Regenerácia pečene dokáže zmeniť veľa. Týka sa tento problém aj vás?

Regenerácia pečene predstavuje starostlivosť o životne dôležitý orgán, ktorú netreba podceňovať. Trápi aj vás únava a vyčerpanosť, náhla strata hmotnosti, opakujúce sa zažívacie problémy, nažltlá pokožka, nepríjemné svrbenie kože, alebo dokonca značná podráždenosť a neschopnosť sústrediť sa na obvyklé každodenné úlohy? V tom prípade čítajte ďalej. Možno sa problémy s pečeňou týkajú aj vás.

V nasledujúcom článku sa dozviete:

  • aký význam má pečeň v našom tele,
  • aké má chorá pečeň príznaky,
  • čo je dobré na regeneráciu pečene,
  • čím je špecifická regenerácia pečene po alkohole, 
  • aké vitamíny na pečeň vám môžu pomôcť v regenerácii.

 

pečeň, regenrácia pečene

Aký význam má pečeň v našom tele? 

Pečeň je orgán so zásadnou úlohou vo fungovaní nášho organizmu. Je ako taká naša vnútorná upratovačka. Jej schopnosť detoxikovať ľudské telo, metabolizovať látky a produkovať dôležité enzýmy nám umožňuje prežívať každodenný zdravý a plnohodnotný život. Nie je tomu však vždy tak. Rýchle životné tempo, neviditeľný strašiak menom oxidačný stres, nie príliš zdravá strava typu fast food a nezdravé polnočné vyjedanie chladničky či častá konzumácia alkoholu môžu pečeň značne poškodiť. A vtedy už naše telo dvíha varovný prst. Veď uznajte, aké rôzne funkcie má pečeň v ľudskom tele.

Pečeň je kľúčová pre metabolizmus 

Inak povedané spracovanie jednotlivých látok v našom tele a ich dodanie k orgánom, ktoré ich potrebujú. Pečeň výrazne napomáha pri rozkladaní a premene sacharidov, tukov a bielkovín z potravy, aby sa mohli vstrebávať do krvného obehu a distribuovať ďalej. Vďaka tomu môže naše telo bez problémov fungovať a všetky ostatné orgány plniť svoju funkciu.

Pečeň odstraňuje z tela toxíny a jedovaté látky 

Nebudeme si klamať. Nie všetko, čo náš organizmus v potrave príjme, je mu prospešné. Jednou z najdôležitejších funkcií pečene je teda detoxikácia. Tento orgán eliminuje toxické látky a odpadové produkty, ktoré sa hromadia v tele z rôznych zdrojov. Príkladom sú lieky, alkohol, chemikálie z potravy a taktiež vplyvy životného prostredia, v ktorom sa pohybujeme. Pečeň zodpovedá za čistenie krvi a okrem toho pomáha udržiavať čistotu nášho organizmu “zvnútra”.

Pečeň je ako naša komora

Predstavte si špajzu u svojich starých rodičov. Plnú zaváranín a potravín pripravených na dlhú zimu. Aj pečeň podobne zodpovedá za uskladnenie dôležitých látok, ako sú vitamíny (napríklad vitamín A, D, E, K a B12) a minerálov, ako napríklad železo a meď. Ak telo tieto látky potrebuje, pečeň ich uvoľní v takej miere, aby nastala rovnováha.

Pečeň je pomocníkom pri trávení a podporuje imunitu

Hovorí vám niečo slovo žlč? Produkuje ju pečeň. Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že ide o nepotrebnú tekutinu, opak je pravdou. Žlč napomáha tráveniu a správnemu vstrebávaniu tukov v tenkom čreve. Nemenej dôležitou funkciou je filtrácia krvi, ktorá zabezpečuje odstránenie škodlivých mikroorganizmov, baktérií a vírusov, ktoré každodenne útočia na naše zdravie

Pečeň má teda v našom tele významné zastúpenie. Ak funguje správne a je v dobrej kondícii, môžeme sa spoľahnúť, že vyššie spomínané funkcie zvláda ľavou zadnou. Čo však v prípade, ak tomu tak nie je a rovnováha sa naruší? Aké má chorá pečeň príznaky a čo je dobré na regeneráciu pečene, aby znova fungovala ako hodinky? 

Blog obrázky (2)

Aké príznaky má chorá pečeň? Kedy je dôvod na regeneráciu pečene? 

Nie vždy je ľahké čítať svoje vlastné telo, prípadne zachytiť problémy svojho blížneho. Najmä ak príznaky, ktoré pociťujeme, môžu súvisieť s množstvom iných problémov so zdravím alebo sú jednoducho reakciou na prílišný stres či dočasné namáhavé obdobie. Existuje však niekoľko jednoznačných varovných signálov, ktoré by mali pre vás znamenať zodvihnutý prst a dôvod, prečo navštíviť lekára. 

Ak ste stále unavený, vyčerpaný a neviete naskočiť na idúci vlak 

Prejavy, ako napríklad neustála únava aj napriek dostatočnému a kvalitnému spánku, nedostatok energie a pocit vyčerpania sú najčastejším signálom, že sa s pečeňou niečo deje. Mnoho ľudí ich však podceňuje alebo pripisuje úplne niečomu inému. Na to, že by mohlo ísť o pečeň, príde len minimum z nás. Dôvod je však logický – v pečeni sa neprodukujú dostatočné množstvá dôležitých enzýmov a látok potrebných na metabolizmus a zabezpečenie dostatočnej energie.

Náhle a rýchle chudnutie nemusí vždy viesť k úsmevu

Ani ste sa o to nejako zvláštne nepričinili a váš markantný úbytok na váhe pochvaľujú všetci naokolo? Tí pozornejší, vrátane vás, by však mohli tušiť, že nie je všetko s kostolným poriadkom. Práve znížená schopnosť pečene metabolizovať živiny môže viesť k nedostatočnému využitiu živín z potravy a následnej strate hmotnosti. Inak povedané všetky potrebné látky prejdú vašim telom len tak, bez povšimnutia. 

EDENPHARMA TIP: O tom, ako zdravo chudnúť, sme sa už v našom blogu písali. Aby bola vaša vysnívaná postava dosiahnuteľná zdravo a udržateľne, rozhodne si prečítajte o nástrahách rýchleho chudnutia v tomto článku.

Nažltlá pokožka i viečka sú signálom pre regeneráciu pečene 

Už ste od niekoľkých ľudí okolo seba počuli, že ste nejaký nažltlý? Alebo sa vám zdá farba vašich očných bielok tmavšia a moč príliš intenzívny? V tom prípade je chorá pečeň jedným z prvých náznakov, kde môže byť pes zakopaný. Choroba s názvom žltačka sa hlási o slovo v momente, keď pečeň neprodukuje dostatočné množstvo látky nazývanej bilirubín. Druhým, taktiež častým problémom, môže byť zablokovanie žlčových ciest. A to vedie k hromadeniu bilirubínu v tele (zožltnutie).

Keď je trávenie trápenie, môže byť príčinou chorá pečeň

Problémy s trávením sú dnes veľmi častým dôvodom, prečo obmedzujeme rôzne potravinové zložky, ako napríklad lepok, kravskú bielkovinu a podobne. Kým niekde zohrávajú role čoraz pribúdajúce potravinové alergie a intolerancie, niekedy za problémy ako je nadúvanie, pálenie záhy, zmeny v stolici a častú nevoľnosť môže práve pečeň. Dôvod? Slabá produkcia tráviacich enzýmov. Na pohľad viditeľným signálom môže byť aj opuchnuté brucho z dôvodu nahromadenia tekutín. 

 Blog obrázky (1)

 

Čo je dobré na regeneráciu pečene?

Máte pocit, že sa vás niektorý z uvedených prejavov týka? V tom prípade je najistejšou voľbou kontaktovať svojho obvodného lekára, ktorý vás po posúdení a odbere krvi či moču odošle k špecialistovi. Ten, podľa potreby, ďalej nastavuje potrebnú liečbu. K regenerácii pečene si však môžete dopomôcť aj sami. Ako?

Zdravá výživa a pitný režim 

Základom je nastaviť sa na zdravú výživu a aktívny životný štýl. Dostatok spánku a menej stresových vplyvov. Poviete si, áno, to všetko sú všeobecné rady, ktoré si prečítam všade. Lenže pozor! Ono to naozaj funguje. V skratke je dôležité obmedziť príjem rafinovaných cukrov, nadbytočného množstva tukov a potravín s vysokým obsahom soli. Veľmi dôležité je aj udržiavať svoje telo dostatočne hydratované. Pitím adekvátneho množstva vody denne sa podporí činnosť pečene pri detoxikácii. Dobre čítate, nie sýtených sladených nápojov, kávy alebo minerálok. Základom regenerácie pečene je čistá voda

Pohyb a obmedzenie liekov

Možno sa zamýšľate, ako môže ďalšia zo všeobecných rád – fyzická aktivita pomôcť pri regenerácii pečeni. Odpoveď je jednoduchá. Vykonávajte pravidelné cvičenie, ako je chôdza, beh, plávanie alebo cvičenia s váhami, aby sa podporila cirkulácia krvi a výmena látok v pečeni. Obzvlášť pozorný buďte pri liekoch, ktoré užívate. Mnohé z nich totiž ako nechcený vedľajší účinok negatívne vplývajú na pečeň. Ak môžete, vyhnite sa im. Alebo to skonzultujte so svojím lekárom a žiadajte alternatívu, ktorá bude voči pečeni ohľaduplnejšia. 

Regenerácia pečene po alkohole 

Regenerácia pečene po nadmernom požití alkoholu je špecifická, pretože alkohol môže spôsobiť vážne poškodenie pečene. Obzvlášť, ak sa to deje na pravidelnej báze. Prečo? Alkohol totiž metabolizuje v pečeni, kde sa rozkladá na toxické látky. Tie môžu spôsobiť zápal a fibrózu pečene. Pre úspešnú regeneráciu pečene po alkohole by ste preto mali v prvom rade prestať požívať alkoholické látky. To je prvý a najdôležitejší krok. Okrem toho platia všetky vyššie uvedené. Samozrejmosťou je vyhľadanie odbornej pomoci, vďaka ktorej môžete svoju pečeň dostať opäť do formy.

Pozor na podozrivé detoxikačné kúry pečene 

Hoci všetky sľubujú zaručené výsledky, výsledkom môže byť aj rozvrátenie celého organizmu. Prečo? Niektoré detoxikačné diéty na pečeň môžu byť príliš nízkokalorické alebo obmedzovať príjem niektorých živín, čo môže viesť k nedostatku dôležitých živín pre pečeň a ďalšie telesné funkcie. A naopak, konzumácia veľkého množstva čerstvo vylisovaných ovocných a zeleninových štiav bez vlákniny môže spôsobiť nerovnováhu v hladine cukru v krvi a nepriaznivo ovplyvniť tráviaci systém. Navyše platí, že každý organizmus je jedinečný. A teda môže mať odlišnú reakciu na detoxikačné kúry. U niektorých osôb sa môžu prejaviť aj nepríjemné vedľajšie účinky, ako sú nevoľnosť, závraty, hnačka alebo migrény. A to veru nie je žiadna výhra. 

Vitamíny na pečeň? Nie je jedno aké

Pri regenerácii pečeni pomôžu taktiež vo veľkej miere vitamíny. Do vášho hľadáčika by sa teda mali dostať doplnky, ktoré obsahujú vitamín E, vitamín C, B-komplex a zinok a selén. Špecifickým a veľmi účinným pomocníkom pri regenerácii pečene je ostropestrec mariánsky. Tento bodliak v sebe ukrýva vysoký obsah silymarínu, omega 6 – mastných kyselín, fytosterolov a fosfolipidov. Jedným slovom unikátny koktejl látok, ktoré vaša pečeň ocení. Postačí lyžica denne, pokojne aj do obľúbenej kaše alebo nápoja a môžete si byť istý, že ste urobili pre regeneráciu svojej pečene maximum. 

Podarilo sa vám zistiť, či je regenerácia pečene nevyhnutná aj vo vašom prípade? Ak máte pochybnosti alebo náznak, že by ste sa o svoju pečeň mali zaujímať viac, odporúčame vyskúšať na vyššie uvedené tipy a kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára.

KÚPIŤ VITAMÍNY NA PEČEŇ