Mena
EUR
Jazyk
Slovenčina

Čo pôsobí proti hnačke? Overené tipy, čo jesť a ako hnačku zastaviť

Proti hnačke sa bojuje ťažko, obzvlášť v momentoch, keď nás zastihne v nečakaných situáciách, kedy nemáme po ruke proti hnačke liek. Ak práve googlite, čo pomáha na hnačku, ktorá vás trápi, ste na správnom mieste. V tomto článku sa budeme venovať všetkým otázkam, ktoré vás v súvislosti s touto poruchou trávenia môžu zaujímať. Dozviete sa napríklad:

 hnacka - bolest brucha - co jest pri hnacke 1 Medium

OBSAH ČLÁNKU 

  • Čo môže signalizovať hnačka?
  • Ako zastaviť hnačku?
  • Čím je hnačka u detí iná ako u dospelých?
  • Čo jesť pri hnačke a čomu sa vyvarovať?

 

Čo môže signalizovať hnačka?

Hnačka prichádza, keď nám naše telo chce povedať, že trávenie je tak úplne v poriadku. Ide o komplikovaný proces, ktorý ovplyvňuje množstvo faktorov. Aj podľa nich môžeme rozlíšiť hnačku akútnu, ktorá trvá od jedného po niekoľko dní alebo hnačku chronickú, ktorá nás potrápi dlhodobejšie. Nie je však jedno, čo ju spôsobilo. Práve odhalenie príčiny totiž môže urýchliť priebeh liečby a odhaliť odpovede na otázky typu čo pomáha na hnačku. Čo sa za týmto nepríjemným javom nášho trávenia môže ukrývať a čo hnačku najčastejšie spôsobuje?

hnacka - bolest brucha - co jest pri hnacke 2 Medium

Hnačka spôsobená infekciou

Ak máte malé dieťa, zrejme sa ste sa s ňou stretli už niekoľkokrát. Dôvodom je úzky styk v kolektíve a nie príliš striktné dodržiavanie hygieny, keďže malé deti často zdieľajú hračky alebo iné predmety veľmi intenzívne. V tomto prípade hovoríme napríklad o vírusovej infekcii, ktorá so sebou berie často všetko, čo jej príde do cesty. Najčastejšie ide o rotavírusy alebo norovírusy, ktoré obzvlášť deti trápia. Sprievodným javom infekcie je akútna hnačka, prípadne zvracanie a taktiež pridružená zvýšená teplota. 

V letnom období sa skôr objavuje infekcia bakteriálna. Známa Salmonella alebo Escherichia coli (E. coli), sú napríklad po požití nie vhodne upraveného jedla zdrojom nákazy, ktorú sprevádza hnačka, často aj s krvou v stolici, nepríjemné kŕče v oblasti brušnej dutiny a opäť raz vysoká horúčka

Aby sme však neostali len pri hnačke akútnej, je potrebné poukázať na infekčné príčiny, ktoré stoja v pozadí chronickej, dlhodobej hnačky. Sú nimi obvykle parazity, ktoré sú často prehliadané a liečba hnačky prichádza až v momente, kedy hrozí telu dehydratácia a neprimerane rýchle chudnutie.

hnacka - bolest brucha - co jest pri hnacke 3 Medium

Keď za hnačku môže jedlo…

Na jednej strane to môže byť zlá kombinácia jedál, ktorých výber naše trávenie neunesie. U niekoho to môže byť kombinácia mlieka a ovocia, u iného prepálený olej a káva alebo ťažšie smotanové jedlá, ktoré v danej chvíli žalúdku “nesadnú”. Obvykle však pomôže liek na hnačku, správny výber jedla počas zvyšku dňa a všetko je v poriadku.

Inak je to v prípade, ak ide o potravinové intolerancie a alergie. Našťastie, dnes už ich odhalenie nie je také náročné a s odstupom času sa aj mnohí dospelí s dokázanou intoleranciou na laktózu alebo lepok dozvedajú dôvod, prečo ich tak často trápila hnačka, nadúvanie alebo bolesti brucha.

Ako zistím, že mám potravinovú alergiu alebo intoleranciu? 

Máte pocit, že práve toto by mohol byť dôvod vašich problémov s trávením? Odpoveď vám pomôže nájsť váš obvodný lekár, ktorý vás pošle k špecialistovi (alergológ, imunológ, gastroenterológ…). Druhou možnosťou je absolvovať súkromné vyšetrenie na vlastné náklady, ktoré dokáže odhaliť, či vás netrápi nedostatok enzýmu laktáza (zodpovedá za optimálne trávenie cukru laktóza v mliečnych výrobkoch) alebo celiakia, pri ktorej lepok v potravinách pomaly alebo isto nahlodáva vaše tenké črevo a oberá vás o potrebné živiny.

Okrem toho do hry v prípade zisťovania príčin hnačky prichádzajú chronické ochorenia ako syndróm dráždivého čreva, crohnova choroba alebo kolitída, ktorých odhalenie sa bez návštevy lekára a absolvovania špeciálnych vyšetrení nezaobíde.

DOKTOR EDO RADÍ: Málokedy si uvedomíme, že za porušenie rovnováhy baktérií v našich črevách a následnú hnačku môžu napríklad lieky. Často ide napríklad o antibiotiká, ktoré majú za úlohu preliečiť nás z iného dôvodu, no s ich užívaním prichádza aj nepríjemná hnačka. Preto je dobrým tipom spolu s antibiotikami užívať aj probiotiká a laktobacily, ktoré rovnováhu v črevách opäť nastolia. O tom, ktoré z nich sú najlepšie sme písali v nedávnom článku v našom blogu.

Ako zastaviť hnačku?

Zastavenie hnačky a iných tráviacich problémov je prvý bod, ktorý riešime, ak nás tieto nepríjemnosti zastihnú. Niet sa čomu čudovať. Bolesti brucha a kŕče, spolu s neustálym behaním na toaletu, značne komplikujú bežné fungovanie, nieto v prípade, ak nás zastihnú niekde mimo domova, v práci alebo na dovolenke. Ako tento stav čo najrýchlejšie vyriešiť? 

Proti hnačke pomáha dostatok hydratácie 

Pitný režim je základ vo všeobecnosti. Avšak hnačka ešte viac pridáva k strate tekutín a elektrolytov, čoho dôsledkom môže byť dehydratácia. Ak chcete proti hnačke účinne zakročiť, zvýšte príjem tekutín na maximum, aby ste dohnali to, čo telo stratilo. Ak však už váš organizmus prejavuje znaky dehydratácie, je vhodné siahnuť po nápojoch s obsahom elektrolytov alebo špeciálnych rehydratačných roztokoch, ktoré sú primárne určené na obnovu rovnováhy minerálov v tele.

Špeciálna diéta pri hnačke? Áno, pomôže 

K tomu, čo presne jesť pri hnačke sa budeme venovať v článku nižšie. V tomto bode chceme spomenúť druhú stranu mince – čo pri hnačke nejesť. Váš organizmus rozhodne nepotešia mastné a korenené jedlá, ktoré tráviace ústrojenstvo len podráždia. Rovnako sú na tom mliečne výrobky, ktorých obmedzenie je súčasťou diéty proti hnačke. Špeciálny režim s týmito obmedzeniami dodržiavajte dlhšie, aj napriek tomu, že sa zdá byť všetko po jednom či dvoch dňoch v poriadku. Sliznica brušnej dutiny totiž ešte nie je natoľko zregenerovaná, aby zvládala nápor jedál bez týchto obmedzení a hnačka či iné tráviace problémy sa raz – dva vrátia ako bumerang.

Pre akútne zásahy proti hnačke pomôžu lieky, pre zdravú mikroflóru probiotiká

Krátkodobo a s rýchlym účinkom môžu pomôcť v niektorých prípadoch lieky proti hnačke s účinnými zložkami. Dobré skúsenosti majú ľudia naprieč generáciami s aktívnym uhlím (známe aj ako čierne uhlie), ktoré účinne absorbuje patogeny a toxíny, ktoré mohli hnačku spôsobiť. Z dlhodobejšieho pohľadu, ktorého cieľom je obnoviť rovnováhu v črevách a celom tráviacom trakte, je jeho posilnenie probiotikami. Nájdete ich v určitých typoch potravín, obvykle sú však mliečneho pôvodu, prípadne z procesov fermentácie. Aj to je dôvod, prečo je v takýchto prípadoch lepšie dopĺňať ich stav pomocou prírodných výživových doplnkov

DOKTOR EDO RADÍ: Jedným z účinných nástrojov, ako bojovať proti hnačke, je dostatočná hygiena. Najmä v prípade, ak ide o infekčný pôvod. Okrem dodržiavania základných hygienických návykov je potrebné častejšie dezinfikovať toaletu a oddeliť hygienické potreby, ako sú napríklad uteráky v prípade, ak ich používajú aj iní členovia domácnosti. Rovnako je to aj prípade príboru, riadu alebo pohárov.


Blog EdenPharma (5) Medium

Čím je hnačka u detí iná, ako u dospelých? 

Hnačka u detí môže mať všetky vyššie spomenuté príčiny, rovnako ako u dospelých. Rozdiel je v tom, že ňou môžu trpieť častejšie práve užším stykom v zariadeniach ako je škôlka alebo škola, kde šírenie infekcie naberá rýchly spád. Okrem toho platí, že deti nie vždy dokážu opísať svoj zdravotný stav tak detailne a objektívne, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Aj preto je dôležité v prípade, ak hnačka pretrváva a taktiež po zvážení ostatných pridružených zdravotných prejavov, konzultovať stav s lekárom. Práve u detí totiž hrozí vysoké riziko dehydratácie, dostať do nich potrebné množstvo tekutín je niekedy boj na dlhé lakte.

hnacka - bolest brucha - co jest pri hnacke 4 Medium

Čo jesť pri hnačke?

Ak už vieme, akým jedlám a nápojom sa vyhýbať, keď chceme účinne zatočiť proti hnačke, nastal čas zistiť, čo pri hnačke jesť. Vo všeobecnosti platí, že pri tráviacich problémoch chuť do jedla obvykle neprichádza, no vyhladovať sa rozhodne nie je správna cesta. Základ je postupovať pomaly a vyskúšať zaradiť najmä tieto potraviny a jedlá:

  • Banány, pretože sú obzvlášť bohaté na pektín. Ten, podobne ako ovos, pomáha absorbovať tekutinu v črevách a tým mení a zhutňuje konzistenciu stolice. Bonusom navyše je obsah draslíka, ktorý dopĺňa spomínaný nedostatok elektrolytov spôsobený hnačkou.

    hnacka - proti hnacke - co jest pri hnacke 5 Medium_1
  • Biela ryža je optimálnym zdrojom energie. Neobsahuje lepok, preto by nemala vyvolávať podráždenie v prípadoch intolerancie. Ak vás prepadne hlad aj napriek hnačke, práve ryža vás zasýti bez toho, aby ste museli o minútu utekať na WC.

    hnacka - proti hnacke - co jest pri hnacke 6 Medium
  • Sucháre sú jednoduché na trávenie a keďže sú dehydrované, dokážu eliminovať podráždenie a zatočiť s hnačkou.

    hnacka - proti hnacke - co jest pri hnacke 7 Medium
  • Zemiaky sú, podobne ako ryža jedným z prvých pokrmov, ktoré pri hnačke zaradiť v potrebného diétneho režimu. Sú výborným zdrojom ľahko stráviteľných sacharidov, ktoré vám v okamihu dobijú baterky a taktiež obsahujú aj draslík, minerál potrebný pre udržanie elektrolytickej rovnováhy.

    hnacka - proti hnacke - co jest pri hnacke 8 Medium
  • Chudé biele mäso a vývary, samozrejme bez dráždivých korenín a prílišného obsahu solí, k sacharidovej prílohe z varených zemiakov alebo ryži optimálne doplnia bielkoviny – stavebné prvky nášho organizmu. Ak sa vám navyše podarí natrafiť na domáci silný vývar, môžete si byť istý, že do seba dostanete dostatok tekutín aj potrebnú výživu, získanú dlhým poctivým varením koreňovej zeleniny a kostí.hnacka - proti hnacke - co jest pri hnacke 9 Medium

 

Nuž, bojovať proti hnačke môže byť niekedy jednoduché, ak zakročíte správne, ale niekedy je to boj na celkom dlhé lakte. Prvým krokom je odhaliť je príčinu a zároveň riešiť čo na hnačku. Veríme, že vám tieto informácie a tipy pomôžu pri riešení rébusu “ako zastaviť hnačku” a vy čo najskôr budete môcť fungovať bez obmedzení a zdravotných nepríjemností. Nik z nás nevie, kedy ho to zastihne. Preto je okrem lieku proti hnačke dôležité podporovať črevnú mikroflóru aj v rámci prevencie, napríklad vhodnými probiotikami a laktobacilmi. 

 

 BOJOVAť PROTI HNAČKE