Ako si spraviť najúčinnejší detox tela? Spoznajte všetky riziká

Detox tela sa v posledných rokoch stal populárnym trendom. Nielen ženy, ale aj muži či dokonca teenegari v mladom veku vkladajú do očisty veľké nádeje. Obzvlášť v jarnom období. Patríte k nim? Aj vám sa práve v hlave rysuje vidina o čistejšom organizme, zvýšenej energii a lepšom zdraví? Potom ste na správnej adrese. Skôr, než sa bezhlavo pustíte do 7 dňového detoxu, jarnej očisty tela alebo akéhokoľvek iného energizačného plánu, základom je mať dostatok informácií. A, samozrejme, poznať aj všetky riziká detoxu. Tento článok vás prenesie do sveta detoxu o  niečo podrobnejšie. Odhalí vám:

 

  • čo je detox, 
  • aký prínos môže očista priniesť vášmu telu,
  • aký vplyv má detox na chudnutie,
  • pre koho vlastne môže byť detox prospešný a kto by sa mu mal rozhodne vyvarovať,
  • aké sú riziká a nežiaduce účinky detoxu tela,

 

Zároveň sa budeme venovať aj najčastejším chybám a potenciálnym rizikám spojeným s detoxikáciou, aby ste sa mohli rozhodnúť, či je detox správnou voľbou pre vás. Napríklad, keď sa rozhodnete pre domáci detox organizmu, ktorý nebude pod dohľadom odborníka.

1 Medium

Čo je detox tela?


Detox (skratka slova "detoxikácia") je proces, ktorého cieľom je odstránenie toxínov a škodlivých látok z tela. Dôvod je jasný – podporiť celkové zdravie a funkciu organizmu čistením krvi, pečene, obličiek a ďalších orgánov zodpovedných za odstraňovanie odpadových látok. Hoci platí, že sa naše telo prirodzene detoxikuje práve pomocou týchto orgánov, je tu niekoľko faktorov, ktoré im očistu komplikujú. 

Príkladom je hektický životný štýl, znečistenie prostredia, v ktorom žijeme, nesprávna strava alebo toxíny obsiahnuté v jedlách a taktiež stres. To všetko sú nepriatelia, ktorí môžu zvýšiť hladinu toxínov a tým zaťažiť náš organizmus vo väčšej miere, než by zvládali naše orgány uniesť a vhodne spracovať.

Ak niekto povie DETOX, obvykle ide o úpravu stravy. Diétu, pôst, užívanie vhodných doplnkov na očistu organizmu, rôzne terapie alebo cvičenie. Prípadne kombináciu týchto prístupov, zameraných na stimuláciu a podporu prirodzených detoxikačných procesov tela. Dôvod, prečo je detox taký populárny je predpoklad, že ak odstránime tieto látky z tela, podporíme tak svoje celkové zdravie, znížime príznaky chronických chorôb a dodáme telu energiu. Obzvlášť v jarnom období a jarnou únavou, ktorá môže ľahko prerásť do tej chronickej.

DOKTOR EDO RADÍ: Pomocnú ruku pri detoxe nám ponúka aj sama príroda. Niektoré rastliny obsahujú veľké množstvo látky menom silymarin. Práve silymarin zohráva veľkú úlohu pri podpore detoxikácie tela, konkrétne pri ochrane a podpore zdravia pečene. A keďže je práve pečeň, filtrujúca toxíny z krvi, kľúčovým orgánom v procese detoxikácie, obľúbenou voľbou pre detox je užívanie produktov z rastliny s názvom Ostropestrec mariánsky.

To, čo je však dôležité skôr, než sa do nejakého detoxu pustíte, je skonzultovať ho so svojim ošetrujúcim lekárom, prípadne iným odborníkom. Najmä, ak zároveň dlhodobo užívate nejaké lieky, prípadne trpíte nejakých ochorením.

Aké výhody môže mať detox organizmu?

Detox tela sa spája s mnohými potenciálnymi výhodami a benefitmi, od zlepšenia fyzického zdravia po psychickú pohodu a načerpanie energie. Je však dôležité podotknúť, že nefunguje uniformne. Vždy ide o individuálny prístup, od ktorého sa odvíja aj reakcia tela. Inak povedané – aj ten najúčinnejší detox sa môže u niekoho prejaviť ako skvelé riešenie problému, avšak u iného nemusí zaznamenať žiadne výsledky. O ktorých napríklad hovoríme? 

Detox tela a zlepšenie funkcie pečene

Pečeň je kľúčovým orgánom v procese detoxikácie. Práve tento orgán zodpovedá za filtráciu toxínov z krvi. Pomocou detoxu, napríklad užívaním spomínaných doplnkov s obsahom silymarínu, môže dôjsť k lepšiemu fungovaniu pečene a efektívnejšiemu odstraňovaniu toxínov.

O čom sa však hovorí v rámci detoxu tela v súvislosti s funkciou pečene menej je schopnosť absorbovať a transportovať glutatión – najsilnejší antioxidant v našom tele, priamo do cieľových buniek. Inak povedané, to, že v rámci detoxu siahnete po potravinách, ako sú napríklad, špargľa, brokolica alebo avokádo neznamená, že sa vám automaticky hladina glutatiónu zvýši. Pozoruhodné sú však výsledky štúdií, podľa ktorých sa zvyšuje hladina glutatiónu pomocou doplnených aminokyselín, vitamínu C a vitamínu E. 

Blog EdenPharma Medium

DOKTOR EDO RADÍ: Vedeli ste, že spolu s melatonínom je glutatión najsilnejším antioxidantom, ktorý si naše telo vytvára prirodzene? Jeho hlavnou úlohou je boj s toxínmi a ochrana buniek pred oxidačným stresom. Viac o tomto skrytom strašiakovi sme písali v článku v našom blogu

Detox organizmu a prísun novej energie

Obzvlášť po dlhej zime nastáva obdobie, kedy sa na našich telách (a následne aj psychike) podpíšu mesiace nie príliš vhodnej stravy, obmedzeného pohybu a absencie aktivít na čerstvom vzduchu. Súčasťou detoxu je odstránenie škodlivých potravín. Ako napríklad cukru či kofeínu so zameraním sa na plnohodnotné výživové potraviny potraviny. Tie stabilizujú a v najlepšom prípade aj zdrazia hladinu cukrov, čo prispieva k lepšej energii počas dňa. 

Detox na chudnutie. Kde je pravda?

Účinná detoxikácia môže podporiť zdravie a optimálnu funkciu trávenia. Primárne odstránením zvyškov a toxínov, ktoré môžu spôsobovať zápchu či mnohé iné tráviace ťažkosti. V prípade, ak sa trávenie zlepší a eliminujú sa problémy s prijímaním živín, môže u niektorých jedincov detox organizmu prispieť aj k redukcii váhy. Všetko je to však opäť veľmi individuálne. Vo všeobecnosti skôr možno povedať, že detox tela dokáže naštartovať metabolizmus tým správnym smerom. 

Výsledky štúdií v tom majú v prevažnej miere jasno. Jedna z nich porovnávala účinky trojdňovej detoxikačnej diéty založenej na džúsoch, po ktorej nasledovala štvordňová hypokalorickou diétou so sedemdňovou hypokalorickou stredomorskou diétou na 14 účastníkoch. Výsledky ukázali pozitívne zmeny v hmotnosti, BMI, celkovom tuku a svalovej hmoty v oboch skupinách, avšak stredomorská diéta viedla k väčšej strate hmotnosti a tuku v tele ako detoxikačná diéta. Skupina na detoxikačnej diéte zaznamenala dokonca menšie zlepšenie v odpovedi antioxidantov tela v porovnaní so skupinou na stredomorskej diéte. Štúdia končí záverom, že napriek tvrdeniam o prospešnosti detoxikačných diét pre podporu zdravia a chudnutie, táto štúdia nepotvrdila výraznú efektivitu detoxikačných diét v prospech úbytku na hmotnosti, najmä v porovnaní s inou diétou.

3 Medium

Detox tela môže mať pozitívny vplyv na pleť

Toxíny vo vašom tele sa môžu prejaviť aj na vašej pleti. Detoxikácia môže pomôcť zlepšiť vzhľad vašej pokožky tým, že znižuje vplyv negatívnych látok, ktoré môžu spôsobovať akné, opuchy a iné kožné problémy. Napokon, veď to mnohí asi aj poznáte. Ak si dávate pozor na zloženie svojej stravy, výrazne sa to odrazí aj na kráse vašej pokožky. V tomto ohľade je však veľmi dôležité prijímať aj dostatok tekutín. Ideálne čistej vody, k tomu sa však ešte v rámci rizík a varovaní ešte dostaneme.

Detoxikácia organizmu a duševné zdravie

Aj v tomto prípade platí, že detoxikáciou organizmu môžete prispieť k lepšej duševnej pohode. Je to akoby sprievodným javom kvalitnejšieho spánku, prívalu novej energie a zníženia únavy. Zima býva aj z pohľadu psychiky zaťažujúcim obdobím, keďže sú dni kratšie a slnečné lúče sa rátajú na desiatky. V skorú jar, kedy prichádza k striedaniu počasia a chladné počasie sprevádzajúce búrky ešte nedalo tak celkom posledné zbohom, sa tieto faktory znásobia. Príliv energie, ktorú so sebou detox prináša, môže byť naozaj zlomový bod, ktorý zlepší aj duševné zdravie.

Pre koho je detox tela vhodný a pre koho radšej nie?

Detox organizmu vyhľadávajú najmä tí, ktorí sa cítia unavení, preťažení a chcú zlepšiť svoje celkové zdravie a pohodu pomocou lepších stravovacích návykov a podpory prirodzených detoxikačných procesov tela. Hoci i dočasných. I keď sa o tom hovorí menej, detox nie je vyhľadávaný len na chudnutie. Môže byť taktiež prospešný pre tých, ktorí sú nadmieru vystavení toxínom a chcú znížiť ich vplyv na organizmus. V každom prípade však hovoríme výhradne o dospelých ľuďoch, ktorí sú si vedomí svojho zdravotného stavu a netrpia nejakou chronickou chorobou alebo obmedzením. V každom prípade však odporúčanie znie jasne – poradiť sa so svojim ošetrujúcim lekárom, dietológom alebo iným špecialistom.

Naopak, platí, že detoxu by sa mali vyhýbať tehotné a dojčiace ženy, pretože obmedzený príjem nutrične bohatých potravín môže ovplyvniť ich výživu. A následne, samozrejme, aj výživu ich dieťaťa. Rovnako by sa mu mali vyhýbať ľudia s chronickými ochoreniami, ako je napríklad diabetes, srdcové choroby alebo poruchy príjmu potravy a metabolizmu. Detox môže totiž v niektorých prípadoch spôsobiť viac škody ako úžitku, ak nie je správne regulovaný alebo ak je vykonávaný bez odborného dohľadu. Najmä z dlhodobého hľadiska môže viesť k nutričným nedostatkom a iným zdravotným problémom.

2 Medium

Riziká a nežiaduce účinky detoxu

Skôr, než si vyberiete ten najúčinnejší detox, mali by ste poznať a zvážiť všetky prípadné vedľajšie účinky a riziká, ktoré sa môžu na vašom zdraví podpísať, hoci je vaším cieľom možno pravý opak. Ktoré sú to?

  • Nedostatok dôležitých látok: Prísna detoxikačná kúra môže obmedziť príjem základných živín a energie, čo môže viesť k nedostatkom vitamínov a minerálov a následným nežiaducim prejavom.

  • Poruchy príjmu potravy: Extrémne detoxikačné diéty môžu podporiť nie príliš zdravé stravovacie návyky alebo zhoršiť existujúce poruchy príjmu potravy.

  • Dehydratácia: Veľký pozor na nedostatok tekutín. Niektoré formy detoxu tela, ako je napríklad diéta na báze džúsov alebo extrémny pôst, môžu viesť k dehydratácii, ak tekutiny vhodne nedopĺňate. Nezabúdajte napríklad, že káva odvodňuje, preto ju do pitného režimu rozhodne nerátajte. Zároveň pozor na použité doplnky alebo bylinky, ktoré môžu odvodnenie spôsobovať a vy si mylne môžete myslieť, že ide o stratu hmotnosti.

  • Celkové oslabenie a únava: Hoci to bol pravý opak, čo ste chceli pomocou detoxikácie organizmu dosiahnuť, pripravte sa na možnosť, že obmedzenie príjmu kalórií počas detoxu môže viesť k únave, slabosti a zhoršeniu fyzickej výkonnosti.

  • Zmeny v metabolizme a nárast hmotnosti: Drastické a rýchle zmeny v stravovaní môžu negatívne ovplyvniť metabolizmus. Inak povedané, zasiahnete do niečoho, čo možno funguje optimálne a výsledkom toho môže byť práve neželaný prírastok hmotnosti po skončení detoxu. Prípadne jojo efekt, ktorý je podobný, ako pri rýchlom chudnutí. A hoci ste možno chceli vyskúšať detox na chudnutie, ručička váhy pôjde smerom nahor.

DOKTOR EDO RADÍ: Detox na chudnutie a diéty, ktoré sľubujú rýchlu stratu hmotnosti, nesú so sebou okrem spomínaných rizík aj možnosť, že nejaký čas po diéte alebo kúre naberiete zhodené kilogramy naspäť. Ako sa tomu vyvarovať? Overené tipy nájdete v našom článku o rýchlom chudnutí.

Záver je teda jasný. K akejkoľvek kúre, ktorá možno sľubuje aj ten najúčinnejší detox, je treba pristupovať s maximálnou s opatrnosťou a preferovať tie, ktoré podporujú vyvážené stravovanie a zdravý životný štýl. Na rozdiel od extrémnych alebo neudržateľných tipov, ako si spraviť domáci detox tela v priebehu pár dní, no s výsledkami, ktoré vám prinesú viac problémov, než úžitku. Zároveň platí, že pred začatím akéhokoľvek detoxu je odporúčané poradiť sa s odborníkom na výživu alebo lekárom a vyberať si vhodné a overené výživové doplnky. 

KÚPIŤ DOPLNKY NA DETOX TELA

 

Zdroje:
Dehmlow C, Erhard J, de Groot H. Inhibition of Kupffer cell functions as an explanation for the hepatoprotective properties of silibinin. Hepatology. 1996;23(4):749–754. doi: 10.1053/jhep.1996.v23.pm0008666328

van Pelt JF, Verslype C, Crabbe T, Zaman Z, Fevery J. Primary human hepatocytes are protected against prolonged and repeated exposure to ethanol by silibinin-dihemisuccinate. Alcohol Alcohol. 2003;38(5):411–414. doi: 10.1093/alcalc/agg099

Flora K, Hahn M, Rosen H, Benner K. Milk thistle (Silybum marianum) for the therapy of liver disease. Am J Gastroenterol. 1998;93(2):139–143. doi: 10.1111/j.1572-0241.1998.00139.x

Klein A V., Kiat H. Detox diets for toxin elimination and weight management: A critical review of the evidence. JHum Nutr Diet. 2015;28(6):675–86

https://ascpt.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cpt.1811

https://www.livescience.com/34845-detox-cleansing-facts-fallacies.html 

https://www.researchgate.net/publication/318725659_Are_detox_diets_an_effective_strategy_for_obesity_and_oxidation_management_in_the_short_term