Bolesť krížov: Zistite, čo ju spôsobuje a ako si s ňou poradiť

Bolesť krížov je nepríjemným sprievodným javom, ktorý môže vychádzať z akútneho či chronického ochorenia, zranenia, poškodenia pohybového aparátu alebo iného dôvodu, kvôli ktorému ostanete paralyzovaní. Pár hodín, deň či dva alebo dokonca týždeň? Ak aj vy patríte práve k tým, ktorí na bolesť krížov práve hľadajú lieky v domácej lekárničke alebo vás tento stav trápi už dlhšie, čítajte ďalej. 

2_2

V tomto článku sa dozviete:

  • aké sú najčastejšie príčiny bolesti krížov,
  • aké príznaky má zápal krížov
  • čo môže znamenať bolesť chrbta nad zadkom, 
  • čo môže znamenať bolesť krížov na ľavej strane,
  • aké babské recepty na bolesť krížov pomáhajú,
  • kde považujú čertov pazúr za najlepší liek na bolesť krížov.


Ktoré sú najčastejšie príčiny bolesti krížov?

Hoci je bolesť krížov najčastejšie spájaná s pribúdajúcim vekom, ide o veľmi častý zdravotný problém, ktorý postihuje veľké množstvo ľudí naprieč vekovými kategóriami, profesiami či zdravotným stavom a predispozíciou. Podľa štatistík trpí chronickou bolesťou krížov až 23 % celosvetovej populácie dospelých ľudí. 

Napokon, vás ešte nikdy nebolel chrbát? Niet sa teda čo čudovať, že existuje aj veľké množstvo dôvodov, prečo vás kríže bolia. 

Ak hovoríme o príčinách, potom nesmieme zabudnúť, že pre každú z nich existujú aj rôzne možnosti, ako bolesť zmierniť. U niekoho pomáhajú na bolesť krížov lieky, iný zase uprednostní skôr cviky. Aby ste sa vedeli zorientovať, zhrnuli sme niektoré z najčastejších príčin a možnosti ich riešenia. 

Nesprávne zaťažovanie chrbta alebo zlé držanie tela 

Fyzioterapeuti by vedeli v tomto smere rozprávať svoje. Zlé držanie tela, nesprávne sedacie návyky alebo neprimerané zaťaženie svalov spôsobené dlhodobým sedením, či zlá technika cvičenia. To všetko môže a často i vedie k bolestiam krížov. Ak váš problém súvisí s niektorou z uvedených príčin, riešením môže byť môže byť pravidelná zmena polohy pre práci (napríklad striedanie sedenia a státia), dodržiavanie pravidiel ergonómie pri sedení, vhodný nábytok v kancelárii, správne držanie tela a pravidelné cvičenie na posilnenie svalov chrbta a brucha – takzvanej core oblasti, ktoré podporujú správne držanie tela.

1_2 

EDENPHARMA TIP: Poznáte pravidlo troch pravých uhlov pre správnu ergonómiu sedenia? Hovorí o tom, že by ste v troch bodoch vášho tela – v lakťoch, panve a chrbte a kolenách mali zvierať 90° uhol.

Degeneratívne zmeny medzistavcových platničiek 

S postupujúcim vekom a taktiež nie veľmi správnymi pohybovými návykmi dochádza k opotrebovaniu medzistavcových platničiek. A tí, ktorí vedia o čom píšeme, by veru vedeli rozprávať o tom, akú bolesť dokážu poškodené platničky spôsobiť. K jej odstránenie však treba v niektorých prípadoch podstúpiť aj invazívneší chirurgický zákrok. V iných prípadoch liečba zahŕňa fyzikálnu terapiu, ktorá môže pomôcť zlepšiť flexibilitu a posilniť svaly podporujúce chrbticu. Dlhodobé užívanie protizápalových liekov na bolesť krížov alebo aplikácia rôznych procedúr dokážu symptómy zmierniť, problém však odstrániť len v minime prípadov.

Neprimerané svalové napätie a kŕče ako zdroj bolesti krížov 

Možno vám to dosiaľ nenapadlo, no aj svalové napätie alebo kŕče, často spôsobené nadmernou fyzickou námahou alebo stresom, môžu viesť k bolestiam krížov. Môže to byť aj váš prípad, ak napríklad po a taktiež pred záťažovým tréningom alebo namáhavejším cardiom ignorujete strečing. Za zmienku stoja v tomto prípade relaxačné techniky, ako sú napríklad joga, meditácia alebo pilates. Inak povedané efektívne a pravidelné cvičenie zamerané na rozťahovanie a posilňovanie svalov, ktoré ste doteraz zanedbávali.

Bolesť krížov a ischias. Viete o čom je reč? 

Ischiatický syndróm alebo ischias je spôsobený tlakom na ischiatický nerv a môže viesť k bolesti, ktorá sa šíri od krížov cez zadok dokonca až do nohy. Ako viete, že ide práve o ischias? Prejavom je bolesť, ktorá sa šíri pozdĺž ischiatického nervu do dolnej končatiny, pozdĺž nervu. Okrem toho je rozoznávajúcim signálom fakt, že ischais môže sprevádzať necitlivosť, mravčenie alebo slabosť v nohe či priamo v chodidle. Čo teda nie je typické pre iné príčiny bolesti krížov. Liečba obvykle zahŕňa kombináciu liekov proti bolesti, fyzioterapie a cvičení na zlepšenie flexibility a posilnenie svalstva. V niektorých prípadoch je potrebné vyhľadať chirurgickú pomoc.

Keď bolia kríže z osteoporózy 

Osteoporóza, takzvané rednutie kostí, môže spôsobiť, že stavce v oblasti krížov stanú krehkými a teda aj náchylnejšími na praskliny, zlomeniny a iné poškodenie, ktoré prirodzene vedú k bolestiam krížov. V prípade osteoporózy je kľúčovým faktorom najmä prevencia (napríklad ak viete, že sa ochorenie vyskytlo u vašich blízkych, prípadne máte k nej predispozíciu). Rozhodne by ste mali do svojej stravy pridať dostatočné množstvo potravín, prípadne vitamínových doplnkov bohatých na vápnik a vitamín D a taktiež sa sústrediť na zlepšenie svojej motoriky a fyzickej kondície, aby ste najmä vo vyššom veku predchádzali pádom či iným zraneniam, v prípade ktorých by bolo poškodenie osteoporózou nahryznutách kostí naozaj vážne.

Aké príznaky má zápal krížov? 

Mnohí ľudia sa v prípade bolesti krížov, ktorá je neutíchajúca alebo taká intenzívna, že ich paralyzuje na lôžku, obávajú strašiaka menom spondylitída. Ide o takzvaný zápal krížov alebo niektoré z jemu pridružených ochorení, ktoré majú svoje špecifické prejavy a veľmi často ho lekári diagnostikujú aj mladším ročníkom, resp. ľuďom v produktívnom veku. 

Ako viete, že by vašim problémom mohol byť práve zápal krížov? 

Ak pociťujete trvalú bolesť a stuhnutosť v oblasti dolnej časti chrbta alebo krížov, ktorá sa zvyčajne zhoršuje pri nečinnosti, najmä v noci alebo skoro ráno (možno sa na ne aj budíte). Čo v prípade mnohých iných príčin bolesti krížov nebýva, je znamenie, že môžu ustúpiť pri pohybe alebo cvičení. Jednoducho k tomu, aby ste mohli fungovať, potrebujete chrbát dostatočne rozhýbať. Alebo, naopak, znížená schopnosť pohybu v postihnutej oblasti vedie až k obmedzeniu úplnej flexibility chrbtice. Jedným z poznávacích znamení, že ide práve o zápal, je napríklad celková únava a celkom špecifická bolesť očí. 

Presnejšiu odpoveď, či je bolesť krížov spôsobená práve zápalom, vám celkom určite poskytne lekár po diagnostike. Na jej upresnenie sa používa napríklad Stork balance test, ktorého cieľom je udržať rovnováhu v stoji na jednej nohe, pričom druhá, voľná noha sa opiera kolenom o koleno nohy v stoji. Cieľom je udržať sa čo najdlhšie. Ak v tomto teste pacient pociťuje tlak, výsledok testu indikuje možnosť zápalu krížov. V prípade, ak sa pridruží dlhodobejší problém s motorikou, stratíte citlivosť v oblasti, kde váš kríže bolia alebo sa pridajú aj vylučovacie problémy, je spoľahlivou odpoveďou vyšetrenie na základe rentgenu, CT alebo MR.

 

Ako identifikovať bolesť krížov podľa miesta 

Chrbát alebo ľudovo povedané kríže, tvorí v celku dosť veľkú oblasť ľudského tela. Preto keď niekto povie, že ho bolia kríže, prvý krokom je zamerať sa na presnejšiu lokáciu a teda určiť kde presne kríže bolia. Najčastejšie sa jedná o driekovú oblasť, ktorá prechádza pozvoľna do panvy a ako sme už vyššie uviedli, v mnohých prípadoch až do oblasti nôh. Aby ste sa približne vedeli zorientovať, aká je možná príčina bolesti v danej časti, ktorá vás bolí, možno vám pomôže táto navigácia.

3_2

Bolesť krížov na ľavej strane 

Ak vás bolia kríže na ľavej strane, jednou z príčin môže byť neprimerané zaťaženie alebo mechanické poranenie, ktoré môže spôsobiť svalové napätie. Ľavá strana chrbta taktiež môže indikovať začínajúce problémy s obličkami. Napríklad obličkové kamene alebo infekciu obličiek. Vtedy má bolesť až ostrý a prudký vystreľujúci charakter v ľavej strane chrbta. Jednou z príčin môže byť napokon aj ischias, ktorý, ako sme uviedli vyššie postihuje najmä jednu stranu chrbta až nohu. 

Podobne je to aj v prípade, ak sa bolesť krížov objaví na pravej strane. Tu však do hry vstupuje aj možný zápal slepého čreva, ktorý sa síce prejavuje bolesťou v pravej dolnej časti brucha, no taktiež sa bolesť môže šíriť až do chrbtovej oblasti.

Bolesti chrbta nad zadkom 

Táto oblasť je často postihnutá práve nadmerným svalovým napätím. Inak povedané preťažením alebo mechanickým poranením. Alebo ide o syndróm piriformis, známy aj ako syndróm hruškovitého svalu. ten sa veľmi často indikuje u tých, ktorí vykonávajú pohyb spredu dozadu bez prítomnosti obvyklej rotácie v oblasti panvy. Príkladom sú cyklisti alebo bežci. Alebo ľudia, ktorí majú nesprávne sedacie návyky a bežne si počas dlhšieho sedenia tlačia na nervy svalu peňaženkou v zadnom vrecku alebo mobilom. Hruškovitý sval, nachádzajúci sa v zadku blízko vrchnej časti bedrového kĺbu, dráždi alebo stláča ischiatický nerv, tiež môže spôsobiť bolesť v tejto oblasti. 

To však zďaleka nie je všetko. O slovo sa v prípad, ak spozorujete časté a opakujúce sa bolesti chrbta nad zadkom, môže hlásiť aj osteoartritída alebo degeneratívne poškodenie platničiek.

Bolesti chrbta v strede 

Ak vás bolí chrbát o niečo vyššie, skôr v oblasti trupu, preverte si, ako ste na tom s držaním tela a posilnením svalov v core oblasti. Za touto bolesťou sa veľmi často skrýva skolióza. Vylúčiť nemôžeme ani nadmerné a nesprávne zaťaženie chrbtových svalov a vzniknuté napätie. V tomto smere však nemôžeme vylúčiť ani to, že je bolesť sprievodným javom ochorenia niektorých z orgánov, ako je pečeň, pankreas, žalúdok alebo žlčník. Taktiež môže ísť o nesprávne držanie tela a nevyvážené zapájanie svalov chrbta počas jednotvárneho pohybu alebo sedenia a, samozrejme, alarmujúce medzistavcové platničky.

Niekedy však platí, že môžu byť príčiny bolesti chrbta vzájomne prepojené a bolesť v jednej oblasti môže ovplyvniť alebo byť spojená s bolesťou v inej oblasti. Preto je na mieste presná diagnostika a konzultácia s odborníkom, ktorý vás nasmeruje k riešeniu a odstráneniu bolesti adekvátnymi možnosťami.

Čo na bolesť krížov? Vyskúšajte babské recepty alebo čertov pazúr

V prvom rade je veľmi dôležité uvedomiť si, odkiaľ vietor fúka a teda čo môže byť príčinou bolesti. Mnohé dokáže napraviť napríklad pravidelné cvičenie na chrbát alebo špeciálne sety cvikov z populárneho SM systému. Platí totiž, že kým na jeden druh bolesti môže niečo pomôcť, na bolesti krížov s inou príčinou môže ešte viac ublížiť. Preto je konzultácia s odborníkom – lekárom alebo fyzioterapeutom vždy na prvom mieste.

Ak ešte váhate s návštevou lekára alebo ste sa rozhodli pomôcť si najskôr domácou liečbou, zrejme vás budú zaujímať rady a tipy, čo na bolesť krížov zaberá už po stáročia. Fanúšikovia babských receptov by vám poradili napríklad:

 

  • suché teplo (termofor, výhrevný vankúšik, žito, čerešňové kôstky, infralampa a podobne),
  • hrejivé náplaste,
  • bylinkové zábaly (rastliny s obsahom kapsaicínu),
  • gél na bolesť,

 

Že ste tejto rastline ešte nepočuli? Viaceré kultúry ju už roky využívajú ako prírodné analgetikum. A to do takej miery, že ho považujú za najlepší dostupný liek na bolesť krížov. Obsiahnutým látkam, ako sú napríklad harpagosid a harpagid, sa pripisujú významné protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri riešení rôznych druhov bolesti, vrátane bolesti krížov. Po čertovom pazúre siahajú ľudia,ktorí hľadajú účinnú prírodnú alebo doplnkovú pomoc pri chorobách ako je artritída, reumatizmus a práve bolesti krížov spojené so zápalom. Jeho naturálne protizápalové účinky môžu pomôcť zmierniť symptómy a bolesť krížov a taktiež zlepšiť celkovú mobilitu.

4

EDENPHARMA TIP: Zaujíma vás viac o rastline s názvom Harpagofyt ležatý (Harpagophytum procumbens), ktorú domorodé kmene južnej Afriky s obľubou používajú ako riešenie na bolesť krížov? Všetky podstatné informácie nájdete v článku Spoznajte Čertov pazúr – čertovsky dobrého pomocníka pri bolesti kĺbov.

Veríme, že vám tieto rady pomohli zorientovať sa v problematike bolesti krížov a rozpoznať príčinu, ktorá možno vedie k tej vašej. Na záver zopakujeme odporúčanie – riešiť svoj stav s odborníkom, ktorý vás nasmeruje k možnostiam, ako bolesť krížov vyriešiť a opäť sa zaradíte do plnohodnotného každodenného fungovania.

 

ZBAVIŤ SA BOLESTI KRÍŽOV

 

Zoznam zdrojov:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538173/ 

Balagué F, Mannion AF, Pellisé F, Cedraschi C. Non-specific low back pain. Lancet. 2012 Feb 04;379(9814):482-91

Hoy D, Brooks P, Blyth F, Buchbinder R. The Epidemiology of low back pain. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2010 Dec;24(6):769-81

Patel DR, Kinsella E. Evaluation and management of lower back pain in young athletes. Transl Pediatr. 2017 Jul;6(3):225-235