Čo robiť proti vypadávaniu vlasov?

Vypadávanie vlasov je problém, ktorý postihuje mnoho ľudí a môže mať významný vplyv na naše sebavedomie a celkovú kvalitu života. Zatiaľ čo je určitá miera vypadávania vlasov prirodzená, všetko má svoje hranice. Proti vypadávaniu vlasov v nadmernom množstve (povieme si, aké to je) však môžete niečo robiť. Preto sme si pre vás pripravili článok, v ktorom sa zameriame na rôzne príčiny vypadávania vlasov, ktoré prirodzene vedú k reálnej možnosti prevencie a liečby.

Samozrejme, dôležitým parametrom je aj to, aký je váš vek, či ste žena, muž, prípadne riešite vypadávanie vlasov u detí. Veríme, že vám tento článok poskytne potrebný pohľad na vypadávanie vlasov, ponúkne odpovede na otázky čo jesť a ako sa o starať o vlasy, prípadne po akých vitamínoch proti vypadávaniu vlasov siahnuť a pomôže vám nájsť spôsoby, ako proti tomu účinne zakročiť.

woman-getting-hair-loss-treatment-clinic

 

Čo je normálne vypadávanie vlasov a čo je už nadmerné? 

Normálna miera vypadávania vlasov sa, samozrejme, u každého z nás líši. Závisí od genetiky, veku, pohlavia a ďalších faktorov, ktorým sa budeme venovať v článku o niečo neskôr. V priemere by však zdravému dospelému človeku malo denne vypadnúť 50 až 100 vlasov. To je úplne bežné množstvo, ktoré súvisí so zdravými a prirodzenými procesmi v ľudskom tele a obnovou vlasov.

Nadmerné vypadávanie vlasov je obvykle definované ako strata vlasov nad túto hranicu. Avšak pozor. Tu do hry vstupuje ešte niekoľko dôležitých faktorov, ako je napríklad pohlavie, zdravotný stav, aktuálne obdobie v živote (puberta, tehotenstvo, dojčenie, menopauza a pod.) či vek, kde netreba zabúdať na prirodzené rednutie vlasov. Práve preto je dôležité sledovať odchýlky v množstve vypadaných vlasov a reagovať na akékoľvek výrazné zmeny. Pretože hoci sa to na prvý pohľad nezdá, nadmerné vypadávanie vlasov môže byť znakom prichádzajúcich zdravotných problémov alebo nerovnováhy, ktorú rozhodne netreba podceňovať. 

Príčiny vypadávania vlasov. Týkajú sa aj vás?

Aby sme však hneď nemaľovali čerta na stenu v podobe zhoršeného zdravotného stavu, pozrime sa bližšie na to, čo môže vypadávanie vlasov spôsobovať. Je totiž veľmi dôležité identifikovať odkiaľ vietor fúka a na základe toho sa zamerať aj na spôsob, ako proti vypadávaniu vlasov bojovať.

Vypadávanie vlasov je dedičné

Dedičnosť a genetické faktory hrajú kľúčovú úlohu pri vypadávaní vlasov, čo sa často prejavuje formou plešatosti. Najčastejšia je u mužov, avšak, môže postihovať aj ženy. Genetika môže určiť, ako citlivé sú vaše vlasové folikuly na hormóny, ktoré môžu spôsobiť zmeny v rastovom cykle vlasov a nakoniec viesť k postupnému rednutiu vlasov a plešatosti. To znamená, že ak už vaši predkovia bojovali s nadmerným vypadávaním vlasov, je tu veľmi vysoká pravdepodobnosť, že sa s týmto problémom stretnete skôr či neskôr aj vy.

 

towfiqu-barbhuiya-TeXSl0ONrdk-unsplash

 

Za nadmerným vypadávaním vlasov ženy sú často hormóny

Hormonálna nerovnováha je dôvod, pre ktorý ste na vankúši v poslednom čase objavili oveľa viac vypadnutých vlasov, než obvykle. Týka sa to najmä žien, keďže prechádzajú počas života obdobiami, kde sú hormonálne zmeny výrazné. Príkladom je tehotenstvo, obdobie po pôrode, dojčenie, ale aj pravidelne sa opakujúca menštruácia či menopauza. Hormóny sa týkajú aj mužov, v tomto prípade je to však iné. Za vypadávanie vlasov je zodpovedná nadmerná produkcia hormónu dihydrotestosterón (DHT), ktorej výsledkom je postupná strata vlasov v určitých oblastiach.

Strašiak vlasov menom stres

Aby toho nebolo málo, stres je ďalšou významnou príčinou vypadávania vlasov. Prečo? Náhly emočný alebo fyzický stres môže vyvolať dočasné zastavenie rastu vlasov a ich následné vypadávanie. Stres totiž vyvoláva zvýšenú produkciu hormónov, ako je kortizol, ktoré môžu ovplyvniť rastový cyklus vlasov a preto to odpozorujete aj niekoľko týždňov po stresovej udalosti. Tak trochu iná káva je chronický stres, ktorý môže navyše vyvolať vážnejšie problémy s vypadávaním vlasov. Dôvodom je dlhodobý vplyv hormonálnych zmien (viď vyššie), ktorý chtiac-nechtiac môže narušiť prirodzený cyklus rastu vlasov.

EDENPHARMA TIP: Máte pocit, že stres v práci ovplyvňuje váš každodenný život a môže vám spôsobovať problémy s vypadávaním vlasov. V našom článku zistíte, či potrebujete lieky na nervy alebo dokážete stres zvládnuť aj inou formou.

Povedz mi čo ješ a ja ti poviem, prečo ti vypadávajú vlasy

Nesprávne stravovacie návyky a nedostatok dôležitých živín môžu mať významný vplyv na zdravie vlasov a taktiež spôsobiť ich vypadávanie. Hovoríme najmä o bielkovinách, železe, zinku, seléne, vitamínoch a ďalších dôležitých živinách. Bez nich sa vlasy stávajú krehkými a náchylnými na vypadávanie. Dôkazom sú suché a lámavé vlasy a dokonca aj k plešatosť. Je preto dôležité mať vyváženú stravu bohatú na živiny a prípadne dopĺňať stravu vhodnými vitamínmi a minerálmi, aby sa zabezpečila správna výživa tela aj vašich vlasov a zabránili ste tak ich vypadávaniu.

Nevhodná starostlivosť o vlasy vedie prirodzene k vypadávaniu 

Nešetrné farbenie vlasov, žehlenie, kulmovanie, fénovanie… Veď to, milé dámy, poznáte. Vedeli ste však, že nadmerné tepelné a chemické spracovanie vlasov môže poškodiť ich štruktúru a spôsobiť ich vypadávanie? Teplota zo všetkých tých nástrojov, ktorým vlasy denne podrobujete ich odoberá o prirodzenú ochranu vysušuje ich. Rovnako, ako chemické látky vo farbách a vlasovej kozmetike môžu byť príčinou vypadávania vlasov, na ktorú neviete už dlhšie prísť.

 

element5-digital-3bj1fSbxxe4-unsplash_1

 

Aj vlasy alebo pokožka hlavy môžu byť choré

Veľmi častým dôvodom vypadávania vlasov sú rôzne infekcie pokožky hlavy a kožné choroby, priamo súvisiace s pokožkou hlavou. Poznáte ich – lupus, seborea…Môžu totiž spôsobiť podráždenie pokožky hlavy a upchávanie vlasových folikulov, čo môže viesť k oslabeniu vlasov a ich následnej strate. Pozor taktiež na chronické zápalové procesy, spôsobené kožnými chorobami, ktoré ovplyvňujú zdravie vlasov a spôsobujú vypadávanie. Aby sa zamedzilo ich opakovaniu, liečba patrí do rúk odborníka, ktoré presne určí o aké ochorenie ide.

Ako súvisí vypadávanie vlasov s liekmi, ktoré užívate?

Aj užívanie niektorých liekov, ako sú antidepresíva, lieky na tlak alebo chemoterapeutiká, môže spôsobiť vedľajšie účinky, vrátane vypadávania vlasov. Napokon, všetci vieme, že chemoterapia je známa tým, že spôsobuje vypadávanie vlasov ako nežiadúci prejav s cieľom liečby rakoviny. Dôvod? Tieto lieky účinne pôsobia na bunky, ktoré sa rýchlo delia a teda aj na bunky vlasových folikulov

Príčin, prečo vlasy vypadávajú, je naozaj veľa. Možno ste sa v niektorej z nich aj našli. A možno tušíte, kde je pes zakopaný. To je veľmi dôležité práve z dôvodu, aby ste si vedeli nájsť najúčinnejšie riešenie tohto problému. Pretože niekedy je to jasné hneď, inokedy je potrebné obrátiť sa na odborníka.

Ako bojovať proti vypadávaniu vlasov? 

Skôr, než sa pustíte do riešenia vášho problému s nadmerným padaním vlasov, je dôležité zvážiť niekoľko faktorov. Prvým krokom je konzultácia s odborníkom, ako je dermatológ alebo trichológ, ktorý môže preskúmať vaše vlasy a pokožku hlavy a poskytnúť diagnostiku. Je dôležité identifikovať príčinu vypadávania vlasov, či už ide o genetiku, hormonálnu nerovnováhu, stres alebo iné faktory, ktoré sme uviedli vyššie. Práve na základe tejto diagnostiky môže odborník odporučiť vhodnú liečbu – lieky, výživové doplnky, prírodnú terapiu, ošetrenie pokožky hlavy a rôzne tipy na zmenu životného štýlu. Veľmi dôležité je taktiež uvedomiť si, že aby bola liečba účinná, je potrebné venovať jej dostatočne dlhý čas, počas ktorého môžete spozorovať želaný progres.

maksim-shutov-pUa1On18Jno-unsplash

 

Čo jesť a čo nejesť, ak vám vypadávajú vlasy

Presný zoznam potravín do nákupného košíka alebo recept na celodenné menu vám nedáme. Prezradíme vám však to, na aké zložky sa zamerať, aby ste v boji proti vypadávaniu vlasov boli úspešní. 

  • Bielkoviny sú základným stavebným kameňom vlasov. Preto sa zamerajte na zdroj tých kvalitných, ako sú napríklad mäso, hydina, ryby, vajcia, mliečne výrobky, mandle, fazuľa a šošovica.

  • Nízke hladiny alebo nedostatok železa môže spôsobiť anémiu, ktorá nepriaznivo ovplyvňuje rast vlasov. Pri zostavovaní jedálnička pridajte hovädzie mäso, kuracie mäso, ryby, špenát, brokolicu, sušené marhule a otruby.

  • Viete, ktoré potraviny sú bohaté na zinok? Zinok je dôležitý pre zdravie vlasov, pretože pomáha pri tvorbe bielkovín a podporuje rast vlasov. Okrem spomínaného hovädzieho mäsa a kuracieho mäsa sú to nízkotučné mliečne výrobky, orechy a semená.

  • Vitamín B sme už spomínali v súvislosti s kozmetikou. Vhodne ho však môžete zakomponovať aj do stravy. Biotín (vitamín B7), niacín (vitamín B3) a kyselinu pantoténovú (vitamín B5) nájdete vo vajciach, celozrnných výrobkoch, avokáde, orechoch, mliečnych výrobkoch a rybách.

  • Dôvod, prečo zahrnúť do jedálnička potraviny, ako sú losos, makrela, sardinky, ľanové semienka a vlašské orechy, sú omega-3 mastné kyseliny. Majú protizápalové vlastnosti a podporujú zdravie vlasov a pokožky hlavy.

EDENPHARMA TIP: Nedarí sa vám zaradiť spomínané zložky a najmä vitamíny do svojho jedálnička v dostatočnej miere? V tom prípade využite širokú ponuku vitamínov vo forme výživových doplnkov. Ideálne takých ktoré sú na prírodnej báze, bez farbív a konzervantov.

Aká kozmetika je proti vypadávaniu vlasov vhodná?

Vlasová kozmetika by mala v prvom rade podporovať zdravý rast vlasov a zároveň minimalizovať riziko podráždenia alebo ďalších problémov s vlasmi a pokožkou hlavy. Pri výbere kozmetiky je dôležité hľadať takú, ktorá je vhodná pre vašu konkrétnu pokožku a typ vlasov a taktiež skúsiť odsledovať reakciu na jednotlivé zložky produktov, ktoré môžu vyvolať problém. Vo všeobecnosti odporúčame skôr prírodnú kozmetiku, bez chemických prísad. Kvalitná kozmetika by mala obsahovať zložky, ktoré posilňujú vlasové vlákna a podporujú zdravý rast vlasov. 

Niektoré šampóny a ošetrenia obsahujú látky, ktoré stimulujú cirkuláciu krvi v pokožke hlavy, čo môže podporiť dodávanie živín do vlasových folikulov a zlepšiť rast vlasov. Kozmetika s protizápalovými a upokojujúcimi zložkami, ako sú aloe vera, zelený čaj alebo extrakty z bylín, môže pomôcť zmierniť podráždenie pokožky hlavy a zmierniť zápalové procesy, ktoré môžu prispievať k vypadávaniu vlasov. Pozor aj na to, že niektoré kozmetické produkty majú v sebe zložky, ktoré vlasy zaťažujú a tie sú potom sú náchylné na vypadávanie. Príkladom sú sírany (sulfáty), parabény, vysušujúce alkoholy, minerály a vo vode nerozpustné silikóny.

Pri výbere vhodnej vlasov kozmetiky v prípade vypadávania vlasov sa zamerajte na takú, ktorá obsahuje:

  • biotín (vitamín b7),
  • keratín,
  • zinok, 
  • aloe vera, 
  • kofeín, 
  • bylinné výťažky ako napríklad žihľavu, palinu aleo rozmarín.

rear-view-woman-with-long-hair-studio

Ak problém s vypadávaním vlasov pretrváva, obráťte sa na odborníka

Máte pocit, že ste už urobili pre zdravie a optimálny rast svojich vlasov maximum, no vhodná strava, dostatok odpočinku a správna starostlivosť o vlasy nestačili na to, aby ste videli markantný rozdiel. V tom prípade je na čase zveriť sa do rúk odborníka, ktorý preverí váš zdravotný stav pozornejšie. Objednajte sa k svojmu všeobecnému lekárovi, dermatológovi alebo špecialistovi na analýzu vlasov a odpoveď na otázku, ako vyhrať v boji s vypadávaním vlasov, naberie jasnejšie kontúry. Veríme, že vám tieto informácie pomôžu nasmerovať vás k úspešnému vyriešeniu tohto problému. Napríklad aj pomocou vitamínov a minerálov na prírodnej báze.

 

VITAMÍNY PROTI VYPADÁVANIU VLASOV