Mena
EUR
Jazyk
Slovenčina

Zápal močových ciest: Ako by mala vyzerať domáca liečba?

Zápal močových ciest dokáže potrápiť v akomkoľvek veku. Hoci väčšinou ženy a dievčatá, nevyhne sa mu ani mužské pokolenie. Čo však v prípade, ak práve nemáte po ruke vhodné lieky alebo nemôžete navštíviť v blízkej dobe lekára? V tom prípade môžete vyskúšať tipy, ktoré na zápal močových ciest ponúka matka príroda na čele s kapucínkou alebo overené rady starých mám. Ako vyzerá jeho domáca liečba? 

OBSAH ČLÁNKU

  1. Aké sú príznaky zápalu močových ciest?
  2. Pomôže pred zápalom močových ciest prevencia?
  3. Čo by mala zahŕňať domáca liečby zápalu močnových ciest?
  4. Aké sú riziká domácej liečby zápalu močových ciest? 
  5. Funguje kapucínka ako prírodné antibiotikum na zápal močových ciest?

Aké sú príznaky zápalu močových ciest?

Zápal močových ciest, v odborných kruhoch známy ako cystitída, je ochorenie močového ústrojenstva, ktoré môže sprevádzať bolesť. Najčastejšie sa objavujú príznaky ako pálenie alebo bolesť pri močení. Okrem toho je tu časté močenie, aj vtedy, ak je obsah močového mechúra naozaj len minimálny. Tí, ktorí sa so zápalom močových ciest stretli, sa obvykle sťažujú na pocit nepríjemného tlaku v podbrušku v miestach, kde sa nachádza močový mechúr.

Medzi ďalšie veľmi časté príznaky zápalu močových ciest patria:

  • nezvyčajná farba moču,
  • zakalený moč, 
  • zapáchajúci moč, 
  • krv v moči,
  • únava, 
  • malátnosť, 
  • horúčka a zimnica.

Samozrejme platí, že ak máte možnosť, je v prípade podozrenia na zápal močových ciest potrebné čo najskôr kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára. Neliečený zápal totiž môže viesť k závažnejším komplikáciám. 

 

Zápal močových ciest a prevencia

Ako vzniká zápal močových ciest?

V drvivej väčšine prípadov zaň môže bakteriálna infekcia. Baktérie preniknú do močovej trubice a následne sa dostanú do močového mechúra. Aby sme boli presnejší, vinníkom je vo väčšine prípadov baktéria Escherichia coli (E. coli). Tohto obyvateľa máme prirodzene v črevách. Pýtate sa, ako sa dostane do močového ústrojenstva? U žien je vstupnou bránou kratšia močová trubica, takže riziko zápalu močových ciest je pravdepodobnejšie. Podľa zdrojov ho riešila počas svojho života aspoň raz vo svojom živote každá piata žena. Ďalším najčastejším spôsobom je pohlavný styk, kedy dochádza k preneseniu baktérie z oblasti análneho otvoru. 

 

Dá sa pred zápalom močových ciest chrániť prevenciou?

Z časti áno, z časti nie. Hoci sa v prípade vzniknutej infekcie zápalu močových ciest nedá veľmi vyhnúť, existuje niekoľko tipov, ako v rámci prevencie znížiť jeho riziko. Zároveň platí, že tieto rady znižujú nepríjemné príznaky ochorenia a jeho trvanie, prípadne následky. Ktoré sú to?  

  • Pite dostatočne veľa tekutín. A ešte o pohár viac. Podporuje to totiž močenie a baktérie spôsobujúce zápal sa čím skôr dostanú z vášho tela preč.

  • Dodržiavajte zásady pravidelnej a dôkladnej hygieny. Príkladom je aj správne utieranie sa u žien po veľkej potrebe, ktoré by malo smerovať spredu dozadu. Dôvodom je zamedzenie prenosu baktérie z konečníka do močového ústrojenstva.

  • Nezabúdajte na pravidelné močenie. Eliminuje totiž dlhé zdržiavanie baktérií v močovom mechúre a pomáha mu zachovať prostredie, kde nehrozí ich množenie baktérií.

  • Vyberajte si vhodné spodné prádlo. Ideálne z bavlny a prírodných materiálov. To je predpoklad, že sa intímne partie nebudú udržiavať vo vlhkom prostredí – ideálnom pre množenie baktérií.

  • Vsaďte na probiotiká. Pomáhajú posilniť imunitu a udržiavať optimálnu rovnováhu baktérií v tráviacom systéme.

 

DOKTOR EDO RADÍ: Na trhu je veľké množstvo produktov, ako sú probiotiká, prebiotiká a laktobacily. Ak sa potrebujete zorientovať v rozdieloch medzi nimi a zistiť, ktoré sú najlepšie, všetky potrebné informácie sme zhrnuli v článku v našom blogu.

Blog EdenPharma (5) Medium 

Čo by mala zahŕňať domáca liečba zápalu močových ciest?

Ak je to možné, navštívte svojho lekára, ktorý posúdi váš stav a predpíše vám potrebné lieky. Niekedy sa však ocitneme v situácii, kedy sa to nedá. Vtedy je dôležité dodržiavať zásady a odporúčané postupy domácej liečby. Tie však platia ultimátne, bez rozdielu pre všetkých, aj pre tých, ktorí sa k medikamentóznej liečbe bez problémov dostanú. Čo domáca liečba, ktorá zmierňuje príznaky a urýchľuje zotavenie, zahŕňa?

Zvýšený príjem tekutín

Pite viac, než zvyknete. Hoci vás na prvý pohľad môže odrádzať bolesť alebo pálenie pri močení, nebráňte sa tomu. Časté močenie a voda pomáhajú vyplavovať baktérie z močového mechúra a urýchľujú zotavenie. Vypite preto minimálne aspoň 8 – 10 pohárov vody denne.

Bylinky a prírodné výživové doplnky

Existujú bylinky a rastliny, ktoré pôsobia protizápalovo a zároveň močnopudne. Príkladom je hluchavka, praslička a rebríček. Všeobecne známym pomocníkom na problémy spojené s močovým ústrojenstvom sú brusnice. A nesmieme zabudnúť na zázrak na močové cesty – kapucínku.

Suché teplé obklady

Teplo, prikladané pomocou obkladov na podbruško, môže zmierniť bolesť a diskomfort spojený so zápalom močových ciest. Účinok spočíva v uvoľnení svalov a zníženiu tlaku v oblasti mechúra.

DOKTOR EDO RADÍ: Šikovným pomocníkom na domácu liečbu zápalu močových ciest, ktorý pomôže uľaviť od bolesti, je termofor, infralampa alebo vrecúška naplnené čerešňovými kôstkami alebo žitom. Stačí, ak si ich pohodlne nahrejete v mikrovlnnej rúre a priložíte na podbruško.

 

 

Zvýšená hygiena intímnych oblastí

Dôkladná osobná hygiena je pri domácej liečbe kľúčová. Dbajte na pravidelné umývanie intímnych partií a používajte jemné, nedráždivé hygienické produkty (zložením aj štruktúrou). 

Pozor na to, čo jete

Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že to nie je vôbec dôležité, opak je pravdou. Dráždivé sú aj potraviny a nápoje. Tak napríklad sa vyhnite korenistým jedlám, alkoholu, kofeínu a potravinám, ktoré môžu dráždiť močový mechúr. Stopka platí aj pre sladké jedlá, ktoré sú ako zásobáreň novej energie pre baktérie a zhoršujú zápalové procesy. 

Aké sú riziká domácej liečby zápalu močových ciest?

Jedným z hlavných rizík domácej liečby je, že ak svoj stav nekonzultujete s lekárom, môžete podceniť závažnosť infekcie. Zápal sa tak môže rozšíriť až do obličiek, čo môže viesť k omnoho vážnejšiemu stavu. Domáca liečba s radami vyššie je však v každom ohľade aj vhodnou doplnkovou liečbou.

Často sa stáva aj to, že si človek môže zle vyhodnotiť príznaky. Mnohé z nich sú podobné aj iným ochoreniam, ako sú napríklad nepríjemné pohlavne prenosné ochorenia alebo bolestivé obličkové kamene. 

Napokon platí veľmi známy scenár s neliečeným zápalom – ak sa podcení, môže tiež viesť k opakovaným infekciám alebo k tomu, že si baktérie vyvinú voči antibiotikám odolnosť. Preto, ak sa príznaky či už s liekmi alebo bez nich, nezlepšujú alebo sa zhoršujú, je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc, aby sa predišlo vážnym komplikáciám.

 

Prečo sa označuje kapucínka ako prírodné antibiotikum na zápal močových ciest?

Kapucínka väčšia a výživové doplnky z nej sa často v ľudovom liečiteľstve pomenúvajú ako prírodné antibiotikum, pre svoje antimikrobiálne a antimykotické účinky. Kapucínka totiž obsahuje látky, ako sú glukotropeolín, ktoré sa v tele premieňajú na izotiokyanáty s antibakteriálnymi a protizápalovými vlastnosťami.

Kapucínka je tak vyhľadávaným pomocníkom na baktérie typu Staphylococcus, Streptococcus a spomínanú Escherichia coli, ktorá je najčastejším pôvodcom zápalu močových ciest. Je však dôležité poznamenať, že hoci kapucínku mnohí vyhľadávajú ako doplnok pri domácej liečbe, nemala by nahrádzať konzultáciu s lekárom alebo liečbu antibiotikami v prípade, ak ju lekár nariadi.

Odzvedeli ste sa všetky potrebné informácie o tom, ako zvládnúť domácu liečbu zápalu močových ciest čo najrýchlejšie a ako znížiť nepríjemné príznaky? Veríme, že vám tieto rady pomôžu zdolať ochorenie bez komplikácií. Ak vás zaujíma viac tipov na zápal močových ciest, ktoré môžu nahradiť aj najsilnejší liek, prebehnite očami tento článok. 

OBJEDNAŤ KAPUCÍNKU

 

ZDROJE: 

https://emedicine.medscape.com/article/233101-overview?form=fpf

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9135-urinary-tract-infections

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10816374/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/urinary-tract-infection/diagnosis-treatment/drc-20353453

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29766690/