Mena
EUR
Jazyk
Slovenčina

Ako na odreniny u detí? Vieme, ako urýchliť ich hojenie

Aj keď sa bežné poranenia kože nevyhýbajú ani dospelým, odreniny u detí patria medzi tie najčastejšie. Niet sa čomu diviť. Deti svet skúmajú a svoje dni prežívajú omnoho aktívnejšie. Preto sú akousi bežnou súčasťou ich života. Podľa štúdie, ktorej účastníkmi boli deti nad 9 mesiacov až 17 rokov, sa s úrazom spôsobujúcim odreniny stretne každé dieťa aspoň raz počas obdobia jedného roka. Ich výsledkom zväčša nie sú žiadne závažné problémy a k doliečeniu postačuje dezinfekcia a kvalitná masť či gél na odreniny. Veľmi dôležitá je však aj prvá pomoc a správna starostlivosť, ktorá môže hojenie rán urýchliť.

Ako teda riešiť odreniny u detí čo najefektívnejšie, ako by malo prebiehať ich ošetrenie a kedy by ste mali vyhľadať lekára?

 

OBSAH:

  1. Prvá pomoc na odreniny u detí. Ako na to?
  2. Ako ošetrovať odreniny u detí po poskytnutí prvej pomoci?
  3. Čomu sa pri liečbe odrenín u detí vyhnúť?
  4. Vyskúšajte krém na odreniny pre deti na princípe vlhkého hojenia
  5. Kedy masť na odreniny nestačí?

Prvá pomoc na odreniny u detí 


Prvá pomoc je pri odreninách kože jeden z najdôležitejších krokov. Jej správne zvládnutie totiž dokáže častokrát výrazne ovplyvniť to, ako sa poranenie kože bude ďalej vyvíjať. Spadlo vaše dieťa na bicykli, kolobežke alebo sa len tak potklo pri behu? Takéto úrazy sa zväčša bez odrenín nezaobídu. Držte sa nasledovného postupu prvej pomoci na odreniny u detí.

Zastavte krvácanie 


Absolútne prvá vec, ktorú by ste mali urobiť hneď po úraze, je zastavenie krvácania. Pokiaľ je to možné, umyte si ruky alebo použite dezinfekčný prostriedok, aby ste znížili riziko infekcie. Krvácanie následne zastavíte priložením gázy, resp. inej sterilnej látky, ktorú je potrebné pritlačiť na ranu a vyvíjaním tlaku tak zastaviť prietok krvi. Aj keď to môže byť s deťmi mierny “boj”, mali by ste vydržať tento tlak udržiavať bez prestávky po dobu 5 až 10 minút. Ranám na končatinách môžete pomôcť aj ich zdvihnutím nad úroveň srdca, čím sa zníži prietok krvi do rany. 

DOKTOR EDO RADÍ: Ak ani dlhšie vyvíjanie tlaku nepomôže, navštívte lekára. Z nevinne pôsobiacej odreniny u detí sa môže vykľuť vážnejšie poranenie, ktoré si vyžaduje odborné ošetrenie. 

 

Dezinfekcia na rany má veľký význam

Po zastavení krvácania prichádza na rad ďalší významný krok, ktorým je dôkladné vyčistenie rany. Najprv je samozrejme dôležité ranu zbaviť hrubých nečistôt, akými sú kamienky, piesok, úlomky z rastlín a podobne, bez ktorých sa odreniny u detí zväčša nezaobídu. Potom na rad prichádza samotné dezinfikovanie. Tu vykoná  jednoznačne najlepšiu prácu dezinfekcia na rany, vhodná pre deti, ktorú mnohí rodičia nosia so sebou práve pre takéto prípady. 


Čo v prípade, ak dezinfekciu nemáte po ruke?

Samozrejme, nie vždy je dezinfekcia na ruky pre deti dostupná, preto je potrebné, aby ste sa vedeli v takýchto prípadoch vynájsť. Čo môžete urobiť? Ruky si vopred umyte čistou vodou s mydlom, ktorá následne poslúži aj na dezinfekciu a vyčistenie rany. Ak nemáte k dispozícii tečúcu vodu a mydlo, použite na kontakt s ranou čo najčistejší kus látky. V prípade že nemáte inú možnosť, ranu vypláchnite aspoň akoukoľvek vodou, ktorú máte so sebou.

Ranu je potrebné osušiť a prekryť

Po vydezinfikovaní je potrebné odreninu osušiť. Môžete tak urobiť čistou, ideálne sterilnou látkou, s ktorou je ale potrebné pracovať veľmi jemne. Najlepšie však bude nechať odreniny vyschnúť voľne na vzduchu. Následne ranu prekryte sterilnou gázou alebo suchým obväzom. Ak ich nemáte k dispozícii, použiť môžete čistý kus oblečenia. 

 

 

Ako ošetrovať odreniny u detí po poskytnutí prvej pomoci?

Základné ošetrenie rany, ktoré zohráva mnohokrát kľúčovú úlohu, už máte za sebou a odreniny teraz potrebujú svoj čas na správne hojenie. Ranu je najvhodnejšie nechať voľnú bez prekrytia, a to vždy, kedy je to možné, resp. keď sa nachádzate v pokojnom prostredí. V prípade potreby prekrývania dbajte na sterilitu a častú výmenu obväzu. Pozrime sa na to, ako môžete hojeniu odrenín u detí pomôcť, aby sa ich zbavili čo najskôr. 

Krém na hojenie rán môže proces urýchliť

Kvalitný a vhodne zvolený krém na hojenie rán, resp. masť na odreniny dokáže udržiavať pokožku v mieste poranenia hydratovanú a ochraňovať ju pred znečistením a baktériami. Hojenie rán s ním teda môže prebiehať rýchlejšie a výsledky sa dostavia možno skôr, ako ste očakávali.

Čomu sa pri liečbe odrenín u detí vyhnúť?

Tak, ako tomu býva zvykom, aj pri liečbe odrenín u detí existuje niekoľko postupov, ktorými by ste mohli ich hojenie výrazne zhoršiť. Vyvarujte sa nasledovných najbežnejších chýb:

  • nepoužívajte jód alebo alkohol priamo na ranu, nakoľko môžu pôsobiť dráždivo,

  • pri manipulácii s ranou do nej nezasahujte a nedráždite ju silnejšími dotykmi, utieraním a pod.,

  • vytvorenú chrastu určite nestrhávajte, odpadne sama.

Výhody krému/gélu na odreniny pre deti na princípe vlhkého hojenia

Pri liečbe poranení a odrenín sa v súčasnej dobe najviac overila metóda nazývaná vlhké, resp. mokré hojenie. Jeho cieľom je udržiavať v ranách vlhké a teplé prostredie. Je vedecky a klinicky dokázané, že s masťou na odreniny, ktorá hydratuje kožné rany, sa ich hojenie výrazne zlepšilo, urýchlilo a zmeny boli viditeľné aj z výsledného kozmetického hľadiska. S prípravkom na ošetrenie rán metódou vlhkého hojenia môžete hravo ošetriť aj odreniny u detí. Jeho aplikáciou sa znižuje bolestivosť, neštípe a nevyvoláva alergické reakcie. Navyše na seba viaže sekréty v rane, čím bráni vysúšaniu, vzniku bežných chrást a tým aj jaziev. Vďaka vzniknutému kyslému prostrediu a vytvoreniu akéhosi filmu sa v rane nerozmnožujú patogény a zostáva chránená pred vonkajším prostredím a infekciou. 

 

DOKTOR EDO RADÍ: Na odreniny u detí a ich hojenie v domácom prostredí, ktoré je založené na princípe hojenia vlhkom, môžete použiť aj med. Svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami nielen podporuje hojenie, ale aj potlačí zápal a podporuje rast kožného tkaniva. 

Blog EdenPharma (5) Medium

Kedy masť na odreniny nestačí? 


Odreniny u detí sa vyskytujú ako naozaj častý prípad fyzického zranenia. Aj keď sa  ich ošetrenie zväčša dá za dodržania uvedených opatrení zvládnuť v domácom prostredí, sú situácie, pri ktorých by ste mali dieťa vziať radšej k lekárovi. Patria medzi ne nasledovné komplikácie spojené s odreninami u detí. 

  • Hlboké a rozsiahle rany, rany na citlivých miestach

Ak máte pocit, že odrenina zasahuje do hlbších vrstiev kože, prípadne zaberá väčšiu časť plochy tela vášho dieťaťa, odborné ošetrenie a poučenie od lekára môže pomôcť k lepšiemu hojeniu bez komplikácií. Tak isto ho vyhľadajte v prípade, že vznikli odreniny u detí na tvári a kĺboch. 

  • Nezastaviteľné krvácanie, prípadne znečistenie
     

Pokiaľ neviete zastaviť krvácanie, je možné, že bude vaše dieťa potrebovať šitie rany. Tu návštevu lekára neodkladajte a taktiež za ním zájdite, ak v rane ostali čiastočky znečistenia, ktoré sa nedajú odstrániť. 

  • Príznaky vzniku infekcie odreniny
     

Infekcia je častou komplikáciou odrenín, pri ktorej je potrebné lekárske vyšetrenie. Lekár zväčša na odreniny u detí predpíše antibiotickú masť, ktorá by mala problém spojený so vzniknutou infekciou vyriešiť. Medzi prejavy infekcie rany patria opuch, začervenanie, hnis a rana býva teplá na dotyk. Príznakom však môže byť aj horúčka a slabosť, ktoré bývajú znakom šírenia sa infekcie. 

  • Riziká spojené s tetanom

 Odreniny u detí po kontakte s hrdzavým alebo znečisteným predmetom môžu byť akousi hrozbou pre vznik tetanovej infekcie. Ak vaše dieťa nemá z akýchkoľvek dôvodov absolvované riadne očkovanie proti tetanu, určite ihneď vyhľadajte lekára. 

Aj keď odreniny u detí spôsobia istú komplikáciu, väčšinou nepatria medzi závažné poranenia. To však neznamená, že by ste nemali vedieť, ako ich s použitím vhodnej dezinfekcie na rany pre deti a gélu na hojenie rán správne ošetriť, aby ste predišli vzniku komplikácií a urýchlili ich hojenie. S uvedenými radami a prípravkom na odreniny si s bežnými poraneniami kože, ktoré vašim ratolestiam pri ich blázení, športovaní a hre vznikli, určite poradíte. Ak vás zaujíma viac informácií, tipy, ako urýchliť hojenie rán sme zhrnuli v tomto článku v našom blogu.

 

KÚPIŤ GÉL NA HOJENIE RÁN

 

ZDROJE:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11483787/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213909518300624

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554465/