Mena
EUR
Jazyk
Slovenčina

B-komplex a jeho účinky: Poznáte aj tie nežiaduce?

B-komplex patrí k vyhľadávaným produktom, v prípade, ak potrebujete doplniť energiu, máte problémy s aftami alebo vás trápia problémy s trávením či nie príliš vzhľadnými nechtami a vlasmi. Je toho však omnoho viac. Účinky B-komplexu tvoria celú radu pozitívnych prejavov na našom zdraví, pretože spájajú hneď viaceré vitamíny skupiny B. Viete však aj to, aké má B-komplex nežiaduce účinky? Pozrime sa na to spoločne. V tomto článku sa dočítate:

bkomplex b-komplex bekomplex

OBSAH:

  1. Čo je vlastne B-komplex? 

  2. Aký je rozdiel medzi prípravkom B-komplex a B-komplex Forte?

  3. Prehľad vitamínov, ktoré do B-komplexu patria

  4. Aké má B-komplex účinky a na čo je dobrý?

  5. Ktoré sú nežiaduce účinky B-komplexu?

  6. Aké sú prírodné zdroje vitamínov B?


Čo je B-komplex?

B-komplex je zaužívané označenie pre skupinu vitamínov B, rozpustných vo vode, ktoré sú nepostrádateľné pre optimálne fungovanie veľkého množstva našich telesných funkcií. O ktorých vitamínoch je presne reč?

  • B1 (tiamín),

  • B2 (riboflavín),

  • B3 (niacín),

  • B5 (kyselina pantoténová),

  • B6 (pyridoxín),

  • B7 (biotín),

  • B9 (kyselina listová),

  • B12 (kobalamín).

Samotný názov B-komplex znamená, že tieto vitamíny majú väčší kombinovaný účinok, ako keby sme ich prijímali ako výživový doplnok osobitne. A to je aj dôvod, prečo ich v rôznom zastúpení nájdeme aj v iných produktoch v tejto kombinácii.

Aký je rozdiel medzi B-komplexom a B-komplexom FORTE?

B-komplex a B-komplex Forte sú dva doplnky stravy, ktoré obsahujú kombináciu vitamínov skupiny B, ktoré sme spomenuli vyššie. Zásadný rozdiel medzi nimi spočíva v koncentrácii.

B-komplex Forte je silnejšou verziou základného B-komplexu. Síce platí, že obsahuje rovnaké vitamíny skupiny B, líši sa ich jednotlivým množstvom. Kým klasický B-komplex slúži skôr ako bežný výživový doplnok, vo FORTE úprave je vhodnou voľbou pre tých, ktorí potrebujú rýchlejšiu a intenzívnejšiu podporu pri zvýšenej fyzickej alebo psychickej záťaži, prípadne sa na základe vyšetrenia zistilo, že trpia nedostatkom vitamínov skupiny B. 

Ktoré vitamíny patria do B-komplexu?

Presný zoznam vitamínov sme už spomenuli vyššie. Teraz sa na ne pozrieme podrobnejšie, aby ste zistili, aké sú ich jednotlivé funkcie. 

Vitamín B1 – tiamín vás postaví na nohy 

Tiamín, inak označovaný ako vitamín B1, je nepostrádateľným pomocníkom pre látkovú výmenu cukrov. Práve on sa postará o to, aby vaše telo fungovalo naplno. A nielen to, dá si záležať aj na vašom optimálnom nervovom systéme.

Vitamín B2 – riboflavín pre krásnu pleť a ústa bez zápalu

Druhý v poradí, riboflavín, stojí za procesom premeny toho, čo vo forme potravy prijmete, na prepotrebnú energiu. Vďaka nemu je vaša pokožka v optimálnej forme, oči bystré a reakcie dostatočne rýchle. Keď vám niekto odporučí béčko na afty a rôzne zápaly ústnej dutiny, je to práve z dôvodu, že obsahuje vitamín B2. 

Vitamín B3 – niacín stráži váš cholesterol 

Niacín stojí za premenou tukov, sacharidov a taktiež bielkovín. Pod jeho taktovkou sa opäť môžete spoľahnúť na zdravú pokožku a celý nervový systém. Čo ste však možno netušili, vitamín B3 pomáha strážiť optimálnu hladinu cholesterolu v prípade, ak smeruje k vysokým hodnotám a taktiež podporuje správny krvný obeh. 

Vitamín B5 – kyselina pantoténová pomáha tvoriť červené krvinky

Samozrejme, aj vitamín B5 má svoje zastúpenie v rámci b-komplexu. Tentoktát ide o krv, resp. tvorbu červených krviniek a taktiež aj hormónov. A taktiež, rovnako ako predošlí zástupcovia b-komplexu, prispieva k látkovej premene, výsledkom ktorej je optimálne fungovani organizmu.

Vitamín B6 – pyridoxín, ak jeden zlý deň strieda druhý

Ak máte pocit, že prepadáte depresiám, prípadne máte podozrenie na anémiu, pomocnú ruku by vám mohol podať pyridoxín. Okrem toho, podobne ako aj iní zástupcovia v rámci b-komplexu, podporuje optimálnu funkčnosť nervového systému a produkciu červených krviniek.

Vitamín B7 – biotín je odpoveď na vaše krásne vlasy a nechty 

Áno práve kvôli prítomnosti vitamínu B7 vám zrejme váš lekár alebo lekárnik odporučí siahnuť po b-komplexe v prípade, ak sa mu zveríte s problémami, ako sú vypadávajúce vlasy alebo slabé a lámavé nechty. A to stále nie je všetko. Biotín si pripisuje body aj za krásnu a zdravú pokožku bez nevzhľadných vyrážok.

Vitamín B9 – kyselina listová a tehotenstvo 

Možno ste to netušili, no kyselina listová je nevyhnutná k tomu, aby sa vytvorili stavebné prvky našej existencie – DNA a RNA. Inak povedané, je kľúčový prvok pre rast a delenie buniek. A to je hlavný dôvod, prečo sa odporúča ženám ešte pred otehotnením a taktiež počas tehotenstva samotného. 

Aké má B-komplex účinky a na čo je dobrý? 

Ak už sme si prešli jednotlivé zložky, ktoré prípravky pod označením B-komplex obsahujú, nastal čas zhrnúť si jeho pozitívne účinky a zosumarizovať si ich. Ktoré sú to? 

B-komplex je ako zdravý energy drink 

Keďže vitamíny B-komplexu, konkrétne B1, B2, B3, B5, B6 a B12, podporujú látkovú výmenu, výsledkom je, že aj jeho pričinením môžete cítiť väčší prílev energie. To znamená menšia únava a vyčerpanosť pri každodenných aktivitách aj náročných fyzických výkonoch.

Vitamíny skupiny B2 vám navodia väčšiu pohodu

Keďže B-komplex zahŕňa aj vitamíny B6, B9 a B12, môžete sa spoľahnúť, že svoje účinky namieri aj smerom k vášmu nervovému systému. Väčšia psychická vyrovnanosť a pohoda zároveň prispievajú k menším prejavom dperesie alebo pocitov úzkosti.

Účinky B-komplexu pre krásne vlasy, pokožku a nechty 

Biotín, riboflavín a niacín – to je trojka zástupcov B-komplexu, ktorá prispieva k ich zdraviu a prirodzenej kráse. Okrem toho sa vitamínom B2, B3 a B7 pripisujú účinky v rámci regenerácii pokožky pri problematickom akné, ekzémoch a suchej pokožke.

Má B-komplex účinky aj na imunitu? 

Okrem toho, že imunita sídli v črevách, len málokto vie, že pre zabezpečenie dostatočnej obranyschopnosti potrebuje naše telo aj dostatok červených a bielych krviniek. A práve ich zrenie podporujú vitamíny B6 a B12, preto vám B-komplex môže lekár či lekárnik odporúčať aj v prípade, ak potrebujete podporiť imunitu.

DOKTOR EDO RADÍ: Vitamíny sú pre podporu našej obranyschopnosti nezastúpiteľné. Rovnako, ako už spomínané probiotiká. Zaujíma vás viac o tom, ako vplývajú na imunitu nášho organizmu a ktoré sú najlepšie? Všetko potrebné sme zhrnuli v článku v našom blogu..

Trpíte anémiou? B-komplex podporuje zrenie červených krviniek

Únava, slabosť a bledá pokožka sú jednými z prvých príznakov, ktoré anémiu sprevádzajú. S chudokrvnosťou veľmi úzko súvisí množstvo a kvalita červených krviniek a za ich tvorbu zodpovedajú aj vitamíny B9 a B12. Doplnením kyseliny listovej a vitamínu B12 môžete výrazne zlepšiť okysličenie krvi a bojovať proti anémii hneď v prvej línii,

B-komplex ako pomocník pre detox 

Za neustály detox v našom tele zodpovedá pečeň, ktorá nás zbavuje škodlivín bez prestávky. Vedeli ste však, že jej pri zbavovaní sa zvyškov metabolizmu a toxínov pomáhajú vitamíny B5 a B6? Opäť raz jeden z dôvodov, prečo podporiť B-komplexom funkciu pečene.  

Ktoré sú nežiaduce účinky B-komplexu? 

Aj keď sú vitamíny skupiny B v podobe B-komplexu pre ľudské zdravie nevyhnutné, a ich užívanie v odporúčaných dávkach môže prispieť k vyššie spomínaným účinkom, v niektorých prípadoch sa môžu vyskytnúť aj vedľajšie alebo nežiaduce účinky. Skôr, než sa pre B-komplex rozhodnete, je vhodné vedieť o nich, aby ste ich včas vedeli rozpoznať a poprípade výživový doplnok v podobe vitamínov vysadiť.

Medzi najčastejšie nežiaduce účinky patria:

  • tráviace problémy ako nevoľnosť alebo zvracanie, či hnačka

  • bolesti v oblasti žalúdka

  • prípadné alergické reakcie (kožná vyrážka, svrbenie, opuch, problémy s dýchaním)

  • neurologické ťažkosti (mravčenie alebo brnenie v končatinách).

Nezľaknite sa však, ak zaznamenáte zmenu farby moču a nadobudne výrazne žltú alebo dokonca oranžovú farbu. Na svedomí to má vitamín B6. Spozornieť by ste ale mali v prípade, ak moč nadobudne príliš tmavú farbu. Tá, spolu s príznakmi ako je neúmerná únava, zažltnutá pokožka či dokonca očné bielka, môže súvisieť s nepriaznivým vplyvom vitamínu B3 na vašu pečeň. 

Aj preto odporúčame konzultovať požívanie, dávkovanie a taktiež prípadné reakcie (najmä nežiaduce účinky) so svojím ošetrujúcim lekárom, ktorý ich určite zhodnotí a určí ďalší postup. 

Súvisia spolu B-komplex a priberanie? 

Toto je častá otázka a riešia ju nielen tí, ktorí sa obávajú priberania pri používaní B-komplexu, ale aj tí, ktorí, naopak, chcú pribrať. Aká je však pravda? Užívanie B-komplexu a s ním súvisiace priberanie nikdy priamo dokázané nebolo.

Mnohí ľudia však zaznamenali zvýšený apetít. A s väčšou chuťou do jedla prichádza vyšší energetický príjem, ktorí ak následne nie je vyvážený výdajom, môže byť priberanie výsledným javom. Na svedomí to má najmä vitamín B12, ktorý zodpovedá za správnu látkovú výmenu a podporuje metabolizmus vo zvýšenej miere.

 

Aké potraviny obsahujú vitamíny, ktoré sú súčasťou B-komplexu?

Okrem možnosti doplniť hladinu vitamínu B pomocou výživového doplnku, máte možnosť prijímať jeho väčšie množstvo napríklad aj formou upravenej stravy. Tu je prehľad jednotlivých vitamínov a konkrétnych potravín, v ktorých sa podľa zdrojov nachádzajú vo zvýšenom množstve:

  • vitamín B1 – ryby, mäso, celozrnné pečivo, cereálie, 

  • vitamín B2 – mliečne výrobky, vajcia, celozrnné pečivo, cereálie, 

  • vitamín B3 – kuracie mäso, ryby, orechy,

  • vitamín B5 – pečeň, mäso, mlieko, vajcia,strukoviny, 

  • vitamín B6 – mäso, ryby, celozrnné potraviny, orechy, zelenina,

  • vitamín B7 – vnútornosti, karfiol, kuracie mäso, huby,

  • vitamín B9 – strukoviny, celozrnné pečivo a cereálie, listová zelenina.

  • vitamín B12 – mäso, ryby, vajcia, mlieko, cereálie.

Zistili ste všetky potrebné informácie, ktoré vás v súvislosti s témou B-komplex a jeho účinky zaujímali? Veríme, že áno. Stačí si už len vybrať produkt vo forme vitamínov alebo výživových doplnkov od overeného výrobcu.

CTA:  KÚPIŤ B-KOMPLEX 

 

ZDROJE:

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/vitamin-b 

https://www.healthdirect.gov.au/foods-high-in-vitamin-b#natural-sources