Zlatý stafylokok má rôzne príznaky. Ako proti nemu bojovať?

Zlatý stafylokok je jeden z najrozšírenejších typov baktérií patriacich do skupiny stafylokokov. Je všeobecne známe, že existuje asi 30 typov stafylokokov, no za väčšinu zdravotných problémov v ľudskej populácii môže z tejto skupiny práve zlatý stafylokok (Staphylococcus aureus). Svoje prirovnanie si táto baktéria vyslúžila zlato-žltým sfarbením. Vyskytuje sa v rôznych formách s typickými príznakmi a niekedy ani nemusíte vedieť, že ste jeho nosičom. Aké má zlatý stafylokok príznaky, ako s ním bojovať bežnou liečbou, no aj prírodnou cestou a kedy môže byť nebezpečný? Odpovede na tieto a mnohé iné otázky nájdete v tomto článku. 

zlatý stafilokok, MRSA 8 Medium

OBSAH:

  1. Aké má zlatý stafylokok príznaky a čo môže spôsobiť?
  2. Zlatý stafylokok na koži
  3. Zlatý stafylokok v nose
  4. Spôsobuje zlatý stafylokok kašeľ?
  5. Ďalšie komplikácie zapríčinené zlatým stafylokokom
  6. Zlatý stafylokok striehne z rôznych zdrojov
  7. Je zlatý stafylokok u detí nebezpečný?
  8. Ako zničiť zlatého stafylokoka?
  9. Čo zaberá na stafylokoka v nose alebo na koži?
  10. Prírodná liečba zlatého stafylokoka

Aké má zlatý stafylokok príznaky a čo môže spôsobiť? 

Podľa výskumov z roku 2022 má dočinenia so zlatým stafylokokom 20 až 30 percent ľudskej populácie. Je to patogén, ktorý sa nachádza na pokožke a slizniciach a často sme jeho nositeľom aj bez príznakov. Za normálnych okolností vám stafylokok nemusí spôsobiť žiadne komplikácie. Problém však nastáva v období oslabenia imunity, kedy môže zlatý stafylokok doslova využiť situáciu a priniesť rôzne zdravotné ťažkosti. Príznaky sú odlišné podľa toho, na akom mieste na tele sa vyskytnú. 

zlatý stafilokok, MRSA 6 Medium

Zlatý stafylokok na koži

Jednou z najčastejších foriem výskytu ochorenia je zlatý stafylokok na koži. Miesto infikované zlatým stafylokokom sa na koži prejaví začervenaním a opuchom, pričom spôsobuje svrbenie až bolesť. Vytvára sa typická vyrážka, ktorá pripomína pľuzgiere napustené hnisom. Keď pľuzgiere zaschnú, vzniká nepríjemná hnedá chrasta. Práve zlatý stafylokok je veľmi častým pôvodcom kožných ochorení akými sú impetigo, absces, stafylokokový syndróm obarenej kože, prípadne celulitída vo forme zápalu hlbokých vrstiev kože a folikulitída. Kožná infekcia môže byť sprevádzaná aj horúčkou a celkovým pocitom nevolnosti. Problém zvykne nastať aj v prípade poranenia kože pri úrazoch, rezných ranách alebo chirurgických zákrokoch. Z povrchu kože totiž môže prejsť do hlbších tkanív a spôsobiť infekciu. 

Zlatý stafylokok v nose 

Ďalšie miesto na našom tele, kde sa zlatý stafylokok často nachádza, je nosová sliznica. Mnohokrát je jej bežnou súčasťou a nespôsobuje žiadne problémy. Pri poranení alebo narušení sliznice, resp. pri prechladnutí a oslabení imunity však prestáva byť neškodný a môže vyvolať infekciu. Typický je žltý a zelený hlien, prípadne dlhodobo sa vytvárajúce chrastičky na nosovej sliznici. S opuchom sliznice sa objavuje aj zápal dutín a ďalšie pridružené ťažkosti vyvolané zlatým stafylokokom. 

Spôsobuje zlatý stafylokok kašeľ? 

Hoci sa nedá povedať, že by zlatý stafylokok kašeľ priamo spôsoboval, aj ten býva jedným z prejavov infekcie. Pri pocite nepríjemného hlienu zatekajúceho do hrdla totiž kašle väčšina z nás. Jedným zo zdravotných problémov spôsobených zlatým stafylokokom je aj zápal pľúc alebo priedušiek, ktoré sa bez kašľa nezaobídu. Vyšetrenie na prítomnosť zlatého stafylokoka lekári často praktizujú aj pri dlhodobom kašli u detí, ktorý môže byť príznakom dlhodobého boja s touto baktériou.

Ďalšie komplikácie zapríčinené zlatým stafylokokom

Infekcia spôsobená zlatým stafylokokom môže spôsobiť mnohé druhotné zdravotné komplikácie, od ľahkých až po závažné, aj s možnými smrteľnými následkami. Najčastejšie ide o nasledovné invazívne ochorenia:

  • zápal prsníka – mastitída,
  • zápal kostí a kĺbov,
  • zápal mozgových blán – meningitída,
  • sepsa – otrava krvi,
  • zápal priedušiek a pľúc,
  • endokarditída – zápalové ochorenie srdca,
  • syndróm toxického šoku.

zlatý stafilokok, MRSA 5 Medium 

Zlatý stafylokok striehne z rôznych zdrojov

Na zlatého stafylokoka môžete natrafiť prakticky kdekoľvek. Prenáša sa kvapôčkami z nosnej a ústnej dutiny, priamym dotykom kože nakazeného človeka alebo prostredníctvom rôznych kontaminovaných predmetov, na ktorých sa dokáže udržať veľmi dlho. Stále platí, že najčastejšie si ho prinášame z nemocnice, no rizikové sú napríklad aj športové náčinia vo fitness centrách, kľučky a nákupné košíky v obchodoch. Premnožený zlatý stafylokok bol zistený aj v rôznych typoch potravín. Kontaminácia jedla môže nastať nedostatočnou tepelnou úpravou alebo v prípade nesprávnej hygieny pri zaobchádzaní s citlivými potravinami. Jedná sa najmä o mäso, mlieko a výrobky z nich, majonézy, krémové výrobky a rekontaminované hotové jedlá. Príznakmi takéhoto infikovania sú kŕče, zvracanie, nevoľnosť a hnačka, ktoré väčšinou prejdú do niekoľkých dní.

zlatý stafilokok, MRSA 9 Medium

Je zlatý stafylokok u detí nebezpečný?

Ako sme už spomínali, zlatý stafylokok je baktéria, ktorá je prítomná na ľudskej koži mnohých z nás a nevyhýba sa ani deťom. Najmenšie deti patria z dôvodu nízkej, ešte nevybudovanej imunity, medzi najzraniteľnejších jedincov. Zlatý stafylokok u detí tak môže predstavovať väčšiu mieru nebezpečenstva. V niektorých prípadoch si ho dokonca privezú novorodenci už z pôrodnice a mnohokrát sa stáva ich spoločníkom na celý život. Zlatý stafylokok u detí býva zároveň často príčinou neustále sa opakujúcich zdravotných problémov po nástupe do škôlky. Preto je dobré podporovať ich imunitu vitamínmi a výživovými doplnkami pre deti, ktoré môžu byť nápomocné pri boji so zlatým stafylokokom.

Ako zničiť zlatého stafylokoka? 

Zbaviť sa zlatého stafylokoka je v mnohých prípadoch naozaj náročné. Ak máte podozrenie, že vaše telo práve bojuje s infekciou, oslovte lekára. Cesta k liečbe totiž začína správnym určením diagnózy. V prípade zápalových ochorení si síce môžete urobiť CRP test, no žiadny domáci test na stafylokoka vám nedokáže určiť, či sa jedná práve o túto baktériu. Naopak, lekár môže jeho prítomnosť potvrdiť na základe laboratórnych testov z odobratej vzorky a následne určiť liečbu. 

Čo na stafylokoka v nose alebo na koži? 

Prvou voľbou po potvrdení stafylokokovej infekcie sú antibiotiká, ktoré vám predpíše ošetrujúci lekár. Podľa príznakov a jeho typu sa užívajú buď lokálne alebo celkové antibiotiká. Ak sa vyskytuje zlatý stafylokok na koži, mnohokrát je antibiotická liečba vo forme mastí doplnená aj kortikoidnými liečivami. Nie vždy však predpísané lieky na baktériu zaberú. Okrem bežných typov zlatého stafylokoka existujú totiž aj jeho nové formy a kmene, na ktoré antibiotická liečba zaberá čoraz menej. Komplikácie spôsobuje napríklad tzv. MRSA –  meticilín rezistentný zlatý stafylokok, ktorý je na bežne používané antibiotiká už rezistentný. Mnohé štúdie dokazujú, že práve tento typ stafylokoka je rozšírený najmä v nemocniciach a centrách zdravotnej starostlivosti. Pri týchto formách infekcie je liečba často náročnejšia a zdĺhavejšia. Veľmi dôležité je dodržiavanie dôslednej hygieny a zároveň podpora imunity a obranyschopnosti organizmu.

zlatý stafilokok, MRSA 7 Medium

Prírodná liečba zlatého stafylokoka môže byť účinná

Keďže zlatý stafylokok útočí najmä pri oslabení imunitného systému, je veľmi dôležité, aby ste ho v prípade prepuknutia infekcie podporili. Posilniť imunitu môžete rôznymi druhmi vitamínov a zdravým životným štýlom. 

DOKTOR EDO RADÍ: Ak sa v tejto oblasti príliš nevyznáte, inšpirujte sa článkom o najúčinnejších vitamínoch na imunitu z nášho blogu. Okrem tých bežne používaných, sa stále viac hovorí o kapucínke a jej pozitívnych zdravotných účinkoch. Úspešne je hodnotená aj štúdiami o antibakteriálnych účinkoch na niektoré baktérie, vrátane zlatého stafylokoka.  

zlatý stafilokok, MRSA 10 Medium

Mnohokrát platí, že aj keď sa zdravotných komplikácií, ktoré vám tento patogén práve spôsobil zbavíte, zostáva byť naďalej súčasťou vašej pokožky a slizníc. Presný návod na to, ako zničiť zlatého stafylokoka teda neexistuje. Aj pri liečbe antibiotikami sa ale výrazne doporučuje doplňujúca prírodná liečba zlatého stafylokoka. Vyskúšajte aj vy pri problémoch so zlatým stafylokokom na koži alebo v nose siahnuť po spomínanej kapucínke, ktorá má vďaka jej pozitívnym účinkom stále viac fanúšikov.    

 

👉🏻  KAPUCÍNKA NA ZLATÉHO STAFYLOKOKA

 

 

ZDROJE:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/staph-infection

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6381584/

https://www.svps.sk/potraviny/info_Stafylococcus_aureus.asp

https://pharmacologyonline.silae.it/files/archives/2021/vol3/PhOL_2021_3_A103_Budniak.pdf

https://journals.asm.org/doi/10.1128/spectrum.01296-22