Mena
EUR
Jazyk
Slovenčina

Príznaky salmonelózy. Ako ich rozlíšiť od bežnej hnačky?

Príznaky salmonelózy dokážu postaviť na nohy dospelého aj dieťa. Hoci je jedným z najčastejších hnačka a zvracanie, niekedy je veľmi ťažké odlíšiť salmonelózu od iných chorôb tráviaceho traktu a zareagovať dostatočne rýchlo, napríklad vhodnou karanténou. Prečo? Salmonelóza to zvyčajne berie rad za radom. Máte podozrenie, že pocity v bruchu, ktoré vás len pred chvíľou prepadli, môžu so salmonelózou súvisieť? Alebo vás hnačka a zvracanie trápia už pár dní? V tom prípade čítajte ďalej. 

V tomto článku sme zhrnuli všetky potrebné informácie, vďaka ktorým sa dozviete:

 

  • Čo je to salmonelóza?
  • Aké má príznaky salmonelóza?
  • Je salmonelóza nákazlivá a ako prebieha prenos?
  • Je v prípade salmonelózy potrebná karanténa?
  • Ako je to so salmonelózou u detí?

 

salmoneloza salmonela hnacka 2 Medium

Čo je to salmonelóza? 

Salmonelóza je celkom časté infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje baktéria Salmonella. Keďže za nákazou stojí väčšinou konzumácia nevhodne upraveného jedla, často sa toto ochorenie zvykne nazývať aj otravou jedlom. Ide však o všeobecný názov, keďže pokazené jedlo za to, aké príznaky vás v niekoľkých hodinách po nákaze čakajú, v podstate zodpovednosť nenesie. 

Salmonelóza v číslach 

Ešte ste sa so Salmonellou nestretli? V tom prípade si môžete naozaj pogratulovať. Podľa zdrojov len v Európskej únii zaznamenáme 91 000 prípadov salmonelózy ročne.

Možno si poviete, ok. Tak si zopár krát vybehnem na záchod, moje črevá si prejdú očistou a všetko bude raz – dva v poriadku. Tak jednoduché to ale nie je. Inak nebola salmonelóza tak trochu aj strašiakom. Najmä pre malé deti, tehotné ženy a ľudí s oslabenou imunitou. Okrem veľmi nepríjemných príznakov, ku ktorý sa neskôr dostaneme, môže mať salmonelóza aj horšie následky. Podľa údajov môžu dokonca až v 30 % neliečených prípadov nastať komplikácie a približne 2 % prípadov môžu skončiť smrťou.

Zvlášť náchylné na toto ochorenie sú deti, starší ľudia a osoby s oslabenou imunitou, pre ktorých môže mať salmonelóza nielen horší priebeh, ale v prípade zanedbanej liečby aj vážnejšie následky. Rozoznať príznaky v správnej chvíli je preto rozhodujúce. 

Aké má salmonelóza príznaky? 

Príznaky salmonelózy sa prejavia približne 6 až 72 hodín po nákaze baktériou. To, ako rýchlo a v akej miere, závisí od množstva baktérií, ktoré sa vo vašom organizme udomácnili. Taktiež však od kondície, v akej sa vaša črevná mikroflóra a celková imunita nachádzajú. Ak ju napríklad pravidelne posilňujete probiotikami a laktobacilmi, je pravdepodobné, že vás salmonelóza tak rýchlo a jednoducho na kolená nedostane. 

DOKTOR EDO RADÍ: Vybrať si tie najlepšie vitamíny a probiotiká na posilnenie črevnej mikroflóry a celkovej imunity nie je vôbec jednoduché. Overené tipy, ako nájsť tie najvhodnejšie, sme zhrnuli v článku v našom blogu.

No dobre. Ako ale viete, že ste sa baktériou Salmonella nakazili?

Hlavné príznaky salmonelózy 

  • zápal žalúdka a čriev prejavený hnačkou (s prímesou hlienu a krvi)

 

  • zvracanie
  • bolesti brucha
  • horúčka nad 38 °C
  • únava a celková slabosť
  • bolesť hlavy
  • zimnica
  • neobvyklé potenie sa

 

Pýtate sa koľko to trvá? V priemere vás tieto príznaky salmonelózy potrápia štyri až sedem dní. Pri bežnom priebehu ochorenia a vhodnej liečbe príznaky odznejú a váš tráviaci trakt sa dostane do normálu. Rovnako sa vám do tela vráti energia a vaša stolica nebude vykazovať známky choroby. Okrem hlavných a najčastejších príznakov salmonelózy sú tu však aj tie, ktoré sprevádzajú komplikácie. 

salmoneloza salmonela hnacka 3 Medium

Menej časté príznaky salmonelózy 

Tieto prichádzajú najmä vtedy, keď baktéria prekročí hranice tráviaceho traktu a rozhodne sa napáchať škody aj mimo neho. Hoci platí, že ide o menej časté príznaky, znamená to aj vyššiu hrozbu komplikácií a ohrozenia. Preto je rozhodne na mieste vedieť o nich a v prípade potreby si ich spojiť práve s týmto ochorením. Ktoré sú to?

 

  • bakteriémia
  • artritída
  • meningitída
  • absces

 


Všetky tieto komplikácie a vedľajšie príznaky salmonelózy znamenajú jediné. A to čo najskôr kontaktovať lekársku pomoc. V prípade bakteriémie prechádza Salmonella dokonca až do krvného obehu, kde môže napáchať nemalé škody. Rovnako nepríjemné, ako neustále behanie na záchod, sú bolesti kĺbov (členkov, kolien a zápästí), ktoré prichádzajú dokonca niekoľko týždňov po nákaze a potrápiť vás môžu celé dlhé mesiace. 

 

Salmonelóza alebo normálna hnačka. Ako ich rozoznať? 

Toto je otázka, ktorú si kladú mnohí. Obzvlášť v letnom období, kedy riziko nákazy salmonelózy v dôsledku vysokých teplôt stúpa. A keďže hnačka nie je ničím neobvyklým, to, že by mohlo ísť o salmonelózu nemusí byť na prvý pohľad jasné. Existuje však niekoľko bodov, ktoré vás dokážu nasmerovať k presnejšej identifikácie toho, čo vás trápi. Stále však platí, že ak máte vážnejšie podozrenie, je na mieste komunikovať svoje obavy s lekárom. Ako ale rozpoznať salmonelózu od normálnej hnačky? 

  1. Nákaza Salmonellou sa príznakmi prejaví buď v ten istý deň, ako sa baktéria do organizmu dostala alebo najneskôr tri dni po kontakte s potenciálnym prenášačom. Platí teda, že ak sa hnačka objavila v tomto čase a vy máte podozrenie (na kontakt s chorou osobou alebo požitie nakazeného jedla), mali by ste zbystriť pozornosť.

  2. Obyčajná hnačka nie je sprevádzaná aj ďalšími príznakmi, ako je zvracanie, bolesti hlavy a všetky vyššie uvedené. Okrem toho neobsahuje stolica hlien alebo spomínané prímesi krvi.

  3. Bežná hnačka, ktorú spôsobuje napríklad nejaké viróza alebo iná baktéria, ustúpi do troch dní. V prípade salmonelózy je však doba príznakov omnoho dlhšia.

  4. Hnačku spôsobenú Salmonellou veľmi často sprevádza aj dehydratácia, keďže vracanie a vylučovanie sprevádzajú oveľa intenzívnejšie návaly a vaše telo stráca tekutiny. Dehydratácia sa prejavuje suchom v ústach, tmavou farbou moču, závratmi a slabosťou.

DOKTOR EDO RADÍ: Nie ste si istý, či je dehydratácia aj váš prípad? Urobte si jednoduchý test pomocou nechtu. Ak ho stlačíte na vrchnej plôške, prirodzene zbledne (odkrví sa). Akonáhle tlak povolíte, o sekundu dve sa mu ružová farba vráti späť. Ak to trvá o poznanie dlhšie, môže to byť jasným znakom, že ste dehydrovaný.

salmoneloza salmonela hnacka 5 Medium

Je salmonelóza nákazlivá? Ako prebieha prenos? 

Nakaziť sa salmonelózou je vlastne veľmi jednoduché. Hoci sa najčastejšie hovorí o nakazenom jedle (napríklad vajciach a zmrzline), nie je to jediný spôsob, ako sa táto baktéria do vášho tela dostane. Dlhoročný výskum tohto ochorenia hovorí jasne. Ako sa môžete Salmonellou nakaziť?

Potraviny kontaminované Salmonellou

Úplne najčastejší spôsob, ako sa salmonelózou môžete nakaziť, je jedlo alebo nápoj, v ktorom sa baktéria nachádza. Aby sme to však upravili na presnejšiu mieru, nachádzať sa môže veľmi často napríklad v mäse. Výskum však potvrdil, že jeho tepelnou úpravou pri 60 – 65 °C počas niekoľkých minút sa jej výskyt eliminuje a baktéria je zničená. 

Prenos salmonelózy sa spája aj s vajíčkami. Prečo? Počas toho, ako sliepky znášajú vajíčka, môže dôjsť k dotyku s ich výlučkami a baktéria ostáva na povrchu škrupiny. Potom stačí rozbitie vajíčka v inkriminovanom mieste, a cesta, ako sa dostane Salmonella z vajíčka priamo vášho tráviaceho traktu je jasná.

Odborníci radia, že vyhnúť sa tomu môžete dostatočnou tepelnou úpravou vajíčok, ich skladovaním v chladničke a zvýšenou hygienou všetkého kuchynského náčinia, ktoré v súvislosti so surovými vajíčkami alebo škrupinami používate. Salmonellou však môže byť kontaminované aj mlieko (nepasterizované), surová zelenina a ovocie, ktoré si napríklad nedostatočne umyjete a jete ho aj so šupkou.

Nedostatočná kuchynská hygiena alebo kontaminovaná voda

Nechceme tým, samozrejme, povedať, že máte v kuchyni neporiadok alebo že ju nedostatočne čistíte. Salmonelózu si však môžete veľmi ľahko privodiť aj sami tak, že použijete tú istú dosku na krájanie mäsa (ktoré síce potom tepelne upravíte) a ovocia, ktoré zjete čerstvé. Rovnako je to s použitím toho istého noža a ostatných kuchynských pomôcok. V niektorých oblastiach, kde nedochádza k dostatočnej úprave vody, môže v prípade rozšírenia nákazy spôsobovať prenos aj obyčajná voda, ktorá sa používa napríklad na prípravu jedla.

Salmonelózou sa nakazíte aj od domáceho miláčika

Najmä, ak ním je plaz ako jašter, korytnačka, had a podobne. Práve tieto druhy prenášajú baktériu Salmonella, rovnako ako domáca hydina a hlodavce (škrečkovia, myši, potkany), podľa prieskumov najčastejšie. Preto by ste mali dbať na zvýšenú hygienu v prípade, ak s nimi prichádzate do kontaktu. 

Salmonelóza a prenos od infikovanej osoby

Vráťme sa o pár riadkov späť. Je teda salmonelóza nákazlivá? Áno, rozhodne je. Platí to aj v prípade nákazy medzi členmi rodiny alebo v úzkom kolektíve. Dôvodom sú menej prísne hygienické pomery (spoločné uteráky a podobne), kedy sa baktéria jednoducho dostane na povrch, kde prežíva aj niekoľko dní (najmä v teple a vlhku), a následne z kuchynského pultu, utierky, dosky na ďalšieho hostiteľa.

salmoneloza salmonela hnacka 4 Medium

 

Najčastejšie otázky v súvislosti so salmonelózou

Je jasné, že salmonelóza patrí k chorobám, ktoré nás najmä počas leta dokáže poriadne potrápiť. A keď sa objaví nepríjemná hnačka, spolu s niektorým z vyššie uvedených príznakov pretrvávajúcich viac než dva – tri dni, vynárajú sa otázky, ktoré v súvislosti s týmto ochorením rieši mnoho z nás. Tak napríklad… 

Je pri salmonelóze potrebná karanténa?

Karanténa v prípade infekcie baktériou Salmonella je potrebná najmä v prípade zamestnancov v potravinárstve a gastronómii. Základom je ostať v izolácii minimálne dva až tri dni po úplnom vymiznutí hlavných príznakov salmonelózy (prenos totiž ani tesne po vymiznutí príznakov nie je vylúčený). Rovnako to platí pre zdravotnícky personál, ktorí prichádza do styku s osobami so zníženou imunitou. A detské kolektívy, kde je dodržiavanie prísnych hygienických pravidiel naozaj veľkou výzvou.

Prečo je salmonelóza u detí rizikom? 

Deti majú krehkejší organizmus, ktorí sa ešte len vyvíja a buduje svoje obranné schopnosti. Okrem toho je pre ne veľmi ťažké dodržiavať opatrenia, ako je prísna diéta pri hnačke alebo dostatočná hydratácia. Ak dieťa zvracia alebo hnačkuje príliš veľa a udržať v ňom tekutiny je boj na dlhé lakte, je potrebné zvážiť riziko dehydratácie. 

DOKTOR EDO RADÍ: Ako viem, že moje dieťa dehydrované? Prezradí ho tmavý moč, lepkavá pokožka a plač, pri ktorom mu netečú žiadne slzy. Ak si nie ste istý a na dehydratáciu máte podozrenie, rozhodne je na mieste začať podávať rehydratačný roztok (domáci alebo instantný zakúpený v lekárni), aby sa do organizmu prinavrátili potrebné elektrolyty a tekutiny. A, samozrejme, kontaktovať detského lekára.

salmoneloza salmonela hnacka 5 Medium

Aj napriek tomu, že na liečbu salmonelózy často stačí vhodná domáca starostlivosť, dodržiavanie diétneho režimu, odpočinok a zvýšená hygiena, aby sa zabránilo šíreniu nákazy, váš ošetrujúci lekár by mal byť o vašom podozrení informovaný. Je to tá najpovolanejšia osoba, ktorá vám zodpovie všetky prípadné ďalšie otázky, vaše podozrenie na salmonelózu potvrdí alebo vyvráti a zároveň sa postará o vhodnú liečbu.

Veríme však, že sa vám rozšírili obzory o tejto chorobe a minimálne budete vedieť rozlíšiť, či sa jedná o bežnú hnačku, krátku virózu alebo potenciálne riziko salmonelózy. Mimochodom, čo ste pre zdravie svojich čriev a celkovú imunitu urobili naposledy? 

OBJEDNAŤ LAKTOBACILY

 

salmoneloza salmonela hnacka 1 Medium


ZDORJE: 

Gruenberg W. Salmonellosis in animals. Merck Veterinary Manual. Accessed Aug 15, 2023. Available at: https://www.merckvetmanual.com/digestive-system/salmonellosis/salmonellosis-in-animalsExternal Link Disclaimer.