Trápi vás chronická únava? Zatočte s ňou a buďte opäť plní energie

Každý človek bez ohľadu na vek sa občas stretne s akýmsi pocitom únavy. Nie je to nijaký nezvyčajný stav a najmä v určitých životných obdobiach sa vyskytuje u mnohých z nás. Bežnú únavu v trvaní niekoľkých dní spôsobenú vyššou fyzickou alebo psychickou námahou však rýchlo a šikovne zaženiete. Postačuje dopriať si odpočinok, zregenerovať telo a myseľ alebo si pomôcť doplnením potrebných vitamínov a minerálov, ktoré môžu byť šikovným pomocníkom v boji proti únave a vyčerpaniu. Kedy je už potrebné nebrať častú únavu na ľahkú váhu a zamyslieť sa nad tým, či váš organizmus neprepadla chronická únava? Ako ju spoznať a zahájiť proti nej úspešný boj, sa dočítate v nasledovných riadkoch.     

 

laura-chouette-iA4ivHz6Gfk-unsplash

Čo je to chronická únava? 

Chronická únava je stav organizmu, kedy neustála únava pretrváva niekoľko mesiacov až rokov. Organizmus je v kolobehu neustáleho stresu, napätia a akejsi neschopnosti relaxovať. V niektorých prípadoch sa stretávame aj s pojmom chronický únavový syndróm (CFS), ktorý je považovaný za neurologické ochorenie. Okrem pocitov únavy sa prejavujú pri tomto ochorení aj príznaky pripomínajúce virózu. Môžete pociťovať opakované silné bolesti hlavy, svalov a pocit zvýšenej telesnej teploty. Často je možné pozorovať aj zväčšenie lymfatických uzlín a mnoho iných príznakov, ktoré sa postupne objavujú. 

Chronická únava a jej príznaky 

Máte už dlhšiu dobu pocit neustálej únavy, z ktorej akoby nebolo cesty von? Popremýšľajte či aj vás neprepadol fenomén dnešnej doby nazývaný chronická únava. Tu sú jej najčastejšie príznaky:

  • neustála únava, ospalosť,
  • bolesti hlavy,
  • búšenie srdca, dýchavičnosť pri zvýšenej záťaži, 
  • neschopnosť sústrediť sa, problémy s myslením, spomalené reflexy,
  • náladovosť a zvýšená podráždenosť,
  • svalová a telesná slabosť,
  • pokles krvného tlaku.

     
    Príčiny neustálej únavy 

    To, ako sa chronická únava prejavuje, už viete. Bolo by však dobré vedieť čo môže byť jej príčinou, aby ste mohli proti únave a vyčerpaniu začať podnikať potrebné kroky. Pozrime sa na najčastejšie neduhy, ktoré by mohli váš problém s neustálou únavou spôsobovať.

    1. Stres, úzkosť a depresia 

    Život v napätí a pod stresom, či už práci alebo napríklad z rodinných dôvodov, opakujúce sa pocity úzkosti, alebo dokonca sklony upadať do depresívnych stavov. Toto všetko sú príčiny psychického vyčerpania, ktoré veľmi úzko súvisí s chronickou únavou. Nervový systém je narušený a neustále ovplyvnený negatívnymi podnetmi, čoho výsledkom je aj častá únava.

    2. Nedostatočné množstvo a kvalita spánku 

    Azda najlogickejší dôvod chronickej únavy je nedostatočné množstvo spánku. Ak dlhodobo podceňujete prirodzenú telesnú potrebu spánku, postupne sa jeho nedostatok môže začať prejavovať vo forme chronickej únavy. Podstatné je aj to, aby bol spánok dostatočne kvalitný. Ako dosiahnuť kvalitný spánok sa dočítate na našom blogu v článku, v ktorom sme sa okrem iného venovali aj výživovým doplnkom schopným dopomôcť ku kvalitnejšiemu spánku. Problémy s únavou môže spôsobovať aj tzv. spánkové apnoe, kedy sa vám niekoľkokrát počas spánku zastaví dýchanie bez toho, aby ste si to uvedomovali. Jeden z hlavných príznakov je časté a hlasné chrápanie. 

    3. Nesprávna strava a výživa 

    Neustálu únavu môže spôsobovať aj nesprávna a nedostatočná strava. V tomto prípade platí, že nie je až tak podstatné množstvo stravy, ktorú prijmete. Dôležité je, aby ste telu poskytli dostatočné množstvo živín a energeticky hodnotných potravín. Vyvážená a plnohodnotná strava je totiž základom celkového fungovania organizmu v každom veku. Takisto je veľmi potrebné prijať denne dostatočné množstvo tekutín, aby nebol organizmus dehydrovaný. Ideálna je čistá voda a nesladené čaje. 

    4. Nadmerné množstvo alkoholu a kofeínu

    Okrem iných neduhov, ktoré nadmerné množstvo požitého alkoholu spôsobuje, je aj priamou príčinou nekvalitného spánku. Ten je následne príčinou neustálej únavy a vaše telo dostáva do začarovaného kruhu, ktorý sa často končí chronickou únavou. Nepreháňajte to však ani s kofeínom. Ten síce dokáže telo v potrebných situáciách vzpružiť, no v príliš veľkých množstvách môže mať opačné účinky a po jeho zmetabolizovaní môže telo prepadnúť rýchly pocit únavy.

    5. Skryté ochorenia 

    Príčina chronickej únavy môže v niektorých prípadoch tkvieť aj v doposiaľ neodhalených ochoreniach. Ak v boji proti únave a vyčerpaniu nič nepomáha, je vhodné aby ste navštívili lekára. Príčinou môže byť napríklad anémia, kedy je vhodné aby vám lekár nariadil doplnenie železa, prípadne iné ochorenia akými sú napr. cukrovka, poruchy srdca a neurologické problémy. 

    Magnézium ako kľúč pri boji s neustálou únavou

    Úloha magnézia v organizme

    Magnézium alebo horčík je minerál, ktorý patrí medzi základné stavebné a funkčné prvky všetkých živých zložiek na Zemi. To platí samozrejme aj pre ľudské telo. Pomáha pri udržaní správnej funkcie svalov, stavbe zubov a kostí a výrazne ovplyvňuje energetický metabolizmus. Okrem toho však dokáže dostatočné množstvo horčíka v tele pozitívne ovplyvniť aj pocit únavy a mieru vyčerpania organizmu a úzko súvisí s funkciou nervovej sústavy. 

    V boji s chronickou únavou začnite doplnením magnézia 

    Ak vás trápi chronická únava, nedostatok magnézia môže byť jedna z príčin. Horčík je neoddeliteľnou súčasťou metabolizmu sacharidov a tým sa podieľa na tvorbe energie. Je súčasťou celkového energetického metabolizmu a premeny prijatej potravy na energiu. V spojení s jeho pozitívnym vplyvom na nervový systém a lepšie zvládanie stresu, fyzickej aj psychickej námahy, môže byť doplnenie magnézia v boji s neustálou únavou tou správnou voľbou. Dostatočné množstvo horčíka v tele dokáže ovplyvniť celkový pocit, akým bude únava a vyčerpanie na vaše telo a nervový systém pôsobiť.

    Ako je možné magnézium proti častej únave dopĺňať? 

    Horčík sa nachádza v prirodzenej forme v mnohých potravinách. Pre jeho najbohatšie zastúpenie by ste do stravy mali zaradiť nasledovné druhy potravín:

    • kakao,
    • ovocie – banány, datle,
    • orechy – mandle, kešu, píniové oriešky, para orechy,
    • ryby – tuniak, zubáč,
    • strukoviny a zelenina – hrach, šošovica, špenát, artičoky.

    Prirodzená forma doplnenia horčíka je tá najlepšia cesta. Nie vždy je to však dostačujúce. Najmä v prípadoch, keď sa snažíte doplnením horčíka vyriešiť nejaký problém, napríklad chronickú únavu, je vhodné siahnuť po výživových doplnkoch s obsahom horčíka. V kombinácii s vitamínom B6 zvyknú mať ešte priaznivejšie účinky, pretože ten dokáže zvýšiť účinky magnézia.

    Na to, aby sa horčík správne vstrebával, je potrebné udržiavať v organizme dostatočnú hladinu vitamínu D. Nezabúdajte teda, najmä v zimných mesiacoch kedy máme slnečného žiarenia ako prirodzeného zdroja vitamínu D nedostatok, na jeho doplnenie. 

    Ako inak účinne bojovať proti únave a vyčerpaniu? 

    Ako sme už uviedli, účinnou formou v boji proti únave a vyčerpaniu môže byť doplnenie magnézia a ďalších vitamínov potrebných k správnemu fungovaniu nervového systému. Ak vás trápi častá únava, budete však musieť vo svojom živote pravdepodobne zmeniť aj niekoľko iných zvyklostí. Čo by mohlo byť v boji s neustálou únavou účinné?

    Pravidelné cvičenie a pohyb na čerstvom vzduchu 

    Pokiaľ nie je pohyb bežnou súčasťou vášho dňa, určite ho tam zaraďte. Nájdite si šport, ktorému sa budete venovať pravidelne, ideálne na čerstvom vzduchu. Alternatívou môže byť aj pravidelná prechádzka. Fyzická aktivita naštartuje endorfíny, zlepší sa vám kvalita spánku a budete v lepšej kondícii. Navyše v mnohých prípadoch pôsobí ako účinný prostriedok na “vyčistenie hlavy” a má teda pozitívne účinky aj na psychiku. 

    Zbavte sa stresu a vyriešte psychické problémy 

    Pokúste sa identifikovať to, čo vám vytvára pocit stresu a sním súvisiace problémy. Následne sa snažte stresové podnety zredukovať a venovať sa svojmu duševnému zdraviu. Pri závažnejších psychických problémoch sa nebojte osloviť odborníka, ktorý vám môže pomôcť. 

    Vyvážená strava proti únave a vyčerpaniu

    Zdravá strava plná všetkých potrebných živín je základom správneho fungovania celého organizmu. Doprajte si plnohodnotné potraviny, ktoré vás nabijú energiou, jedzte pravidelne a vyhýbajte sa polotovarom a spracovaným potravinám. Nezabúdajte na správny pitný režim, ktorý by mal byť zložený hlavne z vody a nesladených nápojov. Obmedzte množstvo kávy a alkoholu. 

    Dostatok kvalitného spánku ako základ proti chronickej únave 

    Ako sme už spomínali, dostatok kvalitného spánku je pri problémoch s neustálou únavou základom. Dospelý človek by mal spať približne 7 až 8 hodín. Ak máte so spánkom problémy, skúste sa zamerať aj na ostatné predchádzajúce tipy, nakoľko všetko spolu úzko súvisí. 

    Chronická únava je stav, kedy vaše telo bije na poplach a dáva vám signál, že niečo nie je v poriadku. Či už ju spôsobuje nedostatok spánku, stres, psychická alebo fyzická záťaž alebo čokoľvek iné, dôležité je aby ste podnikli proti únave a vyčerpaniu prvé kroky. S neustálou únavou vám môže pomôcť doplnenie spomenutých minerálov a vitamínov. Zároveň je podstatné zmeniť váš životný štýl a zamerať sa na uvedené tipy, ktoré môžu byť proti chronickej únave účinné. V prípade potreby sa neváhajte obrátiť na svojho lekára, ktorý vám pri boji s chronickou únavou bude nápomocný.

     

    KÚPIŤ DOPLNKY NA CHRONICKÚ ÚNAVU