Podpora imunity u detí. Ako na to?

Nad podporou imunity u detí sa zamýšľa takmer každý rodič menšieho dieťaťa. Obvykle v jesennom a jarnom období. Vedeli ste, že imunita je vlastne proces? Posilnenie imunity u detí je kľúčové, aby dieťa dokázalo odolávať náporu vírusov a baktérií s ktorým, najmä v kolektívoch, prichádza do kontaktu. Aj u vás už počuť smrkanie a upchatý nos mení hlas vašich potomkov na nepoznanie? V tom prípade čítajte ďalej. 

Dozviete sa:

  • ako vlastne funguje detská imunita, 
  • čo vplýva na imunitu detí, 
  • ako fungujú probiotiká na imunitu,
  • a ako na posilnenie imunity u detí.

Ako vlastne funguje a čo je to imunita?

Skôr, než sa pozrieme na posilnenie imunity u detí, bude kľúčové pochopiť čo vlastne imunita je a ako funguje. 

Čo je to imunita? 

Laicky povedané: Imunita je obranný systém nášho tela. Prirodzene nás chráni pred chorobami rôzneho typu. Pomocou obranných látok bojuje proti nepriateľom, ktorými sú baktérie, vírusy a iné škodlivé látky. V prvej línii tak stoja protilátky – na začiatok identifikujúce nepriateľa a napokon aj účinne pôsobiace v jeho eliminovaní. 

Ako funguje imunita u detí? 

Imunitný systém, dokonca už u detí, je veľmi komplexný a dynamický systém, ktorý chráni ich organizmus pred infekciami a chorobami. Aby ste si vedeli predstaviť, kde sa imunita berie, čo na ňu vplýva a aké procesy sa v rámci tejto obrany tela u každého z nás spúšťajú, zhrnuli sme to v niekoľkých bodoch.

Imunita pri narodení dieťaťa

Malé deti, novorodenci, majú sprvoti veľmi obmedzenú imunitu, pretože väčšinu svojich obranných mechanizmov čerpajú od matky. Najprv cez placentu a neskôr dojčením. Materské mlieko obsahuje unikátne protilátky, ktoré dieťa chránia. Hovoríme najmä o protilátkach IgA a IgG, ktoré pomáhajú bábätku v boji proti infekciám. Okrem toho má dojčenie aj iné výhody pre imunitný systém. Pomáha totiž v podpore rastu prospešných baktérií v čreve dieťaťa. Napokon, ešte ste nepočuli o tom, že imunita býva v čreve?

EDENPHARMA TIP: Dôležité látky, podobné tým v materskom mlieku, obsahuje kolostrum. Ide o živiny, ktoré sú bohatým zdrojom ďalších bioaktívnych látok ako sú imunoglobulíny (IgG, IgM, IgA) a podobne. 

kolostrum

Ako sa imunita vyvíja 

Postupom času sa imunitný systém dieťaťa vyvíja. A počas celého detstva a dospievania sa zdokonaľuje. V podstate podobne, ako vaše dieťa, naberá skúsenosti a učí sa. Je preto prirodzené, že sú deti náchylné na rôzne infekcie v odlišných fázach svojho života. Keď však dieťa prekoná infekciu alebo je očkované, jeho imunitný systém si presne pamätá konkrétne patogény. Vznikajú protilátky, ktoré rozpoznávajú a zneškodňujú patogény (baktérie, vírusy a parazity). Na základe toho dokáže vyprodukovať dostatočne rýchlu a silnú reakciu, ak s danými látkami príde dieťa opäť do kontaktu. Možno ste sa stretli s názvom pamäťová imunita.

Vplyvy na imunitu detí: Ako fungujú probiotiká na imunitu

Ak odhliadneme od faktu, že dojčenie dokázateľne vplýva na imunitu dieťaťa (niektoré mamičky z rôznych dôvodov nemôžu zabezpečiť materské mlieko pre svoje dieťa), je tu niekoľko ďalších dôležitých bodov, ktoré na imunitu detí vplývajú. 

Genetika a imunita 

Genetika hrá významnú úlohu na vplyv imunitného systému detí. Práve gény môžu rozhodnúť v tom, ako bude imunitný systém reagovať na infekcie a ako silný bude v boji proti nim. Niektoré deti tak majú genetické predispozície, ktoré môžu zvýšiť riziko ochorenia na určité druhy chorôb. Iné deti, naopak, práve vďaka dobrej genetickej výbave môžu byť “imunitne” vybavené lepšie. Platí tiež, že genetika vplýva na očkovanie a predispozície k alergiám alebo autoimunitným chorobám.

Očkovanie ako posilnenie imunity u detí 

Očkovaním sa do tela dieťaťa zavádzajú oslabené mikroorganizmov, ktoré spôsobujú konkrétne ochorenie. Tento krok stimuluje imunitný systém dieťaťa, ktorý začne vytvárať obranné protilátky a zároveň pamäťové bunky. Ako sme už vyššie uviedli, tie sú zodpovedné za to, aby ochorenie rozpoznali aj v budúcnosti. Tak v skutočnosti dieťa nemusí dané ochorenie prekonať, keďže je len mierne nasimulované. Vytvára sa tak kolektívna imunita, ktorá zamedzuje šíreniu určitých druhov chorôb neprieč populáciou. 

Dokáže strava podporiť imunitu u detí? 

Jednoznačne áno. Nie je preto jedno, čo deti jedia a naopak, aké zložky stravy im chýbajú. Celkovo by mali byť potraviny vyvážené a obsahovať dostatok dôležitých prvkov, ktoré vplývajú na posilnenie imunity u detí. Ktoré sú to?

Vitamíny a minerály 

Zdravá strava plná vitamínov (napríklad vitamín C, D a A) a minerálov (ako zinok a selén) je nevyhnutná pre správne fungovanie imunitného systému detí. Tieto živiny posilňujú obranné mechanizmy v organizme a to sa dokáže účinne brániť. Vitamíny pre deti by teda mali byť dopĺňané, ak nie sú v dostatočnej miere prijímané v strave.

Proteíny 

Proteíny sú stavebnými kameňmi protilátok, ktoré bojujú proti infekciám. Preto by detská strava mala obsahovať dostatok bielkovín. Vďaka nim dokáže organizmus vytvárať dostatočné množstvo obranných mechanizmov. 

Zdravé tuky 

Hoci sa to nezdá, aj tuky hraju v podpore imunity u detí významnú rolu. Avšak pozor, len tie zdravé – omega-3 mastné kyseliny. Nájdeme ich napríklad v rybách. Ich hlavným benefitom je, že majú protizápalový účinok, ktorý pomáha organizmus chrániť.

Antioxidanty 

Aj potraviny s vysokým obsahom antioxidantov sú kľúčové. Príkladom je čerstvá zelenina a ovocie, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a prispievajú k silnému imunitnému systému.

Ako vplývajú prebiotiká a probiotiká na imunitu? 

Prevažná časť imunitného systému sa nachádza v črevnej sliznici, ktorá je kvôli stravovaniu v priamom kontaktom s vonkajším prostredím a patogénmi. Do hry teda vstupujú probiotiká a prebiotiká. Čo to vlastne je? Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu prospešných baktérií v čreve, čím posilňujú imunitný systém a obraňujú telo pred chorobami. Prebiotiká sú látky, ktoré tieto prospešné baktérie vyživujú. To pomáha ich rastu a aktivite. Probiotiká, posilnené prebiotikami, následne zlepšuje celkové zdravie v čreve a zvyšujú obranyschopnosť organizmu.

EDENPHARMA TIP: Jedným z prospešných druhov probiotík sú laktobacily. Podporujú obranyschopnosť imunitného systému, znižujú rozsah zápalových procesov, zlepšujú trávenie a vstrebávanie živín a chránia pred patogénmi.

laktobacily

Spánok a stres verzus imunita detí 

Dostatok kvalitného spánku je pre správne fungovanie imunity detí kľúčový. Práve počas hlbokého spánku sa uvoľňujú rôzne hormóny a proteíny, ktoré podporujú rast a opravu tkanív, vrátane buniek detského imunitného systému. Naopak, nedostatok spánku môže imunitný systém oslabiť a zvýšiť riziko infekcií. Pozor však aj na stres, ktorý si u našich detí často neuvedomujeme. Ak sú deti vystavené dlhodobému stresu, môžu byť náchylnejšie na ochorenia a ich priebeh je obvykle aj ťažší. Dostatok spánku a psychická pohoda sú preto dôležitým faktorom v podpore imunity u detí.

6 overených tipov, ako na podporu imunity u detí 

Aby sme neostali len u všeobecných poučiek, tu je niekoľko dôležitých čísel a odporúčaní, ktoré vám pomôžu posilniť imunitu u detí. Áno, vieme, že každé z nich je jedinečné a na jeho obranyschopnosť vplýva čiastočne odlišný balíček faktorov a taktiež jedinečná predispozícia. Majte teda na pamäti, že ide o orientačné “tabuľkové” hodnoty. Aspoň vám však približne ponúknu obraz o tom, kde možno váš boj s chorobami zlyháva.

Spokojné bruško začína pestrým tanierom 

Ubezpečte sa, že strava vašich detí obsahuje dostatok ovocia, zeleniny, celozrnných produktov a bielkovín. Odporúčanie je aspoň 5 porcií ovocia a zeleniny denne. Okrem toho je dôležité obmedziť príjem potravín s vysokým obsahom cukru a presolených potravín. Čím skôr začnete, tým lepšie. Vytvoriť zdravé stravovacie návyky od útleho veku je kľúčom k tomu, ako posilniť imunitu u detí.

Koľko hodín zdravého spánku prospieva imunite dieťaťa? 

To, koľko by malo dieťa denne spať, sa mení s vekom. Školáci sa pohybujú v číslach 9 – 11 hodín denne. U predškolákov hovoríme minimálne o 10 – 13 hodinách denne. Teenageri sa uspokoja s tabuľkovými 8 – 10 hodinami spánku denne.

Hodina fyzickej aktivity denne pre posilnenie imunity 

Odporúča sa, aby deti v školskom veku strávili intenzívnejšou fyzickou aktivitou minimálne 60 minút každý deň. Nemusí to byť zrovna aeróbna činnosť na tréningu, ktorý ich nebaví. Aktivita by mala byť zábavná a môže zahŕňať nejaké hry. Ideálnym modelom je, ak sa navyše odohráva na čerstvom vzduchu.

Otužujte. Deti to baví 

Začať s otužovaním môže byť na prvý pohľad zložité. Avšak nie je. Prvé kroky sa odohrávajú doma, v sprche alebo vo vani. Postupným znižovaním teploty naučíte dieťa odolávať chladu a položíte základy jeho otužovania. Aby však všetko prebehlo ako má, dôležité je naštudovať si všetky potrebné odporúčania a postupy. Aby ste nakoniec nespôsobili viac škody ako úžitku.

Hygiena je základ. Sterilita na imunitu detí nepôsobí dobre 

Naučiť svoje deti, ako si umývať ruky správne mydlom a teplou vodou po návrate z vonku a pred jedlom, je základ. Ani by ste neverili, koľké baktérie a vírusy tým dokážu zo seba striasť. Nič však netreba preháňať. Ak budete dieťa držať mimo bežnej “špiny”, jeho imunita nebude mať možnosť vytvárať si pamäťové body a dieťa bude, naopak, na choroby vďaka sterilite domova náchylnejšie.

Dopĺňajte probiotiká a prebiotiká 

Zahrňte do stravy svojich detí potraviny, ktoré prirodzene obsahujú probiotiká a prebiotiká. Hovoríme o jogurtoch, kefíroch, fermentovanej zelenine a podobne. Alebo siahnite po alternatíve. Doplnkoch, ktoré obsahujú veľké množstvo probiotických kultúru a živín podobných materskému mlieku, ako napríklad kolostrum.