Kolostrum a jeho účinky. Objavte biologické zlato!

Kolostrum, laicky označované ako prvé mlieko, je tekutina plná životne dôležitých živín a protilátok. Produkujú ju výhradne samice cicavcov krátko pred pôrodom a len niekoľko desiatok hodín po pôrode. Jeho primárnou úlohou je podporiť novorodenca v prvých dňoch života, kedy je jeho imunitný systém ešte nezrelý a zraniteľný voči vonkajšiemu prostrediu.

Vedeli ste napríklad, že je kolostrum označované za biologické zlato? Dôvod je jednoduchý – dokáže výrazne posilňovať náš imunitný systém na každodennej báze a chrániť tak organizmus pred chronickými chorobami alebo poruchami nervového systému. 

V dnešnej dobe sa kolostrum čoraz viac dostáva do povedomia. Nielen ako dôležitá súčasť prvých hodín a dní cicavcov po pôrode, ale aj ako doplnok stravy pre ľudí rôznych vekových kategórií. Od detí až po seniorov. Podľa veľkého množstva výskumov kolostrum prispieva k podpore imunitného systému, zlepšeniu trávenia a mnohým ďalším zdravotným benefitom. Zaujíma vás viac? V tomto článku sa pozrieme na to, čo presne kolostrum je, aké druhy kolostra poznáme, aké účinky môže mať napríklad aj na váš organizmus a aké sú napríklad aj jeho potenciálne nežiadúce účinky. 

51kolosttrum

 

OBSAH ČLÁNKU

  • Čo je kolostrum?
  • Aké druhy kolostra poznáme?
  • Aké má kolostrum účinky?
  • Kolostrum kozie verzus kravské kolostrum
  • Má kolostrum nežiadúce účinky?

 

Čo je kolostrum? 

Kolostrum (mledzivo), je prvou formou výživy, ktorú dostáva novorodenec, ktorý je dojčený. Práve preto hrá zásadnú úlohu v jeho ranej výžive a obranyschopnosti. Nejde však o dojčenské mlieko, hoci si rozdiel uvedomuje len málo mladých mamičiek. Od neskoršie produkovaného mlieka v mliečnych žľazách sa odlišuje nielen konzistenciou a farbou (bledožltá, mierne priehľadná), ale najmä svojim bohatým a unikátnym zložením. 

Z čoho sa skladá kolostrum?

Kolostrum si môžeme predstaviť ako koktejl s vysokým obsahom protilátok, najmä imunoglobulínu A (IgA), ktorý pomáha chrániť novorodenca pred infekciami tým, že poskytuje mu pasívnu imunitu a taktiež imunoglobulínu B (IgB). Okrem toho obsahuje významné množstvo leukocytov, ktoré sú nevyhnutné pre podporu imunitného systému.

Kolostrum je tiež bohaté na rastové faktory, ako je faktor rastu podobný inzulínu (IGF) a transformujúci rastový faktor (TGF), ktoré sú priam nevyhnutné pre vývoj dieťatka či mláďata cicavca počas prvých dní, týždňov, mesiacov či rokov. Vysoká hladina bielkovín, vitamínov, minerálov a antioxidantov v kolostre podporuje optimálne zdravý vývoj a pomáha v obrane proti útočníkom na krehkú imunitu dieťaťa. Okrem toho nesmieme zabudnúť na prospešné baktérie, vďaka ktorým vzniká v črevnom mikrobióme rovnováha potrebná pre vyššiu odolnosť voči vírusom, baktériám a patogénom, ktoré číhajú doslova na každom rohu. 

Ako sa získava kolostrum?

Keďže sa kolostrum nachádza výhradne v mliečnych žľazách cicavcov v posledných týždňoch tehotenstva a v niekoľkých prvých dňoch po pôrode, ide čisto o produkt živočíšneho pôvodu. Získavanie kolostra, teda jeho presnejší postup, sa líši podľa druhu. V prípade hospodárskych zvierat, ako sú kravy alebo kozy, sa kolostrum odoberá mechanicky, ihneď po pôrode. Čo je však dôležité, vždy sa dbá na to, aby bolo zabezpečené dostatočné množstvo pre mláďatko – teliatko alebo kozliatko, ktorého záujmy, výživa a prosperita nesmú byť v žiadnom prípade ohrozené. 

6 Meaadium

Ako sa spracúva kolostrum, aby malo potrebné účinky?

Akonáhle je kolostrum zo zdroja zabezpečené, prichádza k jeho spracovaniu. Tento bod je doslova kľúčový pre zachovanie jeho výnimočných vlastností a zabezpečenie jeho bezpečnosti pre konzumáciu. Vzhľadom na jeho bohaté zloženie a významné prínosy pre zdravie sa výrobcovia snažia o najefektívnejšie metódy spracovania, ktoré by zachovali jeho cenné látky. Je známych hneď niekoľko stratégií spracovania kolostra. Vrátane pasterizácie, sušenia rozprašovaním, mrazenia, tepelných úprav, techník sušenia (lyofilizácia a sušenie rozprašovaním), filtrovania, membránového spracovania a pod. Tu sú hlavné spôsoby, ako sa kolostrum spracováva, aby sa mohlo využívať ako doplnok stravy alebo vo výživových produktoch.

Sušenie rozprašovaním zachováva nutričné látky

Jednou z najbežnejších metód spracovania kolostra je sušenie rozprašovaním. Táto metóda zahŕňa rozprašovanie tekutého kolostra vo forme jemnej hmly do horúcej vzduchovej komory. Vďaka tomu sa rýchlo odparí voda, zanechávajúc za sebou suchý prášok, pričom sa snaží čo najviac zachovať pôvodné nutričné a biologicky aktívne zložky. Sušenie rozprašovaním je efektívne pre svoju schopnosť zachovať vysoký obsah imunoglobulínov a iných dôležitých zložiek.

Kolostrum získané lyofilizáciou (sušením mrazom)

S lyofilizovaným ovocím ste sa zrejme už stretli. A možno aj zeleninou. Vedeli ste však, že sa týmto spôsobom získava aj účinné kolostrum? Lyofilizácia v skratke predstavuje zmrazenie tekutého kolostra na teplotu približne - 40 °C  a následné odstránenie vody procesom sublimácie pod vákuom. Lyofilizácia je považovaná za šetrnejšiu metódu spracovania, ktorá lepšie zachováva biologickú aktivitu a štruktúru významných zložiek, ako sú imunoglobulíny, rastové faktory a cytokíny. Kvôli svojej šetrnosti a efektivite v zachovaní kvality je často preferovaná pre prírodné výživové doplnky vysokej kvality.

Pasterizácia je pre tekuté kolostrum nevyhnutná

Aj keď je kolostrum získavané v hygienických podmienkach, pasterizácia je dôležitým krokom v jeho spracovaní na zabezpečenie bezpečnosti. Tento proces zahŕňa krátkodobé zahriatie kolostra na teplotu schopnú zničiť patogénne mikroorganizmy, avšak nízku dostatočne na to, aby sa čo najviac zachovali jeho biologicky aktívne zložky. Moderné metódy pasterizácie, ako je vysokoteplotná krátkodobá pasterizácia (HTST), sú navrhnuté tak, aby minimalizovali tepelné poškodenie citlivých komponentov kolostra.

Kým sa však produkt v podobe tekutého kolostra dostane na pulty lekární, na zlepšenie konzistencie a stability musí prejsť homogenizáciou. Tento proces zabezpečí, že si kolostrum zachová podobu emulzie a je dostatočne stráviteľné. Možno si všimnete aj detail v podobe balenia tekutého kolostra ako výživového doplnku, ktorý má za úlohu zabezpečiť ochranu pred svetlom, vzduchom a mikróbmi.

3 Mediaaum

Aké účinky sa pripisujú kolostru?

Kolostrum, či už kravské, kozie alebo z iných zdrojov, je bohaté na širokú škálu bioaktívnych zložiek, ktoré majú potenciál prispievať k nášmu lepšiemu zdravotnému stavu. Vďaka svojmu jedinečnému mixu imunoglobulínov, rastových faktorov, vitamínov, minerálov a ďalších zložiek môže byť kolostrum účinným pomocníkom aj pre vás. V čom presne?

  • Kolostrum pre podporu imunity

Kolostrum obsahuje vysoké hladiny imunoglobulínov, najmä IgA, IgG a IgM, ktoré poskytujú kľúčovú prvú líniu obrany proti patogénnym mikroorganizmom vrátane baktérií, vírusov a plesní. 

 

  • Pre lepšie trávenie malých aj veľkých 

 Toto biologické zlato môže prispieť k lepšiemu vstrebávaniu živín a k posilneniu bariérovej funkcie čriev, čo môže pomôcť predchádzať alebo zmierniť rôzne tráviace problémy, vrátane dlhodobých črevných problémov a zápalových ochorení tráviaceho traktu.

 

  • Pomocník pri regenerácii 

 Rastové faktory v kolostre môžu stimulovať rast a obnovu poškodených tkanív. Práve z tohto dôvodu kolostrum vyhľadávajú šporovci alebo aktívni ľudia, ktorí potrebujú podporu regenerácie tkanív vo svojom tele.

 

  • Kolostrum ako koktejl plný antioxidantov

 Kolostrum obsahuje antioxidanty, ako sú vitamíny A, C a E. Spolu so selénom a zinkom, môžu prispieť k ochrane buniek pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a redukcii oxidačného stresu.

DOKTOR EDO RADÍ: Ešte ste o oxidačnom strese nepočuli? Zistite, ako chrániť svoje bunky a či sa tento problém dotýka aj vás. Všetko potrebné sa dočítate v článku Strašiak menom oxidačný stres. Ako sa nestať jeho obeťou?

Druhy kolostra: Kozie kolostrum, kravské kolostrum a ich účinky

Aj medzi jednotlivými druhmi kolostra sú rozdiely. Nielen z hľadiska konzistencie alebo druhu výživového doplnku. Kolostrum sa môže líšiť v závislosti od druhu zvieraťa, z ktorého pochádza, času zberu po pôrode a špecifických spracovateľských metód. Práve tieto rozdiely majú vplyv na nutričné hodnoty, obsah bioaktívnych zložiek a potenciálne využitie kolostra v ľudskej výžive. Medzi najčastejšie druhy kolostra v našich končinách patria:

Kravské kolostrum pre budovanie pasívnej imunity

Kravské kolostrum je najčastejšie dostupným a výskumom najviac podrobeným typom kolostra. Je bohaté na imunoglobulíny, najmä IgG (imunoglobulín G), ktorý je zodpovedný za poskytovanie pasívnej imunity. Kravské kolostrum obsahuje tiež rastové faktory, ktoré podporujú hojenie a obnovu tkanív. Vďaka svojmu bohatému zloženiu je kravské kolostrum v doplnkoch stravy využívané najmä s cieľom podpory imunitného systému, zlepšenia tráviaceho zdravia a regenerácie tkanív.

Kozie kolostrum pre ľudí so zvýšenou citlivosťou na mlieko

Kozie kolostrum je podobné tomu kravskému z hľadiska obsahu imunoglobulínov a rastových faktorov. Môže sa však líšiť v niektorých nutričných aspektoch. Je známe, že má bližšie zloženie k ľudskému mlieku, čo by teoreticky mohlo znamenať lepšiu stráviteľnosť pre ľudí, ktorí sa mliečnym produktom vyhýbajú. Kozie kolostrum sa často preto používa v doplnkoch stravy pre ľudí hľadajúcich alternatívu ku kravskému kolostru. Najmä pre tých s neznášanlivosťou alebo zvýšenou citlivosťou na kravské mliečne výrobky či kravskú bielkovinu.

Kravské verzus kozie: Ktoré kolostrum je najlepšie?

Oba typy kolostra – kravské aj kozie, sú cenné zdroje bioaktívnych zložiek. Drobné rozdiely medzi nimi však sú. Tak napríklad, podľa výskumov vykazujú proteíny kozieho kolostra nielen antimikrobiálne, ale aj protirakovinové vlastnosti. Okrem toho sa dokázalo, že Bifidobacterium longum Bb‐46, významná probiotická baktéria, rastie efektívnejšie v kozom mlieku ako v tom kravskom.

DOKTOR EDO RADÍ: Oba typy kolostra poskytujú silnú podporu imunitného systému vďaka vysokému obsahu imunoglobulínov, ktoré pomáhajú bojovať proti patogénom a infekciám. Avšak práve rozdiely v konkrétnych imunoglobulínoch a rastových faktoroch môžu ovplyvniť ich špecifické prínosy pre zdravie, ktoré možno práve vy vyhľadávate. Kravské kolostrum, bohaté na IgG, dosiahlo vo výskumoch a štúdiách rozsiahle imunologické účinky, zatiaľ čo kozie kolostrum môže byť lepšou voľbou pri citlivosti na kravské mlieko.

1 Mediaaum

Má kolostrum nežiadúce účinky?

Väčšina ľudí môže užívať kolostrum bez vedľajších účinkov. Ako pri každom doplnku výživy, odporúčame jeho užívanie skonzultovať s lekárom alebo odborníkom. Najčastejším problémom sú už niekoľkokrát spomenuté potenciálne nežiaduce účinky u ľudí s alergickými reakciami. Ak patríte k ľuďom s diagnostikovanou alergiou na mlieko, rozhodne by ste mali kolostrum konzultovať so svojím lekárom. Niektorí ľudia môžu popri užívaní kolostra zažívacie problémy spojené s nadúvaním, plynmi, hnačkou alebo nevoľnosťou. Tieto reakcie sú však zvyčajne dočasné a môžu naznačovať prispôsobenie sa tráviaceho systému na obnovenú črevnú bioflóru.

Na záver dodáme zhrnutie, že kolostrum, či už kozie alebo kravské, ponúka širokú škálu potenciálnych zdravotných prínosov nielen pre dospelých, ale aj pre deti. Ak vás zaujíma, ako pôsobí na ich imunitu, všetko potrebné sa dozviete v článku o tomto tajnom ese na detskú imunitu. Hľadáte prírodnú a telu prirodzenú cestu, ako prispieť k zlepšeniu svojho zdravia a celkovej pohody? Naša rada znie –  vyskúšajte kolostrum.

CTA: CHCEM VYSKÚŠAŤ KOLOSTRUM

4 1kolosttrum Medium
Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8840100/

Borad S.G., Singh A.K. Colostrum Immunoglobulins: Processing, Preservation and Application Aspects. Int. Dairy J. 2018;85:201–210. doi: 10.1016/j.idairyj.2018.05.016

Harish K., Naveen K., Raman S., Arun G., Chand R. Effect of Heat Treatments of Goat Colostrum on Bacterial Counts, Viscosity, and Immunoglobulin G Concentration. Indian J. Dairy Sci. 2015;68:132–136

Gomes R.D.S., Anaya K., Galdino A.B.S., Oliveira J.P.F., Gama M.A.S., Medeiros C.A.C.X., Gavioli E.C., Porto A.L.F., Rangel A.H.N. Bovine Colostrum: A Source of Bioactive Compounds for Prevention and Treatment of Gastrointestinal Disorders. NFS J. 2021;25:1–11. doi: 10.1016/j.nfs.2021.10.001

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10563692/#fsn33531-bib-0053 

Atanasova, J. , & Ivanova, I. (2010). Antibacterial peptides from goat and sheep milk proteins. Biotechnology & Biotechnological Equipment, 24(2), 1799–1803

Dhasmana, S. , Das, S. , & Shrivastava, S. (2022). Potential nutraceuticals from the casein fraction of goat's milk. Journal of Food Biochemistry, 46(6), e13982

Horáčková, Š. , Sedláčková, P. , Slukova, M. , & Plockova, M. (2015). The influence of whey, whey component and malt on the growth and acids production of lactobacilli in milk. Czech Journal of Food Sciences, 32(6), 526–531