Mena
CZK
Jazyk
Slovenčina

Čo na popáleniny? Urýchlite ich hojenie efektívne

Popáleniny patria k častým úrazom, pričom väčšina z tých ľahších sa udeje v domácnosti. Ako sa pri popálení zachovať a čo na popáleniny použiť? Vedeli ste, že okrem bežných krémov existujú aj rôzne prípravky na hojenie popálenín a pomôcť môžu aj overené babské rady? Prinášame vám tipy na to, ako urýchliť hojenie popálenín, informácie o tom aké môžu mať popáleniny stupne a ako sa vyhnúť nástrahám spojeným s ich hojením.

OBSAH:

  1. Aké majú popáleniny stupne?
  2. Čo na popáleniny v rôznych štádiách?
  3. Čo pomáha na popáleniny?
  4. Čo na popáleniny ruky?
  5. Babské rady na popáleniny

 

Aké majú popáleniny stupne?

Nie je popálenie ako popálenie. Podľa komplexnej štúdie o klasifikácii popálenín, hĺbka poranenia závisí od teploty a dĺžky kontaktu so zdrojom popálenia. Od toho sa následne odvíja intenzita poškodenia kože, jej tkanív a určuje sa stupeň popálenia. Popáleniny sú klasifikované medzi 4 stupne. 

Popáleniny I. stupňa

Popáleniny prvého stupňa sú povrchové popáleniny. Zasiahnutá je v tomto prípade iba vrchná vrstva pokožky, zvaná epidermis. Prejavuje sa najmä začervenaním, ktoré je citlivé a mierne bolestivé. Objaviť sa môže aj mierny opuch. Medzi popáleniny I. stupňa sa radí napríklad spálenie slnkom. S ošetrením kože pomôže sprej alebo krém na popáleniny a v priebehu niekoľkých dní je koža zahojená. 

popaleniny popalenina spalenie 4 Medium

Popáleniny II. stupňa

Pri druhom stupni popálenia je okrem povrchovej vrstvy zasiahnutá aj spodná vrstva kože, tzv. dermis. Podľa intenzity popálenia sa ešte delia na dve podskupiny.

  • Popáleniny II a (povrchové)

Okrem vyššie spomenutých prejavov sa pri týchto popáleninách objavuje aj pľuzgier naplnený tekutinou a vzniká mierne poškodenie bazálnej membrány. Hlboká časť povrchovej vrstvy kože zostáva nedotknutá a koža sa dokáže po približne 2, maximálne 3 týždňoch zahojiť bez vzniku jazvy. Typický príklad takéhoto popálenia je obarenie vodou či parou

  • Popáleniny II b (hlboké)

Hlboké popálenie druhého stupňa zasiahne na rozdiel od toho povrchového kožu do hĺbky. Hojenie preto trvá dlhšiu dobu a na mieste vznikne hlbší pľuzgier, ktorý vám zväčša zanechá aj jazvu. Hojenie, ktoré trvá v priemere 3 až 4 týždne, sa môže skomplikovať infekciou, preto by ste mali byť pri liečbe opatrní a v prípade komplikácie vyhľadať lekársku pomoc. 

popaleniny popalenina spalenie 9 Medium

Popáleniny III. stupňa

Popáleniny tretieho stupňa už jednoznačne patria do rúk lekára. Postihujú všetky vrstvy kože aj podkožné tkanivo. Koža je biela, šedá, až čierna a na pohľad pôsobí veľmi nepríjemne. Aj napriek tomu však pri popáleninách 3. stupňa nebudete pociťovať bolesti, pretože prichádza aj k poškodeniu nervových zakončení. V niektorých prípadoch môže dokonca popálenie zasahovať svaly a kosti. Príčinou býva dlhodobejšie vystavenie ohňu, elektrickému prúdu alebo chemikáliám.

popaleniny popalenina spalenie 11 Medium

Popáleniny IV. stupňa

Štvrtým stupňom popálenín sú klasifikované zriedkavé a naozaj hlboké popáleniny, kedy sú poškodené všetky vrstvy kože do hĺbky cez svaly až po kosti. Koža je spálená, čierna a pôsobí ako uhoľ. Lekárska starostlivosť je v tomto prípade nevyhnutnosťou. 

 

Čo na popáleniny v rôznych štádiách?

Popáleniny prechádzajú od ich samotného vzniku až po zahojenie rôznymi štádiami a prirodzene si vyžadujú aj rozdielnu starostlivosť. Navyše, počas hojenia sa môžu vyskytnúť menšie a väčšie komplikácie. Podľa informácií, ktoré potvrdzuje aj jedna z mnohých publikácií o popáleninách, je riziko tých väčších komplikácií spojené najmä s ťažkými popáleninami. Čo pomáha na popáleniny v ich počiatkoch, kedy použiť kvalitný hojivý prípravok na popáleniny a ako podporiť ich hojenie? 

Ošetrenie bezprostredne po popálení

Ihneď po popálení je najpodstatnejšie začať miesto ochladzovať prúdom studenej vody, prípadne studenými obkladmi. V praxi platí, že ochladzovanie by malo trvať dovtedy, pokým nepocítitie úľavu. Zabránite tým šíreniu tepla do hlbších vrstiev pokožky. Chladenie ľadovou vodou alebo s ľadom však neodporúčame, keďže môže zabrániť potrebnému prekrveniu. 

popaleniny popalenina spalenie 10 Medium

Čistenie popáleniny

Po prvej pomoci poskytnutej vašej popálenej pokožke, by ste mali miesto vyčistiť a  dezinfikovať, aby ste zabránili vzniku infekcie a zároveň odstránili prípadné nečistoty. Poslúži vám jemný dezinfekčný prípravok, ktorý neštípe, no pokojne môžete na tieto účely použiť aj jemné mydlo s vodou.

 

DOKTOR EDO RADÍ: Chcete sa vyhnúť pľuzgierom? Naneste na popálené miesto horčicu! Tento overený tip zmierni príznaky popálenia a zabráni komplikáciám. 

popaleniny popalenina spalenie 12 Medium

Čo na popáleniny a pľuzgiere, ktoré z nich vznikli? 

Ak ste pri popálení nemali “šťastie” a nepodarilo sa vám vyhnúť pľuzgierom, musíte sa obrniť trpezlivosťou. Hoci nie sú veľmi príjemné a pôsobia nelichotivo, plnia určitú funkciu. Chránia totiž poškodenú vrstvu pokožky pred infekciou, pokým si vytvorí novú vrstvu. Čo na popáleniny s pľuzgiermi? Mali by byť jednoznačne chránené, ideálne hydrokoloidnou náplasťou určenou na pľuzgiere. Použiť však môžete aj sterilný obväz. Pri jeho prasknutí odporúčame miesto vyčistiť a aplikovať antiseptický roztok na popáleniny

Eliminujte mokvanie popáleniny

Aj mokvanie popáleniny patrí k určitej fáze jej hojenia. Vytvára sa pri ňom tekutina, ktorá má za úlohu zvlhčovať prostredie. Ak sa ale objaví v nadmernom množstve, mali by ste navštíviť lekára, pretože môže byť príznakom vzniku infekcie. Pamätajte však, že je dôležité mokvajúcu ranu príliš nepresušiť, nakoľko hydratovaná rana sa hojí rýchlejšie. 

popaleniny popalenina spalenie 6 Medium

Čo pomáha na popáleniny?

Na ľahké popáleniny prvého a druhého stupňa, ktorých hojenie by ste mali zvládnuť aj doma, existuje niekoľko druhov bežne dostupných ošetrujúcich prípravkov. Ktoré to sú a ako ich použiť?

Masť na popáleniny

Pre zabránenie vzniku infekcie, alebo v prípade že už vypukla, sa zvykne na postihnuté miesto aplikovať antibiotická masť na popáleniny. Jej použitie by mal odporučiť a stanoviť určite ošetrujúci lekár. Okrem toho sú však dostupné aj bežne používané maste, ktoré dokážu obnoviť poškodenú pokožku. Ich aplikácia je vhodná vo fáze hojenia popáleniny. 

Hojivý krém na popáleniny

Po zahojení akútneho stavu rany, kedy je už pokožka zrastená a nemokvá, urobí svoju službu hojivý krém na popáleniny. Väčšina z nich obsahuje látky, ktoré pomáhajú hojeniu rán, podporia zregenerovanie pokožky a zmiernia dôsledky popálenín vo forme jaziev.

Sprej na popáleniny

Sprej na popáleniny využijete najmä pri popáleninách 1. stupňa. Keďže je pokožka spálená slnkom veľmi citlivá, upokojenie vo forme spreja je pre ňu omnoho príjemnejšie ako natieranie krémom. 

 

Čo na popáleniny ruky?

Podľa štúdie z roku 2023 sa popáleniny ruky vyskytujú u viac ako 90 % ťažkých popálenín. Pri ich liečbe sa okrem bežných postupov pre zachovanie zdravých a funkčných rúk overila najmä včasná rehabilitácia. Aj pri menej závažných popáleninách ruky by ste však mali byť opatrní. Hojenie môže byť v tomto prípade zložitejšie, nakoľko ruky používa denne každý z nás. Ak nie sú príliš hlboké, miesto by ste si mali určite chrániť a pravidelne dezinfikovať, aby ste zabránili infekcii, a postupovať podľa vyššie uvedených rád.

 

Babské rady na popáleniny

Aj pri popáleninách sa často stretávame s mnohými ľudovými radami a skúsenosťami našich starých mám. Po prvotnom zachladení môžete siahnuť po bežne dostupných surovinách vo vašej kuchyni, ktoré zabránia vzniku pľuzgiera a zmiernia opuch, začervenanie aj nepríjemné pocity spojené s popálením. Okrem horčice vás zachráni múka vysypaná na miesto poranenia, či ocot, med alebo nastrúhaný zemiak. 

Popáleniny nie sú zaiste nič príjemné. Bohužiaľ sa s nimi za život stretne snáď každý z nás. Stačí totiž chvíľka nepozornosti alebo nešťastnej náhody a popálenie je na svete. V tom prípade vám nezostáva nič iné, ako si rýchlo spomenúť na to, čo pomáha na popáleniny. Po prečítaní našich rád už viete, že najpodstatnejšie je miesto rýchlo schladiť, dezinfikovať a chrániť pred infekciou. Podľa štádia popálenia potom môžete postupne aplikovať antibiotickú masť alebo hojivý krém na popáleniny.

popaleniny popalenina spalenie 13 Medium

DOKTOR EDO RADÍ: V prípade, že ste si popálili citlivé miesta, akými sú tvár alebo genitálie, určite navštívte lekára. Návštevu nevynechajte ani pri akomkoľvek zhoršení stavu aj miernych popálenín.

popaleniny popalenina spalenie 7 Medium

 

KÚPIŤ ROZTOK NA POPÁLENINY

 

ZDROJE:

Popáleniny: Klasifikácia, patofyziológia a liečba: Prehľad - PMC (nih.gov)

https://www.nature.com/articles/s41572-020-0145-5

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10315933/