Ako znížiť cholesterol a aké hodnoty značia, že je cholesterol vysoký?

Túto otázku si podľa najnovších prieskumov kladú takmer tri štvrtiny dospelej slovenskej populácie. Možno je to aj váš prípad a práve ste sa na preventívnej prehliadke dozvedeli, že hodnoty vášho cholesterolu sú vysoké. A možno o tomto probléme viete, no zatiaľ sa vám nepodarilo nájsť riešenie, ako znížiť cholesterol bez toho, aby ste sa svoje telo zaťažovali liekmi na cholesterol. Ide to totiž aj inak – zmenou stravovania, životného štýlu a výživovými doplnkami, ktoré pomáhajú zdravé hodnoty cholesterolu udržiavať. Zaujíma vás viac? 

Prečítajte si nasledujúci článok. Dozviete sa viac o tom, aké sú správne hodnoty cholesterolu, čo robiť ak je cholesterol vysoký, aký je rozdiel medzi LDL a HDL cholesterolom a čo okrem liekov cholesterol znižuje. Alebo sa môžete i naďalej tváriť, že sa vás táto téma netýka a čakať, kým vaše cievy zavolajú S.O.S…

Čo je cholesterol a akú úlohu v našom tele plní 

Na začiatok je potrebné uviesť, že cholesterol nie je vždy našim nepriateľom. Ľudské telo ho potrebuje na fungovanie a určitá hladina cholesterolu je dokonca nevyhnutná pre optimálne ľudské zdravie. Problém však vzniká, keď hladiny cholesterolu dosiahnu hladiny, ktoré môžu zvýšiť riziko srdcových ochorení. Čo je teda vlastne cholesterol? 

Cholesterol je tuk, ktorý je primárnou súčasťou každej bunky v našom tele. Je nepostrádateľný pri vytváraní buniek, hormónov a vitamínov, ktoré sú zase nevyhnutné, aby náš organizmus fungoval ako hodinky. Okrem toho sa cholesterol podieľa na tvorbe neurónov a buniek, ktoré tvoria vnútorné steny tepien.

Cholesterol LDL versus cholesterol HDL 

Cholesterol sa v krvi nerozpúšťa, pretože je lo lipid a krv je založená na báze tekutiny. Preto je potrebné zabezpečiť na jeho transport k bunkám, tkanivám a orgánom iné látky – takzvané lipoproteíny. Sú zložené z tukov (lipidov) a bielkovín (proteínov). 

Lipoproteíny majú vodenepriepustné vnútorné jadro, obsahujúce tuky, a voderozpustný obal z bielkovín. Vďaka tomu môžu účinne prenášať tuky a cholesterol v krvi. Keď sa totiž lipoproteín pohybuje v krvi, jeho vnútorný lipidový obsah je chránený vodným prostredím krvi vďaka vonkajšiemu obalu z bielkovín. 

A tu sa dostávame k známym pojmom, ktoré zrejme pri prehliadke použil aj váš doktor – cholesterolu LDL a cholesterolu HDL. Ide práve o lipoproteíny, ktoré majú v ľudskom tele rôzne funkcie. Aký je medzi nimi rozdiel?

Cholesterol HDL – “dobrý cholesterol” 

HDL cholesterol hrá dôležitú rolu v udržiavaní optimálnych hodnôt cholesterolu v našom tele. Chráni tak organizmus pred srdcovými ochoreniami a koronatením ciev. HDL (High Density Lipoprotein – vysokohustotný lipoproteín) je ten druh lipoproteínu, ktorý je zodpovedný za odstraňovanie nadbytočného cholesterolu z buniek a tkanív. Ak je cholesterolu nadbytok, HDL lipoproteín ho prenesie do pečene na spracovanie a vylúčenie z tela. HDL totiž funguje ako taká metla. Okrem toho má antioxidačné vlastnosti, čo znamená, že môže chrániť bunky pred oxidačným stresom a taktiež protizápalové účinky, ktoré môžu byť prospešné pre prevenciu aterosklerózy. Preto je HDL známy ako ten "dobrý" cholesterol.

EDENPHARMA TIP: Už ste počuli o oxidačnom strese? Nie, nie je to ten, ktorý vám hrozí, ak máte pocit, že nestíhate. Či sa týka aj vás sa môžete dočítať v článku Strašiak menom oxidačný stres. Ako sa nestať jeho obeťou?

Cholesterol LDL – “zlý cholesterol” 

LDL lipoprotein (Low Density Lipoprotein) premáva v našom tele druhým smerom. Zabezpečuje totiž transport cholesterolu smerom od pečene k jednotlivým bunkám, tkanivám a orgánom. Ak je však nadmerné množstvo LDL v krvi, hrozí ukladanie na vnútorných stenách tepien a tvorba povlakov, ktoré môžu viesť k ateroskleróze. Povlak totiž prirodzene zužuje tepny a obmedzuje tak prietok krvi. Ak takáto tepna praskne, spôsobí krvnú zrazeninu – priamy dôsledok srdcového záchvatu alebo mozgovej príhody. Práve preto je dôležité ustriehnuť si hladiny LDL cholesterolu a snažiť sa v prípade vysokých hodnôt znížiť toto číslo rôznymi možnými metódami, ktoré si rozvinieme v článku nižšie.

Cholesterol hodnoty: Kedy je cholesterol vysoký a aká je tá správna norma? 

Ak ešte presne neviete, aká je vaša hladina cholesterolu a konkrétnych lipoproteínov v krvi, je na čase navštíviť lekára. Hodnoty cholesterolu v krvi sa totiž zisťujú pomocou krvného testu nazývaného lipidový profil alebo lipidogram. Tento test poskytuje informácie o hladinách celkového cholesterolu, HDL cholesterolu, LDL cholesterolu a triglyceridov (ďalší druh lipoproteínov – VLDL nesie triglyceridy, ktoré sa počas prenášania tukov do tkanív transformujú na LDL). Aby ste zistili, či sú vaše hodnoty v norme alebo je hladina cholesterolu zvýšená, je potrebný odber krvi

Samozrejme, existujú určité hraničné hodnoty, kedy lekár spozornie a na vyššiu hladinu cholesterolu vás môže upozorniť. Vždy sa však jedná o individuálny prípad, kedy by mal doktor zohľadniť aj ďalšie faktory, ako sú napríklad váš vek, pohlavie, iné diagnózy a genetické predispozície. V zásade však pracujeme s týmito normami:

Celkový cholesterol hodnoty 

Hodnota cholesterolu v norme –  menej ako 200 mg/dL (5.17 mmol/L)

Hodnota zvýšeného cholesterolu – 200-239 mg/dL (5.17-6.18 mmol/L)

Vysoký cholesterol – 240 mg/dL (6.21 mmol/L) a viac

HDL cholesterol hodnoty 

MUŽI: Hodnota cholesterolu v norme – vyššie ako 40 mg/dL (1.03 mmol/L)

           Hodnota cholesterolu nízka – menej ako 40 mg/dL (1.03 mmol/L)

ŽENY: Hodnota cholesterolu v norme – vyššie ako 50 mg/dL (1.29 mmol/L)

           Hodnota cholesterolu nízka – menej ako 50 mg/dL (1.29 mmol/L) 

POZOR – To, že je je HDL považovaný za dobrý cholesterol neznamená, že jeho hodnoty netreba sledovať. práve naopak. V tomto prípade ide o práve o alarmujúce nízke hodnoty, ktoré môžu byť zodpovedné za riziko srdcovo cievnych ochorení.

LDL cholesterol hodnoty 

Hodnota cholesterolu v norme – menej ako 100 mg/dL (2.59 mmol/L)

Hranica pre zvýšený cholesterol – 100-129 mg/dL (2.59-3.34 mmol/L)

Reálne zvýšené riziko cholesterolu – 130-159 mg/dL (3.37-4.12 mmol/L)

Vysoký cholesterol hodnoty – 160-189 mg/dL (4.15-4.88 mmol/L)

Veľmi vysoký cholesterol hodnoty – viac ako 190 mg/dL (4.91 mmol/L) a viac

Triglyceridy hodnoty 

Optimálne hodnoty – menej ako 150 mg/dL (1.70 mmol/L)

Hranica pre zvýšené riziko – 150-199 mg/dL (1.70-2.25 mmol/L)

Vysoké riziko hodnoty – 200-499 mg/dL (2.26-5.64 mmol/L)

Riziká vplývajúce na hodnoty cholesterolu: Prečo je môj cholesterol vysoký? 

Odpoveďou môže byť jeden z troch najčastejších faktorov, po ktorých ľudia pátrajú v momente, keď zistia, že je ich cholesterol zvýšený. Alebo v mnohých prípadoch dokonca ich kombinácia. Dôležitejším krokom by však bolo uvedomovať si tieto riziká dostatočne vopred a pravidelne pomocou preventívnych prehliadok sledovať hodnoty jednotlivých “typov” cholesterolu. Zaujíma vás prečo môže byť zvýšený práve ten váš?  

Ako vplýva strava na hodnoty cholesterolu? 

Vedeli ste napríklad o tom, že príliš veľa nasýtených mastných kyselín v strave môže zvyšovať hladiny LDL cholesterolu (zlého cholesterol)? Tieto tuky sa nachádzajú v potravinách ako napríklad mastné mäso, plnotučné mlieko, syry, vyprážané jedlá a niektoré druhy klasického tukového pečiva. Práve pečivo, vajcia a rôzne vnútornosti (pečienka a pod.) obsahujú vysokú hladinu cholesterolu a teda, logicky, môžu prispieť k zvýšeným hladinám cholesterolu aj vo vašom v tele. Ďalším kľúčovým prvkom je vláknina. Jej nedostatok v strave môže negatívne vplývať na hodnoty cholesterolu, pretože potraviny obsahujúce vlákninu (ovocie, zelenina, celozrnné pečivo pomáhajú znižovať hladinu LDL cholesterolu.

Zvýšený cholesterol a fyzická aktivita 

Ako to už pri väčšine zdravotných problémov býva, aj nedostatok fyzickej aktivity môže prispieť horším výsledkom cholesterolu. Presnejšie hovoríme o príliš nízkych hladinách "dobrého" HDL cholesterolu a zvýšených hladinách “zlého” LDL cholesterolu. Aby sme boli ešte presnejší, pravidelná fyzická aktivita pomáha zlepšovať metabolizmus tukov a udržiavať tak optimálne hladiny cholesterolu.

Súvisí vysoký cholesterol s genetikou alebo obezitou? 

Aj obezita v mnohých prípadoch môže výrazne ovplyvňovať hladiny cholesterolu v krvi. Keďže ide o stav, ktorý súvisí s metabolizmom tukov v tele, dotýka sa aj hodnôt cholesterolu. Nadmerná hmotnosť je tak priamo spojená so zvýšenou hladinou LDL cholesterolu a triglyceridov a, naopak so zníženou hladinou HDL cholesterolu. Svoju rolu však zohráva aj genetická predispozícia – niektorí ľudia tak môžu mať vrodené predpoklady, že ich potrápia nepriaznivé hodnoty cholesterolu.

Ako znížiť cholesterol? Nemusia to byť len lieky 

Samozrejme, nastavenie samotnej liečby je potrebné odkonzultovať s lekárom. V mnohých prípadoch však problémy s vysokým cholesterolom prechádzajú postupným procesom, kedy sa hladina dobrého cholesterolu začne znižovať a toho zlého, naopak, zvyšovať. V niektorých prípadoch musí lekár nasadiť lieky na cholesterol, avšak vo všetkých prípadoch je na mieste aj podporná liečba. Ak práve tiež premýšľate nad tým, ako znížiť cholesterol, tu je niekoľko tipov, ktoré rozhodne stojí za to vyskúšať. Nezabúdajte však, že pred akýmikoľvek zmenami v strave, aktivite alebo výžive v podobe prírodných doplnkov na úpravu hladiny cholesterolu, by ste sa mali poradiť s vašim ošetrujúcim lekárom.

Na záver prikladáme zoznam overených tipov, ktoré vám môžu pomôcť dosiahnuť požadované hodnoty cholesterolu. 

Tipy a rady: Čo znižuje cholesterol? 

  • Vyhnite sa mastným jedlám s vysokým obsahom nasýtených tukov, ako sú napríklad plnotučné mlieko (a výrobky z neho), maslo, mastné mäso a vyprážané potraviny.

  • Vyberajte si konzumáciu zdravých tukov – nenasýtené a viacnásobne nenasýtené tuky. Nájdete ich v orechoch, semenách, v avokáde a rybách.

  • Zvýšte príjem vlákniny a vyhľadávajte skôr potraviny bohaté na rozpustnú vlákninu (ovocie, zelenina, celozrnné obilniny a strukoviny, vláknina).

  • Konzumujte ryby a stravu bohatú na omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú, znižovať hladiny triglyceridov a zlepšovať pomer HDL a LDL cholesterolu.

  • Pravidelne sa hýbte a zvýšte svoju aktivitu. Príkladom sú aeróbne aktivity, chôdza, beh, plávanie alebo pokojne aj jazda na bicykli.

  • Sledujte ručičku na váhe a udržiavajte sa v zdravej hmotnostnej hladine, pretože práve obezita môže spôsobiť zvýšené hladiny "zlého" LDL cholesterolu a znížené hladiny toho "dobrého" HDL cholesterolu.
  • Vyvarujte sa alkoholu. Napríklad aj konzumácia červeného vína, môže mať pozitívny vplyv na nízke hladiny HDL cholesterolu.

  • Vyskúšajte prírodné výživové doplnky, ktoré vďaka svojmu zloženiu môžu napomáhať k zníženiu zlého cholesterolu v krvi. Príkladom je Reduchol s obsahom čierneho cesnaku, podporujúceho normálnu hladinu cholesterolu, činnosť srdca a optimálnu hladinu krvných lipidov.