taktiež jedna z foriem posilnenia imunity. 

Dostatok spánku a dodržiavanie osobnej hygieny  

Nedostatok spánku je jedným z najväčších nepriateľov funkčného imunitného systému. Dbajte na to, aby ste mali dostatočné množstvo kvalitného spánku, inak môže byť imunitný systém výrazne oslabený a organizmus náchylný na infekcie. Taktiež je dôležité dodržiavať zásady osobnej hygieny ako sú umývanie rúk, vyhýbanie sa dotyku tváre a podobne. 

Dostatok pohybu a pobytu na čerstvom vzduchu 

Najmä v dnešnej elektronickej dobe je pre posilnenie imunity veľmi potrebné tráviť dostatok času na čerstvom vzduchu. Zároveň určite do svojho denného programu zapojte športové činnosti. Pohyb vonku, je po zohľadnení počasia výborným spôsobom, ako posilniť imunitu prirodzenou cestou.

K posilneniu imunity pomôžu aj výživové doplnky  

Posilnenie imunity sa v súčasnom svete často spája s užívaním vitamínov a minerálov vo forme výživových doplnkov. Aj keď je najdôležitejšie podporovať imunitu prirodzenou cestou, využitie týchto doplnkov môže byť nápomocné. Medzi vitamíny a výživové doplnky, ktoré sú na posilnenie imunity najpoužívanejšie, patria nasledovné z nich.  

  1. Vitamín C 

Je jedným z najdôležitejších vitamínov pre správne fungovanie imunitného systému. Je silným antioxidantom a pomáha chrániť bunky pred voľnými radikálmi. V prirodzenej forme ho nájdete najmä v citrusoch, červenej paprike a brokolici.

  1. Vitamín D 

Tento vitamín tvorí taktiež základ pre fungovanie imunitného systému a zdravie kostí. Jeho najlepším prirodzeným zdrojom je slnečné žiarenie, preto je jeho dopĺňanie vo forme výživových doplnkov s vitamínom D najdôležitejšie počas menej slnečných období v roku. 

  1. Zinok a selén 

Selén a zinok sú je minerály, ktoré môžu byť imunite nápomocné pri rizikách prechladnutia alebo chrípky. Výživový doplnok s obsahom zinku a selénu sa preto oplatí užívať najmä v chrípkovom období. Silné zastúpenie majú v orechoch a semienkach.

  1. Probiotiká 

Zdravá črevná mikroflóra je pre správne fungovanie imunitného systému veľmi dôležitá. Kvalitné probiotiká sú zdrojom dôležitých probiotických baktérií, ktorých prítomnosť v tráviacom trakte je veľmi potrebná. Môžu byť preto vhodne zvolenou cestou ako posilniť imunitu.  

  1. Betaglukány 

Ďalšou možnosťou na podporu imunity sú betaglukány. Sú to prírodné látky získané získané zo stien húb, rias a kvasiniek, ktoré dokážu pozitívne ovplyvniť fungovanie imunitného systému. 

  1. Kolostrum 

Táto zázračná tekutina, ktorá je produktom mliečnych žliaz cicavcov po pôrode, je veľmi vzácna práve pre obsah množstva vitamínov a iných dôležitých látok. Doplnky výživy obsahujúce kolostrum môžu pri dlhodobom užívaní zlepšiť mikroflóru čreva a aj celkové fungovanie imunitného systému.

V nevyhnutných prípadoch pomôžu lieky na posilnenie imunity  

Pokiaľ nič z poskytnutých tipov na posilnenie imunity nepomáha, oslovte lekára. V niektorých prípadoch je imunita narušená tak, že potrebuje podporiť liekmi na posilnenie imunity. Používajú sa v prípadoch chronických ale aj iných vážnejších ochorení, kedy už váš imunitný systém nie je schopný fungovať tak, ako by mal a potrebuje silnú podporu.

Správne posilnenie imunity sa môže vzhľadom na vek líšiť  

Možností, ako posilniť imunitu, je mnoho. Líšia sa však aj vzhľadom na váš vek. Nie všetky formy posilnenia imunity sú vhodné pre deti alebo starších ľudí. 

Ako posilniť imunitu u detí? 

Na začiatok je podstatné uviesť, že imunita sa u detí od narodenia do približne školského veku vyvíja. Preto je veľmi dôležité posilnenie imunity v tomto veku nezanedbať. Používajte na to hlavne prostriedky spomenuté vyššie. Deti potrebujú dostatok pohybu, pestrej a vyváženej stravy, zdravého spánku a pokojného domáceho prostredia. Čo sa týka výživových doplnkov a vitamínov, v ponuke je ich dostatok takých, ktoré sú vyrobené práve s ohľadom na ich vek a hmotnosť. Pokojne tak na posilnenie imunity vašich detí môžete vyskúšať probiotiká, vitamín D alebo kolostrum pre deti. Tie im môžu pomôcť popasovať sa s množstvom vírusov a baktérií, s ktorými sa v detskom kolektíve stretnú.  

Posilnenie imunity dospelého človeka 

U dospelých ľudí je imunita už zväčša vyvinutá. Niekto ju má na lepšej, niekto na horšej úrovni. Aj u dospelých je však možné s imunitou ešte pracovať. Pokiaľ je pre vás posilnenie imunity aktuálnou témou, môžete okrem predchádzajúcich tipov skúsiť stále populárnejšie otužovanie. Zároveň zaraďte do svojej stravy viac potrebných živín, ktoré môžete doplniť aj vhodnými výživovými doplnkami. 

Aj naši najstarší potrebuju posilniť imunitu

Imunitný systém seniorov je obvykle už oslabený a preto sú aj náchylnejší na infekcie a ochorenia. Všetky spomenuté prostriedky sú základom pre zdravý funkčný systém aj u starších ľudí. Svojim starým rodičom pomôžete, ak ich vezmete pravidelne na prechádzku a podporíte ich imunitu vhodnými vitamínmi

Ako na posilnenie imunity počas jednotlivých ročných období? 

Posilnenie imunity v lete   

Leto je pre imunitu najprívetivejším obdobím. Naše telo má dostatok vitamínu D, ktorý je pre správne fungovanie imunitného systému veľmi dôležitý. Takisto je v tomto ročnom období zvýšený pohyb a pobyt na čerstvom vzduchu. Vďaka príjemným teplotám sa nestretnete s toľkým množstvom vírusov, keďže tie teplo nemajú radi. K dispozícii máme množstvo čerstvého sezónneho ovocia a zeleniny, ktoré nám účinne pomáhajú posilniť imunitu. To, čo by ste mali počas letných mesiacov podporiť, je črevná mikroflóra, nakoľko črevné baktérie majú hlavnú sezónu. Súčasťou letnej výbavy, či už na dovolenku v cudzej krajine, alebo z dôvodu návštev miestnych kúpalísk, by teda mali byť probiotiká, ktoré vám v prípadnom boji s črevnými baktériami môžu pomôcť.

S prichádzajúcou jeseňou je posilnenie imunity nevyhnutnosťou  

Po takmer ideálnych podmienkach pre imunitu v lete, prichádza jeseň. Obdobie, kedy je slnečného tepla stále menej a prichádza sychravé počasie, prináša potrebu doplniť stravovacie návyky o vhodné vitamíny a minerály. Sezóna sa okrem vírusových ochorení začína aj jesenným alergiám, preto dbajte na to, aby ste sa posilneniu imunity venovali podľa uvedených tipov čo najintenzívnejšie.

Ako posilniť imunitu v zime? 

V zime sú už zásoby slnečného vitamínu získaného počas leta a skorej jesene dávno preč. Preto bude vhodné doplniť ho formou výživových doplnkov s vitamínom D. Suchý vzduch, ktorý vzniká kúrením v domácnostiach počas zimy, môže negatívne vplývať na sliznice. Tie sú potom náchylnejšie na ochorenia. Pravidelne doma vetrajte a ak je to potrebné, zvlhčujte vzduch pomocou zvlhčovača. Samozrejme, aj počas zimy dopĺňajte potrebné vitamíny, minerály a iné spomenuté doplnky na posilnenie imunity. Aj v zime nezabúdajte na denné trávenie času na čerstvom vzduchu.

Potreba intenzívneho posilnenia imunity na jar klesá 

S jarou k nám opäť prichádza to prívetivejšie obdobie, aspoň čo sa imunity týka. Po dlhej zime plnej nástrah, vírusov a respiračných ochorení sa vracajú potrebné slnečné lúče. Pobyt vonku je čoraz príjemnejší a častejší. Intenzívne posilnenie imunity, ktoré bolo v zime potrebné najmä vitamínmi a výživovými doplnkami, sa stáva menej potrebné. Jar však dokáže potrápiť najmä alergikov, keďže sa začína sezóna najčastejších alergií. Imunita je z dôvodu záťaže imunitného systému alergiami negatívne podnecovaná. Preto je vhodné ju v prípade alergií patrične posilniť.

Každý človek si v živote prechádza obdobím, kedy imunitný systém nefunguje úplne správne. V tom čase je posilnenie imunity ešte potrebnejšie ako kedykoľvek predtým. Poskytnuté rady a tipy ako posilniť imunitu vám budú určite nápomocné. Pokiaľ sa vám bude zdať, že nič nezaberá, neváhajte a navštívte lekára. Ten dokáže po vyšetrení zhodnotiť, či potrebujete lieky na posilnenie imunity, alebo vám bude stačiť doplniť potrebné živiny prostredníctvom výživových doplnkov.