Mena
EUR
Jazyk
Slovenčina

Ako sa prejavuje zápal v tele a ako sa ho zbaviť?

Zápal v tele je prirodzenou reakciou nášho organizmu, napríklad na zranenie alebo infekciu. Kým niekoho trápi akútny zápal, v iných prípadoch môže zdravie ohrozovať zápal chronický, ktorý môže viesť k vážnejším zdravotným komplikáciám. Máte pocit, že sa vás táto témy týka viac, než by ste chceli? 

V tom prípade si vyhraďte pár minút a čítajte ďalej. V tomto článku sa dozviete všetky potrebné informácie o zápale v tele, ale aj o tom, ako sa ho zbaviť a v čom vám môže byť nápomocná serrapeptáza.

zapal bolest 5 Medium

OBSAH ČLÁNKU:

  1. Aký má zápal v tele prejavy?
  2. Zápal v tele – crp a hodnoty.
  3.  Akútny, skrytý a chronický zápal v tele. V čom je rozdiel?
  4. Ako sa zbaviť zápalu v tele?
  5. Ako liečiť zápal v tele bez antibiotík?

Aké príznaky a prejavy má zápal v tele?

Aby sme to vysvetlili jednoducho, zápal si predstavte ako odpoveď nášho organizmu na škodlivé látky. To môžu byť napríklad rôzne patogény a bunky, ktoré sú už poškodené. Telo sa pomocou zápalu snaží eliminovať dôvod a príčinu poškodenia buniek, odstrániť ich a následne odštartovať proces hojenia. Ako ale viete, že sa vo vašom prípade jedná práve o zápal a aké má zápal v tele prejavy?

Lokálne prejavy zápalu v tele

Aby to nebolo až také jednoduché, je rozdiel v tom, či sa príznaky zápalu v tele viažu k postihnutej oblasti, v ktorej je problém alebo sa prejavuje komplexne – v rámci celého tela. Tie prvé označujeme ako lokálne a patrí medzi ne napríklad:

  1. Sčervenanie pokožky, v dôsledku zvýšeného prietoku krvi do zasiahnutej oblasti.

  2. Opuch, v rámci ktorého dochádza prieniku tekutín do tkaniva.

  3. Zvýšená teplota, ktorá je dôsledkom zvýšeného prietoku krvi v danej oblasti.

  4. Bolesť, veľmi častý sprievodný prejav zápalu v tele, vzniká dráždením nervových zakončení.

Systémové prejavy zápalu v tele 

Ak sa zápal v tele neprejavuje v konkrétnom mieste, alternatívou, ako ho rozpoznať sú systémové príznaky. V tomto prípade však nie je na prvý pohľad celkom jasné, či ide o zápal alebo nie. Zvýšená teplota, horúčka, únava potrebná na boj so zápalom alebo strata chuti do jedla a nevoľnosť patria medzi všeobecné prejavy veľkého množstva ochorení a zdravotných komplikácií. Aj preto je v takýchto prípadoch ťažšie zápal v tele odhaliť. Veľkým pomocníkom je v tomto smere sledovanie zápalových markerov v krvi, známych aj pod značkou CRP.

Čo je CRP a aké hodnoty znamenajú zápal v tele?

CRP je skratka pre C-reaktívny proteín. Ide teda o bielkovinu, ktorá vzniká v pečeni ako reakcia na zápal v tele. Práve CRP je v prípade zápalu najrýchlejšia cesta, ako ho indikovať a taktiež počas ochorenia sledovať. CRP sa zisťuje z krvi,  pomocou krvných testov. Je pravdepodobné, že ste sa už s týmto vyšetrením stretli, keď vám lekár odobral kvapku krvi z prsta. Hodnoty CRP sa vyjadrujú v miligramoch na liter (mg/L). V prípade tých normálnych platí, že ide o menej ako 3 mg/L. Zvýšené hodnoty CRP môžu indikovať prítomnosť zápalu alebo infekcie v tele. len pre orientačný prehľad pridávame tieto čísla:

Normálna hladina CRP – menej ako 3 mg/L

Mierne zvýšená hladina CRP – 3 až 10 mg/L (môže značiť mierny zápal alebo infekciu)

Stredne zvýšená hladina – 10 až 50 mg/L (tu už do hry vstupuje možnosť akútneho zápalu, bakteriálnej infekcie alebo chronického ochorenia)

Vysoká hladina CRP – nad 50 mg/L (indikuje závažnú infekciu, zápal alebo poškodenie tkaniva)

A prečo len orientačný prehľad? Je dôležité vedieť, že zvýšené hodnoty CRP nie sú automatickým potvrdením zápalu v tele a najmä, že nedokážu odhaliť jeho príčinu. Vyššie hodnoty sa prejavujú aj u fajčiarov, tehotných žien, diabetikov alebo ľudí, ktorí aktuálne zdolávajú väčšiu fyzickú záťaž. Podľa štúdie môže byť dokonca vysoká hladina CRP u zdravého človeka predstavovať aj varovný signál pre nadchádzajúcim infarktom alebo mŕtvicou. Dnes je však vďaka tomu, že takmer každý lekár a pohotovostná služby prístrojom na CRP disponujú, jedným z dôležitých pomocníkov, spolu s ďalšími vyšetreniami, pri určovaní komplexnej diagnózy.

Ak sa však vrátime ešte o krok späť, k príznakom, špeciálne prejavy má taktiež chronický zápal. Hoci môžu byť miernejšie, ide zväčša o dlhotrvajúce komplikácie, ktoré možno “prechodiť.” Aj preto sa riziko komplikácií priamo úmerne zvyšuje, K systémovým prejavom zápalu sa môžu v prípade toho chronického pridať aj problémy s trávením alebo kožné problémy. 

serum pletove pokozka 9 Medium


Akútny, skrytý a chronický zápal v tele. V čom je rozdiel?

Stratili ste sa tak trochu v pojmoch? Poďme si ich teda vyjasniť. Akútny zápal si môžeme definovať ako rýchlu a relatívne krátkodobú reakciu organizmu s prejavmi, ktoré sme popísali vyššie. Obvykle trvá niekoľko dní až týždňov a je prirodzenou súčasťou hojacich procesov v organizme.

Chronický zápal, pre porovnanie s akútnym, pretrváva mesiace. Dokonca niekedy až roky. Spôsobujú ho rôzne infekcie, autoimunitné ochorenia a podobne. Nuž a skrytý zápal, tiež známy pod pojmom tichý, spozorujete naozaj len veľmi ťažko.

Práve zvýšené CRP, spojené s chronickými ochoreniami a nesutále sa zhoršujúcim zdravotným stavom, môže byť podnet, ktorý by mal v lekárovi vzbudiť podozrenie o jeho prítomnosti. Veľkou hrozbou je totiž fakt, že tichý zápal predstavuje ohrozenie pre trvalé poškodenie tkanív alebo celých orgánov bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali.


Ako sa zbaviť zápalu v tele?

Máte pocit, že sa vás zápal v tele týka? V tom prípade je rozhodujúcim krokom kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, ktorý dokáže pomocou vyšetrenia a vybraných testov preveriť vašu domienku. Kým alebo ak sa potvrdí, však môžete už v tejto chvíli aplikovať týchto päť krokov, ktoré vám rozhodne vo vašej snahe ako preliečiť zápal v tele pomôžu.

Zápal v tele a obsah vášho taniera spolu súvisia

Jedným z najdôležitejších krokov je zmena stravovania. To znamená zamerať sa na potraviny, ktoré sú extra bohaté na antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny. Kde ich nájsť? Zaraďte do svojho jedálnička ryby, oriešky, semienka, olivový olej, ovocie a zeleninu. Naopak, by vo vašich jedlách mal chýbať cukor a zlé tuky, pretože tieto zložky zápalovým procesom rozhodne neprispievajú.

zapal bolest 7 Medium

Ak vám v tom zápal nebráni, hýbte sa 

Fyzická aktivita prispieva k detoxikácii a optimálnemu krvnému obehu. Neznamená to však, že musíte denne dvíhať činky v posilňovni alebo behať maratóny. Dôležité je nájsť fyzickú aktivitu, ktorá vás bude baviť. Príkladom je rýchla chôdza, nordic walking, plávanie, joga alebo pokojne aj tanec.

zapal bolest 6 Medium

Stres zápalu v tele nepomáha, práve naopak

Ak ste pod tlakom alebo v strese, podmienky vzniku zápalu alebo jeho zhoršenie sú priam časovaná bomba. Naše telo vylučuje počas stresových momentov hormón kortizol. Ten síce má protizápalové účinky, no len krátkodobo. V dlhodobom horizonte je to však naopak. Chronický stres je významným faktorom prispievajúcim k zápalu. Okrem toho je zdvihnutým ukazovákom takzvaný oxidačný stres, ktorý poškodzuje bunky a tkanivá, čo môže byť práve podnetom na vznik alebo zhoršenie zápalu, obzvlášť toho chronického.

zapal bolest 8 Medium

 

DOKTOR EDO RADÍ: Ak ste ešte o oxidačnom strese nepočuli, prípadne ste si až doteraz mysleli, že ide o klasický stres, určite nevynechajte náš článok o tom, ako sa nestať obeťou oxidačného stresu.

Nezabúdajte na dostatočný spánok 

Ak so zápalom už bojujete, nečudujte sa, ak ste unavení viac, než je to obvyklé. Podľa zdrojov neustála únava súvisí so zápalovou imunitnou odpoveďou. Dôvodom je uvoľňovanie cytokínov – bojovníkov proti patogénom. Tieto môžu vplývať na nervový systém a spôsobiť neobvyklú a omnoho častejšiu únavu.

Doplnky stravy môžu byť spôsob, ako zvládnuť zápal v tele bez antibiotík 

Je všeobecne známe, že vhodným bojovníkom na zápal sú antibiotiká, samozrejme, podľa predpisu lekára. Niektorí ľudia však hľadajú protizápalové lieky bez predpisu. Alebo výživové doplnky, ktoré si dokážu poradiť so zápalom vďaka účinným látkam alebo prírodným zložkám. Príkladom je kapucínka väčšia, rybí olej, kurkuma, zázvor alebo podporný vitamín C. Alebo enzým, o ktorom ste možno ešte nepočuli…

 

Serrapeptáza – bojovník proti zápalu v tele 

Ak ste o nej ešte nepočuli, je celkom možné, že už len pri názve si dolámete jazyk. Serrapeptáza sa však so zápalom v tele často právom skloňuje. Ale, pekne poporiadku.

Serrapeptáza je proteolytický enzým, ktorý sa nachádza v tráviacom ústrojenstve výrobcu najkvalitnejšieho hodvábu, motýľa s názvom priadka morušová. Tomuto enzýmu sa pripisujú výrazné protizápalové vlastnosti. Ako je to možné?

Serrapeptáza rozkladá proteíny v ložiskách zápalu a tak pomáha organizmu zbaviť sa poškodených buniek a tkanív. Okrem toho pomocou odtoku tekutín napomáha k znižovaniu opuchu v mieste akútneho zápalu a pôsobí ako pomocná barlička pri regulovaní imunitnej reakcie organizmu. V podstate pôsobí ako taký detektív, ktorý vyhľadá v tele zápal a nasadí všetky tajné zbrane k tomu, aby ho eliminovala. 

Aj vďaka tomu po nej ľudia často siahajú v prípade:

  • chronických zápalových ochorení,

  • respiračných ochorení, keďže pomáha zlepšovať prietok vzduchu v dýchacích cestách a rozkladať nepríjemný hlien,

  • v rámci rekonvalescencie po operáciách. 


Ak práve aj vy riešite dilemu, ako preliečiť zápal v tele, dokonca aj ten skrytý, je serrapeptáza rozhodne spôsob, ktorý stojí za skúšku. 

zapal bolest 2 Medium

 

INFORMÁCIE:

Na svete existuje iba jeden druh serrapeptázy rovnako účinný pre ľudí aj zvieratá. Dokonca v niektorých krajinách je schválená ako liek. Keďže  neustále narastá potreba starostlivosti o domáce zvieratká, sa serrapeptáza schválila aj ako veterinárny prípravok pre pomoc pri rôznych ochoreniach zvierat. Ak ju porovnáme so serrapeptázou určenou pre ľudí, ide presne o tú istú látku s prispôsobeným dávkovaním v závislosti od hmotnosti organizmu.

Veterinárny prípravok pre obrie plemená psov a kone. Prírodný proteolytický enzým. Veterinárny prípravok pomáha zmierňovať bolesť, negatívne prejavy zápalu a s tým súvisiace opuchy, prispieva ku skráteniu doby hojenia rán po operáciách či úrazoch.

 

 

BOJOVAŤ SO ZÁPALOM V TELE

 

ZDROJE:

Ridker, P. M. (2003). Clinical Application of C-Reactive Protein for Cardiovascular Disease Detection and Prevention. Circulation, 107(3), 363–369. doi:10.1161/01.cir.0000053730.47739.3c

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.CIR.100.1.96

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7416062/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27738491/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324863

https://www.eatingwell.com/article/7930160/inflammation-fatigue-heres-what-to-do-about-it/