Mena
EUR
Jazyk
Slovenčina

Čistenie pleti a najčastejšie chyby. Aký je správny postup?

Čistenie pleti je je základ, ak chcete mať zdravú, žiarivú a sviežu pokožku s mladistvým vzhľadom. Napokon, kto by aj nechcel? Hoci sú dnes módnym trendom rôzne neinvazívne vylepšenia a kozmetické zákroky, ktoré dokážu pleť znova a znova na počkanie vypnúť, nie vždy sú potrebné. A povedzme si na rovinu, nie sú ani potešením pre našu peňaženku. Pritom však existuje možnosť, ako sa im po veľmi dlhú dobu vyhnúť. A tou je napríklad aj detail v podobe správneho čistenia pleti

Možno ani sami ešte v tejto chvíli netušíte, ako veľmi dokáže správny postup ovplyvniť to, ako bude vaša pleť vyzerať o niekoľko rokov. Aby sme vás uviedli na správnu mieru, pripravili sme si pre vás tento výživný článok. Dozviete sa v ňom: 

 

  • Prečo je čistenie pleti povinná jazda?
  • Aké sú najčastejšie chyby pri čistení pleti?
  • Správny postup čistenie pleti krok za krokom.

 

cistenie pleti 2 Medium

Prečo je čistenie pleti kľúčové?

Zrejme ste to počúvali už od malička, ale pravda je naozaj taká, že čistá pleť rovná sa zdravšia pleť. A teda prirodzene aj krajšia. Dobrou správou je, že podľa štatistík až 76 % spotrebiteľov z takzvanej “generácie Z” a 71 % mileniálov tento fakt nepodceňuje a vyhľadáva práve produkty na čistenie pleti s vyberaným zložením. 

Vybrať správny produkt je jedna vec. Výrobcovia kozmetiky sa predbiehajú v tom, aby nás presvedčili, ktorý z nich je najlepší. Samozrejme, rozhoduje konkrétny typ pleti a osobné preferencie. Čo však mnohí podceňujú, je práve správny postup čistenia pleti. 

Aby sme to zhrnuli, nesprávne zvolené prípravky na čistenie pleti, nevhodný postup alebo doslova ignorovanie individuálnych potrieb rôznych typov pleti vedú často k nepríjemnostiam. Možno ich práve riešite i vy. Vyrážky, suchá pleť či, naopak, neustále mastná pleť, podráždenie alebo potom aj neželané predčasné starnutie pleti v sprievode obávaných vrások.

Ako sa teda vyhnúť bežným omylom, chybám a dosiahnuť krásnu a zdravú pokožku tváre pomocou čistenia a správne zvolených prístrojov a prípravkov na čistenie pleti? 

cistenie pleti 3 Medium


Aké sú najčastejšie chyby pri čistení pleti?

Možno ani vy nepatríte práve k tým, ktorí by čistenie pleti zanedbávali úplne. A možno jej dokonca, z času na čas, doprajete aj kvalitné hĺbkové čistenie. Robíte to však správne? Ak riešite čistenie pleti doma, výhradne vo svojej réžii, možno ani netušíte, že robíte niektorú z týchto chýb.

1. Používate produkty na čistenie pleti, ktoré vôbec nie sú vhodné

Áno, túto informáciu ste už určite zaznamenali. No venujete jej dostatočnú pozornosť? Reklama dokáže byť veľkým lákadlom a kozmetické koncerny vedia, ako na vás. Avšak čo je najdôležitejšie je presvedčiť sa, že je vybraný prípravok pre vašu pleť ten najvhodnejší. V opačnom prípade nielen pleť nevyčistíte, ale môžete jej dokonca ublížiť.

Príliš agresívne čistenie citlivej pleti môže viesť k podráždeniu a vysušeniu. A na druhej strane príliš slabá pleťová kozmetika nemusí mastnú pleť vyčistiť dostatočne a odstrániť všetok nadbytočný maz a nečistoty. Podľa štatistík až 69 % žien uviedlo, že  si uvedomujú dôležitosť zloženia kozmetického produktu ale len 21 % vníma, čo presne vybraný produkt obsahuje. A to je naozaj málo.

2. Čistenie pleti síce nezanedbávate, ale nerobíte ho dostatočne

Tým nadviažeme na informáciu vyššie. Nedostatočné čistenie je ďalšou veľmi častou chybou. A nesúvisí výhradne len so zlou voľbou produktu. Mnohí z nás si pokožku na tvári a v oblasti krku čistia len rýchlo a nedbalo. To síce možno odstráni povrchové nečistoty, ale nie všetky nečistoty, obzvlášť nie zvyšky kompletného líčenia. Je preto dôležité venovať dostatok času dôkladnému čisteniu každého kútika tváre, bez vynechania niektorých partií, ktoré na prvý pohľad nemusíte považovať za príliš znečistené.

3. Hĺbkové čistenie pleti áno, no prehnané škodí tiež

Áno, čistenie pleti treba robiť poriadne. To však neznamená, že by ste mali používať produkty a pomôcky, ktoré môžu na vašu pleť pôsobiť ako šmirgeľ. Príliš agresívne metódy môže pokožku vysušiť, zbaviť mazu, ktorý je potrebný a narušiť jej prirodzenú ochrannú bariéru. Výsledkom je podráždenie, viditeľné začervenanie a taktiež zvýšená citlivosť pleti, s ktorou ste možno predtým ani nemali problém.

4. Nepoznáte alebo neprihliadate na svoj typ pleti

Zistiť svoj typ pleti je kľúčové. Mnohé dámy a teda a taktiež páni netušia, aký je presne ich typ pleti. Potom je prirodzené, že si nevyberú ani vhodnú kozmetiku a nevolia ani správny postup čistenia pleti. 

Mastná pleť s nadmernou produkciou mazu si pýta použitie jemných čistiacich prostriedkov, ktoré neupchávajú póry. Skvelou voľbou sú gélové alebo penové čistiace prostriedky. Čistenie by ste mali opakovať ráno aj večer

Na suchú pleť opatrne, bez podráždenia a pozor na vysušujúce látky a alkoholy. Kľúčová je hydratácia, napríklad formou čistiaceho mlieka alebo krému. Takéto čistenie by ste mali riešiť najmä večer a ráno vyčistiť pleť napríklad len pomocou vlažnej vody. 

5. Pri čistení pleti zabúdate toner

Zbaviť pleť nečistôt je jedna vec. A možno ste až do tohto bodu nadobudli presvedčenie, že všetko robíte správne a tak, ako máte. To je skvelé. Máte však vo svojej výbave toner alebo tonizujúcu vodu? Je totiž veľmi dôležitým krokom v starostlivosti o pleť, pretože ju pripravuje na ďalšie kroky v nadväznosti po čistení. Ako presne toner účinkuje? 

  • obnovuje pH pokožky, ktoré je prirodzene kyslejšie, aby zvýšil ochranu pleti,
  • odstraňuje zvyšky nečistôt, oleja alebo make-upu, ktoré mohli zostať na pokožke po čistení,
  • pôsobí ako extra hydratácia a osvieženie pre suchú a citlivú pleť náchylnú na podráždenie,

  • zvyšuje účinnosť ďalšej starostlivosti (sérum, krém, maska a podobne) a zabezpečuje lepší prienik aktívnych zložiek,
  • obsahuje upokojujúce zložky, ako sú výťažky z aloe vera alebo kamilky pre zníženie podráždenia a začervenania.


DOKTOR EDO RADÍ: Pri výbere vhodného tonera alebo tonizačnej vody čítajte zloženie. Nápomocné môžu byť látky ako je panthenol, ktorý prirodzene viaže vodu a tým zvyšuje hydratáciu (veľmi prínosné pre suchú pleť) alebo niacinamid, inak známy ako vitamín B3 alebo nikotínamid, ktorý je veľkým pomocníkom pre obnovu prirodzených procesov v pokožke. 

cistenie pleti 4 Medium


Aký je správny postup čistenia pleti? 

Kým na jednej strane platí, že by ste svoju pleť mali s vhodnou pravidelnosťou zveriť profesionálovi, na tej druhej je potrebné zvládať aj domáce čistenie pleti. Také, na ktoré nepotrebujete ani žiaden prístroj. Práve tam totiž tkvie tajomstvo úspechu. Zistili ste práve, že možno robíte niektorú z vyššie uvedených chýb a neviete, ako na to? 

Domáce čistenie pleti: postup krok za krokom 

  1. Odstráňte make-up a veľké nečistoty pomocou odličovača, micelárnej vody, odličovacieho oleja alebo mlieka.

  2. Ak viete, že pleť veľmi znečistená, stavte na postup dvojitého čistenia. Najprv pomocou olejového čistiaceho prípravku alebo balzamu, ktorý opláchnite vlažnou vodou a následne pomocou peny alebo gélu, ktorý vezme do parády aj upchaté póry.

  3. Podľa potreby a typu pleti použite peeling, ktorý pokožku zbaví odumretých častí (v priemere raz za týždeň).

  4. Použite tonikum, aby ste pleť pripravili na ďalšie kroky, hydratovali ju a vyrovnali jej pH.

  5. Pokračujte v ďalšej rutine a starostlivosti o pleť, ktorú máte po čistení zaužívanú. Napríklad použitie krému, hydratačnej masky alebo séra. Že ju ešte nemáte? V tom prípade je najvyšší čas ju nastaviť. Vedeli ste, že až 66 % žien by svojmu mladšiemu ja povedalo, aby s ňou začalo oveľa skôr, než sa v skutočnosti stalo?

DOKTOR EDO RADÍ: Strácate sa v ponuke kozmetických produktov alebo dokonca v ich názvoch a netušíte, na čo by vám také sérum mohlo byť? V tom prípade pokračujte ďalej v čítaní článku Ako vybrať najlepšie sérum na pleť? a nájdete všetky potrebné informácie.

Zistili se práve, kde ste robili pri čistení pleti chyby? Veríme, že vám tieto rady a postup, ako na to, pomôžu dosiahnuť zdravšiu a krajšiu pleť, po akej určite všetci túžime. A nezabúdajte na tonizujúcu vodu!

 

 POTREBUJEM TONIKUM NA PLEŤ

 

 

ZDROJE:

https://theconsciousinsider.com/clean-beauty-statistics-trends-market/#1

https://www.driveresearch.com/market-research-company-blog/skincare-statistics-and-trends/