Spoznajte Čertov pazúr – čertovsky dobrého pomocníka pri bolesti kĺbov

Bolesť kĺbov je nepríjemným obmedzením funkčnosti pohybového aparátu a zdravého životného štýlu. Ak sa navyše premietne do každodennej reality, nie je to nič príjemné. Trápia bolesti kĺbov a svalov aj vás alebo vášho blízkeho? Čítajte ďalej. V nasledujúcom článku sa dozviete o príčinách, ktoré sa za bolesťou kĺbov môžu ukrývať. Okrem toho si posvietime na odporúčaného pomocníka – Čertov pazúr a účinky, ktoré sa mu pripisujú.

young-blond-man-suffering-knee-injury-sitting-bed-bedroom

Čo spôsobuje bolesť kĺbov?

V zásade existuje hneď niekoľko príčin, prečo sa bolesti kĺbov stávajú problémom u čoraz väčšieho počtu ľudí. Tých, ktorí sa s nimi vo svojom živote ešte nestretli, je menej ako šafránu. Napokon, bolesť kĺbov je častým prejavom ochorení ako chrípka alebo Covid-19. Aby sme však nepredbiehali, tu sú najčastejšie príčiny bolesti kĺbov a svalov, ktoré môžu byť zdrojom problému aj vo vašom prípade. 


Bolesti kĺbov a reuma. Aké sú príznaky? 

Zápalové ochorenia sú jednou z najčastejších príčin bolestí kĺbov. Najtypickejším zástupcom je reuma. Tušili ste, že reumatoidná artritída postihuje približne 1 percento našej populácie? Zaujímavosťou navyše je, že postihuje ženy trikrát častejšie ako mužov. Príznaky reumy zahŕňajú práve spomínané bolesti kĺbov, celkovú slabosť, vyčerpanosť a taktiež sa môže pridružiť aj opuch kĺbov. Bolesti kĺbov pri reume sa môžu objavovať počas dňa aj v noci. Ráno sa reuma prejavuje skôr pocitom stuhnutia kĺbov. Okrem nepríjemných bolestí môže reuma zapríčiniť obmedzenú pohyblivosť, nestabilitu a v niektorých prípadoch aj deformácie kĺbov. 

Ďalšou príčinou bolesti kĺbov môže byť artróza, ktorá taktiež patrí k častým zápalovým ochoreniam spôsobujúcim bolesti kĺbov. Artrózu sprevádza aj stuhnutosť a často sa objavuje u ľudí po päťdesiatke. Zápalové ochorenia kĺbov sa liečia prioritne medikamentóznou liečbou pod dohľadom ošetrujúceho odborníka. Jej cieľom je zmiernenie zápalu a bolesti. Alternatívu prináša čoraz vyhľadávanejšia fyzioterapia a vylúčené v prípade najhorších štádií nie sú ani chirurgické zákroky, ako je výmena kĺbov. 

 

Čo v prípade, ak je za bolesťami kĺbov zranenie alebo nadváha? 

Počas života sa prirodzene udejú aj nejaké poranenia kĺbov. Pády a rôzne úrazy nás sprevádzajú už od detstva a niektoré z nich nás môžu opätovnou bolesťou potrápiť aj v dospelom veku. Ďalším, taktiež dosť obvyklým problémom osôb s bolesťami kĺbov a svalov je obezita a nadváha. Spôsobujú totiž preťaženie kĺbov, ktoré, prirodzene, sprevádzajú bolesti. 

Obe spomínané príčiny môžu mať na svedomí mierne až silné bolesti svalov a kĺbov, ktoré dokážu nepríjemne obmedzovať pri aktívnom športe ale i každodenných činnostiach a v prípade ich ignorácie viesť k ďalším komplikáciám. Riešením, aj v prípade starších a zanedbaných poranení, môže byť liečba stanovená lekárom, odborná fyzioterapia a žiaľ, taktiež neodvrátiteľné operatívne zákroky. Ak je bolesť kĺbov spôsobená nadváhou, to najdôležitejšie je zapracovať na náprave. Zmeniť teda životný štýl a stravovacie návyky a prispieť tak k zníženiu hmotnosti, aby viac nebol zaťažený kĺbový aparát celého tela.


Za bolesťami kĺbov môže byť aj genetika

Možno ste to dosiaľ netušili, no genetické predispozície sú jednou z príčin bolesti kĺbov aj svalov. Sú totiž genetické faktory, ktoré môžu  prispievať k riziku vzniku chorôb ako osteoartritída. Ak vám tento pojem nič nehovorí vedzte, že toto ochorenie súvisí s kvalitou (alebo skôr nekvalitou) chrupavky a kostného tkaniva. Nie je to však nič zanedbateľné. Aj v tomto prípade platí, že bolesti kĺbov môžu byť vyžarované až do silnej intenzity a dokážu poriadne znepríjemniť život. Riešenie? Konzultácia a diagnóza určená špecialistom, symptomatická liečba, fyzioterapia, zdravý a aktívny životný štýl.  

Okrem všetkých vyššie menovaných príčin, ktoré najčastejšie stoja za bolesťami kĺbov a svalov, sú tu ešte rôzne bakteriálne a vírusové infekcie, ktoré sme spomenuli v úvode, ale i poruchy metabolizmu (dna) a autoimunitné ochorenia, pri ktorých imunita napáda vlastné tkanivá a orgány. Okrem toho sú bolesti kĺbov sprievodným javom prirodzeného starnutia organizmu alebo sa môžu dostaviť pri zvýšených stresových životných okamihoch.

Jednou z možností úľavy, ktorú sme zámerne nespomenuli ani v jednej z uvedených príčin bolesti kĺbov a svalov, výživové doplnky na kĺby. V mnohých prípadoch si ich pacienti trpiaci týmito problémami nevedia vynachváliť, iným pomáhajú pri prekonávaní každodenných ťažkostí alebo ich dokonca vracajú do aktívneho života vo fáze, kedy sa bolesti kĺbov ešte len začínajú prejavovať. Patrí medzi ne aj rastlina s menom Čertov pazúr

 

Čo je čertov pazúr a aké účinky sa mu pripisujú? 

Čertov pazúr/Harpagofyt ležatý (Harpagophytum procumbens) je rastlina, ktorá sa vyskytuje v oblastiach južnej Afriky. V tamojšej domorodej medicíne ju liečitelia používali na liečbu širokého spektra ochorení. A jedným z nich je práve bolesť kĺbov. V našich zemepisných šírkach sa Čertov pazúr často využíva v doplnkoch stravy a bylinných prípravkoch, ktoré slúžia na podporu kĺbového aparátu. Pripisujú sa mu účinky ako zmiernenie zápalu a zlepšenie pohyblivosti kĺbov. Veľkou výhodou, pre ktorú je Čertov pazúr vyhľadávaný, sú minimálne vedľajšie účinky.

Čo presne obsahuje Čertov pazúr?

Z množstva účinných látok v Čertovom pazúre je z pohľadu vplyvu na bolesť kĺbov najvýznamnejšie zastúpený harpagozid. Ide o glykozid, ktorému sa pripisujú protizápalové a analgetické účinky. Okrem harpagozidu obsahuje čertov pazúr flavonoidy a fenoly, ktoré taktiež v určitej miere môžu prispievať k jeho celkovým účinkom na úľavu od bolesti kĺbov a svalov.

Podčiarknuté – zrátané, Čertov pazúr je vyhľadávaným pomocníkom na doplnkovú liečbu rôznych ochorení. Najmä, ak ich sprevádzajú bolesti kĺbov a svalov či artritída, alebo dna. Objavili sa aj informácie, že táto rastlina môže prispievať k zmierneniu bolesti spojenej s osteoartrózou a napomáhať k regulácii telesnej hmotnosti. Aj preto sa stáva vyhľadávaným pomocníkom pre zmiernenie bolestí kĺbov rôznej intencie a rôzneho pôvodu.

Rady a tipy, ako zmierniť bolesti kĺbov

Ak ste dočítali až sem, je zrejmé, že bolesti kĺbov a svalov už dostihli aj vás. Okrem toho, že by ste svoj stav mali konzultovať s ošetrujúcim lekárom, ktorý vás po zvážení jeho rozsahu ďalej odporučí k danému špecialistovi, je tu niekoľko tipov, ako bolesti kĺbov zmierniť.

  1. Nájdite si pravidelnú fyzickú aktivitu. Nemusia to byť zrovna činky v posilňovni, ale pokojne aj menej intenzívna činnosť, ktorá posilňuje svaly a podporuje flexibilitu kĺbov. Na výber máte veľké množstvo činností, ako napríklad plávanie, chôdza, turistika, nordic walking alebo joga.

  2. Dbajte o pestrý jedálny lístok, z ktorého vaše kĺby vyťažia maximum. Zahrňte do stravy potraviny bohaté na vitamíny a minerály, vrátane vápnika, vitamínu D, jedál s obsahom kolagénu a omega-3 mastných kyselín.

  3. Snažte sa udržiavať si optimálnu váhu. Každé kilo navyše, ktoré svojim kĺbom naložíte, totiž len prispieva k ich bolesti. Samozrejme, netvrdíme tým, že by ste sa mali okamžite vrhnúť na nezdravé rýchle chudnutie, ktoré vám môže privodiť ešte viac zdravotných problémov. Ak potrebujete váhu znížiť, chudnutie by malo prebiehať optimálnym tempom (1 – 2 kilogramy mesačne) a ideálne pod dohľadom odborníka.

  4. Kontrolujte si držanie tela pri rôznych pravidelných aktivitách. Základom je chôdza alebo sedenie (najmä ak je vaše zamestnanie sedavého charakteru). Ako sedíte za počítačom? Ak cvičíte, dodržiavate správnu technológiu jednotlivých cvikov? To všetko totiž môže výrazne vplývať na bolesti kĺbov. Akúkoľvek záťaž alebo aktivitu v podobe výkonnostného športu by ste mali konzultovať s lekárom.

  5. Nielen aktivita, ale aj oddych je niečo, čo vaše kĺby potrebujú na dostatočnú regeneráciu a zdravý vývoj. Doprajte si preto kvalitný odpočinok a spánok, pretože regenerácia tkanív kĺbov sa často deje počas nočného odpočinku.

  6. Vyskúšajte výživové doplnky na kĺby. Ich zloženie, najmä v prípade, ak ide o prírodné látky, ako je Čertov pazúr, dokážu podľa skúseností a recenzií zlepšiť problémy s bolesťou kĺbov prírodnou cestou.

Pomohli vám tieto informácie k tomu, aby ste sa o bolesti kĺbov dozvedeli viac? Veríme, že sme vám predstavením Čertovho pazúra rozšírili možnosti, ako bojovať s bolesťami kĺbov a svalov účinne.

CTA: OBJEDNAŤ ČERTOV PAZÚR