Mena
EUR
Jazyk
Slovenčina

Odhaľte príčiny mastnej pleti. Vyskúšajte tipy, ktoré konečne zaberú

Mastná pleť je strašiak, ktorý často človeka sprevádza počas celého života. Nemusí to tak však byť zakaždým. Aj mastná pleť a rozšírené póry sa dajú riešiť vhodnou starostlivosťou, kozmetikou a životosprávou, ktorá na typ a stav vašej pleti vyplýva viac, než by ste možno povedali. Patríte k tým, ktorý už nevedia čo na mastnú pleť aplikovať a vyskúšať, aby to naozaj zabralo? Nevešajte hlavu. Ste na správnom mieste, pretože v tomto článku sa dozviete:

OBSAH ČLÁNKU:

  1. Aké sú príčiny mastnej pleti?
  2. Ako eliminovať mastnú pleť?
  3. Ako na make-up s mastnou pleťou? 

mastna plet 1 Medium

Aké sú príčiny mastnej pleti? 


Mastná pleť vzniká nadprodukciou mazu, ktorý pochádza z mazových žliaz. Hoci platí, že maz v optimálnom množstve neznamená nič zlé, pretože má svoju ochrannú a hydratačnú funkciu, problém nastáva, ak je ho viac, než je normálne. Práve tak vznikajú problémy ako je napríklad večne lesknúca sa pokožka, upchaté póry a taktiež nepríjemné akné, ktoré potrápi už teenagerov. 

Ak chcete odhaliť a vyriešiť nejaký problém, je správne, že pátrate po jeho príčine. Častokrát sa totiž stáva, že stačí zmeniť niektoré z návykov a stereotypov v starostlivosti, ktoré nám škodia a výsledok je zrazu prekvapivo iný, než s akým bojujeme celý život. Rovnako je to s mastnou pleťou. 

 

Viete, aké rôzne príčiny môže mať tento kozmetický problém? 

Mastná pleť má pôvod v genetike

Genetika hrá významnú úlohu pri určovaní typu pleti. Ak máte rodičov alebo príbuzných s mastnou pleťou, je pravdepodobné, že aj vy budete mať sklon k nadmernej produkcii mazu. Jednoducho ju dostanete do vienka.

Ach, zase raz tie hormóny

Nielen za vypadávanie vlasov, ale aj za stav vašej pleti môžu hormóny, ktoré nie sú v rovnováhe. Zahŕňa to aj výkyvy hormonálnej hladiny práve počas období, ako je napríklad puberta, štádium menštruačného cyklu, tehotenstvo, čas po pôrode, menopauza a podobne. Konkrétne hovoríme o testosteróne, ktorý má stimuláciu mazových žliaz na svedomí. 

Povedz mi čo ješ a ja ti poviem, prečo máš mastnú pleť

Tak napríklad príliš veľa zlých tukov, rafinovaných cukrov, umelých prísad a podobných strašiakov, ktoré na nás striehnu doslova v každom jedle. Na svedomí to má zvýšenú hladinu cukru v krvi, ktorej dôsledkom môže byť práve zvýšená produkcia mazu v žľazách. 

Aj nevhodná starostlivosť môže byť príčinou mastnej pleti 

Vybrať si vhodnú pleťovú kozmetiku vôbec nie je jednoduché. Na začiatok je potrebné určiť si, aký typ pleti máte a podľa toho svoj výber zúžiť. I napriek tomu je to však beh na dlhšiu trať. A preto sa môže ľahko stať, že príliš agresívne alebo nevhodné kozmetické prípravky narušia prirodzenú rovnováhu pokožky a stimulujú nadmernú produkciu mazu. Netreba to však preháňať. Aj prílišná snaha o vysušenie a čistotu pokožky môže skončiť práve opačným efektom, kedy sa začne brániť a produkovať maz ako prirodzenú ochranu. 

DOKTOR EDO RADÍ: Viete, ako na správne čistenie pleti? Podľa čoho vybrať vhodný produkt, aké zásady dodržiavať a ako postupovať, aby bolo čistenie pleti naozaj efektívne a účinné? Odpovede na tieto otázky sme zhrnuli v nedávnom článku v našom blogu.

Príčiny mastnej pleti môžu súvisieť s prostredím alebo počasím

Samozrejme, nemáme na mysli to, či práve prší alebo konečne vyšlo slnko. Aj v tomto prípade sa bavíme o extrémoch z dlhodobejšieho horizontu. Ak sa napríklad rozhodnete vycestovať na dovolenku do trópov, spoľahnite sa, že vlhké a horúce počasie stimuluje aj tvorbu mazu. Na druhej strane tu máme až príliš suché a chladné počasie, z dôvodu ktorého sa môže pokožka chrániť práve produkciou ochranného mazu.

mastna plet 3 Medium

 

Ako eliminovať mastnú pleť? Čo jesť a ako sa o ňu starať?

Hoci si mastná pleť vyžaduje svojskú starostlivosť, existuje niekoľko tipov, ktoré dokážu výrazne obmedziť jej prejavy. A nebudú vás stáť žiadne chirurgické zásahy ani prievan v peňaženke.

Čistenie mastnej pleti je základ, avšak nepreháňajte

Pravidelne ráno a večer umývajte svoju pleť jemným čistiacim gélom alebo penou, ideálne takou, ktorá je určená pre mastnú pleť. Už sme spomenuli, že by ste sa mali vyhnúť príliš agresívnym čistiacim prostriedkom, ktoré môžu pokožku vysušiť a stimulovať ešte väčšiu produkciu mazu. Okrem denného čistenia je vhodné používať hĺbkový čistiaci gél alebo peeling, ktorý zbaví pokožku odumretých častí a väčších nečistôt, ktoré upchávajú póry.

Ak ju ešte nepoužívate, vyskúšajte tonizujúcu vodu

Vhodné tonikum by malo rozhodne zapadnúť do vašej pleťovej rutiny, pretože možno práve tento medzikrok medzi čistením a nanesením krému je tá ihla v kope sena, ktorú tak dávno hľadáte. Tonizujúca voda vyrovnáva pH pokožky, hydratuje a minimalizuje výskyt pórov bez toho, aby pokožku až príliš vysušilo. Špeciálne pre mastnú pleť pomôže tonikum s obsahom kyseliny salicylovej, ktoré účinne reguluje množstvo mazu na pokožke. 

Príčiny mastnej pleti rieši dostatočná hydratácia

Avšak pozor, nehovoríme len o pleťovej kozmetike s nálepkou hydratačný, hydratačná alebo hydratačné. Veľmi dôležitá pri boji s mastnou pleťou je aj celková hydratácia vášho organizmu. To znamená dostatočný pitný režim a teda, samozrejme aj dôraz na produkty, ktoré obsahujú alebo dodatočne viažu vodu. 

Nezabúdajte na účinnú pleťovú masku

Čistením starostlivosť o pleť nekončí. Celkom určite doprajte aj mastnej pleti špeciálnu kúru v podobe pleťovej masky. Mala by obsahovať látky, ktoré pomôžu absorbovať prebytočný maz na báze prírodných šetrných väzieb. Príkladom je pleťová maska s obsahom ílu alebo napríklad aktívnym uhlím.

Čo jesť a nejesť, ak mám mastnú pleť?

Základom je vyvážená strava. To znamená, že nie je cieľom zamerať sa na určitú skupinu jedál, ktoré akoby čarovným prútikom pleť zmatnejú a po mastnote neostane ani fliačik. Chce to zmeniť celkový pohľad na zloženie svojho taniera. A teda si vyberať potraviny bohaté na vitamíny, minerály, antioxidanty. Kombinácia ovocia, zeleniny, celozrnných obilnín, zdravých tukov a dostatku bielkovín je zaručene správnou cestou. Naopak, určite sa vyhnite prílišnej konzumácii rafinovaných cukrov a taktiež mastných potravín. Doslova sa vám odzrkadlia na vašej pokožke.

Stres náš každodenný. Ako vplýva na mastnú pleť?

Je dokázané, že pri nadmernom strese začnú potné žľazy pracovať aktívnejšie. Keď sa naša myseľ ocitne v tiesni, ľudský mozog vylučuje kortizol, stresový hormón priamo z našich nadobličiek. Receptory v našej pleti sa pôsobením tohto hormónu aktivujú a jedným z následkov je nadmerná produkcia kožného mazu. Riešenie? Doprajte si relax, meditačné alebo uvoľňujúce techniky. Prospejú celému organizmu nielen vašej mastnej pleti.

Na mastnú pleť je ideálna zmatňujúca kozmetika

Odlesky a nevzhľadný maz sú naozaj niečo, čo na svojej pleti nevidí nikto rád. Ak s nimi bojujete už nejaký ten čas, zrejme viete, že riešením sú kozmetické prípravky so zmatňujúcim efektom. Príkladom je účinné zmatňujúce sérum s okamžitým efektom, ktoré hneď po nanesení zjednotí pleť do saténového a hladkého povrchu. 

DOKTOR EDO RADÍ: Že žiadne sérum nepoužívate? V tom prípade sme možno práve prišli na to, prečo ťaháte v boji s mastnou pleťou za kratší koniec. Prečítajte si viac o tom, aký je rozdiel medzi krémom a pleťovým sérom a ako vybrať to najlepšie.

 

 matna pokozka Medium

 

Postup: Ako na dokonalý make-up s mastnou pleťou?

Dosiahnuť požadovaný matný efekt v kombinácii s make-upom na akúkoľvek príležitosť nemusí byť s mastnou pleťou vždy jednoduché. Tu je návod, ako na to krok za krokom:

  1. Na začiatok je dôležité dobre pleť očistiť.

  2. Na čistú pleť naneste zmatňujúce sérum s obsahom prvkov, ktoré pleť udržia hydratovanú na niekoľko hodín (napríklad kyselina hyalurónová a podobne).

  3. Ak pred nanášaním make-upu používate aj krém, použite ho ešte pred sérom.

  4. Nasleduje líčenie. Naneste podkladovú bázu, takzvaný primer, vhodný pre mastnú pleť. Eliminuje neželaný lesk a zabezpečuje lepšiu odolnosť make-upu.

  5. Pri výbere make-upu tvoľte zmatňujúci make-up na vodnej báze, ktorý neupcháva póry. Podľa potreby, na prekrytie drobných nedokonalostí, použite korektor, taktiež určený pre mastnú pleť.

  6. Nasleduje posledná vrstva – púder, ktorý je bez farby a jeho úlohou je absorbovať nadbytočný maz. Ten odporúčame naniesť najmä do oblasti, kde sa mastná pleť prejavuje najviac, takzvanej T-zóny (čelo, nos a brada).

  7. Aj pre líčenie očí a pier vyberajte také produkty, ktoré sľubujú matný efekt, aby celý makeup pôsobil rovnakým tónom.

  8. A zlaté pravidlo na záver: Nezabudnite v závere dňa na detailné odlíčenie!

Veríme, že vám tieto rady a tipy pomôžu v boji s mastnou pleťou a odhalením príčin, ktoré za ňou stoja. Ak potrebujete doplniť kozmetickú výbavu pre mastnú pleť, nezabudnite na účinné zmatňujúce sérum.

 

KÚPIŤ SÉRUM NA MASTNÚ PLEŤ




ZDROJE:

https://healthcare.utah.edu/healthfeed/2024/01/stressed-out-skin-link-between-stress-and-skin-health

https://www.nccih.nih.gov/health/stress