Kolostrum pre deti: Spoznajte tajné eso na detskú imunitu

Kolostrum pre deti by sme pokojne mohli nazvať ako tajnú zbraň na podporu imunity detí. V dnešnej dobe, keď ako rodičia čelíme novým, často i nepoznaným výzvam v oblasti zdravia našich detí, je práve budovanie obranyschopnosti kľúčom, ako ich zvládať. Možností, ako posilniť imunitu, je hneď niekoľko. Od zdravej stravy a dostatku pohybu na čerstvom vzduchu cez praktiky ako otužovanie až po špeciálne výživové doplnky a vitamíny pre deti. Jedným z nich je práve kolostrum. Táto prírodná tekutina, známa tiež ako prvé mlieko (mledzivo), ktoré produkujú nielen ľudia, ale aj všetky dojčiace cicavce krátko po pôrode, je plná životne dôležitých živín. A taktiež imunologických boosterov. Zaujíma vás viac?

V tomto článku sa dozviete:

  • aké zloženie má kolostrum,
  • ako vplýva kolostrum na imunitu detí,
  • porovnanie kozieho a kravského kolostra, 
  • aké výhody pre imunitu prináša pravidelné užívanie kolostra,
  • ktoré je najlepšie a najkvalitnejšie kolostrum pre deti.

51kolosttrum 

Kolostrum pre deti. Čo ste o ňom možno nevedeli?

 Čo je kolostrum?

Kolostrum poznáme pod ekvivalentom "prvé mlieko". Ak ste sa s týmto pojmom ešte nestretli, pre objasnenie doplníme, že je to tekutina produkovaná mliečnymi žľazami cicavcov. Avšak iba krátko pred a po pôrode. Túto tekutinu si môžete predstaviť ako nutričný poklad. Prečo? Nesie v sebe totiž prvé "dávky" prirodzenej imunity, ktoré matka dojčením svojmu dieťaťu poskytne.  

Odkiaľ sa získava kolostrum a prečo je také výnimočné?

Kolostrum sa prirodzene vyskytuje v dojčenskom mlieku v najvyššej koncentrácii v čase do 24 až 48 hodín po pôrode, kedy je jeho nutričný obsah živín najvyšší. Dôvod, prečo sa kolostrum vytvára ešte pred samotnou tvorbou materského mlieka je len čiastočné odbúranie bariéry medzi krvou a mliekom v mliečnej žľaze každej novorodičky. Aby ste však nenadobudli dojem, že získavaním kolostra živočíšneho pôvodu sú mláďatá cicavcov o niečo ochudobnené platí, že pri získavaní kolostra na účely spracovania vitamínových doplnkov je prvoradé zabezpečiť výživové požiadavky mláďat. S dôrazom na citlivý prístup sa tak získava najčastejšie kolostrum od kráv a kôz.

Dôvodov, prečo sa kolostrum tvorí len pár hodín po príchode potomka na svet, je niekoľko. Všetky však vychádzajú z prirodzeného vývoja a zákonov prírody. Táto prvá tekutina, ktorú dieťa alebo mláďa iného cicavca príjme, je kľúčová práve pre nevyvinutý imunitný systém novorodenca, ktorý sa ešte nedokáže brániť samostatnou produkciou protilátok. 

Na rozdiel od zrelého materského mlieka je kolostrum koncentrovanejším zdrojom vitamínov, minerálov a bielkovín. V prvých štyroch dňoch je jeho tvorba v naozaj malom množstve, približne 2 – 20 ml. To zabezpečuje, že novorodenec dostane všetky potrebné výživné látky v malom objeme, ktorý jeho nevyvinutá tráviaca sústava dokáže bez problémov spracovať. Okrem toho kolostrum pomáha novorodencovi pri adaptácii na nové prostredie – mimo maternicu tým, že podporuje vývoj a dozrievanie všetkých potrebných sústav v organizme. Podčiarknuté – zrátané, kolostrum z materského mlieka zabezpečuje balíček všetkých potrebných substancií, ktoré môže dieťatko lebo mláďatko dostať do vienka, aby vykročilo do života v plnej sile. 

DOKTOR EDO RADÍ: Mnohé mamičky sa po narodení dieťatka obávajú, že mu dojčenie kolostrom nepostačuje, keďže bol kedysi veľmi rozšírený mýtus o takzvanom “slabom mlieku”. Najmä, keď spozorujú jeho priehľadnú žltú farbu, ktorá má od tradičnej mliečnej bielej ešte ďaleko. Opak je však pravdou. Kolostrum môžeme považovať za akúsi prírodnú vakcínu, ktorou matka svojmu dieťaťu zabezpečí maximum ochrany v prvých dňoch na svete. Skôr, ako o pocit naplnenia bruška, ide o naštartovanie správneho trávenia a schopnosti brániť sa pred vírusmi a baktériami – čiže podporu imunity.

2

Aké zloženie má kolostrum?

Kolostrum je výnimočné svojím bohatým a komplexným zložením, ktoré je prispôsobené na podporu imunitného systému, rastu a vývoja novorodencov. (Avšak nielen tých.) Jednoducho povedané, kolostrum je pre deti koktejl imunoglobulínov, rastových faktorov, živín a bioaktívnych látok, plný života v každom jednom mililitri. Ktoré sú tie najdôležitejšie látky pôsobiace na imunitu detí?

Imunoglobulíny – bojovníci pre reakčnú aj dlhodobú imunitu

Imunoglobulíny sú protilátok, ktoré tasia meče ako prvé, ak je treba brániť imunitu. V kolostre nájdeme najmä IgA (imunoglobulín A), ktorý má v hľadáčiku najmä patogény vstupujúce do tela cez prostredníctvom dýchacej alebo tráviacej sústavy. Ak sa na to pozrieme z pohľadu detí a najmä novorodencov, IgA je nepostrádateľnou výbavou najmä z dôvodu, že detičky po príchode na svet nemajú ešte vyvinuté sliznice, v ktorých sa imunitné obranné látky nachádzajú. IgA zasahuje podľa potreby okamžite, akonáhle organizmus detekuje problém. Ďalší dôležitý imunoglobulín B – IgB je, naopak, zodpovedný za dlhodobú, takzvanú pestovanú imunitu. O tom, ako rýchlo organizmus zareaguje a rozozná hrozbu v podobe identifikácie patogénu, rozhoduje prítomnosť a aktivita IgM – imunoglobulínu M.

Laktoferín ako železná opora pre podporu imunity 

Laktoferín je glykoproteín, ktorý v sebe ukrýva účinné antimikrobiálne, antivírusové a protizápalové vlastnosti. Okrem kolostra sa vo vysokej miere nachádza v slinách alebo slzách. Jeho hlavnou úlohou je podporovať optimálne zdravie črevnej mikroflóry tým, že viaže a transportuje železo. Bez železa by napríklad neprebiehala optimálne tvorba hemoglobínu –  transportného taxíka, ktorý zabezpečuje prepravu kyslíka z pľúc do celého organizmu.

Kolostrum obsahuje probiotiká

Prebiotiká sú nesmierne dôležité pre rast prospešných buniek sídliacich vo vnútri našej črevnej mikroflóry. Poznáte ich pod menom probiotiká. Laicky povedané, ide o takzvané dobré baktérie, ktoré udržiavajú rovnováhu v našom tráviacom systéme. Ak sa rovnováha naruší, nastáva problém a nežiaduce organizmy, baktérie a iné patogény docielili svoje – vznik ochorenia. Aby sme sa však vrátili o krok späť, prebiotiká zabezpečujú všetko potrebné, aby mohli probiotiká prosperovať

DOKTOR EDO RADÍ: Ak vás zaujíma viac informácií o tom, ako na podporu imunity detí vplývajú probiotiká, prebiotiká a laktobacily, prípadne rezdiely medzi nimi, prečítajte si náš článok v blogu, ktorý sme téme probiotiká pre deti venovali.

3

Ako vplýva kolostrum na imunitu detí? 

Benefity kolostra pre imunitný systém detí sú naozaj rôznorodé. Vďaka tomu je kolostrum pre deti akoby základný stavebný kameň silného imunitného systému a vlastne aj komplexného zdravia dieťaťa. Ktoré účinky kolostra k tomu napomáhajú v najväčšej miere? 

  • Kolostrum pre deti buduje pasívnu imunitu pomocou imunoglobulínov
  • Rastové faktory v kolostre zabezpečujú zdravý vývoj čriev
  • Prebiotiká podporujú udržiavanie optimálnej rovnováhy v črevnej mikroflóre
  • Proteín laktoferín viaže železo a môže znížiť rastovú aktivitu baktérií, vírusov a plesní, čím sa znižuje riziko infekcií
  • Kolostrum pre deti zároveň zabezpečuje aj základné živiny, vitamíny a minerály, napríklad vápnik a vitamín C

Kolostrum, vďaka svojmu unikátnemu zloženiu, nie je významným podporovateľom detskej imunity len pre novorodencov. Rodičia detí v akomkoľvek veku, ktorí poznajú jeho pozitívne účinky vďaka referenciám a odporúčaniam, vedia, aký potenciál v sebe ukrýva.  Otázkou teda ostáva, kedy je napríklad vhodné siahnuť po kolostre pre deti vo forme výživového doplnku? 

  • v čase oslabenej imunity (obdobie jar/jeseň, po prekonaní ochorenia)
  • u bábätiek pri prechode na inú ako mliečnu stravu
  • počas a po užívaní antibiotík
  • pri zvýšenej hrozbe infekcií (príchod do nového kolektívu, sezónne ochorenia ko chrípka a pod.)
  • pri eskalácii alergií (najmä v prípade sezónnych dokáže vyvážiť imunitnú dopoveď)
  • preventívne pre celkovú podporu zdravia

3 1kolosttrum Medium

Porovnanie kolostra: kravské verzus kozie kolostrum pre deti

Skôr, než si porovnáme tieto dva druhy kolostra, za zmienku stojí fakt, že práve kravské kolostrum je obsahovo výživnejšie na dôležité látky pre detskú imunitu, ako to ľudské. Dôvodom je, že dieťa – novorodenec dostáva mnohé z vyššie spomenutých látok do tela ešte v čase, kedy je v bezpečí matkinho brucha. Dokážu totiž prestupovať cez samotnú placentu. V prípade kráv je placenta tak trochu iná a preto sa dôležité látky dostávajú do tela mláďatka až po narodení – prostredníctvom kolostra, ktoré ich obsahuje doslova maximum. Áno, správne tušíte prečo mnohé osvietené národy v staroveku uznávali kravu za symbol posvätnosti.

Kravské a kozie kolostrum sú dve z najčastejšie dostupných foriem kolostra pre doplnkovú výživu detí. Hoci sú si vo väčšine pohľadov podobné, existujú medzi nimi isté rozdiely, ktoré môžu byť pri výbere najlepšieho kolostra zásadné. Konkrétnejšie ide o to, že kozie kolostrum pre deti má o niečo vyšší obsah vitamínov a minerálov. Čo je však ešte rozhodujúcejšie, je často považované za ľahšie stráviteľnejšie. Dôvodom je nižší obsah alfa-s1 kazeínu, ktorý môže byť pre niektorých ľudí alergénom. Kozie kolostrum sa navyše považuje za viac podobné tomu ľudskému kolostru.

V prospech kravského kolostra pre deti hrá najmä to, že je kravské kolostrum veľmi bohaté na imunoglobulíny, najmä IgG, ktoré sú zodpovedné za poskytovanie pasívnej imunity a ochranu pred patogénmi. Okrem toho je dostupnejšie z pohľadu zdrojov a častokrát aj ceny

Ako vybrať najlepšie kolostrum pre deti?

Na trhu je dnes veľké množstvo výživových doplnkov, ktoré kolostrum obsahujú. Rovnako ako pri iných druhoch, aj pri výbere kolostra pre deti je dôležité zvážiť niekoľko rozhodujúcich faktorov, aby ste vybrali naozaj to najlepšie kolostrum, ktoré bude potrebám vášho dieťaťa vyhovovať. Odporúčame zamerať sa na:

Typ a pôvod kolostra pre deti 

Už vyššie sme spomenuli, aký je rozdiel medzi dvoma najdostupnejšími druhmi – kozím a kravským kolostrom pre deti. V prípade, ak viete, že váš drobec má intoleranciu či priamo alergiu na mliečne produkty alebo kravskú bielkovinu, vyskúšajte radšej kozie kolostrum. Kvôli nižšiemu obsahu alfa-s1 kazeínu je lepšie znášané alrgikmi. Ak je to možné, presvedčte sa, v akom prostredí boli zvieratá chované a teda či neboli podporované antibiotikami a hormónmi. To je predpoklad, že dostanete od výrobcu čo najkvalitnejšie kolostrum.

Ako bolo kolostrum pre deti spracované

Spracovanie kolostra si vyžaduje určité špecifické postupy, ktorých základom je spracovanie za nízkych teplôt. Dôvod, prečo je to potrebné, je zachovanie čo najvyššieho množstva účinných látok. Pri výbere kolostra pre deti skúmajte spôsob, akým výrobca doplnok spracováva a vyberajte si tie najšetrnejšie (napríklad lyofilizované – mrazom sušené), aby sa zachovala biologická aktivita a efektívnosť obsiahnutých látok. O kvalite hovoria napríklad aj rôzne certifikáty medzinárodne uznávaných laboratórií alebo organizácií.

Zamerajte sa na zloženie a koncentráciu účinných látok

V skratke – čím vyššia koncentrácia imunoglobulínov, tým účinnejší produkt držíte v ruke. Práve tie sú kľúčový faktor pre budovanie imunity. Okrem toho je dôležité vyhnúť sa umelým farbivám alebo látkam, ktoré sú pridané pre zlepšenie chuti alebo farby, no nemajú zrovna prírodný pôvod. Farbivá, sladidlá alebo konzervačné látky nie sú niečo, čo organizmus vášho dieťaťa ocení. Zároveň pozor na alergiu na mlieko alebo mliečnu bielkovinu.

4 1kolosttrum Medium

Kravské či kozie kolostrum, prečítajte si recenzie

Skúsenosti iných rodičov alebo známych vo vašom okruhu vás nasmerujú k užšiemu výberu produktov. Ak niekoho takého v okolí nemáte, určitý obraz vám poskytnú aj recenzie na kozie či kravské kolostrum na internete, prípadne v diskusných fórach alebo sociálnych sieťach. 

Veríme, že vám tieto informácie o kolostre pre deti poskytnú dostatok zdrojov o tom, aby sa vám podarilo nájsť to najlepšie kolostrum pre vaše dieťa. V ponuke EDENPHARMA nájdete oba druhy – kravské aj kozie kolostrum pre deti s obsahom minimálne 30% imunoglobulínov s pôvodom z českej a slovenskej produkcie v každej jednej kapsule.

  KÚPIŤ KOLOSTRUM PRE DETI  

 

Zdroje: 

Hanson, L., Korotkonva, M., The Importance of Colostrum, Breastfeeding May Boost baby’s Own Immune System. (2002). Pediatric Infectious Disease Jour; 21:816-821.
Dionna. (2010). The Composition on Human Milk Part 1. Attachment Parenting.
Ballard O., Morrow A.L. Human milk composition: Nutrients and bioactive factors. Pediatr. Clin. North Am. 2013;60:49–74. doi: 10.1016/j.pcl.2012.10.002