Problémy s nespavosťou? Vyskúšajte melatonín na spanie

Melatonín na spanie sa radí medzi výživové doplnky, ktoré môžu doplniť množstvo takzvaného spánkoveho hormónu, ak si ho telo nedokáže vytvoriť prirodzene v dostatočnom množstve. Keď ste ešte nepočuli o tom, čo je melatonín a akú funkciu v tele pre zdravý spánok zohráva, prečítajte si nasledovný článok, v ktorom sa budeme venovať práve tejto téme. Dozviete sa, aké formy melatonínu sú dostupné, či sú melatonín tablety na spanie vhodné aj pre vás a či by vám mohli pomôcť s problémovým spánkom. 

OBSAH ČLÁNKU:

  1. Čo je melatonín?
  2. Výhody, ktoré melatonín na spanie prináša.
  3. Formy melatonínu na spanie. Ktorý je najlepší?
  4. Je melatonín návykový?
  5. Pre koho je melatonín na spanie vhodný a pre koho nie?

spánok, insomnia, nespavosť

Čo je melatonín?

Melatonín je hormón, ktorý si telo vytvára samo v malej časti mozgu nazývanej epifýza. Z istej časti sa tvorí aj v sietnici oka, nakoľko jeho tvorba priamo súvisí so striedaním tmy a svetla. Počas svetla je jeho produkcia prirodzene potlačená a s príchodom tmy sa, naopak  zintenzívňuje. Úlohou vytvoreného melatonínu je regulácia spánku a bdelosti počas 24 hodinového cyklu. Tento cyklus, inak nazývaný cirkadiánny rytmus, predstavuje niečo ako vnútorné hodiny nášho tela a spolu so správnym množstvom melatonínu ovplyvňuje zdravý spánok. Isté štúdie upozorňujú, že prirodzená tvorba melatonínu je ovplyvnená aj celkovým denným pôsobením svetla, ktorému sa vystavujeme, a to najmä jeho typu a množstvu.

DOKTOR EDO RADÍ: Vyhnite sa pred spánkom pôsobeniu modrého svetla z obrazoviek smartfónov, televízie a iných podobných zariadení. Majú priamy vplyv na neskorý začiatok tvorby melatonínu a tým ovplyvňujú schopnosť zaspať v správnom čase. 

spánok insomnia nespavosť modré svetlo

Výhody, ktoré melatonín na spanie prináša

V prípadoch, kedy sa melatonín nevytvára v dostatočnom množstve, môže jeho doplnenie pomôcť k zlepšeniu negatívnych dopadov na organizmus, ktoré nedostatok melatonínu spôsobuje. Navyše, jeho užívanie dokáže ľudskému telu ponúknuť aj iné výhody. Pozrime sa na najväčšie benefity, ktoré vám môžu napríklad také melatonín tablety priniesť v rôznych situáciách.

Skrátenie času na zaspávanie 

Nedostatok melatonínu často spôsobuje stav, počas ktorého vaše zaspávanie trvá príliš dlho a jednoducho nedokážete s ľahkosťou zaspať. Tabletka melatonínu na spanie vo forme výživových doplnkov vám môže pomôcť k skráteniu času, ktorý vaše telo k zaspaniu potrebuje. 

Melatonín tablety na spanie pre minimalizovanie tzv. jet lag-u 

Presun časovými pásmami počas cestovania máva mnoho krát za následok narušenie cirkadiánneho rytmu organizmu. Tento stav sa nazýva jet lag a na pomoc pri zmiernení jeho symptómov sa často používa práve melatonín. V tomto prípade ho môžete ako preventívny prostriedok použiť už v prvý deň cestovania. 

Podpora zdravého spánku

Pri dostatočnom množstve melatonínu budete vedieť nielen včas a bez problémov zaspať, ale váš spánok bude aj omnoho plnohodnotnejší. Často totiž dokáže minimalizovať prebúdzanie sa počas noci a plnohodnotne využiť dobu hlbokého spánku. 

Melatonín na spanie pre deti s ADHD

V súčasnosti je melatonín čoraz viac odporúčaný deťom s poruchami autistického spektra alebo ADHD. Jeho účinky potvrdzujú aj rôzne vedecké poznatky. V týchto prípadoch často nastavuje užívanie melatonínu lekár. Samozrejme, nevylučuje sa ani jeho použitie u dospelých ľudí postihnutých týmito a obdobnými neurologickými poruchami. 

Pozitívne recenzie na melatonín aj pri iných ochoreniach 

Aj keď sa pôvodne melatonín považoval za hlavný spôsob na reguláciu cirkadiánnych rytmov, nielen recenzie na melatonín od pacientov, ale aj nedávne štúdie potvrdzujú, že môže mať pre zdravie aj mnoho ďalších pozitívnych účinkov. Spája sa napríklad so schopnosťou podporiť funkciu imunitného a kardiovaskulárneho systému. Zároveň je považovaný za antioxidant, ktorý je schopný chrániť bunky pred oxidačným stresom a má protizápalové účinky. Melatonín tablety sú využívané aj ako doplnok pri terapiách na liečbu niektorých druhov rakoviny. 

spánok insomnia nespavosť

 

Formy melatonínu na spanie: Ktorý melatonín je najlepší?

Melatonín na spánok v prirodzenej forme

Najprirodzenejšia cesta k doplneniu melatonínu a podpore lepšieho spánku tkvie v konzumácii potravín, ktoré ho obsahujú. Medzi najbohatšie na tento spánkový hormón patria: 

  • obilniny – ovos, ryža, jačmeň, kukurica,
  • ovocie – čerešne, slivky, tmavé hrozno, banány,
  • vajcia,
  • mlieko,
  • orechy – najmä mandle a vlašské orechy,
  • olivy.

Efekt vplyvu potravín na tvorbu melatonínu bol sledovaný napríklad pri čerešňovej šťave. Výsledky z tohto sledovania naznačujú, že konzumovaním čerešňovej šťavy sa zvýšila hladina exogénneho melatonínu, čo prosperuje k zlepšeniu kvality a dĺžky spánku. 

Prírodné tabletky melatonín vo forme výživového doplnku 

Ďalšou formou, ktorú si môžete zvoliť, keď chcete vyskúšať melatonín na spánok, sú tabletky s obsahom melatonínu vo forme výživových doplnkov. Jedná sa o produkty s melatonínom založené na prírodnej báze. Nedostatok melatonínu si tak môžete bez obáv doplniť odporúčanou dávkou takýchto výživových doplnkov. Úradom verejného zdravotníctva SR sú akceptované ako výživové doplnky produkty s množstvom od 0,5 do 1 mg melatonínu na jednu dávku.  

spánok insomnia nespavosť melatonín

 

Melatonín tablety na spanie na lekársky predpis

Ak sú vaše problémy s nespavosťou dlhodobejší problém, odporúčame vám poradiť sa o užívaní melatonínu na spanie s lekárom. Ten vám v prípade potreby môže odmerať hladinu melatonínu v krvi a po zvážení predpísať melatonín tablety na spanie, ktoré obsahujú často vyššiu koncentráciu melatonínu. 

Prečítajte si recenzie na melatonín 

Pri otázke, ktorý melatonín je najlepší, bude najvhodnejšie venovať čas reálnym skúsenostiam uživateľov s jednotlivými produktmi. Prečítajte si recenzie na melatonín vo forme výživových doplnkov a zamerajte sa aj na ich zloženie a možné nežiadúce účinky. 

Je melatonín návykový?

Oproti klasickým liekom na spanie, tzv. hypnotikám, ktoré priamo ovplyvňujú priebeh spánku, je melatonín určite považovaný za menšie zlo. Nezasahuje priamo do dejov v mozgu a je to len hormón, ktorý si pri jeho nedostatku doplníte. Z hľadiska rizikovosti a návykovosti je pri dodržaní dávkovania považovaný za bezpečný. Pri jeho dlhodobom užívaní alebo iných zdravotných ťažkostiach a liečbe sa poraďte s lekárom.

spánok insomnia nespavosť melatonín melatonin

Melatonín na spanie nie je vhodný pre všetkých

S užívaním melatonínu by mali byť obozretné najmä tehotné ženy. Jeho účinky ešte nie sú dostatočne preskúmané a vhodnosť užívania melatonínu v tehotenstve môže byť ovplyvnená mnohými inými faktormi, akými sú napríklad priebeh a štádium tehotenstva. V každom prípade vopred oslovte svojho lekára, ktorý vám pri problémoch s nespavosťou v tehotenstve môže pomôcť. Opatrný sa oplatí byť aj pri podávaní melatonínu na spanie deťom. Riadiť by ste sa vždy mali pokynmi uvedenými na výrobku. V určitých prípadoch, ako bolo napríklad spomenuté v článku vyššie, je možné indikovanie melatonínu aj deťom, a to z rôznych zdravotných dôvodov, vrátane problémov so spánkom. V tomto prípade sa ale jedná o odporúčanie alebo nastavenie liečby ošetrujúcim lekárom.

Dá sa povedať, že melatonín je hormón, ktorý zohráva v kvalite nášho spánku celkom dôležitú úlohu. Nie vždy ho však telo dokáže tvoriť a poskytnúť v potrebnom množstve. Jeho reguláciu si narúšame často spôsobom života, akým žijeme. Preto je na mieste zamyslieť sa, čo by ste pre jeho dostatočnú tvorbu mohli urobiť. Dopomôcť vám samozrejme môžu melatonín tablety na spanie, ktoré poskytujú aj mnohé ďalšie zdravotné výhody. Na základe uvedených informácií je zrejmé, že starostlivo vybraný melatonín na spanie je považovaný za bezpečný prírodný výživový doplnok, ktorý môže byť nápomocný pri vašich problémoch s nespavosťou. 

DOKTOR EDO RADÍ: Poruchy spánku nemusia byť vždy iba príčinou nedostatku melatonínu. Čo môže súvisieť s vašim zlým spánkom? Prečítajte si článok v našom blogu venovaný tejto téme a zistite, aké môžu byť reálne príčiny a riešenia na problémy so spánkom. 

 

OBJEDNAŤ MELATONÍN NA SPANIE

 

ZDROJE:

https://jphysiolanthropol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40101-015-0067-1

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17242627/

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38293391/

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22038497/

 

https://www.uvzsr.sk/web/uvz/melatonin-vo-vyzivovych-doplnkoch