Mena
EUR
Jazyk
Slovenčina

Čo pomáha na časté močenie? Odhaľte príčinu u žien, mužov a detí

Časté močenie je problém, s ktorým sa stretávajú ľudia bez ohľadu na vek alebo pohlavie. Ak máte pocit, že sa intenzita močenia vymyká normálu, prípadne ste spozorovali, že na toaletu chodíte častejšie, než predtým, ste na správnom mieste. V tomto článku sme sa zamerali na problémy a riešenia, ktoré s nadmieru intenzívnym vylučovaním moču súvisia. Dokážu pomôcť lieky alebo prírodné doplnky výživy ako je napríklad kapucínka?  

OBSAH ČLÁNKU

  1. Kedy je močenie považované za “časté”? 
  2. Aké sú príčiny častého močenia?
  3. Čo ak sa pridruží pálenie alebo bolesť pri močení?
  4. V čom je iné časté močenie u mužov, žien a detí?
  5. Ako súvisí časté močenie a psychika? 
  6. Čo pomáha na časté močenie?

zapal mocovych ciest 6 Medium

 

Kedy je močenie považované za časté? 

Na začiatok je veľmi dôležité určiť si, čo je to vlastne časté močenie. Tento problém sa totiž môže prejavovať u každého človeka inak. A taktiež v súvislosti s obdobím, v ktorom sa práve nachádza (zvýšenie pitného režimu v lete, zvýšená športová aktivita spojená s vylučovaním potu a podobne). Podľa všeobecne uznávaných zdrojov sa za časté močenie považuje stav, keď človek potrebuje močiť viac ako 7-krát za deň, ak prijal približne dva litre tekutín. Pripomíname však, že toto číslo naozaj nie je pevne dané a môže sa meniť v závislosti od veku a pokojne aj denného režimu. V ojedinelých prípadoch môže byť normálne ísť na malú potrebu aj 10x za deň. Ako to teda posúdiť?

Dôležité je porovnávať intenzitu návštev toalety v rámci svojho obvyklého vylučovania. Ak máte pocit, že močíte častejšie, než je pre váš denný priemer, zamerajte sa na to, či tento stav pretrváva dlhšiu dobu. Krátkodobé časté močenie môže totiž spôsobiť zvýšený príjem tekutín alebo vyššia konzumácia nápojov podporujúcich močenie (napríklad káva, čaj, alkohol). Ak je to dlhodobejšie, prípadne sa pridružia viaceré ďalšie problémy, ktoré spomenieme nižšie, je rozhodne na mieste kontaktovať svojho lekára.

Trápi vás noktúria – časté močenie v noci?

Signálom, že niečo nie je v poriadku, môže byť aj vyššia frekvencia návštev wc v noci. Tento stav má svoj vlastný názov – noktúria. Častejšie močenie v noci prichádza prirodzene s vekom, svoje skúsenosti s ňou majú najmä ženy do tridsať rokov alebo potom muži nad 50 rokov. Podľa European Association of Urology môže noktúriu spôsobovať dráždivý močový mechúr, znížená produkcia hormónu vazopresín, opuch nôh, symptómy dolných močových ciest a mnohé iné faktory.

 

Aké sú príčiny častého močenia?

Časté močenie môže mať mnoho rôznych príčin. Niektoré sú bežné a dokonca sa dajú ľahko vyriešiť tak, že sa tohto problému navždy zbavíte. Iné však môžu signalizovať vážnejší zdravotný problém. Aj to je dôvod, prečo by sa tento stav nemali podceňovať. Čo sa za častým močením najčastejšie skrýva?

  • zvýšený príjem tekutín alebo konzumácia nápojov s močopudnými účinkami, ktoré spôsobujú neobvykle intenzívne vyprázdňovaniu močového mechúra,

  • infekcia močových ciest spôsobujúca podráždenie a zápal močových ciest,

  • ochorenie cukrovka, kedy vysoká hladina cukru v krvi spôsobuje zvýšenú tvorbu moču, pretože telo sa snaží odstrániť prebytočný cukor,

  • zväčšená prostata vyvíjajúca tlak na močovú rúru,

  • tehotenstvo, menopauza alebo oslabené svaly panvového dna,

  • psychické faktory, ako je stres alebo úzkosť, ktoré môžu zvýšiť citlivosť močového mechúra.

Zriedkavejšie môže byť príčinou častého močenia aj špecifické ochorenia močového mechúra, tu je však vždy kľúčové odhaliť tento stav na základe spolupráce s lekárom, ktorý ako jediný dokáže stanoviť presnú diagnózu a odporučiť vhodnú liečbu.

Pálenie pri močení alebo bolesť pri močení. Čo to znamená?

Ak okrem častého močenia spozorujete niektorý z uvedených príznakov, rozhodne návštevu lekára neodkladajte. Pálenie alebo bolesť pri močení totiž obvykle signalizujú závažnejší zdravotný problém, napríklad v spojení s infekciou močových ciest, nie veľmi príjemným ochorením, kedy sa do močového ústrojenstva dostanú baktérie. Okrem pálenia a bolesti môžu infekciu sprevádzať aj ďalšie príznaky, ako je časté nutkanie na močenie, pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra, zakalený alebo krvavý moč a nepríjemný zápach moču. 

Riešenie? Ak sa zápal močových ciest spôsobený baktériou pomocou vyšetrenia moču u lekára potvrdí, je potrebné liečiť ho. Obvykle antibiotikami, ktoré môžete doplniť o zázrak menom kapucínka, rastlinku známu pod názvom prírodné antibiotikum. Ak infekciu podceníte, dokonca niekoľkokrát, hrozbou môžu byť závažnejšie komplikácie, ústiace až k chronickým ochoreniam obličiek.

Bolesť pri močení alebo nepríjemné pálenie však môžu spôsobiť aj pohlavné choroby, ako napríklad chlamýdie alebo syfilis. Zdá sa vám to málo pravdepodobné? Nuž, svetové organizácie dvíhajú varovný prst, podľa WHO sa počet prípadov v roku 2022 za posledných päť rokov zvýšil o 80 %! 

Nakoniec nemôžeme opomenúť ani možnosti, ako sú rôzne ochorenia močového traktu alebo nenápadné obličkové kamene, ktoré rozhodne nie sú príjemné. Špeciálnou kombináciou, výsadene u mužov je časté močenie spojené s bolesťou panvy, chrbta alebo pohlavných orgánov. Áno, tušíte správne, že ide o prostatu. Avšak poďme na to poporiadku…

 

zapal mocovych ciest 7 Medium

 

Časté močenie u žien, mužov a detí. Čo značí? 

Okrem ochorení a komplikácií zdravotného stavu, ktoré sa môžu rovnako vyskytnúť bez rozdielu pohlavia, je tu zopár špecifík, ktoré súvisia s častým močeným výhradne u určitej skupiny. Ktoré sú to?

Časté močenie u detí

Mnohí rodičia vedia, že u malých detí je časté močenie bežné, najmä ak sa deti učia ovládať močový mechúr. Aj neskôr, v pokročilejšom veku však býva často spôsobené napríklad psychologickými faktormi, ako je stres alebo úzkosť. Okrem toho deti často nevedomky zadržiavajú moč v dôsledku “zaneprázdnenosti hrou alebo inou aktivitou”. Niekedy prejdú dlhé hodiny a wc ani nenavštívia, to však môže viesť k podráždeniu močového mechúra a častejšiemu nutkaniu na toaletu neskôr. 

DOKTOR EDO RADÍ: Obzvlášť u dievčat (a vlastne aj u žien) sú infekcie močových ciest omnoho častejšie ako u mužov, preto je dôležité dodržiavať veľmi dôslednú hygienu a chrániť sa napríklad pred sedením na studených povrchoch. Dôvodom je kratšia močová trubica ako u mužov, ktorá umožňuje baktériám ľahšie preniknúť do močového mechúra. Okrem toho je trubica omnoho bližšie k análnemu otvoru a tým je častejší aj prenos nepríjemných baktérií z čriev a konečníka (napríklad baktéria E.coli a pod.).

Blog EdenPharma (5) Medium

Časté močenie u žien

Okrem vyššie spomenutého môže byť u žien časté močenie spôsobené radostným očakávaním potomstva. Počas tehotenstva rastúca maternica tlačí na močový mechúr a znižuje jeho kapacitu. Preto dámy v poslednom trimestri často riešia dostupnosť najbližšej toalety. Potom je tu menopauza, počas ktorej hormonálne zmeny ovplyvňujú tkanivá močového traktu a zvyšujú ich citlivosť. Mnohé ženy po pôrode taktiež vedia, čo sú to starosti s oslabenými svalmi panvového dna. Za akútnou potrebou močiť môže stáť praobyčajné kýchanie, smiech alebo skákanie na trampolíne.

Časté močenie u mužov

Už sme vyššie načrtli, že u pánov je časté močenie často spojené s problémami s prostatou. Zväčšená prostata prirodzene tlačí na močovú trubicu v susedstve a sťažuje vyprázdňovanie močového mechúra. Výsledkom je častejšie močenie, najmä v noci. Okrem toho je tu prostatitída, zápal prostaty. Síce neznamená jej zväčšenie, no taktiež môže byť výsledkom časté nutkanie na močenie spojené s bolesťou v oblasti panvy a problémy s vyprázdňovaním močového mechúra.

Časté močenie zo stresu. Ako s tým súvisí psychika?

Stres býva obvykle tichým spúšťačom veľkého množstva zdravotných problémov alebo komplikácií, ktoré nám strpčujú život. Tak ,ako sme to už načrtli v prípade detí, aj u dospelých môže vyššia intenzita močenia súvisieť s psychikou. Stresové situácie, v ktorých sa v pracovnom ale aj súkromnom živote pravidelne ocitáme alebo nervové vypätie dokážu nevedome spôsobovať pridružené pocity ako bolesť pri močení, neúplné vyprázdňovanie sa a častejší pocit nutkania na močenie.

zapal mocovych ciest 3 Medium

Čo pomáha na časté močenie?

Kľúčom k riešeniu problémov s častým močením je z veľkej časti odhalenie jeho príčin. Kým platí, že niekedy pomôže zmena životného štýlu na čele s obmedzením močopudných tekutín (napríklad pred spaním) a celková optimalizácia pitného režimu, sú aj iné možnosti, ako znížiť frekvenciu a intenzitu návštev toalety.

Kegelove cviky na panvové dno 

Príkladom sú špeciálne cvičenia na získanie pevnosti panvového dna, ktoré dokážu pomôcť ženám po pôrode alebo v období menopauzy. Sú to takzvané Kegelové cvičenia, ktoré výrazne pomáhajú získať kontrolu nad svojim močnovým mechúrom. 

Lieky na časté močenie

Ak sa ale bavíme o bolesti alebo pálení pri močení a predpoklade, že sa jedná o zápal močového mechúra alebo inej časti močového ústrojenstva, na mieste je konzultovať svoj stav s ošetrujúcim lekárom, ktorý po odbornom vyšetrení zváži potrebu antibiotík. Okrem toho je vždy hre aj možnosť, že sa jedná o závažnejšie ochorenie, kde lekár špecialista zvolí lieky podľa stanovenej diagnózy.

Na zápaly močových ciest je aj prírodná odpoveď

Z dlhodobého hľadiska je veľkým pomocníkom v boji proti zápalom kapucínka väčšia. Napríklad v podobe čaju, tinktúry alebo výživového doplnku s pohodlným užívaním. Táto prekvapivo nenápadná rastlinná bojovníčka má v hľadáčiku práve baktérie rodu stafylokokov, streptokokov a aj spomínanú E.coli, ktorá zápaly v močových cestách najčastejšie spôsobuje.

Podarilo sa vám preskúmať, čo môže za časté močenie vo vašom prípade a čo na to pomáha? Veríme, že ste zistili všetky odpovede na vaše otázky a túto komplikáciu čoskoro dostanete pod kontrolu. Nezabúdajte však, že ideálny spôsob, ak si nie ste čímkoľvek istý, je kontaktovať lekára, ktorý vám stanoví presnú diagnózu aj spôsob liečby.

VYSKÚŠAŤ NA ČASTÉ MOČENIE KAPUCÍNKU

 

ZDROJE:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/70782 

https://patients.uroweb.org/sk/nokturia/

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/syphilis