Darujte na Vianoce zdravie! Vitamíny budú skvelým darčekom

Vyberanie darčekov na Vianoce býva zväčša potešením. Často sa však stáva, že už nevieme čo darovať. Vybrať darček, ktorý poteší a zároveň bude aj užitočný, nie je vždy jednoduché. Čo tak skúsiť na tieto Vianoce darovať svojim blízkym zdravie? Aj keď to doslovne nie je celkom možné, predsa len existuje cesta, akou im môžete k zdraviu dopomôcť. Vitamíny ako darček sú skvelým tipom na vianočný darček, ktorý bude užitočný a zároveň pomôže vašim blízkym na ceste k zdraviu. Na čo sa zamerať, keď vyberáte vitamíny na Vianoce a ako vybrať tie správne? Prinášame vám niekoľko rád a tipov, podľa ktorých bude výber jednoduchší.

darujte-zdravie

Prečo zvoliť vitamíny ako darček?

Väčšina z nás si pod vianočným stromčekom nájde hmotné veci, ktorých máme v dnešnej dobe niekedy až prebytok. Dokážu potešiť, no nájsť každoročne naozaj vhodný dar je niekedy veľmi ťažký oriešok. Vitamíny sú z tohto pohľadu naozaj univerzálny darček. Každý si totiž počas roka väčšinou kúpi to, čo potrebuje. No zdravie, ktoré je v našom živote najdôležitejšie, je potrebné podporovať neustále. Vďaka vhodne zvoleným výživovým doplnkom a vitamínom si budú môcť vaši blízki užívať spoločné chvíle v čo najlepšom zdraví a kondícii. Keď venujete niekomu vitamíny ako darček, ich hodnota môže teda ďaleko presahovať cenu, za ktorú ste ich obstarali.

Vitamíny vyberajte podľa niekoľkých kritérií

Každý z nás potrebuje pre zdravé fungovanie svojho organizmu iné vitamíny a doplnky. To, ktoré budú najvhodnejšie, ovplyvňuje mnoho faktorov. Aby boli vitamíny naozaj vhodne zvoleným darčekom, prinášame niekoľko kritérií, ktoré by vám mohli byť pri výbere nápovedou.

Vitamíny ako darček podľa veku

Jedným z najhlavnejších kritérií pri výbere vitamínov je vek blízkej osoby, ktorá si bude svoj vitamínový balíček rozbaľovať. Pre každú vekovú kategóriu sú totiž vhodné iné vitamíny. Otázkou tu nie je iba to, ktoré konkrétne vitamíny je v danom veku potrebné doplniť, ale aj koncentrácia vitamínu obsiahnutá v jednotlivých produktoch. Vitamíny pre deti sú obvykle vyrábané v nižších koncentráciách ako vitamíny pre dospelých. 

Aj pohlavie ovplyvňuje výber vitamínov

Bežné vitamíny a výživové doplnky akými sú napríklad vitamín D, vitamín C a podobne patria z hľadiska pohlavia, ktorému sú určené, medzi tie univerzálne. To, či hľadáte vitamíny na vianoce pre muža alebo ženu, je teda pri väčšine vitamínov jedno. Existujú však aj nie úplne bežné výživové doplnky, ktorých použitie sa viaže skôr k jednému alebo, naopak, k druhému pohlaviu.

Výživové doplnky a vitamíny na Vianoce vhodné pre ženy

U žien je známe, že sa o seba starajú výraznejšie ako muži. Jedna z foriem, ako poskytnúť ženskej pleti a vlasom požadovanú pružnosť a výživu, môže byť užívanie kolagénu. Ak plánujete zaobstarať tento rok svojej manželke vitamíny ako darček na Vianoce, pribaľte jej do balíčku kvalitný kolagén, ktorý jej pomôže s mladistvým a sviežim vzhľadom. 

Ďalším, u žien často potrebným doplnkom výživy, je železo. Jeho nedostatok sa najviac prejavuje v období tehotenstva. Vtedy je vhodné doplniť ho vo forme výživových doplnkov s obsahom železa, ktoré sú často kombinované s kyselinou listovou. Tá je pre tehotné ženy tiež veľmi potrebná. 

Aj pre mužov sa nájdu špeciálne výživové doplnky

Aj keď sa jedná možno o trochu citlivú tému, aj muži majú svoje úskalia, ktoré ich trápia. Najmä v pokročilejšom veku vyhľadávajú možnosti, ako podporiť libido a správne fungovanie pohlavných orgánov. Možno ste to ani nevedeli, no existujú výživové doplnky určené pre mužov, ktoré im môžu so zvýšením testosterónu pri pravidelnom užívaní pomôcť. 

Vitamíny na konkrétne zdravotné problémy

Vitamíny ako darček sú tou najideálnejšiou voľbou, ak má niekto z vašich blízkych zdravotné problémy alebo ťažkosti, pri ktorých je zvýšený príjem niektorého z vitamínov, minerálov alebo iných výživových doplnkov nevyhnutný. Prečítajte si naše tipy na posilnenie zdravia pri konkrétnych problémoch.

Vitamíny na podporu imunity

Azda najčastejšie skloňovaná je v spojení s vitamínmi imunita. Existuje veľké množstvo vitamínov a výživových doplnkov, ktoré môžu s podporou imunity pomôcť. Medzi tie najúčinnejšie patria: 

  • vitamín C,
  • vitamín D,
  • kolostrum,
  • probiotiká,
  • selén a zinok.

Ak vyberiete niektorý z týchto vitamínov svojmu blízkemu ako darček na Vianoce, pomôžete mu so zlepšením a udržaním zdravého fungujúceho imunitného systému. 

EDENPHARMA TIP: Konkrétne tipy, ako posilniť imunitu, sme vám len nedávno priniesli v tomto radami nabitom článku.

Vitamíny pre starších 

Asi najčastejšie darujeme vitamíny na Vianoce starším osobám. V pokročilom dôchodcovskom veku sa totiž zdravie a fyzická pohoda stávajú postupne tým najcennejším. Aby ste si mohli užívať radosť z dobrej fyzickej, ale aj psychickej kondície vašich starých rodičov, darujte im na Vianoce vitamíny, ktoré sú pre ich telo najpotrebnejšie. Okrem vitamínov na podporu imunity spomenutých vyššie medzi ne patria napríklad vitamíny skupiny B, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie nervovej sústavy. U starších ľudí sa taktiež často vyskytujú problémy s pohybovým ústrojenstvom. Udržať jeho funkciu môžete výberom vitamínov na podporu kostí.   

Vitamíny na problémy so spánkom

Spánok je veľmi dôležitý pre celkové fungovanie organizmu. Ak trpí niekto vo vašom okolí nespavosťou, vitamíny na podporu spánku a zníženie únavy budú preňho ideálnym darčekom. Siahnuť môžete po vitamínoch zo skupiny B alebo produkte s obsahom melatonínu, ktorý by mohol tieto problémy výrazne zlepšiť. 

EDENPHARMA TIP: Prečítajte si náš článok o najčastejších poruchách spánku a overené rady, ako sa ich zbaviť raz a navždy.

Zdravá tráviaca sústava vďaka výživovým doplnkom

Hovorí sa, že zdravé črevá a trávenie sú základom pre správne fungujúcu imunitu a organizmus. Preto je vhodné podporiť zdravú tráviacu sústavu pomocou probiotík, ktorých úlohou je udržiavať zdravú mikroflóru v črevách. 

Výber vitamínov na Vianoce prispôsobte tomu, čomu sa človek venuje

To, aké vitamíny by mohli byť ako darček najvhodnejšie, ovplyvňujú aj činnosti alebo práca, ktorým sa váš blízky venuje. Vzhľadom na ich dennú činnosť môžu existovať látky ako vitamíny a minerály, ktorých užívanie im pomôže k lepšiemu výkonu a zvládaniu úloh. Vyberať môžete podľa nasledovných skupín. 

Vitamíny pre športovcov

Ak je váš partner alebo priateľ nadšeným športovcom, môžete ho obdarovať širokým spektrom vitamínov a minerálov akými sú horčík, viatmíny A, B, D a podobne. Jeho telo ich totiž spotrebuje omnoho viac a pre správnu funkciu organizmu a športový výkon sú nevyhnutné. Pri veľkom množstve športov sú však kĺby tie, ktoré trpia oveľa viac ako u bežných ľudí. Dobrou voľbou na darček bude teda kĺbová výživa, ktorá môže udržať kĺby v lepšej kondícii. Vhodným darčekom na Vianoce pre aktívnych športovcov bude aj L-Karnitín, ktorý dokáže stimulovať športový výkon a podporí energizáciu. 

Vitamíny, ktoré ocenia pracujúci za počítačom

Máte doma aj vy večne pracujúceho manažéra, správcu sietí alebo iného pracanta, ktorý trávi pri počítači viac času, ako by bolo vhodné? Dlhodobá práca za počítačom ovplyvňuje okrem iných častí tela výrazne hlavne naše oči. V tomto prípade bude najvhodnejšie zvoliť vitamíny, ktoré podporujú správnu funkciu zraku a zdravie očí. Nápomocné môžu byť najmä vitamíny A a C. Z minerálnych látok je to zinok a selén.

Vitamíny pre bystré hlavy

Existujú povolania aj voľnočasové aktivity, pri ktorých je sústredenie a správna koncentrácia nevyhnutnosťou. Aj s týmto viete svojim priateľom, deťom či partnerom pomôcť darovaním vhodného vitamínu. Magnézium, vitamíny skupiny B a kvalitné doplnky s obsahom Omega-3 mastných kyselín budú správnou voľbou. 

Univerzálny balíček vitamínov na Vianoce

Pokiaľ si nie ste istý, ktorý z vitamínov by bol pre vašich blízkych ako darček na Vianoce najvhodnejší, zvoľte možnosť univerzálneho balíčka. Ten môžete vyskladať z bežne používaných vitamínov, akými sú vitamíny D, C, probiotiká a mnohé iné. Najmä v zimnom období takýmto balíčkom určite nič nepokazíte. Stačí keď vitamíny následne zabalíte do peknej darčekovej krabičky alebo celofánu ozdobeného mašľou. 

Ak ešte stále neviete čím potešiť vašich blízkych na Vianoce, inšpirujte sa našimi tipmi na vitamíny ako darček. Ak sa zameriate na správny výber podľa uvedených kritérií, vitamíny budú vhodným darčekom ktorý poteší, no zároveň bude mať naozaj veľký význam. Pri správnom a dostatočnom užívaní totiž môžu vitamíny a výživové doplnky dopomôcť k tomu čo je v živote najdôležitejšie. Zdravie, fyzická ale aj psychická pohoda sú totiž omnoho hodnotnejšie ako akákoľvek iná hmotná vec.