Ako na zdravé vlasy aj v zime?

Nadchádzajúce zimné obdobie môže mať na vaše vlasy negatívny vplyv. Chladné a suché počasie dáva vlasom naozaj zabrať a preto je podstatné v zime ešte viac dbať na ich starostlivosť. Aby boli vlasy aj naďalej vašou korunou krásy, poskytneme vám niekoľko praktických tipov a rád, ako udržať vlasy zdravé, lesklé, vitálne a odolné voči nástrahám zimy. S dodaním potrebnej výživy pre vlasy a dodržaním niektorých účinných spôsobov na dosiahnutie zdravých a hustých vlasov aj v zime, to môže byť jednoduchšie.  

zdrave-vlasy

Vplyv chladného počasia na zdravie vlasov

Pozrime sa najprv na to, ako zima ovplyvňuje vzhľad a zdravie vlasov. Chladné a suché počasie oberá vlasy o ich prirodzenú hydratáciu. Vlasy zostávajú dehydrované, končeky suché a tým náchylné na lámanie. Zároveň strácajú na svojej pružnosti, sú matné a veľmi krehké. Nízke teploty môžu taktiež spôsobiť tvrdnutie pokožky vlasov, čo ich robí náchylnejšie na poškodenie. Okrem nie pekne vyzerajúcich vlasov, je práve ich oslabenie častým dôvodom aj na vypadávanie vlasov.

Zdravé vlasy potrebujú zdravý základ

V zime trpí okrem samotných vlasov aj pokožka hlavy. Toto sú najčastejšie problémy spojené s narušenou pokožkou hlavy, ktoré sa objavujú v zimnom období: 

  • citlivá a podráždená pokožka, čo vedie k nadmernému svrbeniu,
  • vypadávanie vlasov,
  • suchá pokožka a nadmerné množstvo lupín.

Pre zdravé vlasy je potrebné, aby mali kvalitný základ, a teda pokožku hlavy v rovnováhe. Tak ako vlasy, aj pokožka potrebuje pravidelnú hydratáciu, ochranu a správnu starostlivosť. 

Ako vyvážiť stratu vlhkosti a udržať vlasy zdravé?

Udržať pokožku hlavy a vlasy zdravé počas zimy sa často zdá byť tažko splniteľná  výzva. Okrem vitamínov na vlasy vám môže pomôcť aj niekoľko jednoduchých zásad a krokov, ktoré je potrebné pre zdravý rast, kvalitu a ochranu vlasov dodržiavať. 

Pravidelná hydratácia pre zdravé vlasy

Potrebnú vlhkosť môžete vlasom dodať používaním hydratačných šampónov a kondicionérov. Vyberajte si vlasovú kozmetiku s obsahom keratínu, aloe vera alebo arganového oleja, ktoré sú na účely udržania vlhkosti vo vlasoch ako stvorené.

SOS zábal pre zdravé vlasy

Záchranou pre zimou zničené vlasy môže byť aj aplikácia teplého olejového zábalu. Použiť môžete kokosový, olivový alebo mandľový olej, ktorý sa odporúča nechať pôsobiť približne pol hodinu. Vlasy budú po zábale hydratované a lesklé. Pri aplikovaní zábalu raz do týždňa si s negatívnymi vplyvmi chladného počasia ľahšie poradíte. 

Vlhkosť vlasov narúša aj prílišné teplo 

Vlasy neumývajte často a vyhnite sa príliš teplej vode. Ideálne je na umytie vlasov použiť vlažnú vodu, čím sa minimalizuje odparovanie vlhkosti. Obmedzte aj používanie fénov a žehličiek iba na nevyhnutnú úpravu. Horúci vzduch má totiž tiež vplyv na udržanie potrebnej vlhkosti vo vlasoch.

Zdravé vlasy potrebujú chrániť aj zvonka 

Pri obliekaní v zime myslite aj na ochranu pokožky hlavy a samotných vlasov. Čiapka, klobúk alebo iná pokrývka hlavy poskytujú vlasom ochranu pred priamymi negatívnymi vplyvmi, akými sú mráz a silný vietor. 

Ako na husté vlasy? Zastavte vypadávanie vlasov

Mať krásne, husté a zdravé vlasy je snom nejednej zo žien. Aj chlapi majú ale v tomto smere jasno. Často sa však u ľudí oboch pohlaví objavuje v určitom životnom období nadmerné vypadávanie vlasov. Príčiny môžu byť rôzne a zimné obdobie môže tento problém zvýrazniť ešte viac. Nasledovné dôvody na vypadávanie vlasov patria k najčastejším. 

Sezónne vypadávanie vlasov

Vypadávanie vlasov sa často viaže na sezónnosť. Práve na jeseň a v zime sa stretávame s výraznejším vypadávaním vlasov. Jedná sa veľakrát o tzv. telogénový efekt, kedy viac vlasov naraz prejde do fázy odpadávania. 

Vitamíny a vyvážená strava proti vypadávaniu vlasov

Ak má vaše telo nedostatok vitamínov a živín potrebných k správnemu fungovaniu, aj to môže byť dôvodom výraznejšieho vypadávania vlasov. Váš problém s vypadávaním vlasov môžu zmierniť vitamíny a výživové doplnky. Mnoho potrebných živín sa nachádza aj v prirodzenej forme v strave, ktorú konzumujete. Tomu, ktoré potraviny a vitamíny pomáhajú udržať vlasy zdravé, sa budeme venovať v článku neskôr. 

Stres a únava ako príčina vypadávania vlasov

Ak ste skúsili všetky možnosti na pomoc s vypadávaním vlasov a nič nebolo účinné, vedzte že príčinou môže byť aj nadmerná únava a stres. Zamyslite sa nad tým, či by ste vedeli v tomto smere niečo zmeniť. 

Pokiaľ problém pretrváva a nadmerné vypadávanie vlasov vitamíny ani zmena ročného obdobia nevyriešili, je na mieste konzultovať tento problém s lekárom. Príčinou vypadávania vlasov môžu byť aj skryté ochorenia, o ktorých ste doteraz nevedeli. 

Vyváženou stravou k zdravým vlasom

Jeden zo základných pilierov fungovania organizmu je vyvážená a zdravá strava. Okrem správnej funkcie dôležitých telesných orgánov zohráva strava funkciu aj pri celkovom zdraví vlasov. Aby ste dosiahli husté, zdravé a pevné vlasy, existuje niekoľko potravín, ktoré môžete do jedálnička na ich podporu zahrnúť. 

  1. Ryby a morské plody – sú prirodzene bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré ktoré sú pre hydratáciu a lesk vlasov veľmi dôležité. 
  2. Ovocie a zelenina – ich pestrý farebný výber je zdrojom antioxidantov, vitamínov a minerálov. Tie zlepšujú krvný obeh smerom do vlasových folikulov.
  3. Orechy a semienka – sú prirodzený zdroj biotínu a vitamínu E. Niektoré sú navyše bohaté aj na selén, ktorý je pre zdravé vlasy dôležitý.
  4. Mliečne výrobky – význam ich zapojenia do jedálnička spočíva v obsiahnutom vápniku a bielkovinách, ktoré sú jednými zo základov pre odolné a silné vlasy. 
  5. Mäso a mäsové výrobky – predstavujú bohatý zdroj železa a biotínu potrebných k zdravému rastu vlasov.
  6. Celozrnné potraviny – sú prínosom pre zdravé vlasy vďaka obsiahnutému zinku a vitamínu B.
  7. Voda – je základným zdrojom hydratácie organizmu, a teda aj kľúčom k hydratovaným vlasom.

Vitamíny a minerály pre zdravé vlasy

Kľúčovým hráčom k udržaniu zdravých vlasov aj v zime môžu byť vitamíny a minerály. Mnohé z nich nájdete v spomínaných potravinách. Dostupné sú však aj vo forme výživových doplnkov, ktoré môžu zohrať úlohu pri podpore zdravia vlasov a zamedzení ich vypadávania. Prinášame niektoré z najčastejšie používaných  doplnkov, ktorých pravidelné užívanie by mohlo pozitívne ovplyvniť kvalitu vlasov. 

Vitamíny 

  1. Biotín, známy aj pod označením vitamín B7, dokáže udržiavať a podporovať štruktúru vlasov a ich zdravý vzhľad. Má význam aj pri problémoch s rastom vlasov. 
  2. Niacín, ktorý zase poznáme ako vitamín B3, podporuje rast vlasov tým, že zvyšuje prietok krvi do vlasových folikulov. Výživové doplnky s obsahom niacínu by vám preto mohli byť nápomocné, ak je vašim problémom vypadávanie vlasov.
  3. Vitamín E, overený silný antioxidant, ktorý dokáže chrániť vlasové bunky pred voľnými radikálmi. Vlasy môžu vďaka nemu nadobudnúť lesk a pružnosť.
  4. Vitamín A je výborný pomocník pri hydratácii vlasov. Zohráva kľúčovú úlohu pri tvorba mazu.
  5. Vitamín D podporuje rast vlasov. Ak vás trápi vypadávanie vlasov, tento vitamín spolu s niacínom by vám mohli v boji s ich vypadávaním pomôcť.

Minerály

  1. Železo je minerál, ktorého nedostatok môže spôsobovať anémiu. Pre správny rast vlasov je železo potrebné z dôvodu pravidelného a dobrého krvného obehu až do vlasových folikulov. 
  2. Zinok dokáže zlepšiť štruktúru vlasov. Vypadávanie vlasov môže byť zapríčinené aj nedostatkom tohto minerálu 
  3. Selén vaše vlasy posilní, ochráni a budú vďaka nemu pevné a lesklé.  

Omega-3 mastné kyseliny

Kvalitné omega-3 mastné kyseliny vyživujú a podporujú vlasy zvnútra. Okrem podpory vlasových folikulov prispievajú aj k hydratácii vlasov, ktorá je pre zdravé vlasy kľúčová.

Kolagén

Tento proteín je dôležitý pre dosiahnutie správnej elasticity vlasov a pokožky. Doplnky obsahujúce kolagén sú pomocníkmi pri upevňovaní štruktúry vlasov a môžu pozitívne ovplyvniť ich vzhľad a pevnosť.

kolagen

Ak si nie ste istý, ktorý zo spomínaných doplnkov by vám mohol chýbať, oslovte svojho lekára, ktorý vám pomôže na to prísť. Potom si už len zvolíte výživový doplnok, ktorý vášmu telu pre zdravé vlasy chýba.

Návod k tomu, ako na husté vlasy, ktoré budú na prvý pohľad zdravé a posilnené aj počas zimného obdobia, sme vám predstavili. Je len na vás, ktoré rady a tipy na zdravé vlasy vyskúšate. Výživové doplnky a vitamíny by vám mohli k udržaniu pevných, zdravých a lesklých vlasov pri pravidelnom užívaní pomôcť. Nezabúdajte však, že podstatná je aj starostlivosť a ochrana vlasov a vyvážená strava.