Dna a jej príznaky: Ako si poradiť s kyselinou močovou v krvi?

Dna, známa tiež ako lámka alebo u starších ročníkov podagra, predstavuje formu artritídy, ktorá postihuje milióny ľudí naprieč celou zemeguľou. Toto ochorenie sa prejavuje náhlym, silným bolestivým záchvatom, opuchom, začervenaním a intenzívnym pocitom tepla v postihnutých kĺboch. Najčastejším príznakom, ktorý zbadáte ihneď, je zväčšený palec na nohe. Zdá sa vám, že sa vás zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi týka a radi by ste sa dozvedeli viac? Čítajte ďalej, dozviete sa nielen to, aké má dna príznaky. Prezradíme vám overené tipy na prírodné doplnky pre boj s ochorením dna aj tipy, ako zvládnuť jej liečbu čo najúspešnejšie.

OBSAH ČLÁNKU

  1. Čo je to dna?
  2. Aké má dna príznaky a ako sa prejavuje?
  3. Ako sa diagnostikuje dna? 
  4. Čo zahŕňa liečba ochorenia dna?

Čo je to dna?

Dna (arthritis uratica) je forma artritídy, ktorá sa vyvíja ako dôsledok nadbytku kyseliny močovej v krvi. Kyselina močová je odpadová látka, ktorá sa v tele prirodzene nachádza. Za normálnych okolností vzniká pri rozklade takzvaných purínov. Ide o látky obsiahnuté v mnohých potravinách a taktiež v našich tkanivách. Keď je kyseliny močovej príliš veľa, môže sa zoskupovať vo forme miniatúrnych kryštálikov, ktoré sa následne usadzujú v kĺboch a spôsobujú bolestivé zápaly

Podľa posledných údajov z rozsiahleho prieskumu trpí ochorením dna 9,2 milióna ľudí na svete. Častejšie sa diagnostikuje u mužov, než ako u žien. Na tie si dna v niektorých prípadoch počká najmä počas menopauzy, kedy dochádza k prirodzenému poklesu hormónu estrogén. Podľa doterajších pozorovaní má dna základ aj v genetike. 

DNA 4 Medium

Dna – choroba bohatých kedysi a dnes 

Ochorenie dna a jeho príznaky po prvý raz opísal v sedemnástom storočí anglický doktor Thomas Sydenham, ktorý ním sám trpel. A nebol sám. Podľa dostupných informácií rovnako o príznakoch ochorenia dna vedeli svoje aj Krištof Kolumbus, Benjamin Franklin alebo Beethoven. V staroveku bola dna známa ako "choroba kráľov" alebo "bohatých mužov". Ľudia totiž verili, že je spôsobená prebytkom a konzumáciou vyberaných honosných pokrmov a alkoholu. Veľmi ďaleko však od pravdy neboli. 

Ako sme už spomenuli, za nadmerným hromadením kyseliny močovej sa môže ukrývať genetika, stravovacie návyky (nadmerná konzumácia purínov z červeného mäsa, morských plodov a taktiež alkoholu) či obezita. Dna sa často spája aj s ochoreniami ako vysoký krvný tlak, ochorenie obličiek, cukrovka a podobne. 

Aké má dna príznaky a ako sa prejavuje? 

Kým u niekoho fakt, že trpí týmto ochorením nespozorujete roky, v prípade iných to, žiaľ, tak ľahko ukryť nejde. Dna je totiž charakteristická najmä svojimi náhlymi a nepríjemnými bolesťami v postihnutých kĺboch. Okrem toho sa k bolestiam môže pridružiť zápal, opuch, začervenanie alebo dokonca zvýšená teplota na dotyk v oblasti postihnutého kĺbu. 

Na tieto príznaky sa však nedá vopred pripraviť. Obyčajne prichádzajú náhle v noci. Ich charakter môžeme prirovnať k sinusoide, kedy z akútnych bolestí ustupujú do miernejších. Tie pretrvávajú zopár dní až týždňov a napokon ich striedajú vytúžené obdobia bez bolestí.

Bolesť palca, päty a ďalších kĺbov pri ochorení dna 

Pri akútnom záchvate sa prejavuje intenzívna bolesť obvykle na palci nohy. Táto bolesť môže byť tak intenzívna a nepríjemná, že človek neznesie ani prikrývku na postihnutej oblasti. Okrem palca je častým terčom ochorenia dna napríklad päta, členok, koleno, zápästie alebo lakeť. Stuhnuté a začervenané miesta sú navyše niekedy sprevádzané zvýšenou horúčkou, únavou a pocitom nevoľnosti

Pri dlhodobo neliečenej a nekontrolovanej dne môže dochádzať k tvorbe pevných hrudiek pod kožou okolo postihnutých kĺbov. Takzvané tofusy tvoria spomínané kryštáliky kyseliny močovej. Tie môžu dokonca spôsobiť trvalé poškodenie a deformáciu kĺbu, čo značne znižuje kvalitu bežného života. 

dna

Aké faktory vplývajú na ochorenie dna?

Dobrou správou však je, že svedomitý pacient dokáže príznaky ochorenia dna znižovať hneď niekoľkými dostupnými metódami. Je dôležité vyvarovať sa konzumácii veľkého množstva alkoholu a pokrmov bohatých na puríny. Príkladom sú červené mäso a morské plody. Časté riziko predstavujú takzvané spúšťače, ako je fyzická trauma v podobe zranenia alebo dokonca operácia či užívanie niektorých liekov.

DOKTOR EDO RADÍ: Puríny, ak ste tento názov ešte nepočuli, sú chemické zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú tak v niektorých potravinách, ako aj v bunkách nášho tela. Pri ich spracovaní sa v tele tvorí kyselina močová ako vedľajší odpadový produkt. Ak telo produkuje príliš veľa kyseliny močovej alebo a obličky ju nevylučujú tak, ako majú, môže sa nahromadiť v krvi. Práve to je dôsledok vzniku kryštálikov, ktoré sa ukladajú v kĺboch a spôsobujú dnu.

Ako sa diagnostikuje dna? 

Diagnóza dny prebieha v rámci niekoľkých štandardných krokov. O ich voľbe alebo vhodnej kombinácii rozhoduje ošetrujúci lekár. 

Diagnostika ochorenia dna začína konzultáciou

Ak máte podozrenie, rozhodne je potrebné konzultovať svoje obavy a zdravotný stav s lekárom. Ten zváži náhle a silné bolesti kĺbov (obzvlášť v noci), opuch, začervenanie a prípadnú teplotu v postihnutých miestach. Inak povedané, všetky príznaky ochorenia dna, ktoré sme spomenuli vyššie. V rámci konzultácie je dôležité zohľadniť aj rodinnú anamnézu a teda či sa ochorenie dna vyskytlo aj u príbuzných. 

O hladinách kyseliny močovej v krvi prehovorí test 

Vysoké hladiny kyseliny močovej v krvi, odhalené pomocou krvných testov, môžu naznačovať riziko dny. Prečo stále len riziko? Platí totiž, že niektorí ľudia môžu mať vysokú hladinu kyseliny močovej aj bez príznakov dny. Žiaľ, toto pravidlo má aj svoj druhý koniec. Hoci testy nepoukážu na vysoké hladiny príznaky ochorenia dna sa vás stále môžu týkať. 

Kyselina močová hodnoty

Hodnoty kyseliny močovej v krvi môžu mať mierne odchýlky od jedného jedinca k druhému. Za normálne hodnoty, uvádzané v miligramoch/deciliter, podľa dostupných zdrojov považujeme:

Dospelí muži: 4.0-8.5 mg/dL 

Dospelé ženy: 2.7-7.3 mg/dL

Deti: 2.5-5.5 mg/dL

Novorodenci: 2.0-6.2 mg/dL

Pri sledovaní tohto ukazovateľa platí, že nie je stanovená úplne presná hranica, kedy vysoké hodnoty kyseliny močovej zaručene znamenajú dnu. Niektorí jedinci môžu mať vysoké hodnoty kyseliny močovej aj bez symptómov. Avšak, keď hladiny presiahnu vyššie uvedené hodnoty, riziko vzniku dny výrazne stúpa.

dna 5 Medium

Spoľahlivá diagnostika pomocou artrocentézy 

Ide o metódu, ktorá poskytne lekárom odpovede na otázku, ako je na tom kĺb zvnútra. Pri tomto postupe sa využíva ihla na odobratie vzorky tekutiny z postihnutého kĺbu. Stále však hovoríme o najmenej invazívnejšej metóde pri preverovaní vnútorného stavu kĺbu. Odobratá tekutina je následne analyzovaná s cieľom potvrdiť alebo vyvrátiť prítomnosť charakteristických kryštálikov, súvisiacich s nahromaždením kyseliny močovej.

Zobrazovacie vyšetrenia pri ochorení dna 

Príkladom je rontgen, ktorý dokáže spoľahlivo sledovať dlhodobé poškodenie a zmeny v kĺboch ako dôsledok chronického štádia dny. Na detekciu kryštálikov sa používajú aj ultrazvuk alebo magnetická rezonancia. Tie, naopak dokážu zaznamenať ich prítomnosť ešte skôr, než príde k prvým symptómom ochorenia.

Čo zahŕňa liečba ochorenia dna?

Liečba dny sa rozdeľuje na dve hlavné časti. V prvom rade ide o zvládnutie nepríjemných akútnych záchvatov bolesti a zápalu. Tá druhá vsádza na dlhodobú kontrolu hladiny kyseliny močovej v krvi, práve z dôvodu, aby sa zabránilo ďalším záchvatom a dlhodobým poškodeniam kĺbov. 

Lieky na dnu 

Aj v tomto smere platí, že rozlišujeme lieky na akútne záchvaty dny a tie, ktoré pomáhajú udržiavať hodnoty kyseliny močovej v krvi v rámci noriem. Na zníženie jej produkcie sú to urikostatika alebo zvýšenie vylučovania urikosurika. V prípade akútnych záchvatov pacienti najčastejšie siahajú po liekoch proti bolesti – bežne dostupných liekoch na bolesť, kortikosteroidoch alebo kolchicíne. O vhodnej liečbe vždy rozhoduje ošetrujúci lekár, ktorý zváži a nastaví liečbu liekmi podľa individuálnych potrieb pacienta a jeho zdravotného stavu.

Výživové doplnky na dnu

V mnohých prípadoch sa pacienti s ochorením dna pozerajú aj po alternatívnych alebo doplnkových možnostiach liečby. Prírodné výživové doplnky s čistým zložením, ako napríklad Čerešňa DNA forte, obsahujú extrakty účinných látok ako napríklad čerešňa, turanka kanadská, bromelain, žihľava a podobne. Čerešne obsahujú antokyány. Sú to flavonoidy, ktoré okrem iného spôsobujú pri čerešniach ich charakteristickú červenú farbu. Antokyánom sa pripisujú silné protizápalové vlastnosti a práve tie môžu pomôcť znižovať zápal spojený s akútnymi bolestivými záchvatmi pri ochorení dna.

1389_ceresna-dna-90-tbl-sk

Kyselina močová – čo nejesť?

Už sme sa zmienili o tom, že príznaky ochorenia dna možno ovplyvňovať životným štýlom a najmä stravovaním. V tomto smere ide hlavne o zníženie konzumácie potravín bohatých na puríny. Sú to červené mäso (napríklad hovädzie), morské plody a niektoré druhy alkoholu. Veľkým pomocníkom je pitný režim. Pitie veľkého množstva vody pomáha vylučovať kyselinu močovú prostredníctvom moču. Nuž a v poslednom rade je na mieste aj redukcia telesnej hmotnosti a znížená záťaž na kĺbový aparát.

Príznaky ochorenia dna sa dajú indikovať už v počiatočných štádiách, no v niektorých prípadoch prepukne choroba v akútnych stavoch naozaj náhle. Ak preto je dôležité konzultovať svoj zdravotný stav so svojim lekárom a kontaktovať ho už pri prvých podozreniach na vyššie hladiny kyseliny močovej v krvi alebo bolesti, ktoré patria medzi rozlišovacie príznaky dny. Veríme, že vám tento článok poskytol dostatok informácií, aby ste ich rozoznali a otvoril možnosti, ako priebeh ochorenia ovplyvňovať. Napríklad vhodnými prírodnými výživovými doplnkami.

 

OBJEDNAŤ ČEREŠŇA DNA FORTE

 

ZDROJE: 

https://www.verywellhealth.com/gout-6273971 

https://doi.org/10.1001/jama.2021.19770

Berman, J. Yip, K. What is gout? JAMA. 2021;326(24):2541

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3226106/

Sydenham T. Tractatus de Podagra et Hydrope. London: G Kettilby; 1683. 

https://theconversation.com/the-disease-of-kings-1-in-20-australians-get-gout-heres-how-to-manage-it-151759 

https://emedicine.medscape.com/article/2088516-overview?form=fpf 

https://www.wikiskripta.eu/w/Antiuratika