Ako zlepšiť hojenie rán? Vyskúšajte dračiu krv a jej účinky

1_1

Hojenie rán je proces, ktorý si niekedy vyžaduje dlhší čas a citlivejší prístup. Či už ide o rany z bežného zranenia alebo chirurgický zákrok, nehojace sa rany vám môžu dať naozaj zabrať. Trápite sa práve s jednou takou? V tom prípade čítajte ďalej. Možno totiž neviete, že správne hojenie rán je nielen dôležité pre obnovenie integrity kože, ale aj pre zamedzenie infekcie a tvorby nevzhľadných jaziev. Povieme si niečo aj o prírodných metódach hojenia, ktoré prinášajú účinné výsledky a minimalizujú vedľajšie účinky. Tak napríklad v posledných rokoch stále populárnejšia dračia krv

V tomto článku sa dozviete: 

  • aké sú fázy hojenia rany,
  • ako správne ošetrovať rany pri hojení,
  • ako urýchliť hojenie chrasty,
  • aké vitamíny pomôžu na hojenie rán,
  • aké bylinky sú na hojenie rán vhodné,
  • čo je dračia krv a aké má účinky.

Aké sú fázy hojenia rán? 

Každá fáza hojenia rany prináša so sebou svoje určité špecifické pocity a taktiež riziká, ktoré netreba pri hojení podceňovať. Aby sa hojenie rany urýchlilo a nedochádzalo ku komplikáciám, je dôležité venovať dostatočnú pozornosť starostlivosti o ranu v danej fáze a podporovať jej správne hojenie. Ktorými fázami teda hojenie rany prechádza?

Čistenie a zápalová fáza hojenia 

Odbornejšie takzvaná inflamačná fáza. Ide o úplne normálny a veľmi dôležitý proces, ktorý zahŕňa celú sériu biochemických a bunkových odpovedí s cieľom zmierniť poškodenie a obnoviť tkanivo. Čo sa v rane deje? Začína sa samotné hojenie prostredníctvom procesov zameraných na kontrolu infekcie a pripravenie tkaniva na ďalšie dve fázy hojenia, ktoré nasledujú. V mieste rany môžete cítiť teplo a bolesť a rana prirodzene sčervená či opuchne, podľa závažnosti. Deje sa to práve preto, lebo sa aktivuje imunitný systém a zvyšuje sa prietok krvi do oblasti rany. V tejto fáze je dôležité, aby ste ranu kontrolovali, aby sa prípadná infekcia nešírila ďalej.

Profilačná fáza hojenia 

V druhej fáze, nazývanej aj granulačná, dochádza k tvorbe nových tkanív, ktoré nahrádzajú to poškodené tkanivo. Tkanivo je bohaté na kolagén a iné látky, ktoré sú potrebné na obnovu a posilnenie rany. Úplne normálnym pocitom, ktorému sa zrejme nevyhnete, je v tejto fáze svrbenie alebo mravenčenie, keď sa nové bunky vytvárajú a koža sa regeneruje. Na čo si dávať pozor? Riziková býva práve nadmerná tvorba tkaniva, ktorá môže viesť k tvorbe jaziev alebo hypertrofickej rany, kde sa nové tkanivo nadmerne hromadí a rana sa nehojí správne. 

💡 Čo je hypertrofická rana?

Hypertrofická rana vzniká, keď sa poškodené tkanivo nadmerne hromadí a vytvára hrboľatú, vyvýšenú jazvu nad úrovňou pokožky. Tento typ jazvy vzniká napríklad po hlbokých popáleninách, rozsiahlych chirurgických zákrokoch alebo po rane, ktorá sa hojila nesprávne.

Remodelačná fáza hojenia a tvorba epitelu 

V poslednej, tretej fáze hojenia rán, dochádza k reorganizácii a posilneniu novovytvorených tkanív. Ak si to charakter rany vyžaduje, tvorí sa aj jazva, ktorá postupne získava svoj výsledný tvar. Ešte stále môže pretrvávať svrbenie pretože epitelové tkanivo sa stále upravuje a prispôsobuje novým podmienkam. Mnohí nevedia, že v tomto štádiu hojenia je dôležité udržiavať ranu dostatočne vlhkú. Pri nedostatočnej hydratácii a starostlivosti ostáva jazva nadmieru viditeľná, ale k tomu sa dostaneme v článku neskôr. Vráťme sa teraz do bodu 0. Keď sa rana vytvorí…

Ako správne ošetrovať rany pri hojení? 

Proces ošetrovania rany súvisí s jej charakterom, dostupnosťou a taktiež fázou hojenia, v ktorej sa rana nachádza. Každá rana je totiž osobitná, práve tak ako človek, ktorému sa prihodila. Vo všeobecnosti však môžeme postupovať podľa týchto krokov.

Krok prvý – vyčistite a podľa potreby prekryte ranu 

Ak vám to podmienky dovoľujú (nie ste napríklad niekde v prírode na výlete), dôkladne očistite ranu pod tečúcou vodou alebo použite fyziologický roztok na odstránenie nečistôt a baktérií. Aby ste zamedzili infekcii, odporúčame použiť antiseptický roztok alebo antibakteriálny krém na dezinfekciu rany a minimalizáciu rizika infekcie v rane a jej okolí. Napokon, ak je to potrebné a rana je príliš otvorená, použite aj sterilný obväz alebo gázu na ochranu pred nečistotami a cudzími telesami.

Krok druhý – zamerajte sa na efektívne hojenie rany

Počas celého hojenia je dôležité pokračovať v pravidelnom čistení rany a výmenách obväzu (ak ho potrebujete), aby sa zabránilo vniknutiu nečistôt a infekcie do rany. Ak sa rana hojí príliš pomaly a máte pocit, že je potrebné pre jej urýchlenie urobiť niečo naviac, zvážte použitie špeciálnych mastí alebo gélu na urýchlenie hojenia rán, prípadne bylinky, ktoré podporujú regeneráciu tkaniva. V každom prípade je veľmi dôležité ranu sledovať a zamerať sa na zmeny svojho zdravotného stavu, ako je napríklad zvýšená teplota, začervenanie alebo bolesť v okolí rany.

Krok tretí – znížte riziko tvorby nevzhľadnej jazvy

Hypertrofickú jazvu sme spomínali už vyššie. Aby ste zamedzili jej vzniku, uistite sa, že rana nie je vystavená nadmernému tlaku alebo treniu. Aj v tomto bode spomenieme hydratáciu a to dostatočnú. Vhodný hydratačný krém alebo olejček pomôže udržiavať pokožku v okolí jazvy vlhkú a podporí pružnosti tkaniva. V niektorých prípadoch je vhodná aj jemná masáž okolo rany, ktorá dokáže zmäkčiť jazvu a zlepšiť prúdenie krvi do tkaniva, čo môže výrazne pomôcť v regenerácii a zacelení rany v konečnej fáze.

Ako urýchliť hojenie chrasty? 

Správnou starostlivosťou a dodržiavaním potrebnej hygieny sa chrasta odstráni rýchlejšie a rana zahojí s čo najmenšou jazvou. Ak vás chrasta obmedzuje alebo je na mieste, ktoré sa hojí kvôli dostupnosti veľmi dlho, riešením je takzvané vlhké hojenie. Podľa výskumov je dokázané, že vlhké hojenie a teda udržiavanie rany v optimálnej hydratácii, urýchluje hojenie rany a taktiež vás zbaví nepríjemne zdĺhavej prítomnosti chrasty. Vlhké hojenie totiž znižuje bolesť v oblasti poranenia, eliminuje vznik jazvy, aktivuje tvorbu kolagénu a nového tkaniva a taktiež podporuje prítomnosť a funkciu potrebných živín na regeneráciu pokožky.

 

EDENPHARMA TIP: Viac o tom, ako vlhké hojenie a prípravky, ako je účinný gél pomáhajú pri hojení rán sme písali v článku v našom blogu

2_1

 

Aké vitamíny pomôžu rany rýchlejšie zahojiť? 

Hojenie je proces, ktorý si vyžaduje zvýšenú aktivitu procesov prebiehajúcich v organizme. Aj preto je logické, že naše telo potrebuje viac podporných látok, ktorými sú napríklad vitamíny. Ak sa práve s nejakou ranou trápite aj vy, rozhodne odporúčame nasadiť do boja silu ukrytú v týchto vitamínoch:

  • Vitamín C

Vitamín C je dôležitý pre tvorbu kolagénu. Ten je základným stavebným kameňom kože, a tým podporuje hojenie rán. Okrem toho má aj protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť zmierniť zápal v okolí rany a zvýšiť tak tvorbu  nového tkaniva.

  • Vitamín E

Je silným antioxidantom, ktorý chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Vďaka tomu, že vitamín E chráni bunky pred poškodením a podporuje regeneráciu tkaniva, dokáže pomôcť aj pri rýchlejšom hojení rán.

  • Vitamín A 

Hrá dôležitú úlohu pri regulácii rastu a diferenciácie buniek, čo je nevyhnutné pre obnovu a regeneráciu kože. Tento vitamín zároveň pomáha udržiavať optimálne hydratovanú a zdravú pokožku. 

  • Vitamín K 

Vitamín K podporuje zrážanlivosť krvi, čo môže byť dôležité pre rýchlejšie hojenie rán, kde je potrebné urýchlene vytvoriť krvnú zrazeninu, ktorá zabráni strate krvi. Okrem toho existujú štúdie o tom, že vitamín K má aj úlohu pri obnove kožného epitelu.

  • Vitamín B-komplex

Niektoré vitamíny z B-komplexu, ako napríklad B5 (kyselina pantoténová) a B6 (pyridoxín), môžu tiež podporiť hojenie rán tým, že zlepšujú regeneračné schopnosti kože a podporujú samotný rast buniek.

 

Ktoré bylinky sú pri hojení rán nápomocné?

Babky bylinkárky a domáci liečitelia si s hojením rán vedeli účinne pomôcť už stáročia len pomocou prírody a zázrakov, ktoré v nich našli. Odvary, masti, podporné čaje alebo dokonca bylinkové zábaly boli natoľko účinné, že mnohé rany nepotrebovali ani lekárske ošetrenie a ľudia tak dokázali čoskoro plnohodnotne fungovať v každodennej ťažkej práci. Tieto rastlinky bežne nájdete aj v blízkosti svojho domu, stačí sa poriadne poobzerať. 

Ktoré bylinky dokážu podľa dostupných ľudových zdrojov pomôcť pri hojení rán?

Zázrak menom aloe vera 

Nenáročný a predsa tak účinný sukulent by nemal v žiadnej domácnosti chýbať. Drobné porezanie, oškrenina alebo akákoľvek iná rana je predsa v aktívnej rodine na pravidelnom poriadku. Vedeli ste, že aloe vera obsahuje zložky, ako sú napríklad polyfenoly, ktoré majú silné protizápalové účinky

Tieto zložky pomáhajú znížiť zápal v okolí rany, čo môže zmierniť bolesť. Okrem toho môže pomôcť upokojiť podráždenú pokožku svojich chladivým efektom. A zároveň zmierniť svrbenie, pálenie v mieste rany. Pri aplikácii na ranu aloe vera hydratuje pokožku a podporuje jej regeneráciu, čo môže urýchliť proces hojenia. A v neposlednom rade obsahuje tento malý zelený zázrak látky s antibakteriálnym účinkom ktoré pomáhajú bojovať proti infekcii rany a zabrániť rastu baktérií.

Ako ho použiť? Stačí si vždy odrezať nožíkom kúsok dužinatého listu, odstrániť povrch a ranu a jej okolie potrieť gélom z listu. Rastlinka ranu zacelí a v prípade potreby si môžete kedykoľvek odrezať ďalší kúsok. Podobné účinky, ako aloe vera,  má aj sukulent skalná ruža. 

Liečivý skorocel poznajú aj deti 

Bežne si ho totiž pri rankách alebo rôznych bodnutiach popri hre vonku odtrhnú a prikladajú ako prvú pomoc. Prečo? Skorocel obsahuje flavonoidy, ktoré majú protizápalové účinky. Pomáhajú znížiť nielen zápal v okolí rany, ale aj bolesť. Iné látky s antibakteriálnym účinkom zase môžu pomôcť zabrániť infekcii rany a podporiť jej čisté hojenie. Šťava zo skorocelu má upokojujúce a chladivé účinky na pokožku, čo môže pomôcť zmierňovať svrbenie, pálenie a podráždenie v mieste rany. Čo ste možno nevedeli je, že skorocel má aj hemostatické vlastnosti, čo znamená, že môže pomôcť zastaviť krvácanie. Prikladať si môžete samotné listy alebo siahnuť po tinktúre, čaji alebo výluhu.

 

EDENPHARMA TIP: V našich končinách môžete naraziť na skorocel kopijovitý a skorocel širokolistý. Obom z nich sa pripisujú podobné účinky, skorocel kopijovitý sa však častejšie využíva na pomoc pri respiračných ochoreniach a skorocel širokolistý práve v súvislosti s hojením rán. 

Ostatné bylinky na hojenie rán 

V prírode nájdete množstvo pomocníkov, ktorí dokážu hojenie urýchliť alebo zmierniť jeho nepríjemné následky či dokonca vzhľad jaziev. Je však potrebné aplikovať ich podľa odporúčaní a byť obzvlášť opatrný v prípade alergií. Ktoré sú to?

  • nechtík
  • harmanček
  • levanduľa
  • šalvia
  • zlatobyľ

 

Dračia krv a jej účinky na hojenie rán 

Ak ste sa s názvom dračia krv (Sangre de Drago) ešte nestretli, bude vás zrejme zaujímať, odkiaľ pochádza a čo to vlastne je. Ide o prírodnú živicu, ktorá sa získava zo stromu s názvom Croton lechleri. Rastie najmä v tropických oblastiach Južnej Ameriky, napríklad v Peru, Kolumbii a Ekvádore. Dračia krv sa už stáročia využíva v tradičnej medicíne pôvodných obyvateľov v týchto oblastiach a nadobudla povesť liečivej pomocníčky s mnohými účinkami, vrátane hojenia rán. Extrakt z Dračej krvi sa používa na ošetrenie drobných rán a urýchlenie ich hojenia, stačí ho nakvapkať na gázu a ranu pravidelne potierať. Prečo? 

3_1

  • Dračej krvi sa pripisujú protizápalové účinky.
  • Živica dračej krvi obsahuje látky, ktoré majú antimikrobiálne účinky a pomáhajú bojovať proti baktériám, vírusom a hubám. 
  • Za zmienku stoja lokálne analgetické účinky, ktoré môžu pomôcť znížiť intenzitu bolesti v mieste rany.
  • Niektoré zložky dračej krvi môžu pomôcť zlepšiť krvný obeh v mieste rany, čo môže podporiť dodávanie živín a kyslíka do poškodených tkanív a urýchliť proces hojenia.

Urýchliť hojenie rán je v prípade vhodnej starostlivosti možné aj v domácich podmienkach, napríklad ak si na pomoc prizvete niektorú z účinných byliniek alebo doplnkov, ktoré dokážu uľaviť od bolesti, zabezpečiť rýchlejšiu tvorbu nového tkaniva a dostatočne zvlhčiť ranu. Veríme, že vám informácie v tomto článku napomohli získať potrebný prehľad, ako na to.

 

VYSKÚŠAŤ DRAČIU KRV