Ako vybrať najlepší kolagén pre ženy?

Kolagén pre ženy je obľúbeným výživovým doplnkom dám rôzneho veku. Niet sa čomu čudovať. V posledných rokoch sa roztrhlo vrece s rôznymi typmi a značkami kolagénov, ktoré sľubujú celé spektrum priaznivých účinkov. Ako sa v nich vyznať? V tomto článku sme pre vás zhrnuli informácie o tom, 

  • aké benefity kolagén prináša,
  • ktorý kolagén je najlepší,
  • čím je unikátna kombinácia kolagénu a kyseliny hyalurónovej.

 

rear-view-woman-with-long-hair-studio

Čo je kolagén a prečo je pre ženy taký dôležitý?

Kolagén je stavebným kameňom všetkých tkanív v ľudskom tele. Tento proteín pôsobí ako architekt, ktorý stojí za pevnosťou a pružnosťou našej pokožky, vlasov a taktiež nechtov. Je to bielkovina tvoriaca základnú štruktúru alebo takzvaný skelet našej kože, šliach, kostí a väzív. Inak povedané, kolagén si predstavte ako maltu, ktorá je spojivom všetkých orgánov a častí v našom tele.

Prečo je kolagén pre ženy taký významný? Platí totiž, že je nielen kľúčovým hráčom v udržiavaní mladistvosti pleti, ale zohráva tiež dôležitú úlohu pri posilňovaní vlasov a nechtov. Jeho pravidelné užívanie môže pomôcť spomaliť neželané príznaky starnutia, zlepšiť hydratáciu tkanív a celkovú textúru pokožky. Napokon, dámy, koľké z nás sledujú každý deň pribúdajúci počet vrások v zrkadle s nie príliš nadšeným výrazom?

 

Ako funguje kolagén? 

Ako sme vyššie uviedli, kolagén si predstavte ako stavebný materiál, ktorý je súčasťou tkanív vo vašom tele. Dokonca, po vode, hneď druhou najrozšírenejšou. Tušili ste, že kolagén tvorí až jednu tretinu z celkového objemu nášho tela? Ak sa pozrieme na štruktúru kolagénu bližšie, tvoria ho tri typy aminokyselín – glycín, prolín a hydroxyprolín. 

Táto unikátna kombinácia umožňuje kolagénu tvoriť masívne vlákna, ktoré poskytujú štruktúram, tkanivám a orgánom pevnosť a potrebnú elasticitu. Konkrétne v koži vytvára kolagén akoby sieť, ktorá podporuje komplexnú štruktúru našej pokožky a pomáha ju udržiavať dostatočne hydratovanú, chráni ju pred vonkajšími nepriaznivými vplyvmi ako je slnečné UV žiarenie, nečistoty alebo iné látky, ktoré sa podpisujú na jej zhoršenom stave. Tu už zachádzame do podrobnosti toho, prečo je kolagén pre ženy taký vyhľadávaný. Pružná a dostatočne vyživená pleť predsa znamená menej vrások – jemných dôkazov starnutia. 

Nie je to však len o pleti. Mnohé ženy, športovkyne, vedia o prínosoch kolagénu svoje aj z hľadiska funkčného pohybu. Okrem kože hrá totiž kolagén prvú ligu aj v posilňovaní šliach, väzov a kostí. Pomáha udržiavať ich pevnosť a pružnosť, čím znižuje riziko poranení a zlepšuje celkovú pohyblivosť tela. Ak sa teda u vás s pribúdajúcim vekom alebo neustále narastajúcimi nárokmi na športové výkony ohlasujú aj boľavé kĺby, je to práve kolagén, čo môže vyriešiť váš problém. 

 

Aké typy kolagénu existujú a ktorý je najlepší? 

Hneď na úvod je dôležité poznamenať, že každý typ kolagénu má svoju jedinečnú štruktúru a funkciu. A ich vzájomná kombinácia je kľúčová pre potrebnú pevnosť a flexibilitu tela. Najrozšírenejší v našom tele je kolagén typu I. Zastupuje väčšinu kolagénu v pokožke, v kostiach, v šľachách a väzivách. 

Kým ten poskytuje potrebnú pevnosť a štruktúru, podporuje elasticitu a zabraňuje tvorbe neželaných dôkazov starnutia – vrások a vytvára základnú štruktúru našich kostí, kolagén typu II. nájdeme v našich chrupavkách. Podporuje ich pružnosť vďaka čomu sú dostatočne pohyblivé v ohyboch. Je taktiež dôležitý pri udržiavaní integrity spojivových tkanív v kĺboch. Do všeobecného povedomia sa z času na čas dostáva aj kolagén typu III. Hoci je jeho funkciou poskytovať podporu a štruktúru vnútorným orgánom, svalom a cievam, kooperuje aj s kolagénom typu I pri udržiavaní elasticity a pevnosti pokožky. 

A takto by sme mohli rad za radom pokračovať až ku kolagénu typu XVI. Na otázku, ktorý je najlepší, však celkom logicky neexistuje správna odpoveď. Každý z nich má v našom tele nezastúpiteľné miesto. Práve uvedené kolagény typu I, II, a III sa však skloňujú v súvislosti s pojmom kolagén pre ženy najviac.

 

Výhody kolagénu pre ženy. Kedy po ňom siahnuť? 

Mnohé z nich sme už spomenuli vyššie, skôr, než si to však zhrnieme, je tu ešte jedna dôležitá otázka alebo skôr dilema, ktorú riešia mnohí špecialisti na zdravú výživu, fyzioterapeuti aj odborníci ako lekári. Dokáže si naše telo vyprodukovať dostatok kolagénu samé? 

Odpoveď, ktorú by vám dala väčšina z nich znie ÁNO. Avšak, v určitom veku alebo v istej fáze života (samozrejme, všetko stojí na individuálnom stave daného jedinca), však produkcia kolagénu klesá. A vôbec nehovoríme o fáze v poprodukčnom veku. Podľa výskumov tvorba kolagénu stagnuje už v približne 20. roku života. Preto je dopĺňanie kolagénu pre ženy, napríklad formou výživových doplnkov vhodnou cestou, ako zabezpečiť svoju telu dostatok tejto, jemu prirodzenej látky. Je však vždy dôležité uvedomiť si, že výsledky môžu byť individuálne a závisia od mnohých faktorov. Príkladom je genetika, životný štýl a celková životospráva. Čo všetko sa môže pod jeho účinky pripísať?

 

Kolagén na pleť? Takto zlepšuje elasticitu kože 

Kolagén pomáha udržiavať hydratáciu a pružnosť pokožky a podľa viacerých, ktorí majú osobnú skúsenosť, znižuje výskyt jemných vrások. Pre ženy to znamená vytúžené vypnutie a omladenie pokožky a malý krôčik k zachovaniu sviežeho vzhľadu.

Kolagén pre ženy znamená rast nových a zdravších vlasov 

Vedeli ste, že je kolagén významný aj pre zdravie vlasových folikulov a pomáha posilňovať vlasové vlákna? Mnohé dámy po jeho užívaní oceňujú jeho úlohu pri boji s lámavými vlasmi a konečne objavujú nové, takzvané baby vlásky, ktoré zahusťujú ich korunu krásy.

Kolagén chráni kĺby, šľachy a udržiava svalový tonus 

Špeciálne kolagén typu II je významný pre kĺby a chrupavky. Vďaka jeho štruktúre je chrupavka pružná a dostatočne hydratovaná. Dokonca môžu doplnky vo forme kolagénov pre ženy zmierniť príznaky osteoartritíde a prispievať k rýchlejšej obnove po zraneniach chrupaviek a kĺbov. S antioxidačnými vlastnosťami a schopnosťou podporovať pohyblivosť kĺbov je preto dôležitou súčasťou pri zachovaní funkčnosti a zdravia kĺbov. Málokto však vie, že práve kolagén v kombinácii s fyzickou aktivitou pomáha svalom udržiavať sa vo forme a obnovovať svoj stav po prílišnej námahe.

Aj vďaka kolagénu môžu byť nechty a zuby o poznanie krajšie 

Pevné nechty a zdravé zuby. Ktorá žena by odolala takejto ponuke? Práve to je dôvodom, prečo mnohé dámy siahajú po kolagénových doplnkoch. Vo väčšine prípadov sú nechty a zuby vytvárané práve kolagénom typu I. Vďaka tomu, že udržiava vaše nechty dostatočne hydratované, zabraňuje ich lámavosti a štiepeniu. Ak hovoríme o zuboch, kolagén sa okrem iného nachádza v zubnej dreni. Tá zabezpečuje pevné spojenie medzi samotnými zubami a sánkou.

 

Ako vybrať ten najlepší kolagén pre ženy? 

Výber toho najvhodnejšieho kolagénu závisí vo veľkej miere od individuálnych požiadaviek. Na trhu je veľké množstvo produktov, ktoré sa odlišujú zložením, zameraním, kvalitou, cenou aj spôsobom podávania či prevedením. Premýšľate práve nad tým, ako vybrať ten najlepší? Skúste sa orientovať podľa týchto siedmych otázok.

 

  • Aký typ kolagénu potrebujem podľa ich zastúpenia v jednotlivých častiach tela najviac? (kolagén typu I, kolagén typu II, kolagén typu III)

  • Aký je zdroj kolagénu v danom prípravku? (kosti, kože, vajcia, zdroje morského kolagénu a pod.)

  • Čo všetko okrem kolagénu prípravok obsahuje? (vitamín C, vitamín E, kyselina hyalurónová)

  • Ide o prírodný alebo syntetický kolagén?

  • Aké je dávkovanie a forma prípravku? (prášok, kapsuly, tekutý kolagén…)

  • Je prípravok kvalitný? Aké má certifikáty?

  • Aké sú skúsenosti a odporúčania s daným prípravkom? (internet, skúsenosti známych a pod.)

Ideálny pre ženy – kombinácia kolagénu a kyseliny hyalurónovej 

Jedným z vyššie spomenutých dôležitých bodov, ktoré by ste pri výbere toho najlepšieho kolagénu pre ženy mali zvážiť, sú práve ďalšie látky, ktoré sú v produkte obsiahnuté. V Edenpharma sme vyvinuli špeciálny Kolagén komplex 8 s kyselinou hyalurónovou. Prečo práve táto kombinácia? 

Kým kolagén pomocou malých molekúl vypĺňa dôležité pleťové štruktúry zvnútra, jeho účinok dotvára kyselina hyaluronová. Tá sa dostáva pomedzi jednotlivé vlákna kolagénu a vypĺňa ich pre maximálny efekt sviežej pleti bez vrások. Okrem toho obsahuje doplnok komplex ôsmych dôležitých vitamínov a minerálov (vitamíny C, E, skupinu B, zinok, horčík a vlákninu). Instantný drink stačí zaradiť do svojej dennej rutiny a výsledok v podobe 65 % navýšenia kolagénu v pokožke či 32 % redukcii očných vrások na seba nenchá dlho čakať. Vyskúšate?


 OBJEDNAŤ KOLAGÉN PRE ŽENY