Masť na hojenie rán: Ako na rýchle hojenie a účinnú dezinfekciu kože?

Hojenie rán môže byť zdĺhavý a pomerne nepríjemný proces. Dnes však už na trhu existuje mnoho pomocníkov, ktorí ho dokážu urýchliť a zároveň dezinfikovať kožu, vďaka čomu nevzniknú ďalšie komplikácie. Príkladom je účinná masť na hojenie rán, prípadne masť na odreniny. 

Mali ste nedávno zranenie, ktorého dôsledkom je nepekná rana s dlhým priebehom hojenia? Alebo ste radi o krok vpred a máte lekárničku zásobenú “pre každý prípad”? Čítajte ďalej, v nasledujúcom článku sa dozviete:

  • ako správne dezinfikovať kožu po poranení,
  • aké typy mastí na hojenie rán máte na výber,
  • ako účinkujú masti na na hojenie rán,
  • čo je to takzvané “vlhké hojenie” a aké má výhody.

Ako dezinfikovať kožu po zranení? 

Skôr, než si v základných krokoch povieme, ako postupovať pri dezinfekcii kože po poranení, je dôležite povedať prečo sa jej vôbec venovať. Základným dôvodom je, že nevydezinfikovaná koža môže spôsobiť komplikácie a prípadné infekcie. Je to totiž vstupná brána pre nečistoty, ale i baktérie a iné čiastočky z okolia. 

Rana sa môže neskôr zapáliť, infekcia postupovať ďalej v tele a spôsobiť až nepríjemné zápaly. Tie obvykle sprevádza bolesť, opuch či dokonca horúčka. Hnisavý zápal – absces je následne potrebné riešiť pod dohľadom lekára. Zároveň sa tak predlžuje hojenie rany a zvyšuje pravdepodobnosť permanentnej jazvy. V krajných prípadoch nemôžeme vylúčiť ani ohrozenie tetanom. 

Aké sú teda zásady dezinfekcie kože po poranení?

Rany sa dotýkajte s čistými rukami 

Skôr, než vôbec začnete pracovať s poranením, vždy si ruky dôkladne umyte. Ideálne mydlom a teplou vodou. Ak nemáte po ruke tieto možnosti, siahnite po inom dezinfekčnom prípravku. To eliminuje šírenie baktérií a prípadných neskorších infekcií.

Ranu chráňte a používajte sterilné rukavice/predmety 

Ak máte možnosť, použite sterilné rukavice a zabráňte tak kontaktu rany s pokožkou rúk, ktoré sú prenášačom rôznych nečistôt a ďalších zdrojov prípadnej infekcie. Väčšinou však platí, že sterilné rukavice po ruke nie sú, preto sa odporúča použiť napríklad čistú handričku, uterák alebo inú tkaninu.

Zastavte prípadné krvácanie 

Zistiť rozsah poranenia a krvácania je prvou z vecí, ktoré vás navedú k ďalším krokom. Ak z rany tečie krv, potrebujete ju zastaviť. Napríklad sterilnou gázou alebo vyššie spomenutou utierkou, ktorú natlačíte na poranenie. V prípade, ak je krvácanie masívnejšie a nedarí sa vám ho zastaviť, kontaktujte lekára alebo prvú pomoc. 

Vyčistite ranu 

Pri rôznych poraneniach a pádoch je prirodzené, že rana obsahuje nečistoty. Niekedy sú to drobné kamienky, inokedy piesok či iné cudzie telesá, ktoré musíte dostať preč. Na “hrubé” čistenie rany je vhodný fyziologický solný roztok alebo teplá čistá voda. Tie vám pomôžu odstrániť cudzie telesá z rany.

Dôležitá je dezinfekcia 

Čím dezinfikovať? To je otázka, ktorú vám pomôže vyriešiť napríklad alkoholový roztok alebo peroxid vodíka. Stačí ho naniesť na gázu a jemne prejsť cez okraje rany, nie priamo jej jadro, ktoré by ste dezinfekčným prostriedkom mohli podráždiť.

Opatrne prekryte ranu 

Použiť môžete dostupné prostriedky ako je napríklad sterilný obväz zložený do štvorca, gáza alebo iný typ obväzového materiálu. Platí však, že ranu neuťahujte (len jemne prekryte na zamedzenie kontaktu s nečistotami) , nakoľko je potrebné, aby sa zabezpečila cirkulácia vzduchu. Tá totiž urýchľuje hojenie.

Sledujte ranu a pozorujte zmeny 

Ak sa rozhodnete, že návšteva lekára nie je potrebná, nezabudnite poranenie pozorne sledovať. Dôležité je zamerať sa na prejavy ako opuchnutie, zvýšená telesná teplota, začervenanie, bolesť v oblasti rany a prípadné zahnisanie. To sú známky toho, že je prítomná aj infekcia. A tá si môže vyžiadať zásah antibiotikami.

Kedy použiť masť na hojenie rán a aké typy existujú? 

Masť na odreniny, krém alebo účinný gél na hojenie rán sa používajú vždy podľa povahy rany, odporučení lekára alebo lekárnika a čo sa týka jednotlivých značiek a produktov závisí od osobných preferencií každého z nás. 

Pre lepší prehľad môžeme zhrnúť situácie, kedy sa masť na hojenie rán odporúča použiť a kedy je naozaj nevyhnutná:

  • Drobné povrchové poranenia

Rany typu škrabanec, odrenina, menšie porezanie sa alebo popáleniny, ktoré nie sú závažné, si môžu, ale nemusia vyžiadať použitie masti na hojenie rán. Jej použitie však môžete zvážiť, ak je miesto poranenia často namáhané alebo sa vám zdá, že je hojenie zdĺhavé.

  • Rany, ktoré sú suché

Hojenie suchej rany je zdĺhavejšie. Navyše sa vytvára chrasta, ktorá po narušení spúšťa neustále nový proces hojenia. Preto je použitie masti na hojenie rán v prípade tých suchých rozhodne na mieste. 

  • Otvorené rany

Ak je vaša rana otvorená a narušené povrchové tkanivo, vhodnú masť alebo krém odporučí lekár. Vhodným výberom tak môže urýchliť obnovenie poškodeného tkaniva a rýchlejšie hojenie. 

  • Rany s infekciou

Poranenia, kde sa už dostala aj napriek vašej snahe infekcia, sú často preliečené antiseptickou masťou. Jej použitie je zamerané nielen na zabránenie šíreniu infekcie a jej potlačenie, ale výrazne vplýva aj na rýchlejšie hojenie rany.

Podľa toho, akú masť na hojenie rán si zvolíte, obsahuje konkrétny typ prípravku rôzne účinné zložky napomáhajúce ozdraveniu pokožky. Aby ste sa dopracovali k čo najrýchlejšiemu a najúčinnejšiemu riešeniu, hľadajte produkty s obsahom vazelíny alebo parafínového oleja. Tie pomáhajú vytvárať ochranný film brániaci ďalšej kontaminácii poranenia. Vďaka lanolínu je rana hydratovaná a tým je hojenie rýchlejšie (viď nižšie). Produkt môže ďalej obsahovať aj vitamíny (napríklad vitamín E) s antioxidačnými účinkami, zinok, ktorý napomáha obnove nového tkaniva a rôzne iné špecifické látky podľa typu krému/masti. 

Čo je vlhké hojenie rán? 

Vyššie sme už niekoľkokrát uviedli, že cesta, ako čo najrýchlejšie zahojiť ranu, vedie cez dostatočnú hydratáciu. K tomu sa viaže špecifická metóda – vlhké hojenie rán. Je v zásade odlišné od tradičného prístupu, ktorého základ je udržiavať ranu suchú. Napokon, možno si z detstva spomínate na okamihy, kedy ste si nechceli namočiť oškreté kolená po páde z bicykla. 

Základom vlhkého hojenia rán je udržiavanie rany v primerane vlhkom prostredí, ktoré je dôležité pre efektívnejšie zahojenie rany

Ako to funguje? 

Masť na hojenie rán udržiava vlhké prostredie 

A poranená pokožka sa regeneruje rýchlejšie práve vďaka optimálnej vlhkosti. Tak sa zabraňuje vytváraniu suchej “kôrky” a zároveň sa vytvárajú lepšie podmienky pre tok krvi priamo do rany. Vďaka tomu sú do poškodeného tkaniva dodávané potrebné živiny a zabezpečená rýchlejšia obnova.

Masť chráni ranu pre znečistením a infekciou 

Vytvorením bariéry medzi ranou a priamym vplyvom okolia sa zároveň stáva rana menej ohrozenejšou z pohľadu nečistôt a baktérií. Tenký film masti alebo vlhký obväz bráni prieniku mikroorganizmov a udržuje ranu sterilnejšiu.

S masťou svrbí rana menej 

Všetci poznáme nepríjemné svrbenie, keď sa rana hojí. Ako tomu predísť? Aj v tomto prípade pomôže účinná masť, ktorá navyše pomôže aj prípade bolesti rany.

Znižuje sa pravdepodobnosť vytvorenia jazvy 

Čím neinvazívnejšie a kratšie hojenie sa, tým je menší predpoklad, že sa vytvorí nevzhľadná jazva. Napokon, na pamiatku zranenia bohato postačia spomienky, všakže?

Tip na gél na hojenie rán: DebriEcaSan aquagel 

aquagel

Zaručeným pomocníkom na hojenie rán je DebriEcaSan aquagel. Funguje na báze vlhkého hojenia, preto je skvelé siahnuť po ňom kedykoľvek, ak máte pocit, že si to situácia vyžaduje. V rane udržuje nielen vlhké, ale i kyslé prostredie, ktoré bráni rozmnožovaniu sa škodlivých látok. Aké sú jeho výhody?

  • Urýchľuje hojenie, 
  • nedráždi pokožku, 
  • je vhodná aj pre deti a tehotné ženy, 
  • eliminuje nepríjemný zápach z rany, 
  • znižuje prípadnú bolestivosť, 
  • jednoducho sa používa, 
  • ničí mikróby, 
  • hydratuje a predchádza tvorbe chrasty. 

A to je hneď niekoľko pádnych dôvodov, prečo ho mať po ruke v lekárničke. Hoci platí, že prevencia a opatrnosť je vždy na mieste, zraneniam sa nevyhne nikto z nás. Ak však existuje spôsob, ako urýchliť hojenie rán, prečo ho nevyužiť? Veríme, že ste v našom článku načerpali dostatok informácií, ktoré vám pomôžu pri dezinfekcii a efektívnom hojení rán.